Şimdi Ara

Araç Alımı İçin Farklı İle Gidilerek Yapılan Masraflar Karşılanmalı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
322
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba. Geçen hafta, otobüs ile yaklaşık 12-13 saat süren bir ile araç alımı için gittim. Öncesinde telefonda görüşmeler, geçmiş expertiz raporları, resimler vs derken fiyatta anlaştık. Babamı da yanım alıp duble bilet masrafları ile yola koyuldum.

Akabinde buluşma sonrası hemen ilk incelemeyi yaptım ve aracın sağ çamurluk kısmında kapıya kadar sirayet eden bir sürtme gördüm. Tırnak takılacak düzeyde sağlam bir sürtme. Hatta serçe parmağı kadar kısmın boyası artık komple kalkmış ve paslı bir görüntüsü vardı. Dedim bunu hiç demediniz... Mırın kırın etti, yok işte ben demişim ki noktasal sıkıntılar önemli değil diye, o da gerek duymamış :D yani adam bildiğin salağa yatıyordu tüm konuşmalarında. Hiç expertize bile götürmeden geri döndüm.

Şimdi benim yaptığım masrafların yarısını karşılaması icap etmez mi? Tamam expertiz sürecine sokmadık ama soksak da aynı durum çıkacaktı. Dediği gibi olmayacaktı olay. Bliyorum kanunen şuanki durum için bişey yapılamaz da gerçekten de insaniyet namına masraflarımın yarısını karşılaması icap etmez mi?

• Etmez. Şehir dışı tek araba için gidilmez, gitmeden önce bu riskleri alarak yola çıkmıştınız.

Bildiği kusurları söylememesi şerefsizlik tabi.

• Dharma Initiative kullanıcısına yanıt

Hocam zaten insanlık icabı dedim. Gerçi insan olan zaten o seviyeye getirmezdi olayı. olay o kadar canımı sıktı ki gene de talep etmek istiyorum bu masrafların yarısını. Çünkü o an konuşurken sürekli hakkını helal et abi deyip durdu 4-5 kez. Ulan helallik öyle mi alınır bu durumda...

• niksar_asker N kullanıcısına yanıt

Öyle masraf karşılayacak kadar düzgün biri olsa zaten aracın kusurlarını gizlemezdi. Dün haberlerde gördüm ,bi tanesi aracın devrini aldıktan 20 dk sonra motoru yandı..

Geçmiş olsun diyelim. Eksperde gözükmeyen bir sorun da çıkabilirdi ,öylesinin arabası alınmaz.

karar
    Ekspertiz yaptırıp aldığı araç 20 dakika sonra alev aldı! Sahibi şaşkına döndü
    https://www.karar.com/ekonomi-haberleri/ekspertiz-yaptirip-aldigi-arac-20-dakika-sonra-alev-aldi-sahibi-1986162

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dharma Initiative -- 26 Ağustos 2025; 10:21:50 >
  • Dharma Initiative kullanıcısına yanıt

Zaten öyle huylandım ki o sürtmeli kısmı görününce, expertiz işine girişmeden direkt geri döndüm. Tecrübeden değerlisi yoktur kafasıyla kendimi tatmin ediyorum artık :D

• Bizde zamanında araç alırken takla atan araca hiçbir sorunu yok demişti bir satıcı. Yanında inandırıcı olsun diye de çocuğunu getirmiş. Var böyle insanlar yapacak bir şey yok.
    Şahsen bunlar baştan konuşulmalı. Baştan anlaşılarak karar verilebilir. Baştan konuşmadıysan sonradan bunu ödeyeceksin de denilmez.
    Düzgün esnaf kalmadı.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Chantodowill kullanıcısına yanıt

Hocam zaten dedim ya, tamamen insaniyet icabı yapılması gereki bu. Öteki türlü zorunluluk elbette yok. Baştan yapılan konuşmaya göre dediği harici bir durum var ortada neticede. E ben expertize soksam yarısını karşılasa da gene zarardayım.

Lanet olsun böyle insanlara ya... Neden dürüst olanlar acı çekiyor bu dünyada, mantığı ne bunun bilmiyorum ki...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: niksar_asker

Hocam zaten dedim ya, tamamen insaniyet icabı yapılması gereki bu. Öteki türlü zorunluluk elbette yok. Baştan yapılan konuşmaya göre dediği harici bir durum var ortada neticede. E ben expertize soksam yarısını karşılasa da gene zarardayım.

Lanet olsun böyle insanlara ya... Neden dürüst olanlar acı çekiyor bu dünyada, mantığı ne bunun bilmiyorum ki...

Aklında bulunsun, il dışına araç almaya gideceksen araç sahibine aracın her yerini içini dışını video çekip whatsappdan atmasını söyle. Aklına takılan yer varsa görüntülü ara sor. O ilde bir arkadaşın varsa ondan araca canlı canlı bakmasını rica et. Dediğinin dışında experde farklı bişey çıkarsa exper parasını senden alırım de. Mırın kırın ederse kapat telefonu başka araba mı yok

• Hukuken, araç alım-satımında ekspertiz yaptırmadan veya yazılı sözleşmeye bağlamadan yapılan görüşmeler sonrası ortaya çıkan masraf ve zararların talep edilmesi oldukça güçtür; çünkü ayıplı mal iddiasında, alıcının araçta mevcut ayıbı gizleyen bir davranışın ispatı gerekir. Sizin örneğinizde, satıcı ayıbı açıkça gizlememişse ve satış gerçekleşmeden işlemden vazgeçilmişse, TBK m.112 ve m.113 uyarınca masraflar için hukuki bir tazmin sorumluluğu doğmaz; ancak dürüstlük kuralı (TMK m.2) gereği satıcının, özellikle kusurlu veya yanıltıcı bilgi verdiyse, yol masrafınızın bir kısmını karşılaması ahlaki ve insani bir yükümlülük sayılabilir, fakat bu talep hukuken bağlayıcı değildir.

• Kötüye kullanım da olabilir. Sırf gezmek için gelir kusur üretir sonra öde yol paramı vs demeye başlar. Bana dese geleceğim yol parası vs karşılar mısın diye alsanda almasan da karşılamam derim. Yol parası isteyen dinlenme tesisinde yediği yemeğin parasını da isteyebilir. Araç mı satıyoruz günibirlik tur mu yapıyoruz saçma köşelere çekilir.

Hukuken bakarsak Culpa in Contrahendo Sorumluluğu (Sözleşme Öncesi Görüşmelerden Doğan Sorumluluk) diye bir kavram var. Dürüstlük kurallarına aykırı olarak karşı taraf aleyhine sözleşme kurulamamasıyla birlikte zarara sebebiyet vermesinden doğacak olan sorumluluk şeklinde bir tanımlası vardır. Görüşmeler sırasında kusurlu davranışla karşı tarafa verilen zararın tazmini istenebilir. Uygulamaya bakarsak bu tip davaların son derece nadir açıldığı son 50 yılda belki 50 emsal yoktur. Çok büyük zararlar olmadığı sürece açılmadığını görürüz. İspat sorunu, dava maliyeti, masrafların zararı geçmesi gibi detaylardan ötürü açılan karşılaşılan bilinen bir dava türü değildir. Avukatlar da riskleri ve düşük faydayı görerek zaten açmak istemezler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hukuk sürecine girecek bir olay yok zaten arkadaşlar. Konuda da dediğim gibi olaylara insani yönden bakıyor ve şaşırıyorum. Ahlak bizim milletimizde yerlerde...

• Yani ben de sehir disindan araba aliyorum. Ama gittigimde 3 4 alternatif bakiyorum. Kaydediyorum. Uygun fiyaylidan dolasmaya basliyorum. Icime sineni alip donuyorum.

Gecen bandirmadan aldim kamyoneti. Onda da detayli video istedim. Ufak tefek cizikler vardi ama bende tarlaya gittigimden sorun da etmedim. Fiyati da uygundu.

Bu masraflardan cekiniyorsaniz da ucuz etin yahnisi diyip kalkip turkiyenin bi ucuna gitmeyin derim. Adam mal bu fiyat bu araba bu der sen de alirsin veya almazsin. Veya baktin cizik var pazarlik yapip boyatma paeasinda orta yolu bulmaya calisirsin.

Boyle atar gider yapip posta koyup icin icini yiyecek hale getirme kendini. Degmez

çok büyük bir şey olmadığını kendin söylüyorsun. bu işin sınırı ne olacak? ne durumda ödensin, ödenmesin? bu işin sonu gelmez.

ben şahsen şehir dışına araç almaya gitmem. gelene de 50 kuruş ödemem. araçta benim göremediğim bir kusur da olabilir, gelen zaten incelemek için geliyor. beğenirse alır, yoksa almaz.

ha insanlar kusurları gizlemeye meyillidir, bunu bilmen gerekir arkadaşım. yoksa 2. el araç alamazsın sen. ben son dört aracımı sıfır aldım. uğraşmıyorum böyle şeylerle bu sayede. sıfır aldığım için sorunsuz bir şekilde yıllarca da binebiliyorum. düşün daha önce 6-7 araç almışım 3-5 sene içinde. son 4 aracımla ömrümün yarısını geçirdim.

• beyinsis B kullanıcısına yanıt

Senin yaklaşımına da saygı duyuyorum ama böyle bir AHLAK sorunu var diye sıfıra yönelmek(buna mecbur kalmak) ne derece doğru o da muamma hocam. Birincisi sıfır araca erişecek maddiyat, ikincisi sıfır araç aldıktan sonraki üst düzey kasko,sigorta,bakım,mtv vs vs masraflar...

Dediğin gibi illaki söylenen şey dışında bişeyler çıkar ve hatta bunu da kullanan kesim bile mevcut ama benim durumumdaki olay tamamen yanıltıcılık, eksik bilgilendirme vs vs...

İşin özü ahlak kavramında bitiyor e o da bizim millette olmayınca dediğin gibi başımızın çaresine bakmamız gerekiyor...

• Kaygerya kullanıcısına yanıt

yok hocam atar gider yapacak bir karakter değilim zaten. Güle güle deyip geri döndüm aracı ilk incelemeden sonra. Dahası olmaz zaten. Artık farklı tekniklerle hareket etmek zorundayım. Olması gereken de bu piyasa şartlarında bu insanlıık düzeninde bu zaten...

• 19 yasinda araba sattim gecenlerde. ilk sahibiydim herseyinin fotografi vs vardi. kendimizin yaptirdigi expertizde bir camurluk boyali cikti ama olmadigina eminim, zaten degisen kapiya da boyali yazip gecmisler bende ilana camurluga boyasiz yazdim. bu arada zaten 5 boya 1 degisen var. a direginin ic bakalitleri yoktu, marspiyel kaplamasinda kirik vardi, bunlar fotografta gorunuyordu. arac izmirde, nigeden birisi aradi pazarlik etti anlastik. dedim arabaya baktiktan sonra 1 kurus dusmem bos donersin ona gore gel. tamam dedi. geldikten sonra surekli arabayi kotuledi, plastikleri bahane etti. fotografta var dedim bakmadim dedi vs. en son camurlugu bahane ederek araba dedigin gibi degil dedi. fabrikada kalin boyanmis olabilir, oradan kazasi darbesi yok eminim dedim. ekspere goturcem eksperi ode o zaman dedi. sen alma bu arabayi yolun acik olsun dedim, yol parami ode 5000 dedi. tek kisi gelseydin diyip 2500 verdim gitti.

sıfır aracın kaskosu daha uyguna geliyor (aynı değerdeki sıfır aracın kaskosu 2. elden düşüktür her zaman). hasarsızlığı da eski araçtan devam ediyor zaten. masraf konusunda da sıfır araç her türlü döver 2. eli.

• selamlar

adamdan aracın bir videosunu çekmesini istedinizmi..

veya söylediklerinizin dışında çizik vs görürsem yol paramı veya masrafı karşılarsın dedinizmi

ve o nedi..

bunları anlaşmadıysanız o kişini zaten insaniyet namına kısmı kapalıdır

hata sizin yani tecrübe olmuş

bu durumda karşılaması gerekmez

çünkü satıcıda vicdan yok..(

• OzzY® O kullanıcısına yanıt

19 yaşında arabadan bahsediyoruz. Çizigi de olur boyası da vurugu da. İyi dayak yemeden gitmiş bir de yol parası almış. Bizim milletle ticaret yapılmaz cidden.

• Adamla ona göre anlaşacaksınız bak uzaktan geliyorum otobüsle hem zaman hem maddi olarak kaybım olacak söyledikleriniz dışında birşey var mı ona göre geleceğim.. Onların mantığı şu; adam diyor uzun yoldan geliyor ben buna çiziği falan göstermiyim gelince görsün birşeyler yuvarlarız o sıra sonra içinden desin o kadar uzun yoldan geldik birşey olmaz alayım gideyim. Düşündükleri bu.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.