Nforce 2 chipsetli EPOX marka AMD anakartımı 5 yılın sonunda kondansatörleri yandığı için (sistemin sürekli donmasına ve film-oyun vs. hiçbir uygulamayı çalıştırmaz hale geldiği için) yeni sistem alana kadar yine 462 pinlik eşdeğer FOXCONN WINFAST marka bir anakartla değiştirme yoluna gittim.
Sonrasında sistem eskisi gibi donmaksızın tüm uygulamaları çalıştırmaya devam etti ta ki 720p HD (2gb-4gb hatta 8gb) filmleri oynatana kadar..Hayır yine donma yaşanmadı ama artık filmler eski anakart varkenki gibi akıcı olmaktan uzak hatta tabiri caizse ağır çekim sanki slow-motion tuşuna basmışım gibi bir hal aldılar, izlenmesi imkansız bir hal (playerdan olmadığı kesin, zira her 3 player da denendi: BS + VLC + mediaplayer classic)
1-Anakartın modeli K7S741GXMG-6L ve bozulan anakartım gibi 462 pin olmasına rağmen chipset farkı var mıdır ? Sorun bundan kaynaklanıyo olabilir mi ? (nforce 2 olmayabilir mi, misal KT chipsetli midir bu yeni anakart ? kartın chipsetine dair hiçbir bilgiye ulaşamadım netten)
2-Anakart, üretimi durdurulan bir kart olmasından ötürü pek tabi satın alınması riskli bir karttı ama en azından kullanılmış değil spot olduğu söylendi bana tabi satıcının yalancısıyım, nihayetinde 2. el dükkanından (Kadıköy ama Uranium değil benzer ama oraya göre daha temiz daha içime sinen bi yerden) aldım ki tekrar yineliyorum kısa vadede başka bi şansım yoktu yeni sistemi alana kadar..
3-Hem satın alma aşamasında ve hem alıp sisteme monte edilmesi sonrasında, satın aldığım elaman defalarca sistemine mutlaka format atman gerekecek anakartla bi nevi sistemin bambaşka bi sistem oldu o yüzden format şart diyince haliyle hayatımda ilk defa böyle bişi duyuyorum bi yaşıma daha girdim dedim..zaten kartı gözüm kapalı değil tereddüt ederek almamdaki en büyük etken de buydu: düşünsenize pc niz açılmıyo C nizi yedekleme şansınız yok vaktiniz dar ve karşınızdaki adam anakart değişir ama format şart diyor, bilgilerin uçmasına göz göre göre razı olmak zorundasınız..
Tabi noldu yanılmadığımı, formatın hiç mi hiç gerekmediğini XP, açılır açılmaz anakartın tüm bileşenlerini üstelik kurulum cd si olmaksızın otomatik olarak algılayınca anladım..
Neden otomatik, sana beraberinde kurulum cd si vermediler mi diceksiniz..Verdi ancak üzerine model numarasını bile yazdığı kurulum cdsi aynı marka farklı bir modele ait uyumsuz bir cd idi !!
Esasında içime sinen bi yerden aldım dememe ramen tüm bu badireler sonrası temiz bi küfrü çoktan haketmişler ((:
Özetle tüm bu sorunları geride bıraktığım noktada pcnin eski haline nazaran artık donup kapanmayışının yanında negatif yanları şunlar:
1-ATI’nin CATALYST CONTROL CENTER penceresi asla açılmıyor
(bilirsiniz basic ve advanced diye 2 ayrı görünüm seçeneği ekrana gelir ve hangisini seçsen o pencere açılır ve ince ayarları yapabilirsiniz..verdiği hata uyarısında ekran kartı işlemciniz basic görünümü desteklememektedir advanced e geçin diyor advanced e tıkladığımda da asla ince ayar penceresi gelmiyor)
28/02/2009 tarihli en son ATI driverı 9,3 yüklü defalarca kaldırıp tekrar yüklememe ve önceki 8,3 ve 7,3 gibi sürümlerini denememe rağmen o pencere asla açılmadı
2-Özellikle PES 2009 eskisine göre (gündüz maçı dahi olsa) aşırı fps düşüşü gösteriyor, takılmadığı kadar takılıyor.
3-Başlıkta da yazdığım gibi HD BLURAY’den ripli filmler, slow motion akıyor..
Bunlar hariç sistem sorunsuz ve eskisi gibi çalışıyor ama o güzelim kaliteli filmlerden mahrum kalmak çok can sıkıyor..
Tüm bunların ışığında, sorun ANAKART KAYNAKLI EKRAN KARTI YETMEZLİĞİ gibi görünüyor diyebiliriz, peki bu durumda hakkaten satan elemanın dediğini yapıp format atmak yarar sağlar mı (ki şahsi fikrim değişen hiçbişi olmayacağı yönünde)
Değişen bişi olmazsa yeni sistemi alana kadar bu filmleri izlemek haram diyebilir miyiz?
Teşekkürler.
(Okuma sabrı gösterdiğiniz için ayrıca teşekkürler)
3-Hem satın alma aşamasında ve hem alıp sisteme monte edilmesi sonrasında, satın aldığım elaman defalarca sistemine mutlaka format atman gerekecek anakartla bi nevi sistemin bambaşka bi sistem oldu o yüzden format şart diyince haliyle hayatımda ilk defa böyle bişi duyuyorum bi yaşıma daha girdim dedim..zaten kartı gözüm kapalı değil tereddüt ederek almamdaki en büyük etken de buydu: düşünsenize pc niz açılmıyo C nizi yedekleme şansınız yok vaktiniz dar ve karşınızdaki adam anakart değişir ama format şart diyor, bilgilerin uçmasına göz göre göre razı olmak zorundasınız..
Tabi noldu yanılmadığımı, formatın hiç mi hiç gerekmediğini XP, açılır açılmaz anakartın tüm bileşenlerini üstelik kurulum cd si olmaksızın otomatik olarak algılayınca anladım..
Haklı olabilirsiniz ancak herzaman olay sizin başınıza geldiği gibi olmuyor. Çoğunlukla anakart değişiminde sistem mavi ekrana düşüp hata veriyor..Yada şu anda yaşadığınız problemler yaşanıyor.. Size önerim önemli dosyaların yedeklerini alıp sistemi formatlamanızdır.. Sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorum.Şimdiden kolay gelsin