Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (86. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
52
Favori
617.033
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8485868788
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • EMİN ERKILIÇ kullanıcısına yanıt
    Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkürler tek çözüm mahkemeye gitmek midir ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • observer88 kullanıcısına yanıt
    Bende düşünmüyorum sizi mahkemeye veririm dedim bunları kaldırdılar metrekareye göre böldüler yine biz zararlı çıkıyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CUMHUR45 kullanıcısına yanıt
    bence her koyunnkendi bacagından asılmalı. kim ne yaktıysa o. en guzelimi kombi.
  • cangon C kullanıcısına yanıt
    abicim insanlar ne istiyor. kendi bacağından asılmak. kim ne derse desin kimse çatıyı umursamaz çatı katı dışında. bahçeyi bekar kiracı umursamaz. neden oylama yapmıyoruz. misal bu ısınma durumunda. sorarsın insanlara kimler merkezi istemiyor. onları çıkartırsın dışarı kombi taksınlar. insanlar müstakil evde kalmalı tek çare. eski evimde yönetici çatıya anten takmak istiyordu. görüntü kirliliği oluyor diye. haklı ama ben kirlilikle ilgilenmiyorum dedi biri. ben bekarım banane. isterse 1000 anten olsun ne var. başka biri bahçeye çiçek istedi öbürü muhalif oldu. kim istiyorsa çiçek parasını ödesin bence sorun yok dedi. o da haklı bence. sorarsın insanlara parayı kim veriyorsa onun dediğini yaparsın. vermeyeni de dahil etmezsin olaya.
  • Benim evde siemens payölçer var, evimde 5 petek var, 1i 2.5 da, diğer 4ü 2.5 ile 3 arasında termostatik vana ayarlı yanıyor. Güney-kuzey-doğu cephe. 14 katlının 6 katı. Bu ay 500 tl geldi yakıt. Demekki 5 de yaksam 1000tl gelecek. Yanlışmı ölçüyor bu iş bu şekildemi anlamıyorum. Babamların evi merkezi, sıcaktan yere basamıyorlar bizden az ödüyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • supernatrll42 kullanıcısına yanıt
    iki yolu var birincisi mahkemeye gitmeden önce site yönetimine ihtarname göndermen gerekirki sonradan demesinler bizi uyarmadınız. elinizde belge olacak sizi ve kanunu dinlemediğine dair. ondan sonra dava yolu gözüküyor. ikincisi ve daha kolay olan çözüm size gelen faturayı kanuna aykırı paylaşıldığını ileri sürerek ödemeyin. kanuna muhalefet eden onlar olduğu için siz haklısınız bu daha kolay sanırım :)
  • Öncelikle bu konuda tam cahilim ablam yeni bir daireye taşındı pay ölçer sistem var fakat peteklerdeki vanayı 2 ye yada 3 e alsakta çalışmıyor en az 4.kademede petek açılıyor haliyle Fatura da sağlam geliyor 2 peteği sadece açıyoruz ama fatura yine çok yüksek değerli fikirlerinize talibim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar merhaba, danışmak istediğim birkaç husus var. Konuyla ilgili yukarıdaki mesajları okudum ama tam bir çıkarım yapamadım.

    15 daireli bir apartmanda kiracı olarak ikamet ediyorum. Apartmanda merkezi ısıtma var ve evin girişinde pay ölçer mevcut. Isıtma tipi ise kömür. Apartman bir site yönetim firması tarafından yönetiliyor. Aidatları site yönetim firması hesabına yatırıyoruz. ısıtma konusuna gelince; apartman sakinleri site yönetiminin ısıtmasından memnun kalmadıklarını kendileri bu işi halledecekleri söylediler. Her daireye kendi kafalarına göre bir kömür dağılımı yaptılar. Kimine 1 ton kimine 2 ton şeklinde. Ben evde sürekli kalmadığım için sisteme katılmadım ve dolayısıyla kömür almadım. Evdeki tüm peteklerin vanalarıda girdiğimden beridir 0(sıfır) konumundadır. Yani şimdiye kadar hiç merkezi ısıtmayı kullanmadım çalışıp çalışmadığını dahi bilmiyorum. ısıtmamı elektrik sobasıyla yapmaktayım.

    Bugün kapımı çalan bir apartman sakini 1 ton kömür parası istedi. Hiç kullanmadığımı söyledim. benden dolayı kalori kaybı vs. gibi bir gider oluşuyor ise bunu ödeyeceğimi söyledim fakat senin ödemen gereken 1 tonluk kömür parası dedi.Hakkını ödemen gerekir dedi. Ayrıca apartmanda ben dahil 3 kişi daha sisteme katılmamış.(onların kullanıp kullanmadıklarını bilmiyorum.)

    Böyle bir durum ile karşılaşan oldu mu ? Konuyla alakalı nasıl hareket etmeliyim ? Hak deniyor ancak bu hak neye göre hesaplanıyor ? Tecrübeli arkadaşlardan destek olmasını rica edeceğim.

    saygılar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: doc.dr

    Benim evde siemens payölçer var, evimde 5 petek var, 1i 2.5 da, diğer 4ü 2.5 ile 3 arasında termostatik vana ayarlı yanıyor. Güney-kuzey-doğu cephe. 14 katlının 6 katı. Bu ay 500 tl geldi yakıt. Demekki 5 de yaksam 1000tl gelecek. Yanlışmı ölçüyor bu iş bu şekildemi anlamıyorum. Babamların evi merkezi, sıcaktan yere basamıyorlar bizden az ödüyorlar.
    Fikri olan yardımcı olacak arkadaş var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • doc.dr D kullanıcısına yanıt
    Hocam, yakıt faturanızı başka binalarla kıyaslayamazsınız. Tamamen yanlış kanıya varırsınız. Çünkü faturayı etkileyen çok fazla değişken var.
    Sizin için en doğru kıyaslama, bir alt yada bir üst dairelerin faturalarına bakmak olur. Yani aynı hizadaki dairelerle karşılaştırın. Hatta onlara sorun, petekler kaçta yanıyor diye. Sizinkine benzer ayarlayan varsa, termostatik vanalarını ve sizinkinden epeyce farklı fatura gelmişse. Ozaman, ısı ölçerinizde yada termostatik vananızda bir sorun olduğunu düşüne bilirsiniz. Yalnız aynı cephe, aynı vana konumları bile olsa, faturayı etkileyen başka parametrelerde var. Örneğin ayarsız pimapenler. yani rüzgar alan kapı pencereler. Uzun uzun evi havalandırmak. Birde alttaki daire çok ısıtıyorsa evini, üstündekinin fatura düşecektir.

    Alttaki yazıyı, okuyun ve yöneticinize de iletin lütfen:
    MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ BİLGİLENDİRME PDF



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi allaturcha -- 27 Şubat 2020; 10:24:55 >




  • ogulcan107 O kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Katı yakıtlı merkezi sistemlerde ısı pay ölçme konusunu hiç duymamıştım ama genel bir bilgilendirme yapayım:
    Öncelikle, ısıpay ölçer yada kalorimetre ile ölçüm yapılacak binalarda, peteklere de termostatik(ısı ayarlı) vana takılması ve aktif olarak kullanımı şarttır, zorunludur. Aktif kullanım şartı ise, termostatik vananın minimum 2 konumuna getirilmesidir. Yani evdeki hiçbir peteği tam kapalı konuma getiremezsiniz. Eviniz boş olsa bile, daireler arası haksız ısı kayıplarını önlemek için her daire en az 15 C olacak şekilde (vana konumu:2) ısıtma yapmak zorundadır. (Bütün bu zorunluluklar kanunla da sabitlenmiştir.)

    Merkezi sistemde, hiçbir dairenin, ben bu sistemin dışındayım, kullanmıyorum deme lüksü yoktur. Bütün peteklerini usulsüz olarak tam kapalı yapsa bile, binadaki toplam yakıt giderinin %30u her daireye eşit olacak şekilde yansıtılır. %70i ise ısı ölçerlerden okunan değerlere istinaden, her daireye ayrı ayrı hesaplanarak faturaya yansıtılır. Ayrıca, yönetim karar alırsa, bütün peteklerini usulsüz olarak tam kapatan, yani hiç tüketim yapmamış görünen dairelere yaptırım cezası uygulayabilir ve uygulamalıdır da.
    Tabi mesajınızdan tam olarak anlayamadım ? Binanızda ısıpay ölçerler aktif olarak kullanılıyor mu ? yoksa alınan kömür kimin ne yaktığına bakmaksızın mı bölüştürülüyor. Yani eski sistemmi ? yakıtın her daireye eşit bölündüğü, yada en azından daire büyüklüğüne oranla bölüşüm.

    Benim kendi fikrim burda olması gereken: Öncelikle, binanın kışlık toplam kömür ihtiyacı yaklaşık belirlenir. Ve bu tutar daire sayısına bölünerek, her daireye eşit miktarda yakıt gideri olarak yansıtılır. Kömür tedarik edilir. Daha sonra sistem çalıştırıldığında, ısıpay ölçerlerden gelen bilgiler doğrultusunda, her daire için tüketim bilgileri çıkarılır. bu ölçüm aylıkta olabilir, 3er aylıkta olabilir, tek sefer ölçümde olabilir. Yani kış başından başlayıp kış sonuna kadar da ölçüm alınabilir. Ölçümler sonucunda, her daire ödediği kömür parasına göre, fazla yakmışsa borçlu, az yakmışsa alacaklı olur.

    Alttaki yazıyı, okuyun ve yöneticinize de iletin lütfen:
    MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ BİLGİLENDİRME PDF



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi allaturcha -- 27 Şubat 2020; 10:24:9 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bluENight

    Öncelikle bu konuda tam cahilim ablam yeni bir daireye taşındı pay ölçer sistem var fakat peteklerdeki vanayı 2 ye yada 3 e alsakta çalışmıyor en az 4.kademede petek açılıyor haliyle Fatura da sağlam geliyor 2 peteği sadece açıyoruz ama fatura yine çok yüksek değerli fikirlerinize talibim
    Merhaba, bütün sorularınızı da kapsayacak şekilde bir bilgilendirme yazısı hazırlamıştım daha önce:
    Termostatik vana çalışma prensibini anlayınca neden bazen peteğin çalışmadığını da anlayacaksınız. Ayrıca bilmeniz gereken başka önemli hususlarda var:

    Alttaki yazıyı okuyun ve yöneticinize de iletin lütfen:
    MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ BİLGİLENDİRME PDF




  • quote:

    Orijinalden alıntı: gastauskas87

    Arkadaşlar merhaba,
    İzmirde ikamet ediyorum . İzmir menemen Seyrek mahallesinde yaklasık 200 bağımsız bölümün olduğu bir sitede dairem bulunmakta .
    Dairem 1+1 55 metre kare .

    Doğal gaz merkezi sistemle kurulu olup . Fatura şu şekilde gelmektedir.

    Ortak pay ( Faturanın % 30 ) + Sıcak Su kullanımı için Tüketilen Doğal gaz (%70 ) + ısınma için Tüketilen Doğal gaz (% 70) = toplam ödenecek tutar ( 1 bağımsız bölüm için)

    Sitenin göndermiş olduğu tablo bu şekildedir.

    Yasal mı bu şekilde faturalandırması . Diyelım kı ben 50 tl tuketım yaptım ancak bu dıkkate alınmıyor Binadaki tüm dairelerin kullanmış olduğu tüketimin yüzde 70 ı dairelere eşit paylaşılıyor bunu anlıyorum ben . ve ısınan sıcak su ne alaka onu da çözemedim . Duş ve mutfaktakı sıcak su mu acaba ?

    Bu konuda yorumlarınızı beklıyorum

    Ayrıca bir de aidat alınıyor ..
    Merhaba.
    Sizin yazdığınız şu ifadeden bir anlam çıkarmak çok zor:
    "Ortak pay ( Faturanın % 30 ) + Sıcak Su kullanımı için Tüketilen Doğal gaz (%70 ) + ısınma için Tüketilen Doğal gaz (% 70) = toplam ödenecek tutar ( 1 bağımsız bölüm için)"
    Size gelen faturanın kendisini ve üzerindeki rakamsal değerlerle paylaşırsanız. Daha net olur.

    Ama olması gerekeni bilirseniz, o şekilde yöneticiyle görüşerek, konuyu ancak netleştirebilirsiniz bence.
    Ben kısaca açıklayım, olması gereken hesaplama yöntimini:
    En basit şekliyle binadaki toplam tüketim tutarının %30u her daireye (m2 si de dikkate alınarak) eşit paylaştırılır. %70 ise, ısı ölçerlerden okunan değerlere oranlanarak, her daireye ayrı ayrı paylaştırılır. Bu iki değer toplandığında toplam ısıtma faturanız ortaya çıkar.
    Sıcak su kullanımız ise, sıcak su için harcanan birim maliyet bulunduktan sonra, sıcak su sayacınızdan okunan değer, birim m3 maliyeti ile çarpılarak bulunur. Sıcak su hesabında da %30 ortak ve %70 bireysel diye ayrım yapılmıyor diye biliyorum.

    Alttaki yazıyı, okuyun ve yöneticinize de iletin lütfen:
    MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ BİLGİLENDİRME PDF




  • quote:

    Orijinalden alıntı: supernatrll42

    Arkadaşlar anlayan olursa birşey danışacam şimdi bizim sitede ısı pay ölçer sistemi vardı herkes ortak yüzde 30 ödüyordu yaktığı kadarın yüzde 70 kadarı ödeniyordu.Yönetici kendine 3 5 yandaş bulmuş çoğunluk kararı diye ayak yapıyor. sitede26 daire var cephelere göre ısı oranı belirlemiş kuzeyda olanlar 1.10 güney cephedekiler 0.60 ile çarpılıyor siteye gelen ortak fatura buna göre belirleniyor bunun hukuki bir yaptırımı var mı sayaçlar duruyor ama böyle oran belirleyip kafasına göre fatura çıkarıyor bize. Resim attım bakıp yardımcı olabilir misiniz

    Böyle birşey kesinlikle kabul edilemez. Hiçbir geçerliliği yoktur. Oy birliği ile bile olsa kanuna aykırı bina yönetim kararı alınamaz.
    Hepsini geçtim. Uygulanmak istenen yöntem ve hesaplama oranları falan adaletli paylaşımın yakınından bile geçmez.

    Alttaki yazıyı, okuyun ve yöneticinize de iletin lütfen:
    MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ BİLGİLENDİRME PDF




  • İlginiz için çok teşekkür ederim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,
    İlk defa merkezi ısıtma sistemi kullanmaya başladım.
    Bina yeni olduğu için iskan alınana kadar doğalgaz-elektrik daire başı fatura şu an gelmiyor. Ödemeleri müteahhit yapıyor, hesap tutuyor. İskan alınınca toplu ödeme isteyecek.
    Yorumlarınıza ihtiyacım olan konu şu;

    - Bina sistemini kontrol eden ana bir ısı sensörü var ve derecesini müteahhit ayarlamış. 2 gündür istanbulda havalar 17-20 civarında ve ısıtma sistemi çalışmıyor. İki nedeni var. Birincisi sensör (sabahları sistemi kapalı tutuyor), ikincisi ise saat ayarı (23:00 ile 07:00 arası sistem her zaman kapalı). 48 saattir ısı sistemi hiç çalışmadı ve akşamları üşüyoruz. Belki saçma bir soru olacak ama bu sensörün ısı set değeri ve sistem çalışma saatleri hakkında bir yönetmelik var mı?

    Teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TWiST_oF_FaCe -- 5 Mart 2020; 0:36:55 >
  • allaturcha A kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim cevabınız için. Sitemiz yönetim firması tarafından yönetiliyor fakat apartman sakinleri kendi aralarında kömür parası toplayıp kömür alıyorlar. Örneğin 1 nolu daire 1 ton alacak, 2 nolu daire 2 ton alacak şeklinde bir hesap var.
  • Birşey sormak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Sitede ısı pay ölçer var. Her petekte termostatlı vana var. Evim 3+1. Bir oda hariç tüm odalarda peteğimi yakıyorum. Banyo ve mutfak dahil yanıyor. Yakmadığım tek oda yüzünden yine de 15 derece cezası gelir mi? Sayaçtan yakmadığım tek petek anlaşılır mı? Diğer odalar 20 derecenin de üzerinde. Cevaplarsanız çok memnun olurum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ralp88

    Birşey sormak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Sitede ısı pay ölçer var. Her petekte termostatlı vana var. Evim 3+1. Bir oda hariç tüm odalarda peteğimi yakıyorum. Banyo ve mutfak dahil yanıyor. Yakmadığım tek oda yüzünden yine de 15 derece cezası gelir mi? Sayaçtan yakmadığım tek petek anlaşılır mı? Diğer odalar 20 derecenin de üzerinde. Cevaplarsanız çok memnun olurum.
    Merhaba. Sizin bina hangisi bilmediğim için öncelikle şunu belirteyim: 2 tip ölçme sistemi var. Birincisi ve çoğunlukla uygulanan kalorimetre sistemi (Isı sayacı) Bunda, daire girişinde, sıcak su ana hat borusu üzerinde, aynı su saatine benzeyen tek bir ölçüm aleti var. Daireye giren sıcak su sıcaklığı ve miktarı(debisi) ile çıkan su sıcaklığını ölçerek, tüketim bilgisi kalori cinsinden hesaplanıyor. Bu bilgi kablolu yada kablosuz olarak iletiliyor.

    Diğeri ise, daha çok eski binalarda uygulanan ama bence manipülasyon tespiti açısından en iyi ölçme sistemi. Genellikle adı, ısı pay ölçer olarak geçer. Bu sistemde ise her petekte, ölçüm yapan kablosuz cihazlar vardır. Bu cihazlar, merkezi bir cihaza sürekli bilgi gönderirler ve ölçme sağlanır. En güzel yanı, kullanıcı peteğini usulsüz olarak kapatmışsa, kesin ve anlık olarak tespit edilebilmesi, uyarılması ve gerekirse yaptırımın şüphesiz uygulanabilmesidir.

    Kalorimetreli yani tek noktadan ölçüm yapılan sistemlerde, usulsüz kullanım yani manipülasyon tespiti yapmak imkansıza yakındır. Ancak, peteklerin tamamı kapatılmışsa, yada 1 tane açık diğer hepsi kapalı ise, ay sonundaki tüketim değerinden bir çıkarımda bulunarak, manipülasyon tespitine karar verilebilir. Özellikle ısıtma kazanının çok yandığı aylarda, tüketimi sıfır yada sıfıra çok yakın dairelerde manipülasyon yapıldığı da kesindir ve yaptırım uygulanmalıdır. Tabi bildiğiniz üzere, binaya gelen gaz faturası, kalorimetrelere bakılmaksızın %30 u herkese eşit olarak yansıtılıyor. Yani, bir daire usulsüz olarak tüm peteklerini kapamış ve tüketimi sıfır olsa bile yansıtılacak olan, %30 dan gelen tutar sizi yanıltmasın. O değerin belirgin olarak üzerinde bir toplam tüketim değeri görmeniz lazım.

    Manipülasyon yapana yaptırım uygulanması ise, tamamen apartman yönetiminin taktirine bağlıdır. Maalesef bu konuyla ilgili, yasa ve yönetmeliklerde bir açıklama yada öneri bulunmuyor. Bu yüzden çoğu apartman yönetimi bu konuyu es geçip, manipülasyon yapanlara hiçbir yaptırım uygulamıyor. Hatta ölçümü ve hesaplamaları kendi yapan binalarda, her daireye %30luk ortak ödeme çıktığından dolayı tüm petekleri kapalı daire farkedilemiyor. Ancak, bu konuda dikkatli ve bilinçli yönetimler, tespiti yapıp, manipülasyon ile ilgili karar alıp, deftere yazıp, uygulayabiliyorlar. Ve kanunende, bağlıyıcıdır. Kimse itiraz edemez. Ama karar alınmış ve karar defterine yazılmış olması yani resmiyete dökülmesi şarttır. Tabiki yaptırım hesabınında hakkaniyete uygun olması gerekir. Örneğin, manipülasyon yaptırımı olarak en ağır şöyle bir karar alınabilir: İlgili ay içerisinde, petekleri tamamen kapalı daireye, o ayki en yüksek tüketimi yapan daire ile aynı değerde fatura yansıtılır. Yada daha düşük bir ceza olarak toplam tüketimin ortalaması yansıtılabilir. Yada bir alt limit belirlenebilir. Yani, güney cephe, arakat bir dairenin, o ayki dış hava koşullarına göre, evini en az 15 C de tutabilmesi için gereken sarfiyat kabaca hesaplanır ve bunun altında kalanlara, yaptırım uygulanabilir. Bununla ilgili de ölçme şirketlerinden yardım alınabilir.

    Biraz uzun bir cevap oldu ama, sizin sorunuza gelecek olursak, öncelikle bir peteği komple kapatmanızın size hiçbir faydası yoktur. (Evi havalandırma süreleri hariç) Kısa sürede olmaz ama uzun vadede, evin ısıtılan kısımlarından bu soğuk odaya doğru ısı kaybı oluşur ve petekleriniz dolaylı olarak, soğuk odanız içinde enerji harcar, ek sarfiyatınız olur. Daha önemlisi, alt ve üst komşularınızdan da ısı çalmış olursunuz. Bunun faturaya yansıması, belki çok düşük olabilir ama komşuluk hakkı açısından azıda çoğuda birdir. Zaten bu yüzden, hak geçmemesi adına, bu kural kanunen koyulmuştur ve uyulması zorunludur. Ayrıca, alt ve üst dairelerde petekler normal çalışıyorsa (yani onlarda kapatmamışsa) ve siz o odanın peteğini 2 konumunda tuttuğunuzda, peteğiniz çok az devreye girecektir. Bununda faturaya yansıması 5-10 lirayı geçmez. Bırakın faturanız 5-10 lira yüksek gelsin ama en azından içiniz rahat olsun.

    Alttaki yazıyı, okuyun ve yöneticinize de iletin lütfen:
    MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ BİLGİLENDİRME PDF




  • quote:

    Orijinalden alıntı: allaturcha

    Merhaba. Sizin bina hangisi bilmediğim için öncelikle şunu belirteyim: 2 tip ölçme sistemi var. Birincisi ve çoğunlukla uygulanan kalorimetre sistemi (Isı sayacı) Bunda, daire girişinde, sıcak su ana hat borusu üzerinde, aynı su saatine benzeyen tek bir ölçüm aleti var. Daireye giren sıcak su sıcaklığı ve miktarı(debisi) ile çıkan su sıcaklığını ölçerek, tüketim bilgisi kalori cinsinden hesaplanıyor. Bu bilgi kablolu yada kablosuz olarak iletiliyor.

    Diğeri ise, daha çok eski binalarda uygulanan ama bence manipülasyon tespiti açısından en iyi ölçme sistemi. Genellikle adı, ısı pay ölçer olarak geçer. Bu sistemde ise her petekte, ölçüm yapan kablosuz cihazlar vardır. Bu cihazlar, merkezi bir cihaza sürekli bilgi gönderirler ve ölçme sağlanır. En güzel yanı, kullanıcı peteğini usulsüz olarak kapatmışsa, kesin ve anlık olarak tespit edilebilmesi, uyarılması ve gerekirse yaptırımın şüphesiz uygulanabilmesidir.

    Kalorimetreli yani tek noktadan ölçüm yapılan sistemlerde, usulsüz kullanım yani manipülasyon tespiti yapmak imkansıza yakındır. Ancak, peteklerin tamamı kapatılmışsa, yada 1 tane açık diğer hepsi kapalı ise, ay sonundaki tüketim değerinden bir çıkarımda bulunarak, manipülasyon tespitine karar verilebilir. Özellikle ısıtma kazanının çok yandığı aylarda, tüketimi sıfır yada sıfıra çok yakın dairelerde manipülasyon yapıldığı da kesindir ve yaptırım uygulanmalıdır. Tabi bildiğiniz üzere, binaya gelen gaz faturası, kalorimetrelere bakılmaksızın %30 u herkese eşit olarak yansıtılıyor. Yani, bir daire usulsüz olarak tüm peteklerini kapamış ve tüketimi sıfır olsa bile yansıtılacak olan, %30 dan gelen tutar sizi yanıltmasın. O değerin belirgin olarak üzerinde bir toplam tüketim değeri görmeniz lazım.

    Manipülasyon yapana yaptırım uygulanması ise, tamamen apartman yönetiminin taktirine bağlıdır. Maalesef bu konuyla ilgili, yasa ve yönetmeliklerde bir açıklama yada öneri bulunmuyor. Bu yüzden çoğu apartman yönetimi bu konuyu es geçip, manipülasyon yapanlara hiçbir yaptırım uygulamıyor. Hatta ölçümü ve hesaplamaları kendi yapan binalarda, her daireye %30luk ortak ödeme çıktığından dolayı tüm petekleri kapalı daire farkedilemiyor. Ancak, bu konuda dikkatli ve bilinçli yönetimler, tespiti yapıp, manipülasyon ile ilgili karar alıp, deftere yazıp, uygulayabiliyorlar. Ve kanunende, bağlıyıcıdır. Kimse itiraz edemez. Ama karar alınmış ve karar defterine yazılmış olması yani resmiyete dökülmesi şarttır. Tabiki yaptırım hesabınında hakkaniyete uygun olması gerekir. Örneğin, manipülasyon yaptırımı olarak en ağır şöyle bir karar alınabilir: İlgili ay içerisinde, petekleri tamamen kapalı daireye, o ayki en yüksek tüketimi yapan daire ile aynı değerde fatura yansıtılır. Yada daha düşük bir ceza olarak toplam tüketimin ortalaması yansıtılabilir. Yada bir alt limit belirlenebilir. Yani, güney cephe, arakat bir dairenin, o ayki dış hava koşullarına göre, evini en az 15 C de tutabilmesi için gereken sarfiyat kabaca hesaplanır ve bunun altında kalanlara, yaptırım uygulanabilir. Bununla ilgili de ölçme şirketlerinden yardım alınabilir.

    Biraz uzun bir cevap oldu ama, sizin sorunuza gelecek olursak, öncelikle bir peteği komple kapatmanızın size hiçbir faydası yoktur. (Evi havalandırma süreleri hariç) Kısa sürede olmaz ama uzun vadede, evin ısıtılan kısımlarından bu soğuk odaya doğru ısı kaybı oluşur ve petekleriniz dolaylı olarak, soğuk odanız içinde enerji harcar, ek sarfiyatınız olur. Daha önemlisi, alt ve üst komşularınızdan da ısı çalmış olursunuz. Bunun faturaya yansıması, belki çok düşük olabilir ama komşuluk hakkı açısından azıda çoğuda birdir. Zaten bu yüzden, hak geçmemesi adına, bu kural kanunen koyulmuştur ve uyulması zorunludur. Ayrıca, alt ve üst dairelerde petekler normal çalışıyorsa (yani onlarda kapatmamışsa) ve siz o odanın peteğini 2 konumunda tuttuğunuzda, peteğiniz çok az devreye girecektir. Bununda faturaya yansıması 5-10 lirayı geçmez. Bırakın faturanız 5-10 lira yüksek gelsin ama en azından içiniz rahat olsun.

    Alttaki yazıyı, okuyun ve yöneticinize de iletin lütfen:
    MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ BİLGİLENDİRME PDF

    Alıntıları Göster
    Ne kadar güzel cevap vermişsiniz. Çok teşekkürler. Emeğinize sağlık. Tüm yazınıza uyacağım. İyi günler dilerim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 8485868788
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.