|
Yaklaşık bir aydır çok garip bir Apple Fotoğraflar problemiyle uğraşıyorum. Artık benim tarafta aklıma gelen klasik şeylerin hemen hemen hepsini denedim, o yüzden burada sormak istedim. Sorun şu: iCloud Fotoğraflar arşivim yaklaşık 1 TB. Ev internetime bağlıyken Apple Fotoğraflar uygulaması üzerinden iCloud’daki fotoğraf veya videoları açmak istediğimde problem yaşıyorum. Bu büyük dosyaya özgü bir şey de değil. Fotoğraf da olabilir, birkaç saniyelik video da olabilir, uzun video da olabilir. Dosyanın kendisini iCloud’dan çekmesi gerektiği anda ya açılmıyor ya da çok uzun süre bekliyor. Ama aynı cihazı Wi-Fi’dan çıkarıp 5G’ye aldığım anda aynı fotoğraf veya video açılıyor. Buradaki bence en garip detay ise iCloud.com ile Fotoğraflar uygulamasının aynı davranmaması. Aynı ev internetindeyken Safari’den iCloud.com’a girdiğimde iCloud Fotoğraflar içerisindeki fotoğraf ve videoları açabiliyorum. Yani Apple hesabıma veya iCloud arşivime genel olarak erişemiyor değilim. Problem özellikle Apple’ın kendi Fotoğraflar uygulamasının ev bağlantım üzerinden iCloud’daki asıl dosyayı çekmesi sırasında ortaya çıkıyor gibi duruyor. Aynı evde, aynı ağda başka bir Apple ID ve başka bir iCloud Fotoğraflar arşiviyle de deneme imkanım var. Orada da durum tamamen sorunsuz değil. Bazen fotoğraf ve videolar normal açılıyor, bazen benim yaşadığıma benzer şekilde bekliyor veya açılmıyor. Yani sorun sadece benim Apple ID’me özgü gibi de görünmüyor. Fakat davranış her hesapta ve her denemede birebir aynı olmadığı için iş biraz daha garipleşiyor. Ağ yapım Türk Telekom VDSL. Türk Telekom modem bridge modda, PPPoE bağlantısını Linksys MR8300 yapıyor, arkasında da iki Velop node var. Şu anda CGNAT arkasındayım. IPv6 tarafında router WAN IPv6 adresi alıyor ama istemcilere düzgün IPv6 dağıtılmadığı için pratikte IPv4 kullanıyorum. DNS değiştirip de denedim, herhangi bir fark yaratmadı. Normal internet kullanımında ise fark ettiğim hiçbir problem yok. YouTube, Netflix, web, büyük dosya indirmeleri vs. normal çalışıyor. Sorun çok spesifik şekilde Apple Fotoğraflar uygulamasının iCloud’dan asıl fotoğraf/video dosyasını çektiği bağlantılarda ortaya çıkıyor gibi. Şu anda aklıma en çok CGNAT/public IP veya Apple’ın CDN/routing tarafında bağlantıma özgü bir durum geliyor. Bir diğer şüphem de TCP/UDP 443, QUIC/HTTP3, PPPoE/MTU veya router’ın firewall/NAT davranışı gibi bir şeyin Fotoğraflar uygulamasının kullandığı bağlantıyı bozması. Çünkü aynı ağda iCloud.com’un çalışması ama native Fotoğraflar uygulamasının tutarsız veya çalışmaz durumda olması bana özellikle ilginç geliyor. Statik IP’yi henüz denemedim. CGNAT’ı gerçekten elemek için bir aylığına alıp denemeyi düşünüyorum. Benzer bir şeyi yaşayan oldu mu? Özellikle aynı ev Wi-Fi’ında iCloud.com çalışırken Apple Fotoğraflar uygulamasının fotoğraf/video indirmede sorun yaşaması, 5G’ye geçince de düzelmesi sizce neyi işaret eder? CGNAT/routing tarafına mı bakmak daha mantıklı, yoksa router üzerinde QUIC, TCP/UDP 443, MTU, SPI firewall vs. tarafında özellikle kontrol etmem gereken bir şey var mı? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler