Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (16. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
50
Favori
623.784
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Malesef ne kadar denetliyende olmasa, cezasini kimin yazicagi belli olmasada, sonucta kanunen isi pay olcer zorunlu oldugu icin dogalgaz a gecince bu yaz bizde her daireye taktiricaz bunu.

Umarim bizim sistemde diger arkadaslarimizin dedigi gibi adaletsizlikler veya sorunlar cikmaz. Ciksada umarim az olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TYR
    Biz apartman olarak mevcut merkezi sistemde kalıp, arsa payı(daire metrekaresi) üzerinden bölüşümlerimizi yapmaya devam edeceğimiz şeklinde bir karar aldık.
    Yeniden yapılanmanın yaklaştığı şu günlerde Pay ölçer gibi gereksiz ne olduğu belirsiz bir sisteme geçmeyeceğiz.
    Çünkü zaten daire metrekaresi üzerinden bölüşüm yaparak adil bir dağılım sağlıyoruz.

aldığınız karar hükümsüzdür...geçerliliği yoktur.....apartman olarak herkesin katılımı dahi olsa yasaya aykırı bir karar alamazsınız..
  • Aldık bakalım bir karar. Sonunda mutlumu olacağız mutsuzmu zaman gösterecek.

Bu taşı kim çıkaracak kuyudan, onuda bekliyoruz bir yandan...
  • gelecek kışa kadar para toplamaya devam etmek için mevcut yöntemleri kullanmaktan başka şansımız yok zaten. para toplamasak gaz alamayıp temmuz'da ve belki de sonbaharda tekrar yapılacak olan zamlar nedeniyle gelecek kış sıkıntıya gireceğiz. ilk ayın sonuna kadar ölçüm yapılamayacağı için ön ödemeli sistemde yin sorun çıkacak. biz gelecek kışa kadar sistemi kurmak üzere teklif almaya başlamanması ve bu arada gerekirse ölçüm yapıldıktan sonra mahsuplaşma yapmak üzere eski sistemle para toplanmaya devam edilmesi yönünde karar almayı düşünüyoruz.
  • Mevcut yönetimlerin bir durum değerlendirmesi yapıp, bir kaç firmadan keşif yaptırmaları ve maliyet çıkarmaları ilk yapacakları iş olarak düşünüyorum.
    Gerçi yaklaşık maliyet ısı pay ölçer için 25-30 Euro ( yanlış olabilirim! yaklaşık...) cihaz maliyeti, 5-7 euro ise termostatik vana maliyeti x konuttaki petek sayısı olarak düşünülebilir.On ödemeli sistemlerde(ankara için mesela ) doğalgaz için önceden bir tutarın toplanması gereklidir. Okuma için ise naçizane tavsiyem;
    eğer komşularınız sıkıntılı değilse, normal her ay rutin bir meblağı kararlaştırıp toplayın. Sezon bitip kazan kapatıldığı zaman tek bir okuma ile paylaşım yaparak mahsuplaşma yöntemi ile sorunu çözmüş olursunuz. hatta okuma için bir komisyon kurup tek tek ısı pay ölçerlerdeki değer okunup tutanakla kayıt altına alınır ve sonrası basit bir excel hesabı: (toplam tüketim*0,30*evinizin m2/toplam bina m2)+(toplam tüketim * 0,70*sizin toplam ısı pay ölçer biriminiz/toplam bina ısı pay ölçer birimi)
    bu şekilde yaparak her ayki 1,5-2 euro luk okuma maliyetinden kurtulmuş olursunuz. Hem de sistemi kendiniz kontrol etmiş olursunuz ve aklınızda bir şüphe kalmaz...
    Bunun öncesinde ise tüm apartman sakinlerinin konu ile ilgili bilgilendirilmesi ve sistemin çalışma mantığının anlatılmasının olumlu olacağı düşüncesindeyim.

Daha önce de yazdığım gibi; sistem gerektiği şekilde kurulur ve herkes tarafından gerektiği gibi uygulanırsa merkezi sistemle ısınma ve ısı gider paylaşımı sistemine geçilmesi hem ülkemiz hem de kendimiz için verimlidir.

yalnız bazıları kuzey cephe, giriş kat, üst kat gibi konumlardaki insanlar eski konforlarına ulaşmak istediklerinde daha fazla yakıyor olacaklardır. Çünkü eski sistemde bu herkes tarafından paylaşılırken artık herkes kendi ödeyecektir. Kazan sistemine gerekli otomasyon sistemi de kurulduğu zaman daha verimli bir ısınma ve konfor sağlanacaktır.
    Konu ile ilgili olarak sadece mesleki bilgilerime ve araştırmalarım sonucu öğrendiğim bilgilere göre yorum yapıyorum. Yaptığım yorumlar naçizane yaptığım yorumlar olup yanlış algılanmamasını rica ediyorum. sadece oluşması muhtemel sorulara ve çözüm yollarına ilişkin konularda paylaşımda bulunmak istedim.
    herkese iyi forumlar...

• iki kez geldiği için özür dilerim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bkmçvş -- 30 Mayıs 2012; 13:51:20 >
  • Pay ölçer sistemi satan firmaların içinde denenerek tecrübe edilmiş;

Teknik sorun yaşatmayan ve doğru ölçüm yapan ekipman hangi markadır?
    Her ay düzenli ve adil ölçüm yapan, müşteri memnuniyetli çalışan şirket hangisidir?

Tavsiyelerinizi rica ediyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TYR

Evet gayet adil.
    Hatta bazı binalarda petek sayısına göre bir dağılım yapılıyor, oda gayet adildir.

Pay ölçer sisteminde, diyelimki bir dairede pay ölçer arızalandı, veya kasıtlı kırıldı.
    Bu durumda diğer daireler onun yaktığınıda ödemek zorunda kalacak.

Artı peteğini tamamen kapatanlarda %30 oranında hiç kullanmasalar bile ödeme yapacaklar.
    Bu sistemmi adaleti sağlayacak ?

Tabii tabii adil..

Bu konuyu yeterince konuştuk..Neyse artık adil mi değil mi bir önemi kalmadı zira artık o yasa mülga..Eski kanun ve yönetmelikler üzerine konuşmayalım..Önümüze bakalım..

• Isı gider paylaşım sisteminin maliyeti ne kadar?

Bu yeni sisteme geçerken, binanın merkezi ısıtma tesisatı ve daire içi tesisatlarının özelliklerine uygun cihazlar
    seçildikten sonra maliyet çıkartılabilir.

Farklı farklı uygulamalar ve dolayısı ile farklı farklı maliyetler söz konusu olabilir.

Ama fikir vermesi amacı ile, sıcaklık kontrolü kendilerinde olsun diye merkezi sistem olan binalar 3.000 - 3.500 TL
    vererek kombi sistemine geçtiler. Yeni sistemin maliyeti bu rakamın çok çok altındadır.

Isı paylaşım sistemleri sağladıkları tasarruf ile genellikle kendilerini 1-2 yıl içinde amorti ederler

sı gider paylaşım sisteminin kazançları nelerdir?

• Daire sakinleri ortam sıcaklığını kontrol edebilirler
    • Evde kimsenin bulunmadığı saatlerde ısıyı düşürerek daha az yakıt parası öderler
    • Fazla ısınan dairelerde, daire sakini camları açıp ısıyı boşa harcamaz
    • %40’a kadar tasarruf imkanı sağlar
    • Bu yeni sistem kısa süre içinde kendini amorti eder
    • Tüketim değerlerine göre gider paylaşımı yapılacağı için daha adildir
    • Tüketimin kontrol edilmesi sayesinde, enerjiyi ithal eden ülkemizin bütçesine katkı sağlar
    • Daha önce kombi ile ısınan daireler tercih edilirken, yeni ısı gider paylaşım sistemi ile birlikte sizin daireniz değer kazanacaktır. (min.%20)
    • Mevcut sistemde dairesini kiraya vermek isteyen mal sahibi kiracı bulmakta zorlanmakta ve ayrıca boş olan dairesi için herkes ile
    aynı yakıt gideri ödemektedir. Ayrıca bu yeni sistemle kiracı bulmak kolaylaşacak ve boş kalan dairenin faturası çok düşük olacaktır.

Merkezi sistemle ısınan binamızda hangi cihazları kullanmalıyız?

1. Mevcutta oturulan binalarda ısı pay ölçer tercih edilmektedir. Nedenleri ise ;

-Montaj işleminde kırma dökme, tesisatta değişiklik yapma gibi inşaat işlerlerin olmaması
    -Uygulama süresinin çok kısa olması, daire sakinlerinin rahatsız edilmemesi
    -Uygulama maliyetinin uygun olması

2. Yeni yapılan binalarda ise ısı sayaçları kullanılmaktadır. Nedeni ise, zaten inşaat aşmasında olduğundan alt yapı işlemlerinin kolayca yapılabilmesidir.

3. Tüm radyatörlerin vanaları termostatik vana ile değiştirilir.

Isı paylaşım sistemlerinin termostatik vana ile birlikte kullanılması zorunlu mu?

Evet. Odaların otomatik olarak istenilen sıcaklıkta kalmasını sağlayan cihaz termostatik vanadır.
    Ortam istenilen sıcaklığa ulaştığında termostatik vana devreye girer ve radyatördeki sıcak su akışını keser.
    Bu da aşırı ısınmayı önler ve ısı tasarrufu yapılmasını sağlar. Isı paylaşım sistemi ise tasarruf edilen ısıyı
    kayıt altına alır ve tasarruf bir sonra ki faturaya yansır.

Kışın uzun süre evde yokum. Tüm radyatörlerimi kapatsam o dönem için hiç para ödemeyecek miyim?
    Yönetmeliğe göre evin sıcaklığı 15 C nin altınadüşürülemez. Bunun amacı, boş dairelerin aşırı soğumasının önlenmesidir.
    Tüm radyatör vanaları kapatılmış dairedeki cihazlar, RF sistemi ile okuyucuya manipülasyon uyarısı verir

Isı Gider Paylaşım Sisteminin kombili ısıtma sisteminden farkı nedir?

Kombi sistemlerinde etrafınızdaki konutlar kombilerini kapattıklarında ısınma için daha fazla enerji harcamanız gerekir.
    Hâlbuki merkezi sistemlerde müşterek ortamların ısıtılmasına tüm daireler eşit olarak katılır.
    Enerjinin ısı paylaşım sisteminde, merkezi sistemin ısınma konforu ile kombinin “ısındığın kadar ödeme” avantajları birleştirilir

• Bu konuda forumda birçok ileti okudum ve yazmak istedim. Çok yüksek meblağlar verip ev satın alıyorsunuz sonra 3-5'e bakıyorsunuz. Merkezi sistem kombili sisteme göre kat kat avantajlıdır. Tabiki bu konutu alan kişiler, bunun farkında olarak almışsa. Merkezi sistemin amacı, binada enerji verimliliğini sağlamak, enerji tüketimini düşürmek, binada dengeli bir ısı dağılımı sağlayarak yaşam konforunu arttırmaktır. Kombili bir dairede fatura düşsün diye bazı odaların petekleri kapatılır, konfor düşer, evde soğuk yerlerde ve duvarlarından sıcak yerlere doğru yerden sürekli bir soğuk hava sirkülasyonu olur. Örneğin evin tüm peteklerini yakarsanız 300 ödersiniz, salon, antre, banyo gibi yerleri kapatıp faturayı 200 tlye düşürürsünüz ama konfordan feraget edetsiniz. Yanmayan odanın kapısıda duvarıda soğur evde sürekli bir hava akımı oluşur. Merkezi ısıtmalı bir dairede ise aynı koşullarda heryer ısınır ve 215-230 tl arası ısınırsınız ve konfor güzel olur.

Merkezi sistemlerde 3-5 bakarak faturayı azaltmak için payölçer gibi sistemleri taktırırsanız bazı pinti ev sahipleri petekleri iyice kısarlar. Altlarında oturanların ısısını çalarlar, üstlerinde oturan kişiye verecekleri ısıyı keserler, alt üstün faturalarını arttırırlar. Burda bir dalavere olduğu ortadadır. Ayrıca herşey normal olsa bile kuzey cephe olanlar, giriş kat olanlar ve çatı katları fazla ödeyebilirler. Ama bu fazlalığı tüm apartman maliklerine bölerseniz çıkan tutar pay ölçer gibi sistem taktırmanın maliyetini karşılamaz. Payölçer sistemlerde şirkete ömür boyu aylık okuma ücreti öderseniz. Komşu komşuya düşman olur, huzur kalmaz. Üstelik bu cihazlar sık sık arıza yapar, arızası olanaın yanına kar karlır çünkü ölçme durmuştur. işin hile daleverisini bulanlar pay ölçerle oynar ve diğerleri az faturaya hayret ederler. Sorsanız, sıcağı sevmem, hırkayla otururum der.

Kısacası apartmanda komşu komşuya düşman olmasın, huzurunuzu bozmayın, kaç milyarlık dairede oturuyorsunun 3-5 düşünmeyin, Evdeki rahatınızdan konforunuzdan feraget etmeyin. Eğer illa faturayı düşürek istiyorsanız yönetimle karar alın, bina cephelerine yalıtım yaptırın, çatıya 5cm poliüretan köpük sıktıtın. Hem ısınmadan hem çatı giderlerinde kurtulun. Sonrasında ufak hesaplarlar huzurunuzu bozup, kafanızı ağrıtmadığınız için bi dua edin bana.

Bir not: eğer merkezi ısıtmalı binada çok sıcak diye pencereleri açan bir mahlukat varsa, petekleri uygun derecede kıssın diğer katlara daha çok ısı gitsin. Pencereden giden sıcaklık herkesin cebinden gider.

• exelsior@ merkezi sistemin kombili sisteme göre avantajlı olduğu tamamen sizin subjektif görüşünüz..Hiçbir bilimsel yanı yok..Söyledikleriniz baştan aşağı yanlış..Merkezi sistemin amacı enerji verimliliği sağlamak değildir..Eğer öyle olsaydı ısı giderlerinin bireysel olarak paylaşılmasını sağlayan enerji verimliliği kanunu çıkartılmazdı.. Böyle bir kanuna ihtiyaç duyulmasının nedeni binalarda yüzde 50 ye varan ısı kayıplarının olması, enerjinin etkin kullanılması gerekliliği ve israfın önlenmesidir..Türkiyenin doğalgaz kaynaklarına ulaşmada yaşadığı sıkıntılar nedeniyle artık bir enerji verimliliği düzenlemesi gereğinin dayatmasıdır..Ne yazık ki bu kanun 5 yıl önce çıkartıldı ama geçiş aşaması istenildiğinden son 5 yıl üllkemiz için büyük kayıp oldu..

Isınma giderlerinin bireysel olarak paylaştırıldığı sistemlerde bir dairenin peteğini tamamen kapatması mümkün olmamaktadır..Dolayısıyla üstteki ve alttaki kişinin ısısının çalınması doğru değildir.Zaten hiç kimse bir diğerini ısıtmak zorunda değildir..Isınmak isteyen termostatik vanasını istediği dereceye getirecektir.Şimdiki sistemde az ısınmak isteyen sürekli 1 odada oturan yahut belirli süre evde hiç bulunmayan vatandaşların ödediği yüksek faturaları kim çalmaktadır sizce? Kuzey cephe zemin ve çatı katlarındaki evler zaten diğerlerine göre hatırı sayılır biçimde ucuza satılmaktadır..Düşük fiyata satılmalarının en önemli nedeni bu dairelerin ısınma problemidir..Esasında sorun sadece ekonomik de değildir..Bazı bina sakinlerinin duygu sömürüsü yaparak yine bazı daire sakinlerini 28-29 derece ısınmaya zorlamaları söz konusudur.Yani merkezi sistem kimine konfor verirken kimine de rahatsızlık verebilmektedir..Böyle bir durumda hiç kimsenin vah vah komşum üşüyor ben de fazla ısınıyorum gideyim vanayı kapatayım bari diyeceğini sanmıyorum..Kaldı ki vanayı kapatsa bile bu durumu kabulleneceğini sanmıyorum..

Pay ölçer cihazlarının sürekli arıza yaptığını söylüyorsunuz..Bunu nereden biliyorsunuz?

Binaya yalıtım yaptırmak enerjinin israfını önlemez.Faturayı azaltır bir yandan binaya pay ölçer taktırmak maliyeti karşılamaz diyorsunuz bir yanda en az 8-10 seneden kendini amorti edecek bir işi tavsiye ediyorsunuz..

Bir binada ortak su kullanımı ya da elektrik kullanımı ne kadar saçma ise ısınma giderlerinin ortak olması da o kadar saçmadır ve tabiidir ki bu kaynaklar nasıl sayaç ile faturalandırılıyorsa ısınma giderleri de aynı şekilde faturalandırılacaktır..Bu belki şimdilik garip gelse de zaman içinde alışılacak ve herşey rayına oturacaktır..

• Bir süre forumdan uzak kaldım, konular birikmişte birikmiş maaşallah.

@X15
    Tamamen yanlış bilgiler vermeye devam etmektesiniz. Merkezi sistemin avantajlı olduğu bir tez ya da subjektif bir görüş değil, kanıtlanmış nesnel bir yargıdır. 20 daireli bir binada, 20 adet kombi olduğunu düşünün. Aynı anda çalışan 20 kombi, ve bu kombide ısınan suyu pompalamak için gerekli elektrik enerjisi? 20 farklı kombi, apartmanın altındaki bir adet kazandan daha mı az yakacak? Ya da apartman altındaki tek bir su basan aletin elektrik masrafı mı? Yoksa 20 adet kombinin ayı anda su basmasının elektrik maliyeti mi? Gerçekten sizin yazdıklarınızı hayretler içerisinde okumaktayım. Önermenizin hiç bir tutulur yanı yok.
    Yani nesnel bir yargıyı alıp, eğip büküp öznel yaptınız. Sizi tebrik etmek istiyorum.

Bu arada sürekli kanun çıktı öyle böyle diyorsunuz ancak kanun kadük kalmış vaziyette yani yürütmede hiç bir zaman olmayacak. Olamayacak... Önceki mesajlarımın birinde bilgi edinme ile alakalı attığım mesajın yanıtını yayımlamıştım. O cevapta yaptırım ile alakalı bir çalışmalarının olmadığını açık açık belirtmişlerdi. Yani kanun kadük olmuş durumda. Zaten önceki mesajlaımda belirttiğim gibi, kanunların geriye işletilemeyeceği ve Anayasa Mahkemesinden bu kanunun döneceğini söylemiştim. Biz şu an mahkeme sürecindeyiz, savunma avukatları hiç bir duruşmada çıkıpta bu kanun eski binalara zorunlu diyemedi, tek dedikleri, anlaşmamız var, apartman imza atmış vs vs. Eğer böyle bir kanun olsa sizce savunma avukatları çıkıp demezmiydi böyle böyle bir kanun var, sistemi binanızdan sökemezsiniz diye?

Yeni bir enerji kanunu acilen çıkarılmalı ama bunun adı payölçer olmamalıydı. Her şeyden önce acilen mantolama ve PVC kapı ve pencere için kanun çıkarılmalı. Sadece mantolama ve PVC yapılması ile %40 tasarruf sağlanıyor. Üstelik bu bir bilimsel veridir.
    Sadece ısınmada değil aydınlatmada da acilen kanun çıkmalı. Halen evlerde kullanılan lambalarda klasik edison ampul var. Acilen bu klasik ampüller yerini LED teknolojisi ile değiştirmeli. Sokak lambaları ile bu standart oturacak ama sadece sokak lambaları değil, evdeki lambalarda da LED teknolojisine geçiş yapmalıyız. Buyu yaparken sadece kanun çıkarmakla yetinmeyip, LED fiyatlarında indirime gidilerekte vatandaş özendirilmelidir.

Daha önce kullanmadığınız sistem hakkında yine bilmeden konuşmaktasınız. Termostatik vanalar, istendiği taktirde kapatılabilmektedirler. Termostatik vanada takılı olan siyah minik soketi elinizle tutup çektiğinizde çıkıyor ve kapanmaz denilen sistem kapanıyor. Hala çıkıp kapanmaz diye diretecekseniz, lütfen zahmet etmeyin çünkü vana sonuna kadar KAPANIYOR. Yani vanayı kapatıp üst komşunun ısınmasını çok rahat engelleyebilirsin. Payölçer firmaların üfürdüğü vana kapatılmaz lafı kocaman bir yalandan ibaret. Tıpkı bu sistemde kayıp kaçak olmaz dedikleri yalanı gibi.

Payölçer cihazların arıza yapması konusunda size hak veriyorum. Ben herhangi bir arızasını görmedim şimdiye kadar ancak sistem takıldıktan sonra kazan basıncı ve ısıtmasında hissedilir derecede düşüş yaşandı. Şu an kazan eskisinden çok yakıp, daha az ısıtıyor. Bunu payölçer firma da gördü ama 3 senedir bize herhangi bir çözüm bulamadılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bar_Fedaisi -- 5 Haziran 2012; 23:26:59 >

• 20 adet kombinin aynı anda, aynı odaları, aynı sıcaklıkta ısıtacağını nereden çıkarıyorsunuz? Bu tamamen sizin hayal gücünüz..Kime, neye, hangi ortama göre avantajlı..? İlk önce kriterlerinizi ortaya koymalısınız ki avantajlı olup olmadığına daha sonra bakalım..Ortada hiçbir veri olmadan tutupta merkezi sistem daha avantajlı demek havada kalacak bir laftır..

Odalarda termostatik vananın kullanıldığı yalıtımlı kombili bir dairede istediğiniz konforda istediğiniz zaman ısınmak elbette daha ekonomiktir.

Isınma giderlerinin bireysel olarak paylaşıldığı merkezi sistemlerde bireysel olmayan merkezi sisteme göre daha ekonomiktir.

Ben kombili evde oturdum şu an merkezi sistemli bir binadayım..Merkezi sistem koca bir balon..Eskiden de kömürlü evde oturuyordum ondan hiçbir farkı yok..Güya ekonomik doğalgaz yakıyoruz..! etrafta da görüyorum..Kombili daireler 175-200 öderken merkezi sistemli daireler 300-350 ödüyor..
    Zaten avantajlı olmadığı için bireysel merkezi sisteme geçildi..Bu iş Avrupa'da böyle, bütün dünyada böyle sizce enerji verimliliği kanununu çıkaranlar birşey bilmiyor mu? Bunlar zaten Avrupa Birliği enerji verimliliği kriterlerine göre hazırlanıyor.Yani Ab uyum sürecinin gereklerinden biridir bu kanunlar..Yalıtım zaten şu an belirli bir m2 yi geçen binalarda zorunlu yeni yapılan bütün binalara yalıtım yapılıyor farkındaysanız..2017 de bütün binalar için zorunlu kılındı..Ama keşke bu tarih daha erken olsa..

Konunu başından beri mahkeme sürecindeyiz deyip duruyorsunuz..Bir türlü bitmedi şu mahkeme süreciniz..Şimdiye kadar gösterdiğiniz hukuki başvurunuzu size hatalı kurulum yapan firma sahiplerine de yapmış olsaydınız sanırım şimdi daha rahat edecektiniz..Bu nasıl bir sistemdir ki vanası kapatılıyor, güneş ışığını da faturalandırıyor birine sürekli 50-60 tl gelirken diğerine 300-400 tl geliyor..manipulasyon yapılıyor vs..vs..(önceki iletilerinize dayanarak söylüyorum) Burada bir yanlışlık olduğu aşikar..Muhtemelen kazanınız da da problem var..Bu arada vana kapatılsa dahi yüzde 30 a katılım zorunlu olduğundan kapatmak kimsenin işine gelecek bir durum olmayacaktır..

Bu arada yanlış bilgilerimiz varsa gelsin bu işin uzmanları doğrusunu anlatsın..Ben daha önceden buraya firmaları davet ettim..Gelin hepimiz araştırma içerisindeyiz bize yardımcı olun..Kafamızdaki sorulara cevap verin dedik..Kimse gelmedi..
    Halbuki lpg forumuna bakıyoruz her firmanın bir konu başlığı var..Kendi sistemlerini tanıtıyorlar..Madem bu iş yasal olarak zorunlu artık vatandaşa birilerinin yardımcı olması, yol göstermesi gerek..

• İstanbul erenköy'de bir binada kiracı olarak oturuyorum. Ev sahibi 7 radyatör için 920 tl para ödedi. radyatör vanaları 2.kademede kilitli,yani tamamen kapatamıyosunuz.Burada yazılanları okudum.Umarım daha iyi olur. 110*12 ay yakıt parası ödüyordum.Bakalım bu kış ne ödeyeceğiz...
  • ısı pay ölçer aletleri içinde en güvenilir ve en kalitelisi hangisidir?

bir kaç kişi daf marka cihazlardan çok memnun olduklarını yazmış..

ne dersiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4FEE439E4 -- 8 Haziran 2012; 12:13:47 >
  • Konuyu başından beri takip etmekteyim. Evet maalesef böyle bir yasa çıktı. Malum iktidar partisi her zaman olduğu gibi yandaşlarına para kazandıracak bir sistem bulmuş.

Bu yasa zaten başından beri anayasaya aykırı ve bu durumu dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER 5-7 ve 10. maddeleri dayanarak göstererek baştan anayasaya aykırılığından dolayı red ediyor. Ancak 2. kez önüne gelince mecburen imzalamak zorunda kalıyor. (Ki unutulmasın dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bir hukukçuydu ama Bazı arkadaşlar demek ki hukuku bir anayasa hukukçusundan daha iyi bilmektedirler ve ateşli bir biçimde bu sistemi savunmaktalar.) Şimdi her şeyden önce anayasaya göre verilen haklar geri alınamaz. Ancak bizim ülkemizde hukuk kuralları maalesef duruma ve şahıslara göre işletildiği için (örnek mi deniz feneri davası ve ergenekon davası. Ergenekondan dolayı daha suçlarının ne olduğunu bilmeyen insanlar aylardır içeride yatarlarken tarihin en büyük yolsuzluklarından olan deniz feneri davasında hemen savcılar görevden alınıp iş duruma ve şahsa uygun hale getirildiği unutulmamalı) anayasaya aykırılıktan (eğer yandaş para kazanacaksa) söz etmek mümkün olmayacaktır.

Bence sistem eski binalar için uygulanmamalı, en azından kat maliklerinin oluruna (%51) bırakılmalıdır. (Bu arada evim ara kat ve tüm odalarım (3+1) güney cephede yani bazı ateşli savunucuların belirttiği gibi ben kimsenin sırtından geçinmiyorum ve eşim de ben de çalışıyoruz sadece akşamdan akşama ve hafta sonları evdeyiz.);

- Öncelikle eski binalardaki kazanlar tam verimlilik ilkesine göre yapılmış, ama bu sistemlerin kullanıldığı kazanlar ise bu sisteme göre dizayn edilmiş durumda. (Ayrıca bu iş Avrupa’da yapılıyor ancak oranın şartları da bu sisteme göre dizayn edilmekte yani tek kolonlu sistemle çözülüyor. Yani kalorimetre kullanılıyor böylelikle daire içerisine giren enerji miktarı ölçülüyor. Ayrıca Avrupa’nın her kanunu bize uygun mu acaba bu da tartışılmalı. Sistemi kullananların görüşüne göre sistem fiyasko (gerçi henüz daha sistemi kullanmayan bazı kişiler sistemin en ateşli savunucuları))

- Sistem manipülasyona çok elverişli henüz. Bu durum karşında Türk insanın yaratıcı fikirleri de düşünüldüğünde apartmanlarda çıkabilecek kavgalar ve huzursuzluklar da çabası olacaktır. (En basitinden pim üzerinden yapılan hileler bu forumda yazılmış.)

- Ayrıca İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu gibi kışı sert geçiren illerde bu sistem çok büyük problem. (Örneğin ben İç Anadolu’da yaşıyorum ve bu kış -25 dereceleri gördük. Dairem yukarıda da yazdığım gibi ara kat, güney cepheli 3+1 160metrekare bir daire. buna rağmen aidat dahil en fazla ödediğim yakıt parası 250 TL. Evimin oda sıcaklığı en fazla 22 - 23 derece ve binada yalıtım yok sadece yutong tuğla. Ama kombili, benim dairemden daha küçük metrekareli ve yalıtımlı evlerde oturan tanıdıklarım benden daha fazla para verdiler ısınabilmek için inanın benim ısındığım kadar ısınamadılar.

- Bir insan kanun öncesi yapılmış merkezi sistemli bir apartmandan ev almak ya da kiralamak istiyorsa ısınma giderlerinin ortak olduğunu biliyordur elbette.

- Bazı kişiler ısınma giderlerinin ortak olmasının elektrik ve su giderleri ile kıyaslamış. Peki o zaman asansörden doğan elektrik ve kazandan doğan su paraları da katlara göre pay edilsin o zaman. Zemin kattaki kat maliki neden asansör parasını 7. katta veya 10. katta oturan kat maliki kadar ödesin veya kazandan basılan su zemin kata hemen ulaşmakta ancak diğer katlara ulaşabilmesi için kazan daha fazla elektrik ve su harcamakta bu da pay edilsin bu mantığa göre.

- Peki bu kanun 2007 ve öncesi yapılan tüm merkezi sistemleri de zorunlu tutuyorsa, 2009 öncesi yapılan ve 1000 metrekare üzerinde olan kombili evleri neden merkezi sisteme geçiren bir kanun çıkartılmadı? Kazan satışından para kazanacak yandaş mı yoktu acaba? Bu durum anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değil mi peki.

Sonuç olarak evet kanun çıktı ve zorunlu. Ama denetleyecek merci belirsiz. Sonuçta olan yine biz vatandaşa olacak. Biranda cebimizden 1000 TL dolaylarında para çıkacak senede 50 - 100 TL tasarruf edeceksin ya da edemeyeceksin (daha az ısınmak kaydıyla edilecek bu da edilebilirse) 10 yıl sonunda sistem kendini amorti edecek bir bakmışsın ki 10 sene sonra sistem çöp olmuş bir daha al. Anlayacağınız olan her halükarda vatandaşa olacak.

Ne diyelim merkezi sistemli evlerde üşümek hayaldi gerçek oldu.

• aozkar@ enerji verimliliği kanunu anayasaya aykırı değil..cumhurbaşkanı Sezer sadece kanuna uymayanlara verilecek cezaların belirlenmesinin yönetmelikle yapılacak olmasını veto etmiştir..Yoksa kimsenin sisteme bir itirazı yoktur..

Böyle bir kanunu yandaşlıkla açıklamak bu işin getireceği enerji tasarrufunu bilmemek, hafife almak demektir..

Ortak kullanım alanları kat mülkiyeti kanununda belirlenmiştir..Dolayısıyla apartmanda oturan herkes ortak giderlere katılmak zorundadır..Bunun içinde ortak kulananılan asansör, elektrik ve su giderleri de dahildir..Eğer çatıda bir arıza olursa buna zemin dahil bütün apartman sakinleri katılmak zorundadır..Eğer apartman yönetim planında böyle bir hususu belirtirseniz yani zemin katta oturan kişi kesinlikle asansörü kullanmayacağını taahhüt ederse bunu da belge altına alıp ortak bir mutabakata varırsanız aranızda belirleyeceğiniz bir meblağ üzerinden indirim yapılabilirsiniz..Bu da çok cüzi bir rakamdır..Asla bir yakıt gideriyle ortak kullanılan asansörü kıyas edemezsiniz..

quote:

Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x15 -- 8 Haziran 2012; 13:32:29 >

• yahu bir de şöyle trajikomik bir durum var....

enerji verimliliği kanunu veya ilgili yönetmelikler hakkında eleştiri yapan ve yeren çoğu apartman yöneticisi Kat Mülkiyeti Kanunundan bihaber....

apartman yöneticisi oluyor ama apartmanı neye göre yöneteceğini bilmiyor... diyebiliriz ki apartmanlarımızı kanun tanımaz yöneticiler yönetiyor... Türkiye koşullarında bu %99 doğrudur.... ne yazıkki....

sonra bu insanlar kanunu eleştirirler.... yani çoğu gibi bilgisi yoktur ama fikri vardır... okumaz ama bilgili geçinir... sonra da sürüyü yöneten çobana kızarız..... eğer sürü koyun ise çoban ne yapsın.... herkes layığı gibi yönetilir... önce bunu bilmek lazım.... avrupalı olmak mesele değil asıl avrupalı kültürü ve bilincinde olmak gerek.... rönesans yaşamamış, geçmişinde hakları için mücadele etmemiş ve gereğinde sokaklara dökülmemiş ürkek toplumlarda sanırım bunlar çok olağan.... yani lafın özü kafasına bastır ağzından lokmayı al, buna rağmen oyları topla yine buna rağmen..... hani derler ya ".....müstahaktır....."......

• quote:

Orijinalden alıntı: DoSöDoKöKo

ısı pay ölçer aletleri içinde en güvenilir ve en kalitelisi hangisidir?

bir kaç kişi daf marka cihazlardan çok memnun olduklarını yazmış..

ne dersiniz?

TOKİ nin inşaa ettiği konutların ağırlığını bu firma almış sanırım.Artık nasıl aldı bilemiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: cumhur45
    TOKİ nin inşaa ettiği konutların ağırlığını bu firma almış sanırım.Artık nasıl aldı bilemiyorum.

peki bu markanın ürünleri kaliteli ve sorunsuz aletler mi acaba? tecrübe sahibi olanların yorumlarına ihtiyaç olacak.....
  • 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.