Şimdi Ara

Armatürün SMD Led Yanmış ! Ne yapabilirim ? Direnç vs mi Taksam ? TAvsiye Lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
972
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar armatürlerden 5 tanesi yanmıyordu
    İçlerini açtığımda 3'er 5'er tane Led'in yandığını gözlemledim ! Aynı ürünü bulamıyorum ! Ne tavsiye edersiniz ? Led yerine kaç ohm kaç W direnç takabilirim ?

    Smd Led Ölçüsü - Kodu : 5730 / 5,7mm-3mm

    Fotoda mevcuttur !

    Not : Smd daha küçük boyda led taktım 1 saat sonra yandı ! Muhtemelen voltaj farkından dolayı oldu !

    Armatürün SMD Led Yanmış ! Ne yapabilirim ? Direnç vs mi Taksam ? TAvsiye Lütfen

    Armatürün SMD Led Yanmış ! Ne yapabilirim ? Direnç vs mi Taksam ? TAvsiye Lütfen







  • Elektronik bölümü neden bu kadar sessiz ?
    Hiç daha önce bu kadar ilgisiz kalmamıştı !
  • Led yerine diyot takınız.bende vardı led lamba.ledlerdden biri ölmüş,yerine dyot taktım yaklaşık 9 ay dır hiç arıza çıkrmadı hâla daha kullanıyoruz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 2ekmek1sut

    Led yerine diyot takınız.bende vardı led lamba.ledlerdden biri ölmüş,yerine dyot taktım yaklaşık 9 ay dır hiç arıza çıkrmadı hâla daha kullanıyoruz
    Güzel nickli arkadaşım selam
    1N4007 işimi görürmü sizce ?
  • Led tak neden başka arayoşa giriyorsu 3mm ve ya 5mm led tak olsun bitsin .Tek tek ölç ledleri bozuğu değiştir

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • _KARDELEN_ kullanıcısına yanıt
    Merhabalar, öncelikle ledler seri birşekilde birbir bozuluyorsa muhtemelen besleme voltaj yüksek, ölçüp çözme olasılıgınız varsa sorunun kaynağını çözmenizi tavsiye ederim.
    Diyot çözümüne gelince bu ledler üzerinde yaklaşık 3 volt gerilim düşüren ledlerdir 1n4007 ise üzerinde 0,7-1 volt civarı gerilim düşürür, yani o diyottan üç adet seri bağlarsanız ancak ledin yerine ekleyebilirsiniz. Eğer bozulmuş ledlerin yerine bir diyot eklerseniz o kısımda üç volt yerine bir volt gerilim düşürürsünüz ve aynı sırada kalan o lede seri bağlı olan diğer ledlere daha fazla gerilim düşer. Benim tavsiyem yerine aynı kodlu ledlerden koyun ve sorunun kaynagını bulun. Fazla seçenek yok zaten ya ledlerin akımını sınırlandıran dirençlerde ya da besleme geriliminde sıkıntı vardır ki ben beslemede oldugunu düşünüyorum. Kolay gelsin
  • [ÇÖZÜLDÜ] Sönük yanan led ampul arızası” konulu forumda;

     

    Muhsin Kamer arkadaşımızın 15 Aralık 2021 22:44:50 Tarihli açıklamasında;


    Arızalı ledleri çıkartın, her ledin yerine polaritelere dikkat ederek 1N4007 diyot takip kullanın.

    paylaştığı gibi bizzat kendim deneyip bozuk led ampülü kendim tamir ettim. Lehim yapmasını bilen biri, çok rahat bu led ampülleri tamir edebilir.

    Acemi arkadaşlara sesleniyorum. Lehim(Tamir işini) SAKIN Ampül elektriğe takılı iken yapmayın, çarpılabilirsiniz, can güvenliği açısından tehlike oluşturabilir.

    Ampülün içindeki devre kartının üzerindeki LEDLER dışındaki diğer elektronik devre elemanlarının(Kondansatör/Direnç) sağlam olduğunu varsayarak anlatıyorum…

    Şayet ampülde sadece ledlerin bozuk olduğunu düşünüyorsanız öncelikle forumda anlatıldığı gibi bozuk ledleri tespit edin, bozuk ledleri yine forumda anlatıldığı şekilde devre kartından çıkartın/sökün, her bozuk led yerine 3 adet 1N4007 diyotu SERİ olarak lehimleyin.

    aydogan07 arkadaşımızın  21 Şubat 2019 03:04:00 Tarihli açıklamasındaki;

    Diyot çözümüne gelince bu ledler üzerinde yaklaşık 3 volt gerilim düşüren ledlerdir 1n4007 ise üzerinde 0,7-1 volt civarı gerilim düşürür, yani o diyottan üç adet seri bağlarsanız ancak ledin yerine ekleyebilirsiniz. Eğer bozulmuş ledlerin yerine bir diyot eklerseniz o kısımda üç volt yerine bir volt gerilim düşürürsünüz ve aynı sırada kalan o lede seri bağlı olan diğer ledlere daha fazla gerilim düşer…

    bilgi ve tecrübesine dayanarak;

    Önce

    Her bozuk led yerine 1 adet 1N4007 diyotu lehimledim, OLMADI, Led Ampül 1 Hafta içinde devre üzerindeki SAĞLAM 1 LEDi bozarak, Led Ampül yeniden çalışmaz hale geldi.

    Her bozuk led yerine 2 adet 1N4007 diyotu SERİ olarak lehimledim, OLMADI, Led Ampülün çalışma ömrü biraz UZADI ancak 3 Hafta içinde devre üzerindeki SAĞLAM 1 LEDi daha bozarak, Led Ampül yeniden çalışmaz hale geldi.

    Son olarak;

     Her bozuk led yerine 3 adet 1N4007 diyotu SERİ olarak lehimledim, OLDU, Led Ampül uzun süredir ÇALIŞIYOR.

    babus0606 arkadaşımızın  03 Ekim 2024 10:46:58 Tarihli 

    bir led ortalama 3v harcıyor bir süre sonra başka ledi bozacaktır yerine yeni led takılmadığı sürece.

    beyanına yukarıda açıkladığım tecrübeme dayanarak tamamen katılıyorum. Zaten bozuk led yerine 3 adet 1N4007 diyot kullanmak babus0606 arkadaşımızın paylaşımını doğruluyor. Çünkü her bozuk led yerine 3 adetten az 1N4007 diyot kullanmak, aydogan07 arkadaşımızın paylaştığı gibi; aynı sırada kalan o lede seri bağlı olan diğer ledlere daha fazla gerilim düşereceği için bir süre sonra başka ledi bozacaktır. Yukarda bahsettiğim adet  bazındaki 1N4007 diyot denemeleri bu bilgiyi kanıtlar niteliktedir.

    Ancak elimde YEDEK LED OLMADIĞI için, yedek olarak 1995-2005 yıllarında eski tip enerji tasarrufu florasan ampüllerin içinde bulunan devre kartlarının üzerinden söktüğüm; bir zaman gelir işime yarar diye senelerdir atıl olarak elimde bulunan, “SAKLA SAMANI GELİR ZAMANI” misali 1N4007 diyotlları değerlendirmek için ve de bu forumda anlatılan BOZUK LED’lerin onarımına alternatif bir çözüm olarak katkıda bulunmak için bu diyot paylaşımını yapıyorum.

    Kaç adet bozuk lediniz varsa, her bir bozuk ledinizin 3 katı kadar 1N4007 diyotu devreye lehimleyeceksiniz. Eğer diyotları lehimledikten sonra led ampülünüz çalışmaz ise diyotların polaritesini yani uçlarını yanlış yönde devre kartına lehimlemişinizdir, dert etmeyin, yanlış lehimlediğiniz diyotları söküp polaritesini yani uçlarını/yönünü değiştirerek devre kartına, SERİ şekildeki bağlantı tipini bozmadan, tekrar lehimleyin. Eğer led ampülünüz yine de çalışmıyor ise devre kartının üzerindeki diğer elektronik devre elemanlarında(Kondansatör/Direnç) arıza var demektir.

    Bende;

    2 adet bozuk led X 3 adet 1N4007 = 6 adet 1N4007 diyotu SERİ olarak lehimleyerek bozuk ampülün çalışmasını sağladım. Tamir ettiğim led ampül sorunsuz olarak çalışmaya devam ediyor.

    Kuralı unutmayın; her bir bozuk ledinizin yerine 3 adet 1N4007 diyot lehimlenecek.

    Örnek vermek gerekirse;

    Devrede 2 adet led bitişik olarak bozulmuşsa kural gereği;  6 adet 1N4007 diyotu SERİ olarak bozuk ledlerin yerine lehimleyebilirsiniz.

    Şayet 2 adet led bitişik DEĞİL de farklı yerlerde bozuk ise her bir bozuk ledin kendi bozuk olduğu bölgede ayrı ayrı  3 adet 1N4007 diyot SERİ olarak lehimlenecek.

    Bu ayrıntıyı gözden kaçırmayın.

    Önemli: Paylaştığım resimde 2 adet led bitişik olarak bozuktu. 2 adet bozuk bitişik led yerine normalde 6 adet 1N4007 diyotu SERİ olarak lehimlenmesi gerekir.(Resimde 2 adet 1N4007 diyotu SERİ olarak lehimlenmiş görünüyor ki sadece lehimleme konusunda fikir vermesi bakımından bu resmi paylaştım, normalde resimdeki ampüldeki arızanın giderilmesi için; polaritesini yani uçlarına/yönüne dikkat ederek 6 adet 1N4007 diyot SERİ olarak bozuk ledlerin yerine lehimlenmesi gerekir, aksi takdirde resimdeki gibi bozulmuş  2 adet bitişik ledin yerine iki diyot eklerseniz o kısımda üç volt yerine iki volt gerilim düşürürsünüz ve aynı sırada kalan o lede seri bağlı olan diğer ledlere daha fazla gerilim düşer… Belki led ampülünüz çalışır ama ömrü kısa olur.

    1N4007 diyot nerden bulacağım diyorsanız, eski tip enerji tasarrufu florasan ampüllerin içinde bulunan devre kartının üzerinde bu diyotu bulma şansınız çok yüksek.

    Muhsin Kamer, aydogan07, babus0606 arkadaşlarımıza paylaştığı bu bilgi ve tecrübelerinden dolayı bu onarımı gerçekleştirebildim, dolayısıyla kendilerine çok teşekkür ederim. Sayelerinde bozuk led ampülleri artık tamir edip ömrünü uzatacağız, masraftan kurtarması da cabası. Size de faydası olması dileğiyle konuyu daha ayrıntılı anlattım. Umarım faydası olur. Bu sayede ampüllerin ömrünü uzatıp çevreye daha az zarar vereceğiz, ekonomimize katkı sağlayacağız. Hepinize kolay gelsin.

    Armatürün SMD Led Yanmış ! Ne yapabilirim ? Direnç vs mi Taksam ? TAvsiye Lütfen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biometric -- 8 Temmuz 2025; 21:35:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bir led ortalama 3v harcıyor bir süre sonra başka ledi bozacaktır yerine yeni led takılmadığı sürece.

  • peki bir soruda ben sorayım. 9w led ampulde atıyorum 9x1 w led var bunlara 1w lık 6 tane daha eklersem öndeki giriş smd direncini kaç ohm almalıyım.
  • zekiz Z kullanıcısına yanıt
    Ampul üzerindeki geri besleme direncini değiştirerek akımı artırıp azaltmak mümkün. Direnç değerini belirleyebilmek için datasheete bakmak lazım. Çoğu ucuz LED ampul sadece akım sınırlaması yapan bir tane bir sürücü entegre içerir. LED'lere akımı sınırlanmış bir 310V DC gider. Bu nedenle en fazla 9 LED seri bağlı olur. Daha fazlası paralel bağlanmak zorunda. Aksi takdirde LED'lerin toplam gerilimi şebeke gerilimini geçeceği için LED'ler çalışmayacaktır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.