Şimdi Ara

'Ampute Milli Takımı' diye bir şey yok.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
932
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ampute milli takımı ile ilgili haberleri sıklıkla duyuyoruz, ancak böyle birşey yok ve hiç bir zaman olamaz.

Çünkü Türkçe'de "Ampute" diye bir kelime yok, sadece Türkçe'de olmasa iyi hiç bir dilde ampute diye bir kelime yok.
    Türkçe özürlü, amerikan hayranı kişilerin haberleri yaparken veya yorumlarken bu kelimeyi tamamen amerikan özentisi oldukları için kullanmalarının sebebi ise İngilizce'de bulunan "amputee" kelimesi.

amputee :
    1. i., tıb. bir uzvu kesilmiş kimse. bacagi veya kolu kesilen kisi. i., tıb. bir uzvu kesilmiş kimse. organı alınmış kimse.
    2. kolsuz/bacaksız kişi.
    3. bacağı veya kolu kesilen kişi. bacagi veya kolu kesilen kisi.
    4. tıbbi nedenlerle bir uzvu kesilen kişi.
    Kaynak : Seslisozluk.com

'Ampute Milli Takımı' diye bir şey yok.

Kaynak TDK

Dilimizin yok olmasını istemiyorum. Her gün bir kelimemiz çöp kutusuna atılıyor.
    Sesi gür çıkan birileri buna dur desin artık.

• unutmuşlardır canım sende ne bu sinirwww.tff.org.tr sitesine gir oyuncular takım her şey yazılı
    ulusal ve uluslararası tıp literatüründe latince kullanılır ama burada kullanılmasının sebebi tam olarak karşılayacak bir kelimenin olmaması galiba...kesikler milli takımı gibi bir isim olamayacağına göre,ampute denmiş sanırım.

Türkçe olmayan bir isim kullanılmasına gerek yok.
    imzami kaybettim, gören ya da duyan var mı?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Şaka gibi bir ülke
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: MaviAteş

Demek istediğimi tam anlamamışsınız.
    O takımın adı Özürlüler milli takımı veya ona benzer başka bir şey olmalıdır.
    Ampute ( ing. Amputee) kelimesinin kullanılmasına karşıyım.

Ampute Milli takımındaki oyuncuların ortak bir özürü var Kaleci hariç tek bacakları yok. kalecilerinde bir elleri yok ...

Bu yüzden gidipte Özürlüler Milli Takımı diyemezsin... He yukarıdaki özelliklere uyan başka bir kelime varsa belki kullanılabilir.

Teşekkürler, Tayfun KIY

Orjinalden alıntı: adriano10

quote:

Orjinalden alıntı: MaviAteş

Demek istediğimi tam anlamamışsınız.
    O takımın adı Özürlüler milli takımı veya ona benzer başka bir şey olmalıdır.
    Ampute ( ing. Amputee) kelimesinin kullanılmasına karşıyım.

Ampute Milli takımındaki oyuncuların ortak bir özürü var Kaleci hariç tek bacakları yok. kalecilerinde bir elleri yok ...

Bu yüzden gidipte Özürlüler Milli Takımı diyemezsin... He yukarıdaki özelliklere uyan başka bir kelime varsa belki kullanılabilir.

Teşekkürler, Tayfun KIY

Türkçemiz o kadar zengin ki, hiç birimiz bunu bilmiyoruz, " özürlü " kelimesi kulağa hoş gelmiyor diye bunun Latincesini veya İngilizcesini söylemek çözüm olamaz, olmamalı. Nerede bizim kültürümüz? Binlerce yıldır biz bu Türkçeyi kullanıyoruz, 3 günlük İngilizce'den kelime almak hoşumuza giden bir durum oldu.

Bir önceki iletimde kendimce bir öneri getirmiştim. (Okumadığınız için bilemiyorsunuz tabi ki.)
    Ayrıca bu gibi durumlar için Türk Dil Kurumumuz var, Türkiye Futbol Federasyonu onlara sormayı akıl etseydi, böyle olmazdı şimdi.

Engelli kelimeside herhalde hoşnutsuzluk yaratmıyordur.
    Bakınız :www.engellilergazetesi.com/ Engelli arkadaşlarımız kendisine böyle söylenmesinden rahatsız değil diye düşünüyorum.

Edit değil Düzeltme : Eksik harfleri yerine koydum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaviAteş -- 20 Kasım 2007; 16:13:08 >

• Nefret ediyorum o kelimeden.Türkçe'mizin ahengine ve dil yapımıza zaten uymayan bir kelime.Ampute nedir yahu?
  • Şimdi Türkiye Futbol Federasyonu gazetecilere, haber ajanslarına bu olayı ampte milli takımı diye duyurduğu zaman gazeteciler ne yapsın. Onlarca haberin arasında Türkçe olmayan kelimeleri ayıklamakla uğraşamazlar.

Bu sorunun iş yapması gereken insanların az eğitimli olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.

Okumak isteyen olursa Türkçe'nin matematiği isimli bu aızıy okumak, Türkçe'ye olan inancımızı ve sevgimizi arttıracaktır.
    http://www.bilimkurgu2000.com/bilimsel/BY12.asp

size katılıyorum

Ekleme : Bu resmi ararken bakın ne buldum, Türkçe ile ilgili forum içine özel bir bölüm açmışlar ama forumdaki tüm terimler ingilizce.

Adam imza yerine signatür yazmış, konudaki cevap sayısının yanında POST kelimesini yazma gereği hissetmiş, cevap sayısı deyince anlaşılmıyor ya yanına açıklamasını yazmış. Tags 'in ne olduğunu zaten herkes doğduğu günden beri biliyor, Anne baba dedikten sonra tags (tegs) demeyi öğrendik.

Bir iki kelimeden bir şey olmaz diyerek bu duruma geldik. Lütfen Türkçemiz için birazcık özen gösterelim. Başkasının dili değil bu, bizim dilimiz, bizim Türk olduğumuzun göstergesi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaviAteş -- 20 Kasım 2007; 16:41:36 >

• "Engelli" her türlü engeli kapsar...Amputee ise bacak engeli olan kişiler için kulalnılır.

Yabancı kelime kullanımına karşı çıkmak kolay, otla pokla alakası olmayan kişiler dil koruma sevdasına bürünmüşler.Bunu yapacağına çözüm üret.Var mıdır özel bir terim türkçede tek bacağı kesilmiş insanları karşılayan...
    Ha türkçe terim bulurken de dikkat edin biraz mantıklı olsun...Otobüs-götürgeç ya da televizyon-izlengeç.
    Kusura bakmayın da bu kadar abuk ve saçma karşılıklar bulunduğunda kimse kullanmayacaktır doğal olarak.Tdk'yı bu konuda çok yetrsiz buluyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnarcheeR -- 20 Kasım 2007; 16:51:53 >
    Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol
    Git gidebildiğin yere...
    Çirkin kadın yoktur, az vodka vardır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: AnarcheeR

"Engelli" her türlü engeli kapsar...Amputee ise bacak engeli olan kişiler için kulalnılır.

Yabancı kelime kullanımına karşı çıkmak kolay, otla pokla alakası olmayan kişiler dil koruma sevdasına bürünmüşler.Bunu yapacağına çözüm üret.Var mıdır özel bir terim türkçede tek bacağı kesilmiş insanları karşılayan...
    Ha türkçe terim bulurken de dikkat edin biraz mantıklı olsun...Otobüs-götürgeç ya da televizyon-izlengeç.
    Kusura bakmayın da bu kadar abuk ve saçma karşılıklar bulunduğunda kimse kullanmayacaktır doğal olarak bu karşılığı.Tdk'yı bu konuda çok yetrsiz buluyorum.

engelli her türlü anlamı kapsar diyorsun

engelliler milli takımı diyince ne anlıyorsun peki ?

• quote:

"Engelli" her türlü engeli kapsar...Amputee ise bacak engeli olan kişiler için kulalnılır.

Kusura bakmayın da bu kadar abuk ve saçma karşılıklar bulunduğunda kimse kullanmayacaktır doğal olarak bu karşılığı.Tdk'yı bu konuda çok yetrsiz buluyorum.

O dediğiniz oturgaçlı falan kelimeler TDK tarafından bulunmamıştır, bir kaç tane beyin özürlü tarafından TDK 'ya öneri olarak sunulmuştur.
    Ayrıca derdimiz her kelimenin ÖZ TÜRKÇE olması değildir, ancak Türkçe karşılığı olduğu halde yabancı karşılığını kullanmak bu dili öldürmektir.

Burada otla pokla alakası olmayan kşi ben olduğum için veya üstüme alındığım için size bununla ilgili de cevap vereyim.
    1-) Tek bacağı kesilmiş kişiler ile ilgili bir kelime olup olmadığını bilmiyorum,
    2-) Türkçe kelime bulmak benim işim değil, TDK 'nın işi
    3-) Benliğimizi oluşturan bizi diğer milletlerden ayrı tutan bir özelliğimizi savunmak elbetteki hakkım.

Ben burada öneri sunmuyorum, ampute'ye karşı çıkıyorum. Zaten o ampute değil, amputee.
    Şimdi otla pokla alakası olmayan ben Türkçe'yi savunduğum için yine suçlu oldum, vatan hainimiyim neyim anlamadım bir türlü.
    Otla pokla alakası olan bir kişi ise (@AnarcheeR) Türkçe sözlük gibi çalışmış "Engelli" kelimesi tüm engelleri kapsar diye bize açıklama yapmış.

Efendim tma karşılığını bulamadıysanız İngilizcesini mi almak zorundasınız?
    Sorun TDK 'ya onlar size karşılığını bulsun, yoksa üretsinler.

Savunmam bu kadar, otla pokla alakası olan sevgili arkadaşım. Artık ot yeyip pok mu çıkartıyorsunuz, yoksa tam tersini mi yapıyorsunuz bilemeyeceğim.
    Türkçe'yi yetersiz bir dil görüp onu aşağılamaktan vaz geçmelisiniz.

Anlamak istemiyorsanız " Türkçe'nin Matematiği " isimli şu yazıyı okuyup, Türkçe ile ilgili bilginizi arttırabilirsiniz.
    http://www.bilimkurgu2000.com/bilimsel/BY12.asp

• Arkadaşım Atatürk dönemideki Tdk çalışmalarına bak, bir de şimdiki Tdk'ya bak...Soeun bu, politika yanlış.Hiç bir etkin çalışmaları yok...İşte söylediniz ya dilimizde bacağı kesilmiş kişileri karşılayacak özel bir etim yok...Ben de amputee terimini alır kullanırım kardeşim.Çözüm üretin de kullanmayalım.
    Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol
    Git gidebildiğin yere...
    Çirkin kadın yoktur, az vodka vardır.
  • quote:

Kusura bakmayın da bu kadar abuk ve saçma karşılıklar bulunduğunda kimse kullanmayacaktır doğal olarak.Tdk'yı bu konuda çok yetrsiz buluyorum.

valla Türkçemi kaybetmektense otla pokla alakası olmayan biri olmayı kabul ederim.

• Yukarıda bahettiğim belgeden konuyla ilgili olduğunu düşündüğüm kısa bir bölüm.

Türkçe'de anlamları sözlükteki tanımlar değil, kelimelerin cümle içindeki konumları belirler.

Yani "Engelliler Futbol Milli Takımı" denildiğinde, beyin özürlü milli takımı anlıyorsanız, bu ya sizin ana dilinizin Türkçe olmadığı ya da anlama kapasitenizin sorunlu olduğu anlamına gelir.

Son bir iki ilteimde saygısızca laflar ettiğimin farkındayım. Milli değerlerimizin yetersiz olduğu görüşü belirtildiğinde biraz sinirleniyorum, ondan kaynaklanıyor.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.