Şimdi Ara

Android'de harici APK dönemi değişiyor: İşte yeni şartlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
37
Cevap
1
Favori
2.210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
13 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Android'de harici APK dönemi değişiyor: İşte yeni şartlar
    Google, Android'in en ayırt edici özelliklerinden biri olan APK yüklemeleri konusunda bir süredir çıkmaza girmiş durumda. Son olarak yazılım devi, yeni yaptığı duyuruda bu duruma açıklık getirdi. Yeni geliştirici politikalarıyla birlikte, Play Store dışından yüklenen tüm uygulamalar için zorunlu kimlik doğrulama süreci başlatılıyor. Ancak yüklemeler devam edecek.

Google'dan APK yüklemelerine yeni kural

Uzun süredir açık kaynak toplulukları, özellikle de F-Droid gibi platformlar, bu düzenlemenin alternatif uygulama mağazalarını ciddi şekilde zora sokacağını vurguluyordu. Google ise yaptığı açıklamada "APK yükleme kesinlikle sona ermiyor" diyerek bu kaygılara yanıt verdi. Yine de doğrulamasız APK'ların dönemi kapanıyor.

Yeni sistem kapsamında, Play Store haricinde dağıtılan her uygulamanın geliştiricisinin kimliğiyle bağlantılı dijital bir imzaya sahip olması gerekecek. Google, bu sayede Play Store seviyesinde bir hesap verebilirliğin tüm ekosisteme yayılacağını savunuyor. Şirket, kendi verilerine dayanarak mağaza dışı uygulamalarda zararlı yazılımların 50 kat daha sık görüldüğünü belirtiyor.

Ayrıca kimliği doğrulanmış bir geliştiricinin kötü amaçlı yazılım yayması durumunda sertifikası iptal edilerek uygulama cihazlardan anında kaldırılacak. Kullanıcı tarafında ise sertifikasız APK dosyaları artık resmi olarak onaylı Android cihazlarda yüklenemeyecek. Ancak geliştiriciler, Android Studio veya ADB üzerinden yerel testler yapmaya devam edebilecek.

Kaynak:https://android-developers.googleblog.com/2025/09/lets-talk-security-answering-your-top.html

• Zararlı mararlı hikaye. Youtube Revanced ve türevlerini komple engellemek için böyle bir çözüm bulmuşlar. İmzayı iptal edip uygulamayı zorla kaldıracak Google. Uygulamayı önceden yüklediksen kaldıracak, sondadan yüklemek istediğinde yükleyemeyeceksin izin vermeyecek. Anca root moot bir şeyler de uğraşman lazım ohoo. Gerçi Revanced zaten öyle kolayca kurulamıyordu ama işi daha da zora sokacak Google.

Bu tip reklam engelleyen alternatid uygulamalara hayatta izin vermez tekel lordu.

Yine her zamanki gibi "güvenlik" adı altında sunulan boğaz sıkma.

Gurmeler bilir ki Google'dan arındırılmış saf android pil ve performans konusunda muazzam katkısı bir yana gizlilik ve izlenmeyi nerdeyse tamamen bitirdiği için kendi ekosisteminin dışına çıkılmasından oldukça rahatsız.

Önce adım adım "Aosp" yi bitirdi şimdi de alternatif mağaza ve uygulamaları.

Önceden aosp rom yüklenir yanına birde f-droid çekilir Google 'dan bağımsız özgür ve güvenli bir işletim sistemine sahip olurdunuz.

Google bu özgürlüğü insanların elinden aldı, Apple ios gibi kapalı hale getirdi.

project treble ile yaptığı en doğru işti. Ve sadece on yıl içinde herşeyi geri aldı.

Çoğu insan YouTube girsin, reels izleyeyim kafasında olduğu için umurunda olmayacak ve sesimizi duyan da olmayacak. Ne kötü.
  • quote:

Ayrıca kimliği doğrulanmış bir geliştiricinin kötü amaçlı yazılım yayması durumunda sertifikası iptal edilerek uygulama cihazlardan anında kaldırılacak.

Çok doğru bir karar, hatta kötü amaçlı yazılımdan doğan zarar geliştiriciden tazmin de edilebilmeli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lomax. -- 4 Ekim 2025; 12:2:26 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Bence New Pipe Revanced'dan daha kötü durumda, indirme izni olması direkt olarak hedef olmasına sebep verebilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

The Power of The Dark Side
  • Ne yani kendi paramızla aldığımız kendi telefonumuza tabletimize android studioda yazdığımız programları kurup çalıştıramayacakmıyız?

Hoşgeldin Cracked Android ;)

• Android’in özgür yazılım propagandasına darbe olur bu hamle.

• Çocuklar artık lise hatta ortaokul çağında belli platformlardan kendi oyunları yapıyorlardı. Benzer şekilde isteyen herkes çok basit bir kaç uygulamayı yapıp kullanabiliyordu (soru çözmek için bir uygulama yapmıştık, 10dk falan sürdü, yüklemesi düzeltmesi vs 1 saat), böyle bir rahatlığı neden engeller ki android....

• Zararlı mararlı hikaye. Youtube Revanced ve türevlerini komple engellemek için böyle bir çözüm bulmuşlar. İmzayı iptal edip uygulamayı zorla kaldıracak Google. Uygulamayı önceden yüklediksen kaldıracak, sondadan yüklemek istediğinde yükleyemeyeceksin izin vermeyecek. Anca root moot bir şeyler de uğraşman lazım ohoo. Gerçi Revanced zaten öyle kolayca kurulamıyordu ama işi daha da zora sokacak Google.

Bu tip reklam engelleyen alternatid uygulamalara hayatta izin vermez tekel lordu.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Gurmeler bilir ki Google'dan arındırılmış saf android pil ve performans konusunda muazzam katkısı bir yana gizlilik ve izlenmeyi nerdeyse tamamen bitirdiği için kendi ekosisteminin dışına çıkılmasından oldukça rahatsız.

Önce adım adım "Aosp" yi bitirdi şimdi de alternatif mağaza ve uygulamaları.

Önceden aosp rom yüklenir yanına birde f-droid çekilir Google 'dan bağımsız özgür ve güvenli bir işletim sistemine sahip olurdunuz.

Google bu özgürlüğü insanların elinden aldı, Apple ios gibi kapalı hale getirdi.

project treble ile yaptığı en doğru işti. Ve sadece on yıl içinde herşeyi geri aldı.

Çoğu insan YouTube girsin, reels izleyeyim kafasında olduğu için umurunda olmayacak ve sesimizi duyan da olmayacak. Ne kötü.

• zhantkan kullanıcısına yanıt
    apk'lar trojan dolu!

Söylemi epeyce işe yarıyor!?

"Kurunun yanında yaş da yansın, benim için fark etmez"

zihniyetliler sürüyle!

Artık alışkanlık oldu, bloklayıp geçiyorum...

Konuya dair düşüncemi, bir önceki konuda yazdığım için tekrar etmeyeceğim.

https://mini.donanimhaber.com/google-yeni-gelistirici-kurali-ile-harici-apk-yuklemelerine-gozunu-dikti--162232129-2

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Forumu baz alırsak: Emek=Zaman

Ergenlik dönemimde bunu öğrendiğim ve hayatım boyunca uygulamaya çalıştığım için epeyce farklı şey öğrendim denebilir. Bilgi Deryası içinde belki bir zerre kadardır ama olsun.

Bir tanesi de, amacı öğrenmek ve kendini geliştirmek olmayan kişileri ayırt edebilmek.

İlgilendiğim konulardaki her mesajı okumak gibi bir alışkanlığım da olduğu için ve bir daha benzer zırvalıkları görmemek için mecburen blokluyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-D4896BA26 -- 5 Ekim 2025; 18:32:37 >
  • Büyük sıkıntılara yol açacağını öngörmemek imkansız. Yıllar önce Netbeans üzerinde Nokia Symbian için ufak bir uygulama yazmıştım ama "jar" olduğu için bir şekilee yükleyip, esasen yüklemekten ziyade kullanırken her fonksiyonu için sürekli uyarı vererek illallah dedirtmişti uygulama imzasız/sertifikasız olduğu için. Bu da onun benzeri olacak, hattâ kökten yüklemeyi engelleyecekleri yazıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 5 Ekim 2025; 19:37:5 >
  • İster misiniz Çinliler sideload yapılabilen Android varyantı üretip piyasayı domine etsin Android'de harici APK dönemi değişiyor: İşte yeni şartlar  Çinlilerin yerinde olsam şimdi tam sırası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Weisanstein -- 6 Ekim 2025; 1:22:34 >
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.