Şimdi Ara

Araba savrulduğunda ne yapılmalı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
2.755
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
3 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Dün arkadaşım köyüne ortalama 100 km hızla giderken asfalt yoldan bi anda taşlı, tozlu yola girdiğinde arabası sağa sola savrulmuş, direksiyon hakimiyetini kaybetmiş ve yolun kenarına kadar sürüklenmiş. Taş sayesinde durabilmiş. Gece olduğu için yolu fark edememiş arkadaş. Şimdi benim aklıma takıldı. Yüksek süratte araba sağa sola kaydığında ve direksiyon hakimiyeti gittiğinde ne yapılmalı ? Frene basmak çözüm gibi geliyor ama araba böyle durumda takla atar mı? Yoksa yapılcak bir şey yok mu ? Allah korusun yarın öbür gün aynısı başıma gelirse eğer ne yapmalıyım ? Arabayı yıllarca sürüyorum ama bu gibi durumlarda ne yapılacağını tam bilmiyorum. Hem benim sayemde diğer arkadaşlar da bilgilenebilirler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Buradan kim ne yazarsa yazsın, o anki durum karşısında soğukkanlı kalıp bunları uygulamak çok önemli bir mesele. Her şeyin başı kurallara uymak. Ama başa bir iş geldikten sonra yapılması gereken en temel şey soğukkanlı kalmak. Yoksa yukarıdaki değimde olduğu gibi, bilgiler hiç bir işe yaramaz.
    İnşallah kimse böyle fena bir durumlar karşılaşmaz.
    Ayağım hafif fren müdahalesindeyken ani vites düşürüp arabayı yığıyorum ben ardından toparlamak gerekirse gaza basıyorum, yani bir nevi motor freni tabi direksiyon müdahaleside yapıyorum aynı zamanda savrulma olursa zıt yönde,

Bir de aracınız önden kayarsa ani ve hızlı şekilde gazı kökleyip bırakın iki üç kez toparlayana kadar uygun viteste,

Son olarakta sürüş pozisyonu çok önemli koltuğu her zaman dik sürmekte fayda var.

Yinede bu söylediklerim yüzde yüz doğrudur diyemem ileri sürüş tekniğine sahip biri değilim hepsi deneyimim.

Tabelalara dikkat etmekte fayda var, en iyi şoför kurallara uyandır, uymayan şeref yoksunudur.

Herkese kazasız belasız sürüşler dilerim.
    Burda ne desek boş, önemli olan aracı kontrolü kaybedecek şartlara getirmemek olmalı. Bunu amaç edinerek aracınızı ve yolu tanıyarak kullanmanız gerek. Aracın kontrolünü kaybetmesi veya direksiyon hakimiyetinin kaybı dediğimiz olay o kadar değişken ki.. Araçta ESP varsa size elinden geldiğince yardımcı olur ama o da bir yere kadar işe yarar. Zemin kötü ise daha büyük sıkıntı ancak kontrolünü kaybetmiş bir araçta amaç kontrolü geri kazanmak ise fren en son başvurmanız gereken yol, düz çizgide ilerlemeyen bir araçta kullanılan fren zaten başlı başlına kontrolü kaybetme sebebi.

Asfalt yoldan toprak yola geçişte eğer gaz veya frene yüklenmiyorsanız, viraj da yoksa araç kolay kolay kontrolden çıkmaz eğer uçuk hızlarda değilseniz. Ancak tabii ki asfalt zemine göre çok daha kolay yoldan çıkacak hale gelir. Muhtemelen sizin arkadaşınız asfalt yol bitince paniğe kapılıp ani fren veya direksiyon hamlesinde bulundu ki araç kontrolü kaybetti. Yoksa en fazla bozuk zemin nedeniyle gezeleme, arabada yüzme hissi oluşurdu, gaz keserek ve kontrollü yavaşlayarak durumu toparlayabilirdi. Çünkü düz gitmekte olan bir araç, momentini korumak ister zemin bozulsa da fizik kuralları gereği düz gitmeye devam etmek ister, aracı kontrolden çıkarıp yönünü değiştirmek için bir yanal kuvvet uygulanması lazım, bu da genelde frenle veya direksiyonla olur.

Kayan araç bir yere çarpmadığı sürece takla atmaz, takla olayı genelde kaldırıma-bir cisme çarpma veyahut düşük bankete uçan araçlarda olur, yolda kaldığınız sürece aracı kaydırsanız bile spin attığınızla kalırsınız.

Başınıza böyle bir şey gelmemesi için yapmanız gereken, ilk cümlede söylediğim gibi, bu şartların oluşmasına baştan engel olmak. Aracınızın sınırlarını bilerek, yol ve hava şartlarına uygun şekilde kullanmanız lazım. Hadi diyelim oldu, trafik ve yol durumu müsaitse frenden kaçınarak aracın direksiyonunu gitmek istediğiniz yönde tutmanız faydanıza olur, ESP de varsa zaten direksiyon açı sensörü ve ivme sensörü gibi donanımları sayesinde aracı yola sokacak hamlelerde bulunur. Kontrol kaybında fren uygulanması genellikle çok daha kötü sonuçlara sebep olur çünkü aracı direksiyonla yönlendirme şansınızı da elinizden alır. Ayrıca araçların frenleri ön tekerleklere çok daha fazla kuvvet uyguladığı için, arka tarafın daha fazla kopmasına sebep olur. Freni, aracı düzgün çizgisine soktuktan sonra kontrollü bir şekilde uygulamanız gerek. Yani önce aracı stabil tutup çizgisine geri sokacaksınız, ondan sonra yavaşlatacaksınız.

Bu tip durumlarda bir nevi drift yapacaksınız, drift nihayetinde kontrollü bir şekilde aracın dengesini bozmaktır, verilen uygun direksiyon açısı sayesinde araç çizgide tutulur, ön tekerlekler daima aracın gitmesi gereken yere bakar.

Yine de bu yazdıklarım hep genel ifadeler, Allah korusun başınıza böyle bir şey gelirse, çok değişken durumlar olacağı için tek bir kural koymak mümkün değil, aracın çekiş sistemi, aracın nasıl koptuğu-kontrolden çıktığı da çok önemli.
  • Ayağım hafif fren müdahalesindeyken ani vites düşürüp arabayı yığıyorum ben ardından toparlamak gerekirse gaza basıyorum, yani bir nevi motor freni tabi direksiyon müdahaleside yapıyorum aynı zamanda savrulma olursa zıt yönde,

Bir de aracınız önden kayarsa ani ve hızlı şekilde gazı kökleyip bırakın iki üç kez toparlayana kadar uygun viteste,

Son olarakta sürüş pozisyonu çok önemli koltuğu her zaman dik sürmekte fayda var.

Yinede bu söylediklerim yüzde yüz doğrudur diyemem ileri sürüş tekniğine sahip biri değilim hepsi deneyimim.

Tabelalara dikkat etmekte fayda var, en iyi şoför kurallara uyandır, uymayan şeref yoksunudur.

Herkese kazasız belasız sürüşler dilerim.

• Burda ne desek boş, önemli olan aracı kontrolü kaybedecek şartlara getirmemek olmalı. Bunu amaç edinerek aracınızı ve yolu tanıyarak kullanmanız gerek. Aracın kontrolünü kaybetmesi veya direksiyon hakimiyetinin kaybı dediğimiz olay o kadar değişken ki.. Araçta ESP varsa size elinden geldiğince yardımcı olur ama o da bir yere kadar işe yarar. Zemin kötü ise daha büyük sıkıntı ancak kontrolünü kaybetmiş bir araçta amaç kontrolü geri kazanmak ise fren en son başvurmanız gereken yol, düz çizgide ilerlemeyen bir araçta kullanılan fren zaten başlı başlına kontrolü kaybetme sebebi.

Asfalt yoldan toprak yola geçişte eğer gaz veya frene yüklenmiyorsanız, viraj da yoksa araç kolay kolay kontrolden çıkmaz eğer uçuk hızlarda değilseniz. Ancak tabii ki asfalt zemine göre çok daha kolay yoldan çıkacak hale gelir. Muhtemelen sizin arkadaşınız asfalt yol bitince paniğe kapılıp ani fren veya direksiyon hamlesinde bulundu ki araç kontrolü kaybetti. Yoksa en fazla bozuk zemin nedeniyle gezeleme, arabada yüzme hissi oluşurdu, gaz keserek ve kontrollü yavaşlayarak durumu toparlayabilirdi. Çünkü düz gitmekte olan bir araç, momentini korumak ister zemin bozulsa da fizik kuralları gereği düz gitmeye devam etmek ister, aracı kontrolden çıkarıp yönünü değiştirmek için bir yanal kuvvet uygulanması lazım, bu da genelde frenle veya direksiyonla olur.

Kayan araç bir yere çarpmadığı sürece takla atmaz, takla olayı genelde kaldırıma-bir cisme çarpma veyahut düşük bankete uçan araçlarda olur, yolda kaldığınız sürece aracı kaydırsanız bile spin attığınızla kalırsınız.

Başınıza böyle bir şey gelmemesi için yapmanız gereken, ilk cümlede söylediğim gibi, bu şartların oluşmasına baştan engel olmak. Aracınızın sınırlarını bilerek, yol ve hava şartlarına uygun şekilde kullanmanız lazım. Hadi diyelim oldu, trafik ve yol durumu müsaitse frenden kaçınarak aracın direksiyonunu gitmek istediğiniz yönde tutmanız faydanıza olur, ESP de varsa zaten direksiyon açı sensörü ve ivme sensörü gibi donanımları sayesinde aracı yola sokacak hamlelerde bulunur. Kontrol kaybında fren uygulanması genellikle çok daha kötü sonuçlara sebep olur çünkü aracı direksiyonla yönlendirme şansınızı da elinizden alır. Ayrıca araçların frenleri ön tekerleklere çok daha fazla kuvvet uyguladığı için, arka tarafın daha fazla kopmasına sebep olur. Freni, aracı düzgün çizgisine soktuktan sonra kontrollü bir şekilde uygulamanız gerek. Yani önce aracı stabil tutup çizgisine geri sokacaksınız, ondan sonra yavaşlatacaksınız.

Bu tip durumlarda bir nevi drift yapacaksınız, drift nihayetinde kontrollü bir şekilde aracın dengesini bozmaktır, verilen uygun direksiyon açısı sayesinde araç çizgide tutulur, ön tekerlekler daima aracın gitmesi gereken yere bakar.

Yine de bu yazdıklarım hep genel ifadeler, Allah korusun başınıza böyle bir şey gelirse, çok değişken durumlar olacağı için tek bir kural koymak mümkün değil, aracın çekiş sistemi, aracın nasıl koptuğu-kontrolden çıktığı da çok önemli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 11 Temmuz 2020; 3:51:43 >

• Tek ve net cevap: Kelime-i Şehadet.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Diablo kullanıcısına yanıt
    Hocam yanlış anlaşılmasın, sözüm meclisten dışarı:
    Eşek kırk çeşit yüzme bilir de dereye girince hepsini unuturmuş.
    Buradan kim ne yazarsa yazsın, o anki durum karşısında soğukkanlı kalıp bunları uygulamak çok önemli bir mesele. Her şeyin başı kurallara uymak. Ama başa bir iş geldikten sonra yapılması gereken en temel şey soğukkanlı kalmak. Yoksa yukarıdaki değimde olduğu gibi, bilgiler hiç bir işe yaramaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kuş Kafası

Hocam yanlış anlaşılmasın, sözüm meclisten dışarı:
    Eşek kırk çeşit yüzme bilir de dereye girince hepsini unuturmuş.
    Haklısınız tabi hocam, sadece yazı okumakla olacak iş değil zaten 1 saniyede olup bitiyor her şey, o an düşünerek hareket etmek pek mümkün değil refleksler giriyor devreye. Araç savrulunca kimsenin aklına "aman şurda şu yazıyı okudum bi uygulayayım" demek gelmez. Bunu düşünecek dahi vakit olmuyor çünkü. Zamanla edinilen tecrübe ve kazanılmış refleksle oluyor ancak, ben kendi aracımda bazen kasten sınırları zorlayıp kendim bir şeyler deniyorum(kimseye tehlike oluşturmayacak şekilde), onların da faydasını gördüm.

2-3 kez de başıma geldi ani kontrol kaybı, bırakın bu yazdıklarımı düşünmeyi, kelime-i şehadet getirecek bile vakit yoktu , tamamen refleks olarak kurtardım aracı her defasında.

• Önden çekişli otomobilde faz pedalını bırakınca kendini toplar.

• Önden mi arkadan mı kayıyor açısı ne kadar ve o anki hız ile kayma sebebine göre çok değişkenlik gösterir araba kullanmayı bilen arabasını tanıyan birisi zaten o an hiç düşünmeden refleks hareketler ile kendini kurtarır.Usta bir sürücü değilse bocalar ve direkt kontrolü kaybeder.Bazende şansın yoktur limitleri çok aşmışsındır ne yapsan kâr etmez işte o en kötüsü ona yapacak bir şey yoktur.

Benim başıma geldi bir kere.Ben E5 yanyolda giderken benzinlikten kontrolsüz çıkan biri, sağ arka çamurluk ile kapının birleştiği yere çarptı.O an 100 km hızla giderken yandan darbe alır almaz araç savruldu tabiki, araba resmen yan döndü yan yan kayarak gitmeye başladı.Tamda önümüzde de yol ayrımı vardı refüje doğru sürükleniyorduk.Yanımda babam da vardı ve arabadan, kendimden vs daha çok onun için endişelendim.Fakat yinede soğuk kanlılığımı koruyup refleks olarak bir iki hamle yaptım.Peki neydi bunlar?

1 Öncelikle sağdan çarpan araç yüzünden arabanın arkası sola doğru savurduğu için öncelikle hemen sola doğru direksiyona kontra hareketini verdim.

2 Daha sonra frene basarsam daha çok sürüklenip takla bile atabileceğimiz hatta refüje girip ölebileceğimizi düşündüğüm için frene asla dokunmadım.

3 İlk amacım fren yapmadan önce aracı tekrar düz konuma getirmekti ve bunun için çok fazla mesafe yoktu refüje çok yakındım.Bu sebeple tekerlerde yeniden tutuş sağlamak için rev match ( aragazı) yapıp vitesi çok hızlı şekilde üçten ikiye çekip deviri yükseltip gaza sonuna kadar bastım.

4 Bu sayede tutuş arttı aracın kafası aracı tekrar yola soktu, düz konuma geldiği anda direksiyona bir ufak kontra daha verip stabilize hale gelince sağlam bir şekilde frene bastım ve abs nin yardımı ve direksiyonu kırmam sayesinde son saniyede refüje girmekten kurtuldum.

Bütün bu olanlar saniyeler içinde oldu ve bitti, refleks olarak hiç düşünmeden yaptım herşeyi.Sanırım bunların kas hafızasına yerleşmesinde en büyük etken bilgisayarda similasyon tarzı yarış oyunlarını fazlaca oynuyor olmam ve bu sayede araç dinamiklerine hakim olmamdı.Kesinlikle ralli ve pist temalı similasyona yakın yarış oyunlarını direksiyon seti ile oynamanızı tavsiye ederim.İnanılmaz tecrübe katıyorlar insana.Belkide o oynadığım oyunlar sayesinde hayatımız kurtuldu.

• Bu söylediğine cevap vermek zor. Arabanın lastiğine, basıncına, arabanın teknolojisine, şoföre, birçok noktaya bağlı bir durum. O anda kimse birçok şeyi akıl edemiyor. 2008’den beri sürekli araba kullanıyorum, ondan öncesi de var ama yazlık yerlerde. 2 büyük kazam oldu toparlamak öyle kolay değil. Yola kum döktükleri için araba 5-6 manevra yapmama rağmen durmadı. Olabildiğince en az hasarla durdurdum arabayı.

Yeditepe Üniversitesi - iPhone 11 - Macbook Air - Sony Vaio SVE1712W1EB - Sony Alpha A37M 18:135mm
  • Arakadaşlar tarif etmiş.Okumayla olacak iş değil diyen de çıkmış.İyi bir şöför müziğin sesi ne kadar açık olursa olsun motorun sesini duyar, arabasını dinler, her zaman hangi viteste olduğunu bilir.Bunlara hakim olan şöför arabası daha savrulmadan savrulabileceğini ve savrulursa ne yapacağını da bilir.Madem sordunuz işte sorunuzun cevabı bu.Bu seviye şöför(pilot) olmak için boş arazide antrenman yapın.
    Olay savrulan aracı düzeltmek için savrulmanın tersi yönünde komutlar vermekten ibarettir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qaan77 -- 11 Temmuz 2020; 8:35:59 >

Orijinalden alıntı: Oğuzhaan

Peki hocam vuran hıyara ne yaptınız ?
    Valla güm diye ses geldi vurunca, ben o sesi duyunca komple arka taraf gitmiştir diye düşündüm.Sonra indim sakin bir şekilde kendi aracıma bakmadan daha, insanlık namına yardım için çarpan kişinin yanına gittim yaşlıydı bayağı hani dedim iyi değilse yardımcı olayım ilk yardım felan yapayım.Zaten adamın eli ayağı titriyordu korkudan.

O ara baktım bunun arabasının ön tarafı felan dağılmış pert olmuş, kaput tampon farlar ne varsa uçmuş gitmiş arabanın önü içine girmiş resmen.O an içimden yine dedim bu böyleyse bizim araba hepten gitmiştir.

Neyse gittim iyi misin amca birşeyin var mı dememe kalmadan sövmeye başladı şerefsiz, bende kendimi zor tuttum gerçekten hem aşırı yaşlıydı hem titriyordu hemde yanında eşi vardı ve eşi kocasının yeni ameliyat olduğunu hasta olduğunu söyledi felan zaten titriyordu birde o halde araba kullanıyor moruk.Yani vurmayı bırak höd diye bağırsam ölecek adam.İnsan gibi uyardım dedim düzgün konuş yaşından dolayı ses etmiyorum dikkat et dedim konuşmana ama yok adam pisliğin tekiydi.

Birde kendisi bana sağ arkadan çarpmış olmasına rağmen yağ gibi üste çıkmaya çalıştı, sen bana vurdun felan diye götünden hikaye uydurdu karaktersiz herif.Ondan sonra polis çağır felan diye ağlayıp zırladı, aradım polisi aranızda anlaşın dedi gelmedi.

O ara ben gittim kendi arabama baktım durum nedir diye, bu ihtiyarla uğraşmaktan sinirlerim zıplamış kendi aracıma bakamamıştım.Gittim arabanın yanına geçtim sağ tarafa bir baktım arabada hiçbir şey yok :D Sadece iki tane ufak çizik var çamurluk ile kapının birleştiği yerde o kadar.Onlarda pasta cila ile geçebilecek çizikler.

Sonra bindim arabaya çektim gittim morukta öyle parça parça olmuş arabasıyla kaldı yolun ortasında.Ama tecrübe oldu, bundan sonra kimseye insanlık yapmam.Biz insan gibi uzlaşmaya gidiyoruz , karşı taraf hatalı olduğu halde.Adam hem hakaret ediyor hemde yaşına bakmadan tehtid ediyor.Ossursam ölecek adam :D Gerçekten adama vurmamak için kendimi zor tuttum, eşi ikna etmeseydi eğer gerçekten elimde kalabilirdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi War Rock -- 11 Temmuz 2020; 8:36:59 >

• İleri sürüş eğitimi olmadıktan sonra şans ve duadan sonra yapılabilecek pek bir şey olduğunu zannetmiyorum. Yalnız araç kaydığına göre zaten bir tutunma sorunu var, bu sırada frene basılırsa sonuç daha da kötü olur diye tahmin ediyorum. En iyisi mümkün olduğunca gaz ve frene dokunmadan aracın toparlanmasını sağlamaya çalışmak olur sanırım.

• Arkadan itişliyse direksiyonu kayma yönünün tersine çevirip gaz(Tabi aracın yeterli gücü varsa) ile kurtarılabilir.Önden çekişliyse araç dua et ☺️

• Yukarıda da açıklanmış bende başıma geldiği için söyleyebilirim ki, önden kayma varsa ve önden çekişli ise gazdan ayağımı çekerim ve ani direksiyon hareketinden kaçınırım. Kaymanın tersine doğru çevirir ama tam tur değil, kontra vererek düzelmesini sağlarım. El freni ile desteklenebilir ama başlangıçta en kolayı gazdan ayağı çekmek olacaktır..

Diğeri ise mümkün olduğunca sürekli ve düzenli olarak bozuk satıhlarda aracın limitlerini geçmek. Bir yerden sonra araç ile bütünleşip kayacağınızı hissedip aksiyon alıyorsunuz zaten. Mıcırda da kayarak antrenman yaparak ne kadar gaz vermeniz ne kadar fren yapmanız gerektiğini öğrenip otomatik yapıyorsunuz.

Bir diğer önlem de kaliteli taze lastik + iyi ayarlı esp kombinasyonu. Düz yolda takla atma potansiyelinr sahip olan araca 2017'de ilave ettikleri esp ile kaliteli lastik ve büyük fren diskleri ile mıcırda bile direksiyonu kırmama rağmen esp zank diye yavaşlatıyor ve çizgisine sokuyor aracı.

Bunların olmadığı bir aracınız varsa kasmayın boşuna, geçmiş olsun

Sony PS4 500 GB Xbox One S 500 GB

• Aracın limitlerini bilmek en doğrusu yoksa iş o noktaya gelirse kimse soğuk kanlı davranamaz 1 saniyelik bir olay sonuçta

Bunun dışında toplumumuzun yüksek çoğunluğu abs sistemini etkin kullanmayı bilmiyor...

Güvenli sürüş teknikleri eğitiminde bunun antrenmanını bol bol yaptırıyorlar... frene ve debriyaja ani şekilde, çok sert, ve kararlı basmak gerekiyor,

Tabi bunun öncesinde doğru pozisyonda oturmayı sağlayacak koltuk ayarı, diz ve koltukların açısı, direksiyonu doğru tutuş şekli gibi detaylar da önemli...

Panik fren esnasında kimse ne yapacağını doğru bilmiyor, bunun için önceden antrenman yapmak ve hazırlıklı olmak gerekir...

Oturuş ve direksiyon tutuş pozisyonlarının da çok önemi var panik frende...

Aslında kimse sık sık ihtiyaç duymadığından bu konuda hazırlıklı değil ama, lazım olduğu anda panik fren eğitimi almış birisinin tutumu hayat kurtarıcı olabilir...

• qaan77 Q kullanıcısına yanıt
    Üstte yazdıkların doğru ama arazide çalışma olayı yanlış. Aynı arabada asfalt kalitesi bile kaymayı yola tutunmayı aşırı etkiliyor.

Arazide her taraf bomboş istediğini yapar. İki şeritli git gel yolda sağ da bariyer solda araba varken aynı hareketleri yapamaz ama yolun eğimi yerdeki suyun akışı bile seni alıp istemediğin yere götürür.

Buradaki yapılması gereken tek şey diğer arkadaşlarında dediği gibi
    1. Soğukkanlı olmak
    2. Kullanılan aracı tanımak
    3. En az zararla nasıl çıkılacaksa ona göre manevra yapmak

3 te 3 şart gerisi sadakadır, şanstır.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.