Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (84. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
52
Favori
617.033
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8283848586
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ecneby

    Herkese selamlar öncelikle

    Kış geldi bu konu hareketlendi Bazı sorularım olacak. Bilenler tecrübe edenler dönüş yapabilir mi?

    Bu sistemi dairedeki portmantonun içine yerleştirmişler.
    İçeride iki ana vana var (sanırım giriş ve çıkış) ve toplam 8 petek için sıcak ve soğuk olmak üzere 16 küçük vana var.
    Bu vanaların debileri ile oynamak, biraz kısmak tasarruf sağlar mı yoksa ters etki mi yaratır?

    Bu ay geceleri yatarken yatak odası için ayarı 2,3 arasında kullandık. Salon için 5-6 gün 2-3 arası kullandık. Diğer odaların ayarı 2. Tüketim 321 kWh. Bu tüketim normal midir? (Ev 125 metre kare net, bahçe katı, pencereler tam boy, güney cephe değli) Yönetime bir itiraz şikayet de bulunmadan önce danışmak istedim.
    Merhaba.
    Benim bu hafta gelen ısınma faturam şöyle:

    Kullanılan Alan 165,000 m²
    Fatura Dönemi 05.10.2019 - 07.11.2019 34 Gün
    Tüketim: 134 kwh
    Isıtma Masraflariniz: 88,25 TL

    Binaya gelen doğalgaz faturası: 1.310,000 m³ 2.287,00 TL

    Bireysel Tüketim Bilgileri:

    30 % Sabit ısıtma = 0,2092 TL/m² x 165,000 m² = 34,5142 TL
    70 % Isıtma tüketim = 0,4010 TL/kwh x 134,000 kwh = 53,7376 TL
    Toplam: 88,25 TL
    Okuma Hizmet Bedeli 11,12 TL
    Ödenecek Tutar (KDV dahil) 99,37 TL

    Burası 20 daireli, 10 yıllık, standart ısı yalıtımlı, Ankarada bir bina. 9 petek, hepsi 3te. (termostatik vanalar) Ev ortalama sıcaklığı: 22 C

    Gelelim diğer sorunuza:
    Normalde, merkezi ısıtma sisteminde, kalorimetre (ısı pay ölçer) ve termostatik vana kullanımı yasal olarak zorunludur. Yasayı geçtim, tasarruf ve konfor için termostatik vana kullanımı olmazsa olmazdır. Eğer peteklerinizde termostatik vana varsa, daire girişindeki vanalardan yada peteğin termostatik olmayan çıkış vanasından kısmanın hiçbir faydası ve anlamı olmaz. Termostatik vana yoksa, vanaları kısmak odanın sıcaklığını düşürebilir ve tüketimide azaltabilir. Yalnız bu şekilde, oda sıcaklığını ayarlamak çok zordur. Oda sıcaklığını sabit tutmak ve tasarruf etmek için 20-30 liralık termostaik vana kullanımı şarttır.

    Bütün bunların dışında, genele hitab edecek olursam:
    Yasaya göre (Yasayı geçtim, hak hukuk ve vicdana göre) merkezi ısıtma yapılan binalarda, her daire sahibi, evindeki bütün petekleri çalışır konumda ve termostatik vanayı en düşük 2 konumunda tutmak durumundadır. Yani dairenin bütün mekanlarını min. 15 C ye kadar ısıtmak zorundadır. Bunun dışında, faturasını düşürmek amaçlı yapacağı her girişim, çok net olarak KOMŞULARININ CEBİNDEN ÇALMAK anlamına gelir. Yönetimler bunu tespit etmek ve yaptırım uygulamakla yükümlüdür.

    Bu arada, ısıtma sistemi ile ilgili sitemizde hasıl olan bilgi ihtiyacını gidermek amaçlı, ben bir yazı hazırlamıştım. Onu da paylaşayım. Bu tarz bilgilendirme yazılarını bütün daire sahipleri ile paylaşılmasını tavsiye ederim.

    MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ BİLGİLENDİRME PDF



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi allaturcha -- 14 Kasım 2019; 17:13:10 >




  • Merhaba Arkadaşlar oturduğum dairede kiracıyım ısı kalorimetre pay ölçer bulunmaktadır. Eve girdiğimiz geçen yıl faturanın yüzde 30 u bina ile ortak gider olarak kalan yüzde 70 ise kullandığımız miktar olarak hesaplanıyordu lakin yönetici bu sene aldığı karar ile ortak gideri yüzde 50 ye çıkardı ve eğer ortalamanın altında kalan daire olursa bina ortalamasına çekileceğini belirtiyor. biraz araştırdım bir yönetmelik var orada : 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu merkezi sistem ısı pay ölçer yönetmeliği gereğince : '' Madde 8-(1): Merkezi ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin %70'i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısı giderlerinin %30'u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır. '' maddesi mevcuttur. Bu Kanun gereği ortak gider olarak max. yüzde 30 alınması geri kalanın dairemizin yaktığı kadar kalorimetre cihazının hesapladığı kadar ödememiz gerekmez mi yöneticinin kararı mı geçerlidir ? Bu arada oyçokluğu ile alınan yönetim kararını imzalamadım oybirliği oluşmadı yani. Bu konuda dava açma hakkımı aramak istiyorum kazanma ihtimalim var mıdır ? Yardımcı olur musunuz ? Teşekkürler...




  • observer88 kullanıcısına yanıt
    kanunda açıkça belirtilmiş kayıp oranı dışında ne yazık ki kayıp oranını değiştiremezler. kanunlarla uğraşan kadar kayıpları düşürecek önlemler alsınlar :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • tkbey kullanıcısına yanıt
    Haklısınız evet de onların derdi bizim gibi kendilerinden az yakan bir kaç daireyi zorla kendileriyle aynı parayı verdirme , kanun diyordun yönetim kararı diyorlar bakalım işin sonu nasıl olacak buradan bildiricem inş. :)
  • merkezi dogalgaz ısı pay ölçerli sitede oturuyorum 2+1 daire doğu ve güney cepheye bakıyor 17 katlı binanın 15.katı sürekli 2.kademe de tuttum gecen sene gelen yakıt ücretleri aşağıdaki gibi

    mayıs: 7,85
    nisan: 29,20
    mart: 47,94
    şubat: 55,76
    ocak: 51,70
    aralık: 68,54

    toplam: 260 lira
  • joker669 kullanıcısına yanıt
    Tüm daireler sizin gibi 2+1 mi ? Demek ki bina tüketim ortalamanız çok düşük geliyor olmalı güzel tutarlar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: observer88

    Tüm daireler sizin gibi 2+1 mi ? Demek ki bina tüketim ortalamanız çok düşük geliyor olmalı güzel tutarlar
    aynen hocam full 2+1
  • İlk defa pay ölçerli bir evde oturuyorum. Evde tek başıma yaşıyorum. Evi tutmadan önce planım sadece kullanacağım yerleri açıp diğer odaların vanalarını 0'a getirmekti ama pay ölçerde böyle olmuyormuş. Şimdiyse faturanın çok yüksek gelmesinden korkuyorum.

    Tüketimi sayaçtan takip ediyorum. Bütün petekler 2'de günlük 20-30 kwh tüketim oluyor. Daha bunun kışı var.

    Diyarbakırdayım havalar iyi sayılır. Bu değerler normal midir? Liraya çevirsek ortalama kaç lira yapar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GATIRCAN -- 21 Kasım 2019; 9:51:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • medonk M kullanıcısına yanıt
    Soracağımı önden sorayım: İnanın çıldıracağım. Bu merkezi sistem bu mudur yoksa bizdeki sistemde mi bir sorun var?!?

    Selamlar, ben de sizinle aynı sorunu yaşıyorum. Sizden farklı olarak ben kendimi bu harcamanın içinde buldum. Buna rağmen önceden yaşadığım evle kıyaslayınca birşeylerin ters gittiğini tahmin edebiliyorum.

    Manisa'da yaşıyorum.

    2016 Nisan'dan 2019 Şubat'a kadar 3 katlı villada oturuyordum. Demirdöküm kombi vardı. Peteklerde termostatik vana yoktu. Oda termostatatı ile bir odayı 22 dereceye ayarlıyordum evimin tamamı hemen hemen 22 derece oluyordu. Yatak odam ve banyom 26 derece idi. Ayın 10 günü 3 kat birden yanıyor, 20 günü sadece ilk iki kat yanıyordu. Evde bir sürü yerden tavana geniş pencere vardı. Hiçbir ısı yalıtımı yoktu. Tuğla üstü sıva.

    Bu şartlarda ben 2018'in Kasım-Aralık ayları ile 2019'un Ocak ayında ayda en çok 670 TL doğalgaz ücreti ödüyordum.

    Ocak sonunda civardaki bir apartmanın çatı katına taşındım. Çatı dubleks. Bina dış cephesinde mantolama var. Evde banyolar hariç her petekte eca Termostatik vana takılı. Merkezi sistem, kapı girişinde kalorimetre cihazı takılı, doğalgaz ile ısınan bir ev. Ben taşınma masraflarım var diye petekleri 2,5-3 derecenin üstüne çıkarmadım. Odalardan birini ve çatıyı hiç yakmadım. Buna rağmen 700 TL ücret geldi. Şok olup 4 aylık bebeğim olmasına rağmen evde sadece iki peteği açıp diğerlerinin Termostatik vanalarını en düşüğe getirip, dönüş vanalarını da tamamen kapattım. O iki peteği de açtım dediğime bakmayın, birini 3 yaptım birini 2,75. Sonuç? 750 TL :( Komşularım benim cayır cayır yaktığımı zannederken ben evde donuyorum. Bu arada Termostatik vanalar düzgün çalışıyor. Bakıyorum bir süre sonra suyu kesiyor, önce altlar soğuyor, sonra ya tekrar ısıtıyor ya da üstler de soğuyor, sonra çalışıyor. Olsa olsa tepki süreleri yavaştır ama vanalar kendilerinden bekleneni ortaya koyuyor gibi.

    En son Nisan ayında en yüksek rakamı ödeyenin 3 katı ücret ödeyerek havaların kışa göre çok sıcak geçtiği ayda 470 TL ısınma ücreti ödedim.

    Bu arada eski sitemdeki komşularımla konuşuyorum, orada yaşadığım 2,5 yıl boyunca hiç şaşmadan 50 TL aşağı, 50 TL yukarı hep aynı ücreti ödediğim insanlar 180-200 TL ısınma ücreti ödemişler. Onlar tüm villayı ısıtıp 180 TL ödüyor, ben burada iki peteği açmaya korkup 470 TL :(

    6 gün önce kazan yeniden yanmaya başladı. Bu arada tüm kalorimetreler kontrolden geçirilmiş, kalibrasyon gerektirenler istanbul'a gönderilip kalibrasyonları yapılmış. Benim kalorimetrem düzgünmüş, yeniden takılmış. İlk 6 gün devamlı kontrol ediyorum, tüm ev 2-2,5 arası açık, günlük ortalama 50 kwh harcamam var. Yan komşumun 20 kwh kadar.

    Kalorimetre cihazım Lifos marka. Mekanik, single jet. Ondan şüpheliydim, rica ettim, kalibrasyondan gelen yedek bir kalorimetre cihazı varmış aynı marka, onu taktılar, değişen bir şey olmadı. Bu arada ben evdeki peteklerin tamamını sonuna kadar kıstım. Dönüş vanalarının da hepsini kapattım. Sonra gidip kalorimetreden anlık debiyi inceledim. 0,04'den aşağı düşmüyor. Çıldıracağım. Eve giren ana hattı kapadım; değişen bir şey yok. Cihazın önündeki ana dönüş vanasını kapadım; ııh! Bana mısın demiyor.

    Evde sürekli çocuklarım olduğu için uzun süreli kısıp bu sırada enerji harcayıp harcamadığını kontrol edemiyorum. Ancak anlık debi hiç sıfırlanmıyor. Komşumun Seres marka kalorimetresini kontrol ettim, giriş vanasını kapadıktan 15-20 saniye sonra debi 0,00 gösteriyor.

    Kalorimetreden giriş ve dönüş ısılarına bakıyorum, apartmandaki diğer daireler ile uyumlu. 55 derece girip 33 derece çıkıyor, 22 derece kadar fark oluşuyor. Tabii bu değer değişik saatlerde değişiyor ama 3 aşağı 5 yukarı diğer daireler ile aynı. Ama o debi yok mu o debi :(

    Şimdi ben ne yapabilirim? Bir usta çağırdık, gelmesini bekliyorum. Ona inceletmem gereken nereler var?

    Termostatik vanaları Danfoss ra 2000 ile mi değiştireyim?
    Vanalarda sızdırma durumu mu bakılsın?
    Kalorimetre mi değişsin?
    Evde hiçbir petek kapatılmayıp "sonundan korkan kahraman olamaz" deyip kurtlar vadisine mi bağlayayım?
    Yöneticiye mi çatayım?

    Allah aşkına bir akıl verin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cosane -- 21 Kasım 2019; 23:40:10 >




  • cosane C kullanıcısına yanıt
    Arkadaşlar selamlar,

    Bugün evden 7-8 saatliğine çıkacağımız için tüm petekleri, hem giriş hem dönüş vanalarından kapattım. Çıkarken enerji endeksinin fotoğrafını çektim, dönüşte tekrar çektiğimde endekste hiçbir değişiklik olmadığını gördüm. Yani petekleri kapatınca hiçbir harcama olmadı. Bu da kalorimetre cihazından duyduğum şüpheyi sıfıra yaklaştırdı. Dua ediyordum "inşallah endeks artmıştır" diye ama artmamış işte. Artmış olsa ne güzel, yeni bir kalorimetre ile sorunum hallolacaktı.

    Bugün letgo'dan 6 tane Danfoss gaz sensörlü Termostatik vana satın aldım set olarak. Hiç kullanılmamış.

    Bir de aktüatör ile iki yollu (yoksa yönlü müydü?) vana aldım. Bunu da evin giriş suyuna takacağım ve akıllı oda termostatım ile istediğim yerden giriş vanasını açıp kapatabileceğim.

    Mutfağın üstüne denk gelen bir teras var. Oradan ısı kaçıyor olabilir diye tavanı ısı geçirgenliği düşük bir izolasyon köpüğüyle kaplamayı düşünüyorum. İnşallah yarın izolasyon firmalarına gideceğim İzmir gıda çarşısında.

    Şimdi yeni aldığım vanaları evde en yoğun kullanılan peteklere takacağım. Bakalım bu önlemlerle sarfiyatımı düşürebilecek miyim.

    Eski evim bu eve göre çıplak haliyle çok daha soğuk bir evdi. Yani tahminimce o evin ısı kaybı buradan daha fazlaydı. Ama buna rağmen o evi güzelce ısıttığım paranın fazlasına bu evde sadece 2 peteği azıcık açabildim geçen kış. Bakalım burayı da ısıtabilecek miyim aynı paraya.

    Aslında burayı çok daha ucuza ısıtabilmem gerekir ama ben ondan geçtim, aynı paraya ısıtsam yeter.




  • Arkadaşlar Merhabalar

    İsı pay ölçerle ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Şöyle ki 85 dairelik yeni bir binaya taşındik. 15 daire dolu şu an. Merkezı ısı pay ölçer sistemi mevcut binada. Kala n 70 daire ya arsa sahiplerinin ya da müteahidin. Boş olan daireler minimum 2 de yakması gerekirken maalesef yakmıyor. 6 günlük gelen fatura yaklasik 300 TL oldu bana. Yakmayanlara (minimum 2 de) yakmaları gerektigini soyledik ama yakmıyorlar. Sorum şu. Minimum 2 de yakmak zorunluluk. Yakmayaları nereye şikayet edebilirim nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • allaturcha A kullanıcısına yanıt
    Hocam Merhabalar,


    İsı pay ölçerle ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Şöyle ki 85 dairelik yeni bir binaya taşındik. 15 daire dolu şu an. Merkezı ısı pay ölçer sistemi mevcut binada. Kalan 70 daire ya arsa sahiplerinin ya da müteahidin. Boş olan daireler minimum 2 de yakması gerekirken maalesef yakmıyor. 6 günlük gelen fatura yaklasik 300 TL oldu bana. Yakmayanlara (minimum 2 de) yakmaları gerektigini soyledik ama yakmıyorlar. Sorum şu. Minimum 2 de yakmak zorunluluk. Yakmayaları nereye şikayet edebilirim nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Not. Mesajinizdan anladigum kadari ile bu konuya hakimsiniz o yuzden direk size soruyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Hocam Merhabalar,


    İsı pay ölçerle ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Şöyle ki 85 dairelik yeni bir binaya taşındik. 15 daire dolu şu an. Merkezı ısı pay ölçer sistemi mevcut binada. Kala n 70 daire ya arsa sahiplerinin ya da müteahidin. Boş olan daireler minimum 2 de yakması gerekirken maalesef yakmıyor. 6 günlük gelen fatura yaklasik 300 TL oldu bana. Yakmayanlara (minimum 2 de) yakmaları gerektigini soyledik ama yakmıyorlar. Sorum şu. Minimum 2 de yakmak zorunluluk. Yakmayaları nereye şikayet edebilirim nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aytavv A kullanıcısına yanıt
    Merhaba.
    Ne yazık ki ilgi ve bilgi alanım Kat Mülkiyeti Kanunu, merkezi sistem ısınma değil.

    Merkezi sistem ısınma ile ilgili sorunları ben de yaşıyorum.
    Bu sorunlar yumağı nedeni ile muhtemelen ileride merkezi sistem ısınma uygulamadan kalkacak ve yeni bütün apartmanlar ferdi ısınma sistemli olacak.

    Bahsettiğiniz termostatik vananın minimum 2'de tutulması konusu...
    Ortada adam gibi termostatik vana var mı ki?
    İyi diye DANFOSS marka termostatik vana kullanıyoruz...
    Danimarkalılar bu işi kesinlikle becerememiş. İleride belki Çinli'ler daha iyisini yapar!
    Termostatik vananın teknik verilerine bakıyorsunuz, vananın "2" konumunda ortam ısısı 16C'nin üzerinde olduğu zaman kapatması gerekir. Oysa "2"ye ayarlı vananın radyatörüne ortam ısısı 22C olduğu zaman bakıyorsunuz, radyatör cayır cayır yanıyor!

    Ayrıca ısı pay ölçerler daire içinde ve denetimden uzak olduğu için her türlü manipülasyona açık.
    Bu sistem sonradan düşünülerek ekleme yapılan bir sistem olduğundan sağlıklı değil.

    Gelen faturanın %30'unun bütün dairelere, tüketim olsun-olmasın, eşit olarak dağıtılması prensibinin sizin sorununuzu çözmesi gerekir.




  • Bu merkezi ısınma mıdır ne haltsa artık, okuma firmalarının cebini doldurmaktan başka bir halta yaramıyor.. 2 senedir merkezi sistem bir apartmanda yaşıyorum. Hem faturalar yüksek geliyor, hem de tahsilat noktasında yönetim sıkıntı yaşıyor. Bireysel sistem en doğrusuydu. Tasarruf olacak, tüketim düşük olacak vb diye milleti kandırarak bu belayı başımıza sardılar. Ayrıca iski'de ortak sayacı olan yerlerde tüketim birim fiyatları daha pahalı? Hani tasarrufluydu?https://www.iski.istanbul/web/tr-TR/musteri-hizmetleri/su-birim-fiyatlari

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sorrento kullanıcısına yanıt
    https://www.youtube.com/watch?v=4OUAjOINCP8
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aytavv

    Hocam Merhabalar,


    İsı pay ölçerle ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Şöyle ki 85 dairelik yeni bir binaya taşındik. 15 daire dolu şu an. Merkezı ısı pay ölçer sistemi mevcut binada. Kalan 70 daire ya arsa sahiplerinin ya da müteahidin. Boş olan daireler minimum 2 de yakması gerekirken maalesef yakmıyor. 6 günlük gelen fatura yaklasik 300 TL oldu bana. Yakmayanlara (minimum 2 de) yakmaları gerektigini soyledik ama yakmıyorlar. Sorum şu. Minimum 2 de yakmak zorunluluk. Yakmayaları nereye şikayet edebilirim nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Not. Mesajinizdan anladigum kadari ile bu konuya hakimsiniz o yuzden direk size soruyorum.
    Merhaba.

    Öncelikle, bahsettiğiniz sorunların çözümünü bina yönetiminde aramalısınız. Ama tahminimce, arsa sahibi ve müteahhidin daire sayısı, satın alıp dışardan gelenlerden çok olduğu için, yönetimde onların elindedir. Eğerki, yönetimi ikna edebilirseniz, alınacak kararlarla bu sorunlar aşılabilir. Örnekleri var. Kalorimetrelerden (ısı sayacı) gelen aylık sonuçlara bakarak, dairesini kanunda belirtilen kadar ısıtmayan, vanaları kapatan daireler belirlenir, hesaplanır. Daha sonra alınan karar doğrultusunda, bu dairelere cezai işlem uygulanır. Bu cezai işlemin usulü hesabı tamamen site yönetiminin yaklaşımına bağlıdır. Herhangi bir standardı yoktur. Bir örnek: Dairesini normal olarak ısıtan dairelerin ısı sayaçlarından okunan aylık kalori tüketimleri alınır, bunların ortalaması bulunur ve dairesini ısıtmayan her daireye bu ortalama tüketim değeri yansıtılır ve fatura edilir. Bir dairenin bütün vanaları 2de olduğunda, kaç kalori tüketeceği kabaca belirlenir. Altında kalanlara cezai işlem uygulanır. Yönetimi buna ikna etmeye çalışın, aksi takdirde hakkınızı mahkeme yoluyla aramak zorunda kalacağınızı belirtin.

    Benim bu konularda oluşan bilgisizliği gidermek amacıyla hazırladığım bir yazı var. Bunu yönetim ve bütün daire sahipleriyle paylaşın.
    Bir önceki mesajımın sonunda paylaştım: "MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ BİLGİLENDİRME PDF" Bunu mutlaka okuyun, çıktı alıp paylaşın... Bunu bütün sitelere öneriyorum
    Linkini tekrar koyayım:
    https://drive.google.com/file/d/1XdpkHCRJ1eXDdIwQZgTO7YIi9phF-DPH/view?pli=1




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    Merhaba.
    Ne yazık ki ilgi ve bilgi alanım Kat Mülkiyeti Kanunu, merkezi sistem ısınma değil.

    Merkezi sistem ısınma ile ilgili sorunları ben de yaşıyorum.
    Bu sorunlar yumağı nedeni ile muhtemelen ileride merkezi sistem ısınma uygulamadan kalkacak ve yeni bütün apartmanlar ferdi ısınma sistemli olacak.

    Bahsettiğiniz termostatik vananın minimum 2'de tutulması konusu...
    Ortada adam gibi termostatik vana var mı ki?
    İyi diye DANFOSS marka termostatik vana kullanıyoruz...
    Danimarkalılar bu işi kesinlikle becerememiş. İleride belki Çinli'ler daha iyisini yapar!
    Termostatik vananın teknik verilerine bakıyorsunuz, vananın "2" konumunda ortam ısısı 16C'nin üzerinde olduğu zaman kapatması gerekir. Oysa "2"ye ayarlı vananın radyatörüne ortam ısısı 22C olduğu zaman bakıyorsunuz, radyatör cayır cayır yanıyor!

    Ayrıca ısı pay ölçerler daire içinde ve denetimden uzak olduğu için her türlü manipülasyona açık.
    Bu sistem sonradan düşünülerek ekleme yapılan bir sistem olduğundan sağlıklı değil.

    Gelen faturanın %30'unun bütün dairelere, tüketim olsun-olmasın, eşit olarak dağıtılması prensibinin sizin sorununuzu çözmesi gerekir.
    Danfoss en iyilerden biri.
    Bahsettiğiniz durum, radyatör peteğinin normal çalışma periyodu olabilir.
    Öncelikle termostatik vanalı peteğin çalışma prensibini bilmek gerekiyor. Önceki mesajımda paylaştığım "MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ BİLGİLENDİRME PDF" yazısındaki "Termostatik vana nasıl çalışır?" başlığında anlattım: kopyalıyorum:

    "Termostatik vana üzerinde bulunan her rakam bir oda sıcaklığına karşılık gelir. Termostatik vana sürekli olarak oda sıcaklığını algılar. Eğer oda sıcaklığı, vananın ayarlandığı sıcaklık seviyesinin altında ise, vana kendini tam açar ve hatta hazır halde bulunan sıcak suyun geçişine izin vererek radyatörü ısıtır. Oda sıcaklığı, termostatik vana ile seçilen sıcaklık seviyesine ulaştığında, vana kendini otomatik olarak tam kapatır ve sıcak suyun radyatöre geçişini durdurur. Bu şekilde odanızın sıcaklık seviyesinde dalgalanmalar olmaz, oda sıcaklığı ayarladığınız konfor seviyesinde sabit kalır.
    Termostatik vanalı bir radyatör kısık veya yarı açık hale gelemez. Termostatik radyatör vanası odada istenilen sıcaklık değerine göre, otomatik olarak radyatörü ya ”Tam Açık”, ya da “Tam Kapalı” olacak şekilde çalıştırır. Bu nedenle, termostatik radyatör vanası takılı bir petek, ya tam kızgın ya da tam soğuk olmaktadır. Buradaki kızgınlık seviyesi, ısıtma merkezinden gönderilen suyun sıcaklığı kadar olmaktadır ve değişkendir."

    Termostatik vananın doğru çalışıp çalışmadığını anlayabilmek için, ortam ısısını vananın olduğu yerden, hemen yanından ölçmeniz gerekiyor. Yani odanın herhangi bir yerinde sıcaklık 22 iken, vananın üzerindeki sıcaklık çok daha düşük olabilir. Yani vana, peteğe sıcak su geçişini açmak için kendi üzerinde oluşan sıcaklığa göre karar veriyor. Mesela geçenlerde, benim balkon kapısı tam yanaşmamış ve hafif aralık kalmış. O aralıktan üfüren soğuk havada hemen dibindeki termostatik vanaya vuruyordu. Vana 2 de idi ama, vanaya gelen soğuk hava sürekli vanayı tetikleyerek açık kalması için yeterliydi. Odaya girdiğimde yüzüme sauna gibi, bir sıcaklık çarptı. Peteğe dokundum çok kızgındı. Belliki uzun süre, sürekli su geçişi olmuştu. Hemen anladım tabi, aralık kalan kapıyı kapadım. Pencere ve bilhassa pimapen kapılar kış başında bir pimapen ustası tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Ve aralık kalanların ayarlanması. En büyük ısı israfı, pencere ve kapılardan sızan dış hava ile oluyor.

    Evet bu sistem manipülasyona açık ama alınacak önlemlerle bu zorlaştırılabilir, hatta tamamen engellenebilir.
    Öncelikle termostatik vanalar 2 koumundan aşağı dönmeyecek şekilde kilitlenmeli. Bizdeki danfosslarda bu şekilde. Peteğin diğer yanındaki düz vana ise, kapatılamayan bir vana tipi ile değiştirilmeli. Ve en önemlisi, yönetimin manipülasyona karşı karar alması, yaptırım uygulaması. Bu hiç zor değil, çok fazla örneği var.

    Sizin bahsettiğiniz %30luk kısmın eşit ödenmesi zaten standart olarak uygulanan bir uygulama. Manipülasyon yapan daireler varsa ve göz yumuluyorsa, bu %30 luk kısım sorunu çözmez. Çünkü asıl tutar %70 den geliyor.
    Bir arkadaşımın sitesinde ise bu manipülasyon yaptırımı kararını almakta zorlandıkları için, daha basit bir karar aldılar. 30-70 oranını tersine çevirdiler. Yani, gelen faturanın yüzde 70 i herkese eşit. kalan yüzde 30 u ise sayaçlardan okunan değer oranında paylaştırıyorlar. Tam bir adalet ve tasarruf sağlamaz ama geçici bir çözüm olarak denenebilir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi allaturcha -- 15 Aralık 2019; 19:5:28 >




  • allaturcha A kullanıcısına yanıt
    - "Danfoss en iyilerden biri."

    Neticede ben de inşaat mühendisiyim, cahil bir insan değilim.

    Acaba bazı markaları gözümüzde fazla mı büyütüyoruz? Marka hayranlığımız mı var?


    Size başka bir örnek vereyim...
    BOSCH iyi bir marka değil mi?
    2012 Yılında yazlık evime bir Bosch buzdolabı aldım. Aynı yıl bozuldu.
    2013 Yılı yazında da bozuldu...
    2014 Yılı yazında da bozuldu...
    2015 Yılı yazında da bozuldu...
    2016 Yılı yazında İKİ DEFA bozuldu...
    2017 Yılı yazında da bozuldu...
    2018 Yılı yazında İKİ DEFA bozuldu...
    2019 Yılı yazında da arıza yaptı. Garantisi dolmuştu, attım gitti...
    (Yılda 3-4 ay çalışan, daha doğrusu onu bile beceremeyen bir buzdolabından bahsediyoruz. -BOSCH marka... Al sana bu da BOSCH!)
  • allaturcha A kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğiniz "30-70 oranını tersine çevirme" konusu pek akıllıca değil. Zira yasalara aykırı...

    Mutlaka böyle bir karar alacaklarsa Apartman Yönetim Planını değiştirmek için gerekli çoğunluğu sağlamaları (4/5) gerektiği yorumu getirilebilir.
  • 
Sayfa: önceki 8283848586
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.