Şimdi Ara

Amper mi volt mu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.959
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 6volt 4amper bir bataryadan *kuru akü* ayak ısıtıcı yapıyorum.

Rezistans teline (10cm) + ve - kutuplarına bağladığım zaman 1 sn içinde müthiş ısınıyor.

Yine cep telefonumun yedek bataryası ile denedim. O da iyi ısınıyor. Eli yakmasada ısıtıyor.

Şimdi donanımlı arkadaşlara danışmak istiyorum;

30 dk sıcaklık veren bir ısıtıcı yapmak istiyorum. İlk sorum + kutuptan eksi kutuba geçen elektrik bu sırada teldeki direnci aşarken onu ısıtıyor. Daha önce su hortumu örneği

volt ve amper ilişkisini forumdan okumuştum. Burda voltajı mı, akımı mı azaltmalıyım ki telin çok ısınmasına mani olayım ve süresi artsın ?

Diğer bir soru ise akü patlaması neden olur ? Bu sistemin zararı var mı ? Dışarıda satılan ısıtıcıların bu konuda önlem mekanizmaları nedir?

Son olarak

Donanımlı bir arkadaştan usb ısıtıcılar ile ilgili izah rica ediyorum.

• ohm kanununa göre hareket edeceksin volt=akımxdirenç sendeki direnç az akıma yük biniyor, güç:voltajın karesi /direnç,6v 4ah akü ile 30dk8a alabilirsin teoride tabi 2 ohm tel ile 4a çekersen 30dk yetmesi lazım 18w gücü olur, yetmezse yapacak şey voltajı yüksek kullanmak, amper yüksek olursa biraz daha uzun gider.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911turbo -- 27 Ocak 2015; 0:27:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • direnç sabit olduğuna göre farketmiyor ikisi de aynı şey, ha direnç voltajı fazla ha akım ikisi de aynı şey. usb ısıtıcılar çok güçsüzdür bir işe yaramaz(en azından ısıtmaz). 2 rezistans alıp bunları seri bağlayabilirsiniz. voltajı bölmüş olursunuz hem akü ömrü uzar hem de direnç teli çok ısınmaz. veya akünüzü değiştirebilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: porsche911turbo

ohm kanununa göre hareket edeceksin volt=akımxdirenç sendeki direnç az akıma yük biniyor, güç:voltajın karesi /direnç,6v 4ah akü ile 30saat 8a alabilirsin teoride tabi 2 ohm tel ile 4a çekersen 30saat yetmesi lazım 18w gücü olur, yetmezse yapacak şey voltajı yüksek kullanmak, amper yüksek olursa biraz daha uzun gider.

4 A/H aküden 8 A çekersen 30 dakikada akü biter yalnız usta

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nipp10 kullanıcısına yanıt
    30dk yetsin demiş arkadaş usta
  • konu sapmazsa memnun olurum. Açıklamaları anlamaya çalışıyorum. 30saat değilde 30dakika sanırım o hesaba göre. Voltmetre cihazının ohm hesabı yapan yeri var. Orada teli ölçünce 10ohm dan düşük çıkıyor. Bu hesaba göre;

Elimde 1m tel var ben istediğim kadar kullanabilirim.

Araya direnç , diyot koymak lazım mıdır ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ersien

İstediğin kadar kullanabilirsen helal olsun.Bu yaşıma geldim,henüz istediğim kadar ben kullanamıyorum.İlla bir hesap yapıyorum.Devre voltajına uygun akımda çalışacak rezistans telinin uzunluğunu hesaplamam biraz zamanımı alıyor.
    Her neyse 30 dak. çalışması için elinizdeki rez. telinin sıcaklığının 20-25C'yi geçmemesi gerekir.
    Yani nasıl ki rez. tel kullanımının bir hesabı kitabı varsa o akünün de hesabı kitabı var.Hesabı olmasaydı şu şarjlı bisikletler bir defa şarj etmeyle yüzlerce km. yapardı,,onuda bırakın sonsuz enerji olurdu.
    6V-4A=24W hepsini kullanırsam sonrasında akü mevta..

Kısa keseyimde Aydın havası olsun,,,,elindeki rez. telinin çapını söyle bende sana, 1 metre telin kaç voltda kaç amper çekeceğini söyleyeyim...Rez.telinin zaten kendisi dirençtir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Nedir bu volt-amper ilişkisi?
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ersien kullanıcısına yanıt
    Teli uzun tutup, ısınma miktarını en az seviyeye indirip, aküden az amper çekmelisiniz.. mesela 7ohm ölçtünüz,, 14 ohm a çıkarırsanız daha az akım çekersiniz. teldeki ısıyı iyi değerlendirmelisiniz... mesela pc fanına 100ohm 1w drenç bağlayıp,, teldeki ısıyı daha fazla alana yayabilirsiniz.. neden 100ohm drenç fan. fan hızlı dönerse rezistans ısınmadan soğur,,, ben bu konu üzerine bakayım,, bendede 7a akü var,,, çarşıda soba resistans camı satan, telinide satar heralde.. fazla ısınmaya karşı, swichler var,, fön makinelerinin içinde görürsünüz,, rezistans klavuzunun içinde. çok ısınınca devre dışı yapıyor
  • Ben şu voltajı mı amperi mi azaltayım sorusunu anlayamadım. Ya senin yaşadığın dünyada kurallar farklı yada benim yaşadığım yerde bu bilgi bana ulaşmadı.

Voltajı azaltınca akım zaten azalacak. Akımı azalttığın yerde voltaj zaten azalacak. Dirençle oynar arttırısan voltaj sabitse akım azalacak.

Benim kafam baya bir karıştı şimdi. Bunun güzel bir açıklaması yok mu

• Arkadaşlar burası bir forum ve herkes kendi görüşünü söylemekte özgürdür.

Eğer bir kişinin söylediği bir bilginin yanlış olduğunu düşünüyorsanız lütfen bunu kibarca ifade edin. "Ağzı olan konuşuyor" gibi tavırlar hoş değil.

Tartışmanın bu konuda veya başka bir konuda devam etmesi halinde gerekli önlemleri almak zorunda kalacağım.
  • forgatten2 F kullanıcısına yanıt
    tşkler admin
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

quote:

Orijinalden alıntı: ersien

İstediğin kadar kullanabilirsen helal olsun.Bu yaşıma geldim,henüz istediğim kadar ben kullanamıyorum.İlla bir hesap yapıyorum.Devre voltajına uygun akımda çalışacak rezistans telinin uzunluğunu hesaplamam biraz zamanımı alıyor.
    Her neyse 30 dak. çalışması için elinizdeki rez. telinin sıcaklığının 20-25C'yi geçmemesi gerekir.
    Yani nasıl ki rez. tel kullanımının bir hesabı kitabı varsa o akünün de hesabı kitabı var.Hesabı olmasaydı şu şarjlı bisikletler bir defa şarj etmeyle yüzlerce km. yapardı,,onuda bırakın sonsuz enerji olurdu.
    6V-4A=24W hepsini kullanırsam sonrasında akü mevta..

Kısa keseyimde Aydın havası olsun,,,,elindeki rez. telinin çapını söyle bende sana, 1 metre telin kaç voltda kaç amper çekeceğini söyleyeyim...Rez.telinin zaten kendisi dirençtir.

Yanlış anlaşıldım sanırım. İstediğim kadar kullanabilirim derken elimde malzeme var. Siz atıyorum 20 cm kullanın derseniz elimde imkan var anlamında söyledim-yazdım.

Rezistans teli en ince olandan. İğne kadar ince.

@Emin-Firtina ya yakından ilgilendiği için teşekkür ediyorum.

@goçhisar yapmak istediğim tel çok ısınıp elimi yakmasın ve süresi artsın. 6volt 4amper 24W lık bir güç var elimde. Bunu en ideal şekilde kullanmak niyetindeyim.

Burda nasıl bir yol izlemeliyim ?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.