Şimdi Ara

Anlık gerilim düşürücü devresi (26V DC)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
6.686
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bir Butona basılı tutulduğunda (Buton 1) İçindeki Nüvenin haraket ettiği bir elektro mıknatıs Var...

Elektro mıknatısı (2*13) Toplam 26 V DC ile besliyorum

Ancak uzun süre Butona basıldığında Mıknatıs ısınmaya başlıyor Daha Uzun bir sürede de yanması sözkonusu

Elektro mıknatısın içindeki Nüve haraket ederek Buton 2 yi çalıştırıyor

Ben Nasıl bir devre hazırlamam lazım ki Bu 2 nci Butona basılı durumunda Elektro mıknatısa gelen Akım 6- ile 9 V DC de sabitlensin...

Daha Önce forumda yazdım ve röle ile yaptım bunu ancak randımanlı olmadı

ilgili resmi ekliyorum

yardımcı olursanız sevinirim

• Bu lm317 regulatör devresi işini görecektir. Potansiyometre şeklindeki ayarlı direnç ile butona basıldığında gerilimin ne kadar olacağını belirleyebilirsin. Kolay gelsin.

not: Giriş gerilimi 26 V olarak varsaydım. Çıkış gerilimi button basılı değilken 24 volt olacak.

not2: Bobine paralel olarak devredeki normal akımın ters yönünde bir diyot bağlamalısın. 1n4148 küçük röleler için uygun güçte ve hızda bir diyottur ama bu uygulamada büyük ihtimalle daha yüksek güç kaldırabilecek bir diyot gerekecektir. Bobin akımı nedir? Bunu en başta sormam gerekirdi 1,5 A sonrası için bu devre uygun değil. Bir de her halükarda güç düşümü çok fazla olacak. İşin aslı bunun gibi lineer regulatörlü gerilim değil smps tarzı çalışan bir akım kaynağı çok daha iyi olur, çok daha az güç harcayarak buton müdahalesine filan gerek kalmadan çalıştırırsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liu Kang -- 10 Ekim 2009; 21:29:30 >

• LiU Kang

ilgin için teşekkür ederim
    Elektro mıknatısı daha önce 2 adet 12V DC ile 'aynı anda' besleyip,sonra
    buton ve röle yardımıyla diğer 12 V u devreden ayırıyordum.Böylece
    Elektro mıknatısa istediğim gibi ilk anda fazla bir güç veriyor,sonra da zarar
    görmesini önlemek için 12 Volt'un altında bırakıyordum
    Ancak:
    Röle seri tetikleme ye müsait değil.Daha Alet çalışmadan titremeye başladı

Ben bu Elektro mıknatısları (2 adet) 'Pinball' Tilt makinası nın vurma araçları için
    kullanacağım.....

Elektro mıknatıslar ile ilgili resmi ekledim

NOT:Kullandığım Transformatör özel yapım 4*12V Yaklaşık 8 Watt

buna benzer bir alet :http://www.youtube.com/watch?v=hpkc2NooEUQ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi flower -- 10 Ekim 2009; 23:57:33 >

• Aşağıdaki devreyi uyguladım (diyot kullanmadım)
    istediğim gibi çalışıyor
    ancak LM317T elemanı aşırı ısınıyor (parmağımı yakacak kadar)

ve "Düşürücü buton"a basmamama rağmen bir süre 7 Voltta takılı takılıyor

Bu entegrenin daha büyüğü hangisini kullansam sorun giderilir??

Teşekkürler

Not: giriş 26 V DC

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi flower -- 13 Ekim 2009; 11:59:21 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: flower

Aşağıdaki devreyi uyguladım (diyot kullanmadım)
    istediğim gibi çalışıyor
    ancak LM317T elemanı aşırı ısınıyor (parmağımı yakacak kadar)

ve "Düşürücü buton"a basmamama rağmen bir süre 7 Voltta takılı takılıyor

Bu entegrenin daha büyüğü hangisini kullansam sorun giderilir??

Teşekkürler

Not: giriş 26 V DC

317e soğutucu takmışsındır herhalde

• Taktım tabii takmaz mıyım :)
  • LM317 Linier bir regülatörtür, bu sebeple giriş gerilimi ile çıkış gerilimi arasındaki fark ne kadar fazla olursa o kadar güç kaybı olur ve bu kayıp ısıya dönüşür. Mesela çıkıştan 6V 300mA alıyoruz diyelim. Çektiğimiz güç 6*0.3 = 1.8W eder. Regülatör Linier çalıştığından kaynaktan çekeceği akım en az reg. çıkışından çektiğimiz akım kadar olacaktır. Diyelim ki regülatöre 26V giriş yapıyoruz. 26 * 0.3 = 7.8W eder. reg. çıkışından çektiğimiz güç ile reg. ün kaynaktan çektiği güç arasındaki fark (7.8W - 1.8W = 6W) doğrudan reg. üzerinde ısıya dönüşür.

Regülatörün üzerinde tüketilen güç miktarı dokümanında belirtilen değeri aşmamalı ve uygun soğutucu kullanılmalıdır. Çözüm regülatörün giriş ve çıkış gerilimleri arasındaki farkı düşürmektir. 6V çıkış alınacak regülatöre 26V giriş yapmak zaten hatadır. Bu yapılamıyorsa Switch Mode regülatör kullanılmalıdır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Normal şartlarda 12V DC verdiğim zaman Problem oluşmuyor
    Isınma Problemi 2*12V verince oluyor...Ama Bende O Yukarıda bahsettiğim(Pinball)Elektro mıknatısları kuvvetli bir şlekilde haraket ettirmem gerek...Onun için 26 Volta ihtiyacım var

Elektronik bilgim -Hobi- seviyesinde

Regülatörün üzerinde tüketilen güç miktarı dokümanında belirtilen değeri aşmamalı ve uygun soğutucu kullanılmalıdır. Çözüm regülatörün giriş ve çıkış gerilimleri arasındaki farkı düşürmektir. 6V çıkış alınacak regülatöre 26V giriş yapmak zaten hatadır. Bu yapılamıyorsa Switch Mode regülatör kullanılmalıdır. 

Bu durumda LM serisinden vaz mı geçmem gerekir

sanırım LM317 T elemanının yaptığı işi 2 kat yapabilen bir entegreye
    ihtiyacım olacak Ama bunu bilmiyorum

(LM 317K da denedim)
    ---------------------------------------------------24 ekim ct 2009--------
    arkadaşlar aşağıdaki devreyi yaptım
    2 nolu butona basınca Voltaj sınırlaması yapıyor..Bunu 0-->12V arası ayarlayabiliyorum
    Ancak girişteki Voltaj da düşük...Dolayısıyla Elektro mıknatıslar zayıf şekilde haraket ediyorlar...
    Normalde 26 V DC veriyorum mıknatıslara ama Ölçtüğümde 11 V görünüyor
    2 Nolu buton devreye girince de 5.. 6 Volta düşüyor...
    İlk anda 26 Voltu kullanamıyorum nedense...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi flower -- 24 Ekim 2009; 16:56:13 >

• ilgili elektro mıknatıısların resimleri

• Söylemiştim dikkat etmemişsin. Smps şeklinde çalışan bir akım kaynağı kullanmalısın. Gerilim kaynağı nasıl sabit gerilim veriyorsa, akım kaynağı da sabit akım veren bir devredir. Devre ilk çalıştığında elektromıknatıs makenizması sonuna varana kadar akım kaynağı uçlarında zıt yönde gerilim indükleyecektir, bu tahmin edersin ki asıl yüksek enerjiye ihtiyaç duyulan kısımdır. Akım kaynağı doğası gereği bu esnada akımı dengelemek için gerilimi yükseltecektir ve devreye gereken enerjiyi verecektir. Sonra bobin gerilimi sıfıra yaklaşacak ve çok küçük bir gerilim ile gerekli akım sağlanabilecektir. Yani akım kaynağı aradığın otomatik makenizmanın bizzat kendisi. Farkettiğin gibi elektromıknatıs dışında düşen güç de başka bir bela. Bu sebeple smps olması oldukça avantajlı olacaktır. Şurdaki mc34063 devresi bunun için iyi bir örnek:http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/index.htm

• elektronik konusunda fazla bilgili olmadığım için,zor bir devre
    olmaması tavsiyemdir...

ilgili şemanın Linkini gönderrirseniz sevinirim

sanırım bana gerekli olan 12V 5A ya da en azında 3 amperin üstünde bir güç!!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi flower -- 3 Kasım 2009; 22:15:41 >
  • arkadaşlar böyle bir devre yaptım
    çalışıyor
    ancak 1.2 Amper veriyor....:(

• Hocam sana bir devre gönderiyorum. bobini bu devre ile kontrol edebilirsin. 10A kadar güvenle kullanabilirsin.
    K2 anahtarına bastığında mosfet R1 üzerinden iletimde olduğundan direk 26V bobine ulaşıyor.
    Aynı anda LM317 ve 2N3055 regülatör devresi de ,gerilimini senin ayarladığın tutma gerilimini hazır ediyor.
    Bobin çektiğinde,K2 kapanıyor ve mosfetin GS gerilimini sıfırlıyor,mosfet yalıtım durumuna geçiyor.
    fakat regülator devresinden gelen düşük ayarlanmış gerilim ile çekik kalmaya devam ediyor.
    K1 'in açılması ile devre resetleniyor. simülasyon denemesi yapıldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 8 Kasım 2009; 1:45:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: flower

elektronik konusunda fazla bilgili olmadığım için,zor bir devre
    olmaması tavsiyemdir...

ilgili şemanın Linkini gönderrirseniz sevinirim

sanırım bana gerekli olan 12V 5A ya da en azında 3 amperin üstünde bir güç!!!

Elinde olan 8W lık trafo yetersiz kalacaktır. dediğin gibi 3-5 Amper akım ancak kurtarır.
    40-50 watt'lık ,30V çıkışlı bir trafo temin etmen gerekiyor. trafoyu temin edersen regüle devresini de çizerim.
  • Selamlar.

http://www.national.com/ds/LM/LM138.pdf

Bu işinizi görecektir.
    Bir de besleme devresinde kondansatör olarak ne kullandığınız önemli... Amper başına 1500uF kondansatör kullanmalısınız en azından.
    Saygılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

Elinde olan 8W lık trafo yetersiz kalacaktır. dediğin gibi 3-5 Amper akım ancak kurtarır.
    40-50 watt'lık ,30V çıkışlı bir trafo temin etmen gerekiyor. trafoyu temin edersen regüle devresini de çizerim.

Arkadaşım ilgin için teşekkürler....
    şimdiye kadar 2-3 devre denedim...

http://320volt.com/lm338k-ile-5-amper-ayarli-guc-kaynagi/#more-467

http://320volt.com/irf4905-ile-5-amper-akim-regulatoru/#more-1101

http://simpleelectronic.com/2009/05/05/12-v-high-current-regulator-circuit-diagram/

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=cs&tl=tr&u=http%3A%2F%2Fpokusy.chytrak.cz%2Fschemata%2Fdcdcmenic.htm

ancak maksimum 1.35 Amper alabildim
    Bendeki özel yapım 4*12V AC Toplam 100 Watt bir trafo....

Ben sahip olduğum bu trafonun 2 adet 12 volt ayağıyla en azx5 amper bir güç elde edip,2 adet elekto mıknatısı haraket ettirebilmek (Pinball machine)
    Kalan diğer 2 ucu ise ışıklandırma vs ye kullanmak istiyorum
    eğer 12V tan fazla verirsem Elektro mıknatısların yanması sözkonusu olduğundan, 12V 5A veya üstüne ihtiyacım var....
    Eğer bunu yapabilirsen 2 nolu butona filan gerek kalmayacak :)
    yardımlarınızı bekliyorum...
    Amper yükselteyim derken benim Amperim yükselmeye başladı

• Dostum, lm 338 devresi kullanışlı gözüküyor.Fakat senin yaptığın devrede Lm 338 için soğutcu kullanman gerekiyor. Lm 338 in termal shut-down özellği var.
    yani parça belli bir sıcaklık değerine yaklaştıkça akımı kısıyor.Parçayı soğutmadan yüksek akım çekemezsin.verdiğin linkteki zaten soğutucu bağlanmış fotosu var.
    Lm 338 li devreye soğutucu bağlayarak çalıştırmaya uğraş.ama olmuyorsa çok kasmaya gerek yok.

Aslında senin devreye basit bir yük olduğu için tam regulasyonlu DC besleme gerekmiyor.
    Trafoların 2 adet 12V çıkışını seri bağlayıp,köprü diyot ve 4700uF kondansator ile doğrultmak yeterli (çıkışa uygun bir sigorta konmalı).
    12V 5A bobinlerin çalışması için yeterliyse (26V gerek yoksa) işin çok daha kolay. tek bir 12V çıkışa köprü diyot+kondansator+sigorta bağlamak işini görür.
  • Tamam bende zaten 26V dan vazgeçmiş durumdayım...

ancak yaptığım 1 nci devre(yukarıdaki (REBER))
    hiç ısınmıyor ki
    ısınmış olsa soğutma derdine bakacağım...

istediğim amperi vermediği için mıknatıslar yeteri kadar hızlı
    haraket etmiyorlar

12Volttan fazla vermediğim için 1.2 Amperden fazla güç elde edemedim...

çünkü 12 volttan yukarısı da Elektro mıknatısların yanması söz konusu :(

ama yüksek amper olursa o zaman
    tam süper olacak da Nasıl ??
  • yaptığınız devreden 12 volt normal çıkıyor ama akım yetersiz kalıyorsa sorun devre değildir.
    durum bu ise, bobin 12V 'ta 1.2 amper çekiyor çünkü direnci buna müsait.

bu bobinler bu iş için mi yapılmış? bobinler hakkında bilgi verir misiniz?
  • nowanda p.m. attım
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.