Şimdi Ara

Araba sürmeyi öğrenmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
324
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hayatımda hiç araba kullanmadım. Daha önce bu konuda ilgim de yoktu. ilgim olsa bile, bana öğretecek kimse olmadı. Yakın çevreme danıştım, ancak riskli olduğu için kimse öğretmek istemedi. Bu durumda kendimi biraz çaresiz hissediyorum. Ehliyet almak istiyorum ama sıfır birikimi olan birisi bunu yapabilir mi, merak ediyorum. Eğitim veren yerlere ücret ödemeye de uygunum. Bu konuda bilgisi veya tavsiyesi olan var mı?

Ehliyet sonrası pratik şart, dersler yetmiyor. Sürdükçe alışıyorsun, öz güven kazanıyorsun.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Software Engineer
    METU CENG '25
  • Ben ehliyet kursuna sıfır gitmistim, arabayı bir kaldırdım böyle vajjjjjjjjjjttttttttttttt diye ses cıktı millet arkada gülüyor, döndüm ne gülüyonuz lan dedim başlarını öne eğdiler ahahahahaahaha

• Ehliyetsiz araba öğrenmek amaçlı olarak da kullanılmaz. Normali zaten bir şey bilmeden gitmektir. Fakat yani ülkede hemen hemen herkes bir şekil ehliyetsiz araç kullanmış ve kursa gidince kullanmayı biraz da olsa biliyor ama bu bence dogru değil çünkü ehliyetin yoksa direksiyona hiçbir şartta oturmaman lazım

Direkt olarak gidiyorsun ve öğreniyorsun. Zaten bayağı bir kullanacaksın orada. Direksiyon sınavına kadar defalarca kez yanında direksiyon hocasıyla kullanırsın. Direksiyon sınav günü geldiğinde zaten kullanmayı biliyor olacaksın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 12 Ekim 2025; 18:32:54 >

Hocam kursla konuştuğumda tahmini 9 saat direksiyon eğitimi veriyormuş. ama yetmez diye düşündüm

dediğiniz gibi belki de tek seçenek bu kalıyor

Evet hocam dediğiniz gibi ehliyetsiz, bilmeden gitmek kursta öğrenmek iyidir ama 9-10 saat gibi direksiyon eğitimlerinden bahsediyorlar. ehliyeti alacak kadar bu eğitim yeterli mi bilmiyorum.

Yeterli cünkü öğrenmek kolay zaten birkaç sürüşten sonra öğreniliyor fakat ben ilk direksiyon sınavından kalmıstım onun da sebebi kullanamama durumu değildi önümdeki aniden durunca sert fren yaptım arkadaki hırt komisyon sucu bende buldu, ikincisinde yine aynı hırt eleman vardı ikincisinde aynı durum olusmadıgı icin ehliyeti verdi. Yani öğrenme konusunda bir sorun olusmaz sadece sanssızlık olmasın

• Araç kullanmak oldukça basit bir şeydir. Öncelikle kursa gidip 10 ders hoca eşliğinde kullanın. Cesaretinizi arttıracaktır. Ehliyet aldıktan sonra durumunuz uygunsa 2012-2015 model uygun otomatik bir araba alın ve 1-2 sene onu kullanıp acemiliğinizi azaltın.

Bisiklet kullanmaktan hiçbir farkı yok aslında. Cesaret etmelisiniz öncelikle.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Kursa manuel, üzerinden mi kaydolmak mantıklı sizce hocam

ben olsam otomatik alırdım hocam, manuel araç türkiyede zulümdür. manuel araba üretilmiyor bile nerdeyse

Orijinalden alıntı: clintx0

Kursa manuel, üzerinden mi kaydolmak mantıklı sizce hocam

Otomatik alın geçin hocam. Manueli de öğrenirseniz iyi olur ama şart değil.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Otomatik, araç, manuel, araç arıza esnasında bir farklılık var mı

peki fiyat, ve aynı şekil de manuel-otomatik araç alırken ne gibi durumlar oluyor hocam?

Otomatik araç sıfır alman lazım cünkü bozulmaya yatkın, bozulursa ocağına incir ağacı diker. Hicbir otomatik aracı ikinci el olarak satın almadım ve almam. Cünkü otomatik şanzıman arızası cok masraflıdır. Tabii otomatik şanzımanlar eskiden daha cok bozuluyordu, yeni araçlarda bozulma ihtimali daha düsük ama yine de eski mantıkla düsünüp riske girmemek lazım.

Ikincisi otomatik kullanmaya alışırsan yani sadece oto kullanabiliyorsan, ileride manual kullanamazsın ve araç kullanabilme yeteneğin sınırlı kalır. Manual araç kullanmanın bir z0rlugu yok, sadece yogun trafikte yorucu, bu manual araçları nasıl kullanamıyorlar yani kullanamamayı nasıl beceriyorlar anlamıyorum. Yani direksiyon hakimiyetin var, arabayı kullunabiliyorsun ama vites geciremiyorsun. Bu gercekten komik ve enteresan bir durum kesinlikle.

Ayrıca yine bu otomatik araçlarda, pedalı fazla kökleyip, duran araca vuranlar ve ileri yerine geriye takıp yine pedalı kökeyip duvar falan yıkanlar oluyor. Bizim burada bir kadın duvar yıkmıstı mesela.   

Ben de şu an otomatik Mercedes kullanıyorum ama manual kullanarak öğrenmen lazım. Sonra keyif ve konfor istiyorsan otomatiğe gecersin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 13 Ekim 2025; 8:30:59 >

• öncelikle şunu unutmamalısın ki dünyada milyarlarca insan araç kullanıyor. sen niye yapamayasın ?

pratik yaptıkça rahat sürersin. yeter ki sinyal kolunu sürekli kullan, takip mesafesine uy, yolları sen yaratmış gibi davranma-bencil olma-.

• Ehliyet kurslarında kursiyerlere araç kullanmayı öğreten hocalardan biriyim. Aktif olarak bu işi yapmıyorum fakat bu işlerin içinde olan biri olarak tavsiyem şudur, bir ehliyet kursuna kayıt yaptırarak oradaki deneyimli bir hocadan ücretini vererek kurs devam ederken ekstradan sürüş dersi alman en mantıklı yöntemdir. Ehliyet almanın belki en zor tarafı araç süremeyeceğini zannetmek, trafiğe çıkma korkusu, başına kötü birşeyler geleceğini zanetmek gibi gereksiz korkulardır. Bunlar da araç kullandıkça, yavaş yavaş trafiğe çıktıkça yeniliyor, başka çözümü yok.

• pelstina kullanıcısına yanıt

Hocam şöyle düşünmüştüm normal kursa kayıt olmadan mesele yazılı, direksiyon, eğitimi görmeden öncelikle araç sürmeyi öğrenmek için

kursta ki hocalara ücret ödeyip sadece araç kullanmayı öğretseler sonra bende kendimde tecrübe kazanacağım için kursa kayıtımı yapsam. böyle bir imkan oluyor mu kurslarda?

Bu söylediğin gibi bir uygulama yok. Hatta bunu yapanlara ceza uygulanıyor. Kursa kayıt yaptırmayan hiçkimseye direksiyon başına geçirtip araç kullandırılamaz, kanunen de yasak. Fakat ehliyeti olan biriyse durum farklı. Ehliyeti vardır ama sürüş tecrübesi yoktur, bu kişilere kurslarda özel ders verilebiliyor.

• Herkes araç sürecek diye bir şey yok ha öğrensende araba almayacan yani 

Referans Paylaşım Konuları:
    https://forum.donanimhaber.com/referans-paylasim-konulari--160239311
  • İmHyp3rioN kullanıcısına yanıt

Maddi durumum çok şükür iyi hocam alabilirim ama öğrenmem gerekli adam akıllı.

anladım hocam o zaman bu duruma göre ehliyeti direksiyon 9-10 saat'lik kursla geçerek. ondan sonra hocalardan özel eğitim almak gerekli zaten de başka seçenek kalmıyor.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.