Şimdi Ara

Arabeks Müziğin İnsan Psikolojisine Etkileri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
17.982
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Müziğin insan psikolojisi üzerinde etkili olduğunu biliyoruz. Örneğin; birçok hamile kadın, gebelik döneminde klasik müzik dinlediğini biliyoruz.

Peki ya arabesk müziğinin insan psikolojisi üzerine etkileri nelerdir ?

Arabeks müzik içerisinde bir çok çaresiz mesaj taşır. Sözleri genellikle karşılıksız kalmış aşklar, yaşamdan bezmişliği, acıları, karamsar ve kaderci duyguları dile getirir. Bu bağlamda insanın yaşama sevinci ve hayata tutunma gücü üzerinde olumsuz etkileri vardır. “Ben doğmadan ölmüşüm…”, “Batsın bu dünya…”, “Ya benimsin ya toprağın…” ve daha nice örnek. Acı işkence sevgi gibi duyguların baskın olduğu arabesk halkın arasında çok çabuk bir şekilde yayılma imkanı bulmuştur. Özellikle 60’lı ve 70’ li yıllarda Orhan Gencebay, Ferdi
    Tayfur gibi isimler arabesk müziği zirveye taşımıştır. Köylerden kentlere arabesk yayıldıkca, olumsuz etkileride yayılmaya devam etmiştir. Bir çok intihar vakasında tetikleyici olmuş, rakı sofralarının mezesi haline gelmiş, gençleri dönüşü olmayan yanlışların içine sokmuştur. Bu bağlamda insan psikolojisini olumsuz etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sizce arabeks müziğin insan psikoloji üzerine etkileri nelerdir? olumlu etkileri var mıdır?

** Bu konu daha önce açılmış ise özür dilerim.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Arabesk Müziğin İnsan Psikolojisine Etkileri

Arabesk müzik, duygusal ve genellikle hüzünlü şarkı sözleriyle karakterize edilen bir müzik türüdür. Sürekli arabesk müzik dinleyen insanların psikolojisi üzerinde çeşitli etkileri olduğu gözlemlenmiştir.

Stres ve Anksiyetenin Azaltılması:

Arabesk müziğin hüzünlü melodileri, bazı kişilerde stres ve anksiyeteyi azaltıcı bir etki yaratabilir. Müzik, duygusal bir çıkış sağlayarak, kaygı ve endişeyi hafifletmeye yardımcı olur.

Mood Düzenlemesi:

Arabesk müzik, ruh halini düzenlemeye yardımcı olabilir. Hüzünlü şarkı sözleri, bazı kişilerin olumsuz duygularını ifade etmelerine ve işlemesine izin vererek, duygusal bir temizlik sağlayabilir. Öte yandan, daha hareketli arabesk şarkılar, enerjiyi artırabilir ve olumlu bir ruh hali oluşturabilir.

Nostalji ve Bağlantı:

Arabesk müzik, özellikle yaşlı nesiller arasında, nostaljik duygular uyandırabilir. Eski anıları ve duyguları tetikleyerek, bir topluluk duygusu ve geçmişle bağlantı oluşturmaya yardımcı olur.

Uyku Kalitesinin İyileştirilmesi:

Arabesk müziğin yatıştırıcı melodileri, bazı kişilerde uyku kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Rahatlatıcı bir ortam yaratır ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.

Sürekli Müzik Dinleyen İnsan Psikolojisi:

Sürekli arabesk müzik dinleyen kişilerin psikolojisi üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkiler görülebilir.

• Olumlu Etkiler: Sürekli müzik dinlemek, stresi azaltmaya, ruh halini düzenlemeye ve nostaljik duygular uyandırmaya yardımcı olabilir.
    • Olumsuz Etkiler: Öte yandan, sürekli müzik dinlemek, dikkat dağınıklığına, sosyal izolasyona ve gerçeklikten kopma hissine yol açabilir.

Kişilerin arabesk müziğin etkilerinden nasıl etkilendiği, bireysel özelliklere, dinleme alışkanlıklarına ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişebilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • benim tecrubemle sabit olup kesinlikle olumlu bir tarafini gormedim...
  • Müziğin insan düşüncelerini, duygularını biçimlendirme konusunda büyük bir etkiye sahip olduğunu düşünüyorum. Dinlenilen müziğin anlamı, ezgileri, sözleri, vurguları, uyandırdığı çağrışımlar kombine bir şekilde bilinçaltına mesajlar verir. Duygusal bir anımda ''Marc Antony''' den ''You sang to me'' adlı bir parçayı veya ''Thomas Newman''' dan ''Any other name''' i dinlediğimde daha çok duygulanırım.() Çünkü müziğin bulunduğum duygu durumuna etkisi kaçınılmaz derecede artmıştır. Klasik müzik daha çok zihni dinlendirici bir etki bırakır. Düşünceli olduğumda daha çok klasik ve duygu yüklü parçaları tercih ederken, kıpır kıpır olduğu durumlarda daha hareketli müzikleri dinlemeyi tercih ederim.()

Başta arabesk olmak üzere insan psikolojisini olumsuz yönde etkileyen hiçbir müziği dinlememek için karar aldım. Her ne kadar etki etmediğini düşünsek bile ''Batsın bu dünya, bitsin bu rüya'' tarzında bir müzik ister istemez depresif etkiler bırakıyor. Olumlu bir etki bırakmasının yanında bilinçaltına verdiği mesajlar ile zihinde olumsuz etkiler yaratıyor. Kesinlikle bu tür parçaların dinlenmesini tavsiye etmiyorum.

Genelleme yapmak doğru olmaz; ancak bu tarz müzikleri dinleyen insanlarla derinlemesine bir sohbette yaşam tarzı konusunda ve olaylara karşı bakış açılarını, algılarını sorguladığınızda bir olumsuz tavır ve karamsarlık duygusunun baskın olduğunu çok rahat bir şekilde sezimleriz.

Dinlediğim müziklere mümkün olduğunca dikkat ederim. Müziğin bana bir ilham vermesi, yaşama sevinci aşılaması, beni duygu yüklü ruh durumlarına sevketmesi, beni benden alıp bir başka diyara yolculuğa çıkarmasını isterim.

@ flightoficarus; Konu için çok teşekkür ederim. Özgün ve diğerlerinden farklı bir konu olmuş.

• Çok yazmicam ama gereğinden fazla dinlenince bence bunları yapma olasılığı yüksek..

-mutsuzluk ,umutsuzluk, kendine güvensizlik ,derbederlik ,olumsuzluk ,hiçbir şeyden zevk alamama ,pozitif olamama ,herşeye anlamsız olumsuz bakma zart zurt.... arabesk dinlemem ama bu türü dinleyenlerde bu gibi şeyleri çok rahat seziyorum... adamların bakışları hareketleri bile değişiyo bazen ağlamaklı gibi görünüyo....
  • quote:

Orjinalden alıntı: Darkchild

Çok yazmicam ama gereğinden fazla dinlenince bence bunları yapma olasılığı yüksek..

-mutsuzluk ,umutsuzluk, kendine güvensizlik ,derbederlik ,olumsuzluk ,hiçbir şeyden zevk alamama ,pozitif olamama ,herşeye anlamsız olumsuz bakma zart zurt.... arabesk dinlemem ama bu türü dinleyenlerde bu gibi şeyleri çok rahat seziyorum... adamların bakışları hareketleri bile değişiyo bazen ağlamaklı gibi görünüyo....

• Öğrenciyim kaldıgım evde mazoşist kişiliğine sahip bir arkadaş var sabah akşam arabesk müzik dinliyor yav adam sabah uyanır uyanmaz bilgisayarı yatagından kalkmadan dizüstü bilgisayardan hemen acıların çocuğu moduna giriyor çocuk sevgilisi oldu hala aynı değişen bir şey yok mutlu anlarında bile acıyı resmen zevk edinmiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bedi-bedr -- 29 Mayıs 2008; 23:41:34 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: bedi-bedr

Öğrenciyim kaldıgım evde mazoşist kişiliğine sahip bir arkadaş var sabah akşam arabesk müzik dinliyor yav adam sabah uyanır uyanmaz bilgisayarı yatagından kalkmadan dizüstü bilgisayardan hemen acıların çocuğu moduna giriyor çocuk sevgilisi oldu hala aynı değişen bir şey yok mutlu anlarında bile acıyı resmen zevk edinmiş

Eee yukardaki yorumum aynı buna işaret ediyo işte psikolog muyum neyim kahretsin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Duman dinlemeyen insan
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • sıkıntılı olduğun zamanlarda dinlersen hepten mafolursun.. sıkıntısız zamanalında zaten dinlemezsin.. o yüzden hiç dinlemeye gerek yok..
  • quote:

Orjinalden alıntı: DJ Kürşat

sıkıntılı olduğun zamanlarda dinlersen hepten mafolursun.. sıkıntısız zamanalında zaten dinlemezsin.. o yüzden hiç dinlemeye gerek yok..

Arabeks müzik = dert, sıkıntı, çaresizliğin insanın benliğine yerleşmesi
    Dert, sıkıntı, çaresizlik = Stres
    Stres = bir çok sağlık sorununun başlıca nedeni
  • Bence çok büyük etkisi yok pop müzik nasılsa bu da öyle bişey!
  • Ben lise döneminde falan dinlerdim. Ama şimdi duyduğumda bile beni huzursuz ediyor. Bunalıma sokuyır resmen, ama şöyle bişi var ki; klasik müzik duyduğumda da gıcık oluyorum... İşkence gibi geliyor bana.....

(kızmayın )
  • Arabesk müzik bu bahsettiğiniz ruh hallerinin sebebi değil neticesidir. Yani bunları dinleyen insan ruhsal bunalıma girer demek ,denklemi tersten kurmak gibi olur . Acizliğe, derde ,sıkıntıya yeşil ışık yakan bünyelerin bunun sonucu olarak arabesk müzik dinlediğini düşünüyorum.
  • insan psikolojısıne hiç bir etkısı yok.yıllardır turkıye muzıgı dınlıyor,daha da dınleyecek gıbı.etkısı hala devam edıyor.dunyada bu denlı hayran kıtlesıne ulasmıs baska bır muzık yoktur.sonuçta hepımız ınsanız.yerı gelır dertlenırız,huzunlenırız,yerı gelır aglarız,yerı gelır sızlanırız..bu muzık bu tur durumlarda bızı en ıyı sekılde anlattıgı için bu kadar tutulmustur.ister sevın ister sevmeyın bu müziği.şu gerçekkı üç baba isim bellıdır.ORHAN FERDİ MÜSLÜM.
  • @hicranyarası; Tartışılan konu hangi tür müziği beğenirsiniz veya beğenmezsiniz değildir. Elbette arabest müzik de kaliteli bir müzik türüdür ancak müziğin insan psikolojisine olumlu veya olumsuz etkileri bilinen bir olgudur. Arabesk müziğinde olumsuz durumlar üzerine dinlenmesi bazı sorunların körüklenmesine neden olabilir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Olumsuz etki ettiği söylenebilir,ancak bazen de rahatlamamı sağlıyor benim.Öyle her dakika bu tür şarkılar dinlemek zarar verir insana ancak bazen gerçekten bir ihtiyac olabiliyor.Genellikle içki içerken dinlenesi güzel şarkılar vardır,dinlerim.Bence olumsuz olduğu kadar yeri geldiğinde rahatlamak için bi o kadar yararlı şarkılar
  • Arabeks müzik insanı etkilemez diyen arkadaşlara inanamıyorum? Müslüm Gürses konserinde bu müziklerle gaza gelip, kendini sebebsizce jiletleyenler, arabeks müzik dinledikten sonra kaderine isyan edenler ..... Bunları görüpte arabeks insanı etkilemez demek ilginç geliyor bana.
  • quote:

Orjinalden alıntı: s£stavina

Arabesk müzik bu bahsettiğiniz ruh hallerinin sebebi değil neticesidir. Yani bunları dinleyen insan ruhsal bunalıma girer demek ,denklemi tersten kurmak gibi olur . Acizliğe, derde ,sıkıntıya yeşil ışık yakan bünyelerin bunun sonucu olarak arabesk müzik dinlediğini düşünüyorum.

Katılmıyorum Sesta abla. Şahsen ben dinlediğim zaman hayat enerjimi emiyor resmen, mutlu olamıyorum yahu. Ayrıca, hoşlanmadığım bir müzik türü olduğu için psikolojik olarak rahatsız olmanın yanında, fiziksel olarak da rahatsız oluyorum. Kulaklarımı tırmalıyor.

• up
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.