Şimdi Ara

arduino ölü yatırım mıdır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
1.359
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çevremdeki bazı kişiler Arduino'yu küçümsüyor. Belki sizin de çevrenizde vardır böyle tipler. Sizce bir elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisi kendisini arduino üzerine geliştirirse bunun kendisine + bir geri dönüşü olur mu?yoksa arduino bilmek, arduino'da ilerlemek bir ölü yatırım mıdır? Arduino bir oyuncak mı yoksa daha fazlasını bize vaad ediyor mu? ne düşünüyorsunuz?



  • doğrudan arduino platformu üstünden iş yapamazsın. zor koşullara dayanma garantisi yok. bu yuzden arduinonun kendisi bir yatirim olmamalı. temel konuları (elektronik ve mantık) öğrenme amacından fazlasını beklemek sacma bence.



    elbette hobi veya ev kullanımı icin projeler yapılabilir, kullanışlı ve başarılı da olabilir. ama yatırım? sanmıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gömülü sistem programlamaya başlamak için mükemmel bir yol. Üzerinde atmega denetleyici var. Microchip firmasına ait olan atmel in denetleyicisi. Atmega ile ne yapılabiliyorsa arduino ile de yapılır. Ama bir elektonik müh. Ömür boyu ardunio ile uğraşırsa( ki en fazla bir kaç ay sürer ardunio yu yalayıp yutmak. Hatta pic veya atmel ile uğraşan kişiler zaten Max bir ayda veya birkaç haftada komple hepsine hakim olur) çok komik olur. Sen yeri geldiğinde o kartı kendin tasarlayamiyorsan, analog Write yazınca arkada ne oluyor, analog read yazınca arkada ne oluyor bilmiyorsan, elektronik müh. Ligini sadece denetleyici ye kod yazmak sanıyorsan vay haline. Transistör ile yukseltec yapmak diyince aklına birşey gelmiyorsa , opamp, optocoupler, mosfet, regülatör,... Gibi elemanları kullanmayı veya nasıl çalıştıklarını veya nasıl kontrol edeceğini bilmiyorsan yine çok komik olur. Ayrıca gömülü sistemde tel dil ile bir yere varılamaz. Ardunioyu da bilicen, atmel studio yu da, x8 de bilicen ccs c yi de. Bunlardan sonra pic32 ler veya arm ye de gecicen.kisacasi ardunio ölü yatırım değil. Her adım bir faydadir. Yeter ki yürümeye devam et.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • EE Mühendisi olarak cevap vereyim.

    Evet ileride mesleğime katkı vs. olur diyorsan yanılıyorsun, katkısı olsa olsa okyanusta su damlası kadar olur. Arduino vs. 10 yaşındaki çocukların hobi olarak uğraşacağı bir şey, ötesi değil.

    EE Müh. öğrencisi olarak vaktin değerli, Arduino gibi boş işlerle uğraşma. Kaçıncı sınıftasın, şu ana kadar ne dersler aldın bilmiyorum ama daha ciddi, zorlu, kendine bir şey katacak şeylerle ilgilenebilirsin. @eneramo33



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :ArHaus: -- 16 Ocak 2018; 8:22:24 >
  • :ArHaus: kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler yorum için. Okulda bize C++ ve MATLAB öğrettiler. Sence kendimi bunlarda mı geliştirmeliyim? 3.sınıftayım şu anda. Elektronik 1, manyetik 1-2-3, motor, circuit 1-2, microelectronic gibi dersleri aldım. Notlarım oldukça iyi durumda. Fena sayılmayacak bir üniversitede %100 ingilizce okuyorum. Bir elektrik-elektronik mühendisi olarak bana neleri tavsiye edebilirsin? Tecrübelerine/önerilerine ihtiyacım var :)
  • ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    Yanlış anlaşıldım sanırım, ömür boyu neden arduino ile uğraşayım yazın bir aylık boş vaktim olmuştu o süreçte bir şeyler öğrendim şimdi sömestrda yeniden 1 aylık boşluğum var ve bu boşlukta arduino ile keyifli projeler mi yapsam yoksa farklı alanlara mı yönelsem diye düşünüyorum.

    Her türlü tavsiyeye de açık olduğumu belirteyim. :)
  • Bir söz vardır ya;''Öğren de unut''diye.Boş zamanlarının toplam 1 ayını arduino öğrenmek için ayır,öğren.Tanesi 2 dolardan 2-3 adet nano ve 1 adet de bulunsun diyerek MEGA al.
    Öğren,satın al,yan cebinde bulunsun.
    Analog in-analog out,,,dijital in-dijital out konularını,on-off süre uzatma kısma vb. konuları en önemli konulardır.
    Arduino'yu öğrenme sebebim;özellikle süre kontrolu yapabilmek içindi.Derken;diğer konuları da çözüp cebime koydum.Yani hazır yazılımlarını PC'de topladım.(Şarj kontrol,LCD,kayan yazı,analog dijital in-out kontrolu vb.)
    Evet elektrik-elektronik tamirinde özellikle proje tasarımlarımızı arduino ile desteklemek bir başka güzel.Ayrıcalığı üstünlüğü tartışılmaz.

    Bence;bir komparator devresi tasarlayıp baskı devresini çıkarıp devreyi yapıncaya kadar bir nano ile sonuç almak hem zaman,hem maliyet hemde kolaylık yönünden tercih edilir.1 tane nano 2 dolar=8 tl. yani.Devre çizip baskı çıkarmaya uğraşmaya değmez,bas yazılımı kontrol sende vesselam.
    Sonuç olarak;E-Elektronik dalında kendini yetiştiren bir kişinin arduinoyu da öğrenmesi gerekir,faydasını görür.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: eneramo33

    Teşekkürler yorum için. Okulda bize C++ ve MATLAB öğrettiler. Sence kendimi bunlarda mı geliştirmeliyim? 3.sınıftayım şu anda. Elektronik 1, manyetik 1-2-3, motor, circuit 1-2, microelectronic gibi dersleri aldım. Notlarım oldukça iyi durumda. Fena sayılmayacak bir üniversitede %100 ingilizce okuyorum. Bir elektrik-elektronik mühendisi olarak bana neleri tavsiye edebilirsin? Tecrübelerine/önerilerine ihtiyacım var :)

    C++, MATLAB vs. bunlar sadece birer araç. Öncelikle bunu unutma. Bir şeyler öğrenirken, bir şeyler ortaya çıkarırken kullanacağın araçlar sadece.
    Örneğin MATLAB; Signal Processing, Wireless Comm, Control, LNA/PA modelleme, Anten Array sentezi vs. gibi daha sayamadığım çok değişik konularda kullanabileceğin bir araç.
    Özellikle MATLAB'ı iyi bilmeni tavsiye ederim. Hem endüstride hem de akademide sıklıkla kullanılan bir tool. C++ bilmesen de olur, hatta C++'a ayıracağın vakti öncelikle MATLAB'a ayır derim.

    İlgilendiğin alanı yazmamışsın. Belki daha bulamadın bilmiyorum ama en geç bu dönemin sonuna kadar karar verirsen çok iyi olur. Çünkü 4. sınıfta ilgilendiğin alandan dersler almak isteyeceksin, o alanda bir bitirme projesi yapmayı isteyeceksin.




  • iki tür mühendis vardır.
    1.tür masa başı iş işteyen kapağı devlet dairesine atmayı düşünüp hayatı boyunca bi şey üretmeyip sadece rutin işleri yapan mühendis tipi.

    2.tür ise girişimci,araştırmacı,bir şeyler üretmek isteyen tip.

    ikinci tür mühendis olmak isteyenler Arduino öğrenmesi faydalıdır. birinci tip için zaten sınavlar ve sorular önemlidir geriye kalan hiç bir şeyin önemi yoktur.
  • 3.tür mühendis çıkıpta birdaha o işi yapmayanlarda var.
  • arduino kitabı yazan bi mühendis,yaşı biraz var, arduinonun eksik yönlerini anlatıyordu.kendi projemde kullanmak için ihtiyaç duyduğum ,kesmeler yok diyordu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ONY86

    arduino kitabı yazan bi mühendis,yaşı biraz var, arduinonun eksik yönlerini anlatıyordu.kendi projemde kullanmak için ihtiyaç duyduğum ,kesmeler yok diyordu.

    Arduino kitabı yazmış bir mühendis bunu diyorsa benden 3.5 mühendis çıkar o zaman. Diğer mikrodenetleyicilerde olduğu gibi arduinoda da kesme var.
  • ONY86 kullanıcısına yanıt
    Hocam ona bu linki atın ve kitabı yayından çekmesini söyleyin
    https://www.arduino.cc/reference/en/language/functions/interrupts/interrupts/

    Cidden bundan bi haberse o kişiye danışmayın bile
  • srenkenstein kullanıcısına yanıt
    elektro_gadget_ E kullanıcısına yanıt
    Bahsettiği kesme konusu doğru. Megada bile gerek harici gerekse de timerlı kesmeler çok sinirli ve bunları pwm ve analog kullanımlarinda frekans ve çözünürlük kontrolü kullanışlı değil. Bahsettiği şey " ardunio da kesme yok" veya "arduinoda timer yok" gibisinden birsey değil. Ardunio ile yapılan projeler belli. Kütüphanesi yazılmış olan sensör hani. Kullanıcıların sadece para verip kodu yüklemesi yeterli. Ancak asıl büyük işlerde yeri geliyor 10-15 ayrı harici kesme gerekiyor ve bunları da ayrıca öncelik sırasına göre okuması gerekiyor. Ya da timer olarak 3-4 timer işini görmüyor. Arka planda işlemesi gereken daha çok is oluyor. Ardunio bu konularda yetersiz kaliyor. Bahsettiği şeyler bunlar olmalı diye düşünüyorum yoksa kitap yazacak kadar birikimli birinin diyeceği bir şey değil o. Tüm bunlarla beraber sadece ardunio kullanan ve ayrıca Denetleyicileri bilmeyen birinin de oturup bahsettiğim o projeleri yapması da pek mümkün değil zaten. Kısacası ihtiyaç neyse ona göre yeri gelir yeterli olur yeri gelir yetersiz olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • arduino'nun güçlü sistemleri olsa da, mühendislik öğrencisi için raspberry pi daha uygun olur. ama hazır kitlerle uğraşmak yerine, kendini endüstri 4.0 standartlarında yetiştirmeni öneririm.
  • Orası kişinin yeteneğine göre değişir. Birisi 1 mhz ile götürür işi, diğerine 20 mhz yetmez. Hazır kütüphane yeterli gelmiyorsa oturup kendi kütüphanesini yazacak. Tabi bu referans döküman okuyup kod yazabilenler için geçerli. Diğer kesim hazır fonksiyonlarla ne kadar yapabilirse...

    Atmel mikrolar oldukça detaylıdır ama arduino kütüphaneleri kolaylık olsun diye bu detayların çoğunu örtüyor.
  • elektro_gadget_ E kullanıcısına yanıt
    1mhz ve 20mhz den kastınız ne acaba? Hani analog olarak diyelim ki yüksek çözünürlüklü bir değer lazım. Örneğin uno 10 bit.daha Fazlasi yok sonuçta. Yetenekle burada ne yapabilir ki?donanımsal bir müdahale gerekli sonuçta. Hani tam olarak kastettiginize şeyi anlamadım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 10-12 bit'in üstünde adc'ye sahip mcu zaten zor bulunur. Düşük voltaj aralıklarına tepki vermesi için referans voltajı ayarlanabilir. Olmazsa harici adc ler var.

    Atmel denetleyicilerde kesmelerin öncelikleri var. İki kesme aynı anda gelirse öncelikli olan çalışır. Hatta bir kesme bitmeden bölünüp diğer kesmeye de gidebilir ama bunu arduino fonksiyonları ile yapamazsın.

    10-15 tane giriş varsa bunlara paralel bir tane harici kesme girişi eklenerek halledilebilir. Herhangi bir pinden sinyal gelirse kesmeye gider, burada pinleri okuyabilirsin. Girişler bir porta verilirse 8 pin aynı anda okunabilir. Tabi bunu da hazır fonksiyonlarla yapamazsın.

    Bir timer ile birden çok iş yapılabilir. Her taşmada global değişkeni 1 arttırırsın, belli bir sayıya ulaştığı zaman işlemini yaparsın. Mesela bir sinyalin uzunluğunu ölçmek istersen bunun için sıfır bir timer'a gerek yok. Saymakta olan bir timer'ı okursun. Sinyal değişince tekrar okuyup aradaki farkı alırsın. Taşma olmuşsa global değişken bunu yakalar.

    Ortalama bir programda cpu zamanının çoğu bekleme sırasında boşa gider. Boşa giden cpu çevrimini ne kadar azaltırsak o kadar iyi. 1-20 mhz dediğim olay o.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.