Şimdi Ara

Anksiyete Bozukluğu nedir; Belirtileri, Tedavisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
945
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Anksiyete bozukluğu nedir?

    Anksiyete (kaygı) bozukluğu*mevcut bulunan kişilerde panik durumları yaşandığında kişiler bu bulundukları durumu feci ve tehlikeli görmeye yatkındırlar. Anksiyete (kaygı) bozukluğu*olan kişilerde bu endişe durumu o kadar ağır geçer ki ; o an hiç geçmeyecek düşüncesine kapılabilirler ancak*anksiyete (kaygı) bozuklukları*genellikle bilişsel-duyusal yöntemleriyle kolaylıkla tedavi edilebilen bir psikolojik durumdur.
    Anksiyete (kaygı) bozukluğunun yaşandığı durumlarda kişilerde yoğun bir panik atak söz konusudur, bununla birlikte ellerde aşırı terleme, kalp atışında hızlanma(taşikardi), nefes almakta zorluk çekme, şiddetli baş ağrıları, mide krampları, sık idrara çıkma(poliüri)*gibi fiziksel belirtileri de görmek mümkündür.
    Genellikle çocukluk çağında sık karşılaşılan bir problem olan anksiyete (kaygı) bozukluğu ile ilgili yapılan araştırmalar bu psiklojik problemin genetik ve çevresel faktörlerle de ilişkili olduğunu savunmaktadır. Özellikle çocukluk çağında meydana gelen travmatik olaylar (anne baba ayrılma durumu, aşırı korkma vb.) kişilerin duygusal ve psikolojik sistemini etkileyerek bilinç altında kalıcı bir bozukluğa yol açmakta , vücuttaki stres tetikleyici hormonlara karşı bireyi aşırı duyarlı hale getirmeye sebep olmaktadır.
    Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
    Kişilere anksiyete tanısı koymak için aşağıdaki belirtiler yol göstermektedir:
    Sinirli, gergin, huzursuz duygu durumu
    Her an bir problem yaşanacakmış gibi düşünme, panik duygusu
    Kalp atışında hızlanma
    Nefes alışın hızlanması
    Terleme
    Ellerde titreme
    Psikolojik olarak zayıf ve güçsüz hissetme
    Odaklanmakta güçlük, kaygı yaratan düşüncelerden uzaklaşmada güçlük çekme
    Uykuya dalmakta zorlanma
    Mide problemleri, hazımsızlık(konstipasyon)
    Kaygıyı kontrol etmede güçlük
    TANISI
    Bu tür problemleri yaşayan kişilerde öncelikle bedensel bir problemin var olduğu düşünülerek iç hastalıkları uzmanına yönlendirilirler. Bu nedenle bu tanıyı koymak bir hayli zaman almaktadır. Yapılan muayene ve tetkiklerde bir problem çıkmaması halinde sorunun bedensel değil psikolojik olduğunu saptayan hekimler bireyleri psikiyatri servisine yönlendirir ve Psikiyatristlerce kontrol edilen kişiler bu tanıyı alır. Amerikan Psikiyatri Derneğinin yayınlamış olduğu kılavuz tanı koymada hekimlere yardımcı olmaktadır. Kılavuzda yer alan bilgilere ve bilgilerin kişilerde mevcut olup olmama durumuna göre bakarak hekimler tanıyı koyar. Kılavuzu özetleyecek olursak;
    A.*En az 6 ay gibi bir sürede ortaya çıkan, hemen hemen her gün meydana gelen, herhangi bir olayda yüksek seviyede kaygı/anksiyete yaşanması
    B.*Kişi, kaygısını kontrol etmekte zorlanır.
    C.*Anksiyete, aşağıdaki altı belirtilerden en az üçüne eşlik eder.* Not: Çocuklarda bu belirtilerden yalnız birisinin bulunması yeterlidir.sinirlilik, huzursuzluk
    dikkatini bir konuda toplamada zorlanma
    aşırı heyecanlanma ya da endişe duyma
    uyku problemleri*(uykuya dalmakta güçlük çekme, kesintisiz uyuyamama ya da huzursuz ve dinlendirmeyen*uyku)
    kas gerginliği
    çabuk ve kolay yorulma
    D.*Yaygın anksiyete bozukluğunu yazımızın başında geçen diğer anksiyete bozukluklarından ayırmak gerekir.
    E.*Anksiyete, kaygı ya da bedensel yakınmalar klinik açıdan belirgin bir strese ya da hastanın günlük işlevlerini yapmasına engel olacak düzeyde olmalıdır.
    F.*Bu kaygı problemi bir maddenin (ya da genel tıbbi bir durumun (örn. hipertiroidizm) doğrudan fizyolojik reaksiyonlarına bağlı değildir veya sadece duygu durumu değişikliklerinde ya da gelişimsel bozukluk varlığında ortaya çıkmamaktadır.

    Anksiyete bozukluğu tedavisi edilir?
    Kaygı bozukluğu durumlarında en sık kullanılan ilaç grubu antidepresanlardır. Bununla yanında psikoterapi yöntemleriyle de rahatlama sağlanmaktadır.
    Psikoterapi uygulamalarında en sık kullanılan yöntemler arasında konuşma terapisi ve bilişsel davranışçı terapi yer almaktadır. Bilişsel davranışçı terapide kişilerde kaygı durumunu meydana getiren düşünce ve düşünce kalıplarının kişilerce irdelenmesine ve yeni düşüce sistemlerinin oluşturulmasına yardımcı olan, olanak sağlayan psikoterapi türüdür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi izzy_44 -- 15 Ocak 2018; 16:13:7 >







  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    anksiyete bozukluğu
    3 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.