Şimdi Ara

AMD Zen Hakkında Yeni Bilgiler Geldi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
434
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bulldozer mimarisi ile büyük hayal kırıklığı yaşayan ve işlemci pazarında neredeyse dibe vuran AMD Zen ile yarışa gerş dönmeye hazırlanıyor. Firmanın merakla beklenen yeni nesil işlemci mimarisi hakkında yeni bilgiler geldi.

Wccftech kaynaklı habere göre AMD’nin Zen mimarisine ait çekirdek diagramı ortaya çıktı. Gelen bilgiler ise öncekileri doğrular nitelikte.

Daha önce de Zen çekirdeklerinin Bulldozer’in aksine kendi kaynaklarına sahip olacağı biliniyordu. Diagrama göre her Zen çekirdeğinin kendisine ait L2 önbelleği ve FPU birimleri var. Temel olarak bir Zen çekirdeği dört adet iş hattına ve 2 adet 256 Bit FPU birimine ( AVX 512 işlemeye uyumlu ) sahip. Bulldozer ( FX, APU ) mimarisinde tek bir modül içerisinde 2 adet çekirdekçik yer alırken 2 adet 128 Bit FPU birimi ortak kullanılıyor. Ayrıca çekirdekler ortak L2 önbelleğe sahip ki bu pratikte bazı sorunlara yol açıyordu. Zen tasarımında ise bu yaklaşım terk edilmiş ve Intel’in Core mimarisine daha yakın bir tasarıma geçilmiş.

Kaynağa göre Zen mimarisinde Intel’in SMT teknolojisinin bir benzeri de yer alacak. “Sanal izlek” olarak bilinen ve i7 serisinde kullanılan özellik Zen işlemcilerinde de yer alacak. AM4 anakartlarla birlikte çıkacak olan Zen serisiyle beraber AMD DDR4 bellek kullanımına da geçiyor. 14 nm FinFet tekniği ile Global Foundries tarafından üretilecek olan Zen FX serisi 2016 ilk yarısı içerisinde pazara sürülecek. İddiaya göre serinin en üst masaüstü modeli 8 çekirdek olacak ve 3.5 Ghz ( Turbo Core ile 4 Ghz ) saat hızıyla görev yapacak.

AMD tarafından gelen ilk bilgilere göre Zen çekirdeği Steamroller yani FX serisine kıyasla %40 daha yüksek işlem hızına sahip. 14nm üretim sürecinin de etkisini eklersek tahminen 8 çekirdekli Zen işlemcisinin mevcut FX 8350’den kabaca %60 civarı daha hızlı olması teorik olarak mümkün. Bakalım kağıt üzerindeki değerler doğru çıkacak mı?

K:http://www.donanimcibaba.com/2015/10/amd-zen-hakkinda-yeni-bilgiler-geldi.html
    http://wccftech.com/amd-zen-cpu-core-microarchitecture-detailed/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redoracle -- 5 Ekim 2015; 21:31:32 >

• streamroller fx serisi degildir oncelikle.fx serisi vishera'dir.onceki haberi nasil dogruluyor oncekilerde excavator'dan %40 deniyordu simdi streamroller olmus bir sonrakinde vishera olur artik.islem hizi da neyin nesidir onceki resimde IPC yani tek cekirdek basarimi %40 deniyordu excavator uzerine.

vishera 8350

http://www.anandtech.com/show/6396/the-vishera-review-amd-fx8350-fx8320-fx6300-and-fx4300-tested

streamroller kaveri 7850

http://www.tomshardware.com/reviews/a10-7850k-a8-7600-kaveri,3725.html

excavator kaveri'nin uzerine cikan ama masaustune gelmeyen mimari.onceden nerede excavator uzerine %40 yaziyordu diyen varsa bu resme bakabilir kaynakta da var zaten.kaynakta 8350 streamroller'dir dememisler.%60 diye de bisi yok uydurmayin.benim dedigim dogruysa o %40 da yalan 30 diyin siz ona cunku streamroller ile excavator arasinda en az %10 fark var.

http://www.techpowerup.com/212315/amd-zen-offers-a-40-ipc-increase-over-excavator.html?cp=2

• Umarım Zen, AMD'nin aradığı çözüm olur da pazara tekrar dahil olabilirler,
  • Hem 8 çekirdek hem de tek çekirdek gücünde inteli yakalayacağını hiç sanmıyorum. Şu çekirdek sayısı sevdasından vazgeçmeleri lazım.
  • Turuncu Sakal kullanıcısına yanıt
    Aksine çekirdek sayısı artık çok önemli. Intel seneye masaüstüne 8 çekirdekle çıkmaya hazırlanıyor üstelik xenon serisine 2017 de 32 çekirdekli 160 Watt tdp li modeller ekleyecekler .

AMD Zen serisinde aslında özüne dönüyor biraz. Eskiden Intel i taklit ederler ve saat hızına biraz daha abanıp öne geçerlerdi. Zen ise tasarım olarak core mimarisine çok yakın. bence Zen masaüstünde i5 serisine yetişsin yeter. Dizüstünde ise rekabetçi olsunlar başka beklentim yok. AMD nin 5 senenin ardından i7'ye nal toplatmasını beklemek dazla iyimser olur. Yarışa geri dönsünler yeterli.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Foxbat

Aksine çekirdek sayısı artık çok önemli. Intel seneye masaüstüne 8 çekirdekle çıkmaya hazırlanıyor üstelik xenon serisine 2017 de 32 çekirdekli 160 Watt tdp li modeller ekleyecekler .

AMD Zen serisinde aslında özüne dönüyor biraz. Eskiden Intel i taklit ederler ve saat hızına biraz daha abanıp öne geçerlerdi. Zen ise tasarım olarak core mimarisine çok yakın. bence Zen masaüstünde i5 serisine yetişsin yeter. Dizüstünde ise rekabetçi olsunlar başka beklentim yok. AMD nin 5 senenin ardından i7'ye nal toplatmasını beklemek dazla iyimser olur. Yarışa geri dönsünler yeterli.

Aynen katılıyorum.Artık amd nin şu inteli birazda olsa kamçılaması lazım.Eskiden bi sağlam kamçıladı intel coştu : ) Ondan sonra tutana aşk olsun.Ben inteli değilde merakla zen i bekliyorum.Tabiki daha önceki amd nin içi boş haberlerini bildiğimden erkenden paçaları sıvamıyorum.Bekleyip görelim.Bu seri denilen kadar iyi çıkarsa hem imaj hemde maddi yönden çok iyi konuma gelebilir.Borsa değeri direk fırlar.Aslında bi kumar oynayıp düşük fiyattan amd hissesi almak lazım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.