Şimdi Ara

Arabayı el freninde mi viteste mi bırakmalı (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
1
Favori
52.887
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Burda yazılanları okuduktan sonra 2.el araçlara daha bir soğuk bakmaya başladım.Birincisi dik yokuşlarda araç şanzumana yük binecek şekilde bırakılmamalı.Bunun zararlı olduğunu anlamak için uzman olmaya felan da gerek yok.Çünkü aracı çalıştıp vitese geçirmek istediğinizde debriyaja basmanıza rağlem çok zorlanıyor artık kolunuzun gücüyle vitesi atıyorsunuz.İkincisi direksiyonu her zaman düz bırakırım eğimli yola bırakmam aracımı bir kere bile tam sağa veya tam sola dönük şekilde bırakmamışımdır bunlar hep araç için zararlı şeyler.Kaldırıma sıfır yanaşmam lastiklerin yanaklarını kesebilir çünkü.Motorum tamamen ısınmadan da 2000 deviri asla geçmem.Daha dikkat ettiğim bir sürü şey var.Bu arada aracını eğimli şekilde bırakan arkadaşlar (2 teker kaldırımda 2 teker yolda) bence artık böyle bırakamyın araçlarınızı çünkü zamanla aracın balansının bozulacağını lastik hava basınçlarının değişeceğini farkedeceksiniz

• Bu arada şu 5.vites 1.vites oalyına geleyim kesinlikle 1.viteste döndürmek daha zordur hemde çok daha zor.Çünkü 1.viteste ayağınızı gazdan çektiğinizde aracın nasıl yavaşlayacağını göreceksiniz 5.vites için aynı durum söz konusu değil.Zaten sizin dediğiniz gibi olsaydı araçlar 5.viteste 80 i geçemezdi herhalde.

Orijinalden alıntı: MitsubishiLancer

Burda yazılanları okuduktan sonra 2.el araçlara daha bir soğuk bakmaya başladım.Birincisi dik yokuşlarda araç şanzumana yük binecek şekilde bırakılmamalı.Bunun zararlı olduğunu anlamak için uzman olmaya felan da gerek yok.Çünkü aracı çalıştıp vitese geçirmek istediğinizde debriyaja basmanıza rağlem çok zorlanıyor artık kolunuzun gücüyle vitesi atıyorsunuz.İkincisi direksiyonu her zaman düz bırakırım eğimli yola bırakmam aracımı bir kere bile tam sağa veya tam sola dönük şekilde bırakmamışımdır bunlar hep araç için zararlı şeyler.Kaldırıma sıfır yanaşmam lastiklerin yanaklarını kesebilir çünkü.Motorum tamamen ısınmadan da 2000 deviri asla geçmem.Daha dikkat ettiğim bir sürü şey var.Bu arada aracını eğimli şekilde bırakan arkadaşlar (2 teker kaldırımda 2 teker yolda) bence artık böyle bırakamyın araçlarınızı çünkü zamanla aracın balansının bozulacağını lastik hava basınçlarının değişeceğini farkedeceksiniz

Yapma Allah aşkına arkadaşım. Dik yokuşta aracı vitese geçirmek için nasıl uğraşılıyor? 15 yıldır araba kullanırım ve arabamı asla boşta bırakmadım. Ve o dediğin dik yokuşta zor vitese geçmeyi eski 131 arabam olsun şimdi ki arabam olsun geçmişte kullandığım Tempra olsun vs. yaşamadm asla. Öyle yok yük vitese biner, yok motora biner o kadar ince noktasını da düşünmedim ve düşünmem de. O an nasıl gelmişse içimden öyle davranırım. Rampa için konuşuyorum şu an; bazı zaman olur boşta durup, el frenini çeker, birinci vites veya geri vitese takıp öyle stop ederim. Bazı zaman olur, vitese takılı şekilde park edip (1 veya geri) el frenini çekip öyle stop ederim. Bazen de yine 1 veya geri vitese takıp, stop ederim ve önce debriyaj ve sonra frenden ayağımı çekip en son el frenini çekerim. Düz zeminde zaten el frenini çekmem. Zemin düz, vites zaten tutar arabayı. Ama asla boşta bırakmam arabayı. Üstelik rampada ve dik rampada boşta bırakmak arabayı kazaya sebebiyet resmen. Kışınsa rampada dahi olsam akşamları el frenini çekmem ve lastiklerimi yarım tur kaldırıma dönük bırakırım.

Öalıştırmaya gelince, sabahları boşta çalıştırırım ve debriyaja basılı olarak. Sonra debriyajdan çekerim ayağımı ve şöyle 1 dk. park halinde çalıştırırım arabayı. Sonra hareket ederim. Zırt pırt durup yine hareket edeceğim zaman ise genelde boşa almam çalıştırırken. Viteste çalıştırıp devam ederim.

Ve kim ne derse desin. Nasıl 2+2 = 4 ise bu da bir kuraldır ve doğru olandır.

1 - Araç yokuş aşağı ise geri vites ve el freni.
    2 - Araç yokuş yukarı ise 1. vites ve el freni.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brkcad34 -- 16 Kasım 2009; 17:11:44 >

2005 Renault Clio Symbol 1.4 8V-75 HP - A.C/Authantique
    İstanbul - 1975

• quote:

Orijinalden alıntı: brkcad34

quote:

Burda yazılanları okuduktan sonra 2.el araçlara daha bir soğuk bakmaya başladım.Birincisi dik yokuşlarda araç şanzumana yük binecek şekilde bırakılmamalı.Bunun zararlı olduğunu anlamak için uzman olmaya felan da gerek yok.Çünkü aracı çalıştıp vitese geçirmek istediğinizde debriyaja basmanıza rağlem çok zorlanıyor artık kolunuzun gücüyle vitesi atıyorsunuz.İkincisi direksiyonu her zaman düz bırakırım eğimli yola bırakmam aracımı bir kere bile tam sağa veya tam sola dönük şekilde bırakmamışımdır bunlar hep araç için zararlı şeyler.Kaldırıma sıfır yanaşmam lastiklerin yanaklarını kesebilir çünkü.Motorum tamamen ısınmadan da 2000 deviri asla geçmem.Daha dikkat ettiğim bir sürü şey var.Bu arada aracını eğimli şekilde bırakan arkadaşlar (2 teker kaldırımda 2 teker yolda) bence artık böyle bırakamyın araçlarınızı çünkü zamanla aracın balansının bozulacağını lastik hava basınçlarının değişeceğini farkedeceksiniz

Yapma Allah aşkına arkadaşım. Dik yokuşta aracı vitese geçirmek için nasıl uğraşılıyor? 15 yıldır araba kullanırım ve arabamı asla boşta bırakmadım. Ve o dediğin dik yokuşta zor vitese geçmeyi eski 131 arabam olsun şimdi ki arabam olsun geçmişte kullandığım Tempra olsun vs. yaşamadm asla. Öyle yok yük vitese biner, yok motora biner o kadar ince noktasını da düşünmedim ve düşünmem de. O an nasıl gelmişse içimden öyle davranırım. Rampa için konuşuyorum şu an; bazı zaman olur boşta durup, el frenini çeker, birinci vites veya geri vitese takıp öyle stop ederim. Bazı zaman olur, vitese takılı şekilde park edip (1 veya geri) el frenini çekip öyle stop ederim. Bazen de yine 1 veya geri vitese takıp, stop ederim ve önce debriyaj ve sonra frenden ayağımı çekip en son el frenini çekerim. Düz zeminde zaten el frenini çekmem. Zemin düz, vites zaten tutar arabayı. Ama asla boşta bırakmam arabayı. Üstelik rampada ve dik rampada boşta bırakmak arabayı kazaya sebebiyet resmen. Kışınsa rampada dahi olsam akşamları el frenini çekmem ve lastiklerimi yarım tur kaldırıma dönük bırakırım.

Öalıştırmaya gelince, sabahları boşta çalıştırırım ve debriyaja basılı olarak. Sonra debriyajdan çekerim ayağımı ve şöyle 1 dk. park halinde çalıştırırım arabayı. Sonra hareket ederim. Zırt pırt durup yine hareket edeceğim zaman ise genelde boşa almam çalıştırırken. Viteste çalıştırıp devam ederim.

Lancer'ın söyledikleri doğru, yapıp yapmamanız sizin kararınızdır, siz yapmıyorsunuz diye matematik formülü hale gelecek değil, insanlara yanlış bilgiler vermeyin

• geçen gün evin önüne aracımı park ederken tekerlekleri araç her türlü ihtimale karşı kaymasın diye kaldırıma doğru çevirdim o sırada

balkonda bulunan yaşçada olgun komşum direksiyonu bu şekilde kırıpta park etmenin özellikle hidrolik direksiyonlu araçlarda

zararlı olabileceğini söyledi kendisininde uzun yıllar direksiyon salladığını uzun süre kamyon ve otobüs şoförü olduğunu bunu ordan bildiğini söyledi bende

bundan sonra mümkün olduğunca park ederken tekerlerkleri düz bırakmaya dikkat ediyorum artık ne derece doğruluk payı vardır bilemiyorum

Orijinalden alıntı: Soylukan

quote:

Orijinalden alıntı: brkcad34

quote:

Lancer'ın söyledikleri doğru, yapıp yapmamanız sizin kararınızdır, siz yapmıyorsunuz diye matematik formülü hale gelecek değil, insanlara yanlış bilgiler vermeyin

İyi sen boşta bırak arabanı. Hatta herkes boşta bıraksın arabasını. Hey Allahım ya.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brkcad34 -- 18 Kasım 2009; 19:04:11 >

2005 Renault Clio Symbol 1.4 8V-75 HP - A.C/Authantique
    İstanbul - 1975

• quote:

Orijinalden alıntı: Soylukan

quote:

Orijinalden alıntı: plantamax

quote:

Orijinalden alıntı: stilll

1dekini tabiiki.
    misal 10km hızla aracı ittirdiğimizde devir kaçta olur, bir de 5 iken kaçta olur?
    1.viteste atıyorum 1000devirde;5.viteste 250devirde olur.deviri yükseltmek zor olduğundan yüksek viteste daha kolay kayar

benim bildiğimde en yüksek direnç, en yüksek viteste elde edilir...5. viteste motor bile arabayı kaldıramıyor. bırakın insan kuvveti ile itmeyi, kaydırmayı.

5 viteste takılı olan aracınızı yukarı kaldırın, tekerlekleri eliniz ile bile döndürebildiğinizi görürsünüz

Hatta aracın yağı boşaltılırken kullanılan bir yöntemdir.

Bu konuda çok komik şeyler yazılmış, okurken resmen utanıyorum...

Yokuş aşağı zaten önce vitese takıp debriyajı bırakırsanız burada da yazıldığı gibi şanzımana yük biner ki bunu kimse böyle yapmıyordur diye tahmin ediyorum, yazılanlarda eksik anlatım var ondan yanlış anlaşılmalar oluyor.

Kontağı kapatmadan ayak frende iken vitese takılır, kontak kapatılır, yine ayak frende iken debriyaj bırakılır (Araç hareket etmediğinden zaten şanzımana yük binmez) daha sonra da el freni çekilir ve fren bırakılır. Bunu zaten herkes böyle yapıyordur.

Edit: El freni ayarında bir sorun yoksa araç boşta da bırakılabilir tabiki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quadrifoglio -- 18 Kasım 2009; 19:15:04 >

• Aksam aracimi herzaman oldugu gibi 1.viteste biraktim, sabah disarisi -30 derece, debriyaj olmus kazik gibi, zar zor debriyaja bastim, viteste aynen kazik, zar zor bosa aldim vitesi, araba zar zor calisti, ama daha once duymadigim degisik bir ses geldi ve sanirim sanzumandan, virrrr diye asiri derecede yuksek bir surtunme sesi, arabayi 10 dakka calistirip biraz hareketten ettikten sonra ses kaybodu.
    Acaba aksam sicak haldeki motoru sogukta viteste biraktigim zaman baski balatlar birbirine yapisip donmus ondan mi olabilir. benim aklma baska bir neden gelmiyor.

Orijinalden alıntı: [dodo]

Araba 5. vitestemi yoksa 1. vitestemi daha sağlam durur diye tartışanlar lütfen ehliyeti kırıp atsın.

Mekanik açıklama yapanları tenzih ederim.

quote:

Orijinalden alıntı: tikak

Ya hocam bırakın Allah aşkına. El freni çekilecek, vitese takılacak, direksiyon bilmem nereye çevrilecek. Oldu olacak altına taş koyun, çekici kancasından da çelik halatla direğe bağlayın. Ayrıca 1. viteste de 5. viteste de araba öyle zart diye itilemez. İterim diyen bir insan evladı çıkarsa 5. vitesteyken daha ZOR iter. Sebebi de 5. vites dişlisinin daha küçük olmasıdır. Küçük dişliye uygulanacak döndürme momenti daha azdır.

Moment = Kuvvet x Yol Bu iş bukadar basit. Mantıkla ne alakası var.

• quote:

Orijinalden alıntı: O.B.K

Mümkün olduğunca yükü şanzumandan önce el frenine bindirmek gerekir. Önce el freni çekilip sonra vitese takılmalı.

Özellikle önden çekişli bir araçta el freni çekilince arka lastik kilitlenecektir. Yokuş aşağı duran bir önden çekişli araçta arka lastik kilitlenince ayağınızı frenden de çekince vites boşta ise aracın arkası oturacak ve yük el frenine yani arka kampana veya disklere binecektir. Bundan sonra vitese takılmalıdır.

Eğer önce vitese takılıp sonra el freni çekilirse aracın arkası oturmayacak, yük şanzuman ve motorda kalacaktır.

Tavsiyem, yokuşta önce el frenini çekin, sonra aracı boşa alın ve ayağınızı frenden çekin ki tüm yük el frenine binsin. Sonra vitese takın. Eğer el freni kaçırırsa (ki el freninin kaçırma ihtimali, motor freninin kaçırma ihtimalinden daha düşüktür) motora yük binecektir. Motor freni ile biraz kaçıran el freni birlikte daha az kaçıracak, hatta kaçırmayacaktır.

Ama önce vitese takıp sonra el frenini çekip, en son ayağınızı frenden çekerseniz aracın arka kısmı askıda kalacak ve yük motora binecektir. Şanzumanın kaçırma durumunda ise el freni askıda kalan arka tarafın da baskısıyla daha fazla yüke maruz kalacaktır.

Önce el frenini çekin, sonra vitesi boşa alıp ayağınızı frenden çekin, sonra vitese takın...

Hangi vitese takılacağı konusunda farklı görüşler vardır. Genelde yokuş yönünün tersine vitese, yani 1e veya R ye takılır. Ama bence en büyük dişli oranı hangi viteste ise ona takılmalıdır. Bu da genelde 1.ci vitestir. ama geri vitesin dişli oranı da 1.ci vitese yakındır...

Kolay gelsin...

motora binen yükten kasıt deyince aklıma şanzıman dişlilerinde oluşabilecek eğilme-zorlama geliyor. başka ne gibi zararlar oluşabilir?

Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak.
    Siyu Kabilesi

olur da 75 yıl yaşayabilirsek şu fani dünyada, olmazsa olmaz uyku için bile günlük 8 saatten 25 yıl harcarken, iş için, yani çalışmak için, yani PARA için 10-12 saatten yaklaşık 34,5 yılımız gidiyor.. ömrümüzü bu şekilde tüketmeli miyiz? elbette çalışmalıyız ama biz bunun için mi yaşıyoruz?

• quote:

Orijinalden alıntı: cygor06

geçen gün evin önüne aracımı park ederken tekerlekleri araç her türlü ihtimale karşı kaymasın diye kaldırıma doğru çevirdim o sırada

balkonda bulunan yaşçada olgun komşum direksiyonu bu şekilde kırıpta park etmenin özellikle hidrolik direksiyonlu araçlarda

zararlı olabileceğini söyledi kendisininde uzun yıllar direksiyon salladığını uzun süre kamyon ve otobüs şoförü olduğunu bunu ordan bildiğini söyledi bende

bundan sonra mümkün olduğunca park ederken tekerlerkleri düz bırakmaya dikkat ediyorum artık ne derece doğruluk payı vardır bilemiyorum

eğimli bir yere bırakyorsam ben de çeviririm tekerleri kaldırım yönüne göre. hatta çok az da değdiririm kaldırıma, lastiğe çok girinti yapacak kadar değil de çok hafif temas olacak kadar. sizi komşu acaba direksiyonun sonuna kadar döndürülmesi durumunu mu kastetti zarar verebilir diye?

obk üstad buna da bir yorum getirebilir mi?

Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak.
    Siyu Kabilesi

olur da 75 yıl yaşayabilirsek şu fani dünyada, olmazsa olmaz uyku için bile günlük 8 saatten 25 yıl harcarken, iş için, yani çalışmak için, yani PARA için 10-12 saatten yaklaşık 34,5 yılımız gidiyor.. ömrümüzü bu şekilde tüketmeli miyiz? elbette çalışmalıyız ama biz bunun için mi yaşıyoruz?

• Ben kaptanlık okuyorum, bizim hocalar otobüsleri ister rampa ister düzde olsun viteste bırakmayın derler eğer viteste bırakırsak bir takım arızalar oluşabilir, her koşulda sadece imdat frenini çekmeniz yeterli diyorlar. Aslında otomobillerde de otobüslerdeki gibi güçlü park fren sistemleri olsa fena olmaz hani.
  • Bana göre kışın veya soğuk günlerde el freni kullanmanın dejavantajları(kötü) yönleri vardır.Arka kampanalar donar ve arabanız el freninde asılı kalır.Hava iyi ise yokuş yukarı bırakırsanız eğer "el freni+1.vitese takılı olsun" eğer ki yokuş aşşağı ise "el freni+geri vites(R)de olmasını tavsiye ederim yani el freninin çok faydası var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhammed585 -- 1 Ocak 2010; 15:44:59 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Derin Mavi

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: stilll

quote:

p modu + el freni...

manuelde el freni+ 5. vitese takılı+direksiyon tam sağa yada tam sola çevrilmiş halde...

5.vites mi?
    ben 1 veya R ye takılır diye bilirdim. 5.viteste veya boşta olmasının neredeyse hiçbir farklı yanı yok.

kuralı yok, istersen 1 e takabilirsin....sadece vitesi büyüttükçe aracın kayması zorlaşlıyor........boştaki bir arabayımı itmek kolaydır? 1 deki bir arabayı itmekmi?? 5 deki bir arabayı itmekmi?? buda onun gibi işte....

Aksine 1.vites 5. vitesten daha iyi tutar...

Bu arada birşey sormak istiyorum,FocusII'de el frenini çekiyorum yokuşta normal bir şekilde,kampanadan ses geliyor gacır gucur araba sabit fakat itsen gidecek gibi.Çok çektiğimde de annem indiremiyor el frenini,usta normal dedi acaba FocusII'lerin hepsi mi böyle?

Bencede 1. viteste bırakılmalı...

• aracı cok hafif egimli yerde bostad bırakıp el frenini cekmistim sabah,şimdi camdan baktıgımda ise sok oldum araç kendi kendine asagıya kaymıs ve tekerlek kaldırıma degmekte.Park ettiğimde en az 5-6 cm vardı kaldırımla arasında.Böyle bir durum normal mi acaba ,normalde el frenini cektikten sonra kaymaması gerekmez mi?arabanın alt tarafının boyası gitti hep.
  • gozumun onundekı olayı anlatayım adam eskı bır arabasıyla markasını hatırlamıyorum 70 yılların baya eskıydı adam yolun sagına park ettı aractan ınıp dukkana gırdı 5-10 dakka sonra bı baktımkı arac kendı kendıne hareket edıyor sonrada yanmaya basladı ıtfaye geldı sondurdu olay sonradan cozuldu adam aractan ınerken vıtes 1 de dıreksıyonda sol tarafa dogru bırakır daha sonrasında ıse arabanın mars dınomosu kısa devre yaparak basmaya baslar arabada 1 vıteste oldugu ıcın hareket etmeye baslar neysekı kımsede bısı olmadı araba kendı kendıne u donusu yaparcasına karsı taraftakı park halındekı araca vurmustu yanı sonuc ıtıbarıyle bence aracı bosta ve el frenı cekılı vazıyette bırakmak daha dogru olacaktır yada buyuk vıdeste bırakmak
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.