Şimdi Ara

Ariston Genus Premium EVO Kullanıcıları... (82. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.927
Cevap
36
Favori
185.310
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8081828384
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Hocam kullanım suyu serbest programlamayla ilgili bilgim yok sensys in bir özelliği ise babamlara gittiğimde bakarım(ben cosa kullanıyorum) dikkatimi çekmemiş daha önce ama ariston net uygulamasında da böyle bir özellik görmedim belkide sizin kombi yeni nesil olduğundandır.
    Ntc sensör xcalibur hocamın paylaştığının aynısı, ben modülasyonsuz o.t kullandığım için ntcyi kombinin dönüş suyu borusuna yakın konumlandırıp dönüş suyu ısınmaya başladığında sensör sayesinde kazana ekstra modülasyon yaptırıyorum . Siz güneş görmeyen bir yere konumlandırırsınız kutu içine gerek yok sonra sıcaklığı doğru ölçmeyebilir, ilk paylaştığınız ntcler için kutu daha iyi olur.
    Uyum sorunu olacağını sanmam öyle olsaydı orjinal dış hava sensörünü satarken şu şu kombilerle uyumludur derlerdi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• gktgsyn G kullanıcısına yanıt
    Hocam siz niye öyle yapıyorsunuz ki? Normalde dış ortam sensörü evin tam dışına, hatta balkon kapalı ise oranın da dışına koyulması lazım diye okudum ben.

Sizin yaptığınız şekilde dış hava sıcaklığını doğru ölçmeyecek ve dönüş suyu sıcaklığından ister istemez etkilenecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasakbölge -- 15 Şubat 2019; 19:25:26 >
  • yasakbölge kullanıcısına yanıt
    Evet zaten o amaçla kullanıyorum ben. Sizde sensys modülasyon yapıyor bende dış sensör. Eğim ve ayar noktası ayarlarını kazan 50-65 aralığında çalışacak şekilde ayarladım mesela hava 10 derece, sensör 12 ölçüyor ve kazan 62 dereceye denk gelmiş, cosa çalış komutu verip ev set sıcaklığına ulaşıncaya kadarki süreçte dış sensör 13-14 derecelere gelirken kazan sıcaklığı 62-61-60-59 azalıyor, çalışma süresi uzadıkça kazan en düşük alev boyuna kadar kısıp modülasyon yapmış oluyor. Baya bi test ettim ince ayarlamalar yapıp sistemi düzene koydum.
    Siz dış sensörü sensys ile kullanacağınız için ısı kaynaklarından etkilenmeyecek bir noktaya sabitlersiniz.Kombi parametreleri içinde dış sensör +3,-3 kalibre edilebiliyor, geri kalanını eğim ve ayar noktası ile konumunuza göre adapte edeceksiniz.

Hocam merhaba. Daha önce yazismistik buradan ama ben hala daha ayar tutturamadim. Benim evin zemin kat içerden mantolama var laminant altında yalıtım var ama 22.5 derece de bu ay gelen fatura 398.5 tl. Cevremdekilere bakıyorum o.t. olmadan 40 derecede yakıyorlar ev 24 derecede 280 tl fatura ödüyorlar bu zoruma gidiyor. Bende sensy+ntcden yapmış olduğumuz dış sensor mevcut. Şimdi benim tam olarak anlayamadığım eğim, ayar noktası, oransal oda etkisi nedir ? Biraz daha detaylı açıklayabilir misiniz?

• Sevkett67 S kullanıcısına yanıt
    Hocam sizde benimle aynı duruma kaldınız sanıyorum. Ben geçtiğimiz ay 385 tl ödedim. Bulunduğum bölgede bu çok yüksek bir rakam.

Oda termostatını yanlış bir yere koyduğumdan olduğunu tespit ettim. Sizin ev ek olarak yalıtımlı olduğu halde bu kadar yakması bence hatta yüksek ihtimal termostat doğru konumlandırılmadığı için.

Ben anladığım bu ayarları bir yere not almıştım. Yazacağım buraya.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasakbölge -- 15 Şubat 2019; 23:56:45 >
    Merhaba hocam ilk önce şunu belirteyim ayarları nekadar yanlış yaparsanız yapın, ısı kaybı olmayan ortalama büyüklükteki bir ev için yoğuşmalı kombi ve modülasyonlu o.t ile en soğuk ayda fatura 300 tlyi geçmemesi gerekir, geçiyorsa başka etkenler vardır. Siz ısı kaybına yoğunlaşın çünkü çevrenizdekiler 40 kazan sıcaklığında 24 dereceleri görebiliyorlarsa onların evlerinde yalıtım çok çok iyi. Siz hiç 40 derece sabit kazan sıcaklığında kullandınız mı? Eviniz 24 dereceye ulaşacak mı 40 ile?
    Ayarların ne işe yaradığının detaylarını yazayım ama siz bunların mantığını kavrayıp evinize göre ayarlayın. Eğer eviniz düşük kazan sıcaklıklarında hızlı ısınıp geç soğuyorsa, düşük kazan sıcaklığında çalışacak şekilde ayar yapın. Evde ısı kaybı çoksa, petek metrajıda azsa yüksek kazan sıcaklığı daha tasarruflu olacak buna göre ayarlayacaksınız.
    Oransal oda etkisi ayarı: Bu ayar evinizin ısınma hızına göre sensysin kazan sıcaklığına yaptığı müdahale. Diyelimki 20 ayarladınız yani en etkili, bu ayarda evin 0.1 derecelik ısı artışında olabildiğince fazla modülasyon yaptırıyor kazan sıcaklığına tam tersinde de daha az.Mesela ayar 20 ise 60 la başlatıp 54e düşürüyor, ayar 10 ise 56 le başlatıp 53 e düşürüyor. Ayar 5 ise 48 le başlatıp 47 ye düşürüyor, hepsi 0.1 derece ev ısısı yükseldiği durumda, ev 0.2 derece ısındı diyelim aynı oranlarda kazan sıcaklığını düşürmeye devam ediyor. Bu ayar en etkili yani yüksek sayılarda ayarlandı ve ev ısınması geç oluyorsa yada sensys evin ısısını algılayamıyorsa(konumundan dolayı), evi ısıtabilmek için olabildiğince kazan sıcaklığını yükseltecektir.
    Kısaca bu ayar en uç noktalarda ayarlanmamalı ki zaten fabrika ayarı 10 sizde +3,-3 civarlarında değiştirerek günlük denemeler ile ideal ayarı yakalamalısınız. Takip etme zamanınız yoksa 10 ayarlı kalsın.
    Eğim ayarı: Dış hava sensöründen aldığı değerle kazanın çalışma sıcaklığını belirliyor ve bunu belirlediğiniz eğim açısıyla yapıyor. Yaşadığınız iklime göre ve evinizin yalıtımına göre ayarlamalısınız. İyi yalıtımlı evlerde 2.0 den aşağısı, yalıtımı zayıf evlerde 2.0 den yukarısı ayarlanırsa daha verimli olacaktır.
    Ayar noktası(paralel kaydırma): Eğim ve oransal oda etkisinin belirlediği kazan sıcaklığına paralel olarak kazan sıcaklığını azaltıp-yükseltmedir. Bu ayar modülasyona etki etmez. Diyelimki ayar noktası 0 ken, eğim ve oransal oda etkisi kazanı 45-35 arasında çalıştıracak(0.1-0.3 set aralığında), bu çalışma şeklide evinize uygun ama kazan sıcaklığı evi ısıtacak seviyede değil(set 20 dereceye uygun ama siz 24 derece setlediniz) işte o zaman ayar noktasını 0 dan 4 e çıkarıyorsunuz ve kazan sıcaklığını paralel olarak 4 derece yukarı kaydırıyor, 49-39 aralığında modülasyon yapıp set değerine olması gereken zamanda ulaşabiliyor.

• +++++++++++
    4.2.2 Eğim, dış hava sıcaklığına göre kazanın kaç derecede başlayacağını ayarlar. Sert iklimi olan yerlerde 1.5 dan yüksek tavsiyesi ediliyor. Mesela dış hava sıcaklığı 0 ise kazan 45 ile başlayacak gibi. Düşük tutulursa düşük derecede başlar. Paralel kaydırma da, ayar noktasının başlattığı derecenin üzerine ekleme yapar.
    ++++

4.2.4 Oransal oda etkisi, bunu yükseltirseniz ev ısındıkça kombi daha hızlı modülasyona geçer yani kazan ısısını düşürür. Evin ısınma hızına göre, çokta hızlı kazan ısısı düşerse set değerine ulaşmayabilir. Düşük tutulursa daha yavaş modülasyon olur. Yani daha yavaş düşer.
    ++++

4.2.3 Ayar noktası (paralel kaydırma), kazanın eğim ve oransal oda etkisine göre yapacağı modülasyon aralığını yukarı veya aşağı doğru aynı oranda kazan derecesini ayarlar.
    +++++++++

Hocam sizin daha önce yazdıklarınızdan çıkardıklarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasakbölge -- 16 Şubat 2019; 0:14:36 >

Küçük detaylar dışında genel anlamda doğru hocam.
    Yazdıklarınıza göre detayları şöyle açıklayayım;
    Eğim, dış hava sıcaklığına göre kazanı belirliyor fakat oransal oda etkisi ve set ayarınız, eğimin verdiği değere ek olarak kazan sıcaklığını daha yüksek veya daha düşük hesaplayabilir.
    Oransal oda etkisi aynen öyle. Çok yüksek ayarlanırsa gereksiz fazla kazan sıcaklığına çıkıp hızlı azaltma yapacak, çok düşük ayarlanırsada kazan sıcaklığı eve az gelip hem çok uzun çalışmaya hem modülasyon oranının alt seviyelerde kalmasına sebep olacak buda gereksiz fazla yakıt harcanması oluyor.
    Ayar noktasıda dedğiniz gibi. Bu ayar eğimi 2.0 den az ayarlanmış evlerde + yönde, eğimi yüksek olanlarda 0 veya - yönde ayarlanmalı çünkü eğimde dış hava 15-20 dereceleri gördüğünde bütün değerler birbirine çok yakın yani 3.0 eğim 38 derece ise 1.2 eğim 33 derece gibi. Dış hava sıcaklığı düştükçe fark açılıyor o yüzden yüksek eğime ayar noktası ile ilave sıcaklık eklenince 0-5 derece havalarda çok yüksek kazan sıcaklığı ile kombi çalışacak 70-80 dereceler tesisat ve kombi için hiç iyi değil.

Hocam ama sizde şöyle bir sorun vardı termostatin olduğu yer ısınmıyor ama diğer odalar sıcak oluyordu bende öyle birşey yok termostat diyelim 22.5 ayarlı termostatin olduğu oda 22.5 derece ama diğer odalar 20.5 ila 21 derece arasında oluyor yani en sıcak oda da termostat

Hocam evimde esme üfleme gibi bir yalıtım sorunum yok allah'a şükür ama neden böyle oluyor bende anlayamıyorum ev 1 saat içerisinde soğumaya geçiyor yalan yok ama anlayamadım yani petek metrajim yeterli diye düşünüyorum birde bu ayarları tekrar ayarlayıp denemeye çalışacağım teşekkür ederim

Rica ederim hocam aklınıza takılan bir şey olursa elimden geldiğince yardımcı olurum.
    Petek metrajı yeterli diyorsunuz peki reglaj ayarı yaptınız mı? Önceki mesajınızda odalar arasında fazla sıcaklık farkı olduğunu yazmışsınız. Eviniz homojen ısınmıyor tüketimi artıran neden bu olabilir çünkü sensys in olduğu oda evin gerçek sıcaklığı değil ve evde hava akımı yaratır sağlık açısındanda iyi değil. Odalar arası sıcaklık farkını en fazla 0.5 derece olacak şekilde reglaj ayarı yapmanızı tavsiye ederim.
    Hocam bir de kombi gaz parametreleri fabrika ayarlarında değilse fabrika ayarlarına sıfırlayın.

Eğim 2.0
    Ayar noktası 12
    Oransal oda etkisi 10

Şu ayları dener misiniz...

Ev bir saat içinde soğumaya başlıyor yazdınız. Normal aslında bu. Bende de öyle.

Sizde termostatın olduğu oda küçük belkide? Diğer odaların ısınmasını beklemeden hemen ısınıyor.

Büyük olsa diğer odalarda ısınmış olur. Ben evin en büyük odasına misafir odasına koydum.

Hemde sizin ev yalıtımlı. Benim ki yalıtımsız. Bu durumda bir kaç ihtimal ortaya çıkıyor

1- Evde ocak ve banyo çok sık kullanılıyor olabilir. Ocak, sayacı çok hızlı döndürüyor adamın içi gider.

2- Oda ısı kaynağına çok yakın. Hemen ısınıyor diğer odalar ısınmıyor. Ama bu sefer çok yakmaması lazım.

3-ilk baştaki kazan sıcaklığı çok yüksek ise 55-60, sürekli böyle başlıyorsa fark ettim ki biraz daha düşük kazan sıcaklığı m³ ü biraz daha düşürebiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasakbölge -- 16 Şubat 2019; 15:49:41 >

Evet reglaj ayarı çok önemli. Söylemeyi unutmuşum, misafir odasında ki petek büyük. Çabuk ısınıyor. Kıstım 1.5 tur yaptım. Tespit etmedim ama mantıken diğer odalara daha fazla sıcak su gidiyor.

Sevkett67 S kullanıcısına yanıt
    Hocam 2.0 eğimde ayar noktası 12 ayarlanırsa, dış sıcaklık 5 dereceyken kazan 72 derecede çalışmaya başlar(60+12), bukadar fazla kazan sıcaklığına gerek yok. Dış sıcaklık 0 derece civarlarında kazan sıcaklığı 60-65 aralığında çalışmaya başlatılacak gibi bir ayar yapılmalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gktgsyn -- 16 Şubat 2019; 16:24:47 >
    Oturdugum oda yaklaşık 30 metre kare salon var orası 35 metre kare falan oturduğum odadaki petekler son petek diye ben diğer petekleri kismistim reglaj ayarinda demekki ters orantı yapmışim demeyeceğim hemen. Peki sizin ayarlarda oneriniz nedir hocam mesela kazan 53-54 derecelerde başlasın daha sonra modulasyon yaparak dusursun falan diye

Valla hocam yukarida bir arkadas 5 saat geçti hala çalışmadı kombi yazmış bana 1 saat az gibi geldi ondan sonra psikolojim bozuldu benim ev 5 saatte sogumasa set değerini 27 dereceye ayarlayıp aynı şu andaki faturayı öder doğalgazı da soba gibi kullanmazsam neyim

Hocam kendi evimden örnek vereyim siz ona göre ayar yapın.
    Alt kat boş, en üst kat dubleks evimde ayarlarım şu şekilde,
    Dış sıcaklık 0-5 derecelerde kombi kazan sıcaklığı 65 sabit, dış sıcaklık 5-10 derece arasında kazan 60-65 arası değişken, dış sıcaklık 10-18 aralığında kazan 50-60 değişken.
    Modülasyonu olmayan cosa kullandığım için bu şekilde en tasarruflu oluyor ve evin hissedilen sıcaklığı daha konforlu.
    Dış hava sensörünü kombinin dönüş suyu borusuna yakın konumlandırdığım için uzun çalışmalarda(misal ev boşken dışarı modu set değerinden 0.5 derece az) kazan 6-7 derece ekstra modülasyon yapmış oluyor. Sensysde aynısını odanın ısınmasına göre yapıyor.
    Sizin eviniz, benim ev şartlarından daha iyi durumda olduğu için yukarda yazdığım kazan sıcaklıklarına yakın ama daha az olacak şekilde bir ayar yapın. Dış hava sensörünüz dış sıcaklığı doğru ölçüyorsa eğim tablosundan bakarak işk önce eğimi belirleyin, ayar noktası ve oransal oda etkisi ortada kalsın.
    Belirlediğiniz eğim ile akşam soğuğunda düşük kazan sıcaklığı kullanır ev ısınmazsa eğimi arttırın. Bulunduğunuz bölgede günün en soğuk saatlerinde eğim ayarınız kazanı 50-55 derece civarlarında başlatmalı(ayar noktası 0, oransal oda etkisi 10 ayarlıyken).
    Sonra sensys ile takibe başlayıp evin ısınma süresine bakacaksınız çok yavaş ısınıyorsa oransal oda etkisini düşürüp ayar noktasını yükselteceksiniz, ev yarım saatten daha hızlı ısınıyorsa oransal oda etkisini yükseltip ayar noktasını düşüreceksiniz.
    Ama dediğim gibi ilk önce eğimi doğru ayarlayın gerisi kolay.

Hocam ben böyle kullanıyorum, başlarken 49 dereceden başlıyor.

Max kazan sıcaklığını da 55 yapmıştım dediğiniz kadar düşerse diye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasakbölge -- 16 Şubat 2019; 19:51:9 >
    Her evin soğuması bir birinden farklı. Aynı bölgede olsanız rüzgarın esiş yönü bile etkiliyor. Bir de, bir kişi 21 dereceden fazla duramaz, bazısına 24 derece az gelir.

Ayrıca 5 saat yanmayan bölge sanırım güney de ve altı üstü hep yanan rüzgardan etkilenmeyen bölge olabilir.

Bir de şu var 5 saat yanmaması konfor sağlıyor mu? Yakmıyor iyi güzel de evde mont ile mi dolaşıyorlar. O zaman pek bir anlamı kalmıyor hocam. 5 saat boyunca ısıyı muhafaza edecek bir yer sanırım soğuk olmayan bir bölge.

Çok teşekkür ediyorum denemelere başlıyorum hemen
  • 
Sayfa: önceki 8081828384
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.