Şimdi Ara

ARABAYI ÇALIŞTIRMA VE YOKUŞLARDA BOŞA ATMAK

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
850
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese iyi geceler dilerim 1.4 benzinli atmosferik bir araca sahibim ve aklıma bir kaç bişey takıldı sizlere sormak istedim.

    İlk olarak ben arabayı debriyaja basmadan çalıştırıyorum her seferinde bunun bi sakıncası varmıdır? bazı yerlerde hatta çoğu yerde debriyaja basıpta çalıştırın yazılmış doğrusu hangisi?

    Son olarak yokuş aşağı yerlerde aracı boşa alıp öyle gidiyorum bunun bir zararı varmıdır araca ?



  • Ben debriyaja basmıyorum biri bilgilendirse iyi olur aslında.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Debriyaja basmaktaki amac mars motorunu zorlamamak, calistirmayi zorlastirmamak icindir. Debriyaja basinca motor sanzimandan ayrilir, bosta ise motor sanzimana baglidir. Vites bosta iken marsa basildiginda mars motoru ek olarak sanziman parcalarini (isimlerini bilmiyorum, bilen arkadaslar yazar) hareket ettirmek zorunda kalir. Bu da gereksiz zorlanmadir. Debriyaja basildiginda ise mars motoru sadece motoru hareket ettirir, sanzimanla ugrasmaz. Bu da daha az zorlanmadir. (Ben bu konuyu boyle biliyorum)
    Soguk havalarda debriyaja basarak calistirin, sanziman soguktan donabiliyor. Hatta debriyaja basarak calistirmayi aliskanlik haline getirmelisiniz. Calistirirken debriyaja basmanizin baski-balata asinmasina bir etkisi yoktur. Viteste unutursunuz, hem arabaya zarar verirsiniz, hem de ayak frende degilse ve yakininizda bir sey varsa carpabilirsiniz.
    Bosa atmanizin bir zarari yoktur, ancak araba stop ederse iyi olmaz. Cok stop eden bir arabaniz varsa risk aliyorsunuz demektir. Stop ederse de ne olacagini biliyorsunuz. Bir buyuk viteste inmeniz en dogrusu olacaktir. Hem cok motor freni yapmaz, hem de viteste olur. Ayrica enjeksiyonlu arabalar viteste iken, gaza ve debriyaja basilmazken anlik olarak 0 litre yakarlar. Bu sisteme Cut-Off denir. Karburatorluler yapmiyor diye biliyorum. Arabaniz Cut-Off sistemine sahipse bosa atarak fazla yakit yaktiriyorsunuz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • araç boştaysa debriyaja basmak pek birşey ifade etmiyor aslında. ama genede basmaya alışmak daha doğru dalgınlığınıza gelir aracı viteste unutursunuz marşa bastığınız gibi araç haraket eder biyerlere vurursunuz. ek olarak araç boştada olsa motora biraz yük bindirir. debriyaja basarsanız motordaki o çok az miktardaki yük kalkacaktır bu sayede daha kolay marş alır ama öyle hissedilir bi fark beklemeyin.

    yokuş aşağı boşa atma işi araca göre değişir. araçların çoğunda özellikle 2000 sonrası araçların nerdeyse hepsinde yokuş aşağı araç vitesteyken yakıtı keser haliyle viteste inmek daha ekonomik ayrıca viteste inmek aracın akmasına engel olup daha güvenli şekilde bayırı inmesini sağlar. boştayken bayır inerseniz araç boşu boşuna yakıt yakacaktır bide araç akar kendini salar daha çok fren kullanmanız gerekir. bunun dışında başka bi zararı yok.
    mesela bende eski klasik bi araç vardı 5000 cc benzinli deli gibi benzin yakardı. fren motordan bağımsızdı bu sayede bayır aşağı inerken direk motor kapatıyordum.




  • Bunlar çok ince hesaplar. Takılmayın bu kadar. Benim alanım otomotiv. Bu araçlar üretilirken ne kadar ince eleyip sık dokunuyor bir bilseniz. En ince hesaplamalar vs...

    arabalar performans'tan önce kullanım ömrü baz alınarak üretilir. Açıkçası boşta çalıştırmanız ile debriyaja çalıştırmanız arasında 'neredeyse' hiç fark yoktur. Debriyaja basıp çalıştırın denmesinin sebebi ise: Viteste unutup araba öne arkaya ani hareket etmesin diye.

    Yokuş aşağı park ederken, önce el frenini çekin sonra vitese takın. Bu sırayı takip ederseniz daha iyi olur. Önce Viteste bırakırsanız eğer, şanzıman yük altında kalır.

    Mesela,
    Lambalarda ayağım debriyajda bekliyorum birşey olur mu?
    Turbolu araç kullanımında, rolantide 30sn falan bekleyin
    gibisinden şeyler inanın, nasıl desem neredeyse hiç farkı yok. Sadece aracı limitlerinde kullanın, bakımını eksitmeyin ekstra yapmanız gereken hiç birşey yok. Benim tavsiyem soğuk motora fazla devir çevirmeyin. Bakımları eksik etmeyin. Üreticiden kaynaklanan bir sorun olmazsa (dsg gibi) bakımlı, düzgün kullanılmış bir araç 500.000km hatta 600,000km motor açılmadan gider en kötü şu piyasadaki çoğu araba.

    Cut-off sistemini arkadaşlar açıklamış zaten



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi szahinowski1 -- 5 Şubat 2016; 5:24:05 >




  • Benim bildiğim bir karbüratörlü araçta da var. Kranktan sensörlü ateşlemeli ancak karbüratörlü. Rampa aşağı, karbüratöre giden benzini kesiyor. Başka bir depoya yönlendiriyor, o depo'dan Benzin deposuna dönüyor.

    Bahsettiğim araç: 94 model sonrası Fiat 126elx

    Kırmızılar benzin gidişi, maviler benzin dönüşü. Milattan önceden kalma, hava soğutmalı motor ama gel gelelim sensörlü, cut off'lu falan Aslında bir yerde iyi. Ne kadar az detay, elektronik, hareketli parça. O kadar uzun ömür

     ARABAYI ÇALIŞTIRMA VE YOKUŞLARDA BOŞA ATMAK



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi szahinowski1 -- 5 Şubat 2016; 5:32:54 >




  • Aracım 1986 model C20NE motor koduna sahip 2.0 Opel Ascona forumda da birkaç konuya sahibim.

    Araç 2 yıldır bende ve aldığımdan beri aracımı her çalıştırmada boşta + debriyaja basılı çalıştırıyorum.

    Yeni araçların aksine eski araçlarda debriyaja basıp çalıştırmak öyle söylenildiği kadar az bir etki yapmıyor.

    Benim aracım bu soğuk havalarda ilk çalışmada yaklaşık 600 d/d da çalışıyor (motor eksi derecelerdeyken).

    Araç çalıştıktan sonra debriyajdan ayağımı çekince araç 500 hatta bazen anlık 450 d/d kadar düşüyor, ve araç kendini azıcık öne atıyor şanzuman dan da motorla kavuştuğuna dair ses duyuluyor.

    Aracım ısındıktan sonra bu etkiyi daha az hissediyorum ancak ilk çalıştırmada bence (eski arabalar için konuşuyorum) debriyaja basmak çok önemli.

    Bahsettiğim olayın eğer istenilirse videosunu çekip buraya da yüklerim.

    Saygılar. İyi geceler.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bende debriyaja basmıyorum hiç bi zararı yok,debriyaja basmaktaki amaç viteste unutulabileceği içindir başka bi nedeni yoktur.yokuşta akü bitik değilse o şekilde çaşıtrırmak gereksiz zararı olabilir şahin türevi bir araç değilse

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ÇOĞU yeni model manuel araba debriyaja basmadan çalışmıyor.
    2012 beetle öyleydi. Debriyaj gerekli çalıştırmadan önce.
    Yokuş aşağı Boşa atarsan anlık tüketime gir bak araba daha çok yakıyor. Bizzat denedim. Bu Yüzden 2. Vites ile inerseniz hem ekstra fren yapmamış olursunuz hemde Yakıt tasarrufu Sağlar.

    Otomatik Araçlarda da durum bir nevi aynı. Çalıştırmadan önce frene Basılı tutun. Böyle yaparsanız şanzumanın yükü hafifler ve Aracın çalışma esnasında hareket almasını engellemiş olursunuz.

    Kırmızı ışıkta beklediğiniz zaman aracı mutlaka Boşa alın. Tabi ışığın süresini ve trafik durumunu göz önüne alın. Bu sayede şanzumanın Ömrü uzar. Araç beklerken debriyaj ve şanzımanı baskı yapmamış olursunuz.

    Yine otomatik Araçlarda park edeceğiniz zaman ilk önce vites N konumuna alınır yani Boşa, bu arada frene Basılı tutup el freni çekilerek vites P konumuna alınır. Böylece şanzıman gereksiz yükten kurtulmuş olur.

    Her iki araçta da ilk çalıştırma esnasında en az 1 dk bekleyip öyle kullanırsanız motor Ömrünü uzatmış olursunuz.
    Aceleniz var ise hemen çalıştırıp gidecekseniz ilk 1 dakika çok sakin kullanarak motor içindeki yağın sirkülasyonunu sağlıklı bir şekilde sağlamış olursunuz..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Iyiymis gercekten, bilmiyordum bunu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Denriyaja basıp çalıştırmak her zaman daha iyidir, volantı bızmaz, hareketli volant kullanan araçlarda daha çok etkisi vardır, ani olarak volant yük altına girer şanzıman boştada olsa sabit olan mil döner, şanzımanın içindeki parçalar hareket eder, araç boştada olsa, sadece debriyaja basılı halde iken hareketi kesilir, yokuş aşağı boşta inmek kanunlara göre yasaktır, nededi ise boşta inerken aracın stop etme durumu olabilir, ani frende stop edebilir, rölanti devrinde ani düşmeye neden olabilir aşırı sert bir fren çünkü vakum pompası motora bağlı çalışır, ayrıca boşa atmak yakıt tükettirir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.