Şimdi Ara

Yeni işletim sistemi yazdım konularına bir yenisi daha eklendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
619
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Son birkaç yıldır DH Forum Linux bölümünde "sıfırdan geliştirilmiş yeni bir işletim sistemi XXX" başlıklı konularına bir yenisi daha ShiftDelete.net 'te eklendi.

shiftdelete.net forum - türkiye'nin en iyi teknoloji forumu
    Işletim Sistemi
    https://forum.shiftdelete.net/konular/isletim-sistemi.738813

Link tıklamak istemeyenler için Screenshot

Konu altında işletim sisteminin ISO'sunu indirebileceğimiz link gönder soruları yanıtsız kalmış.

İlgilenenler için DH forumda bu tür konuların en son örneği olan FegeyaOS linki:

https://forum.donanimhaber.com/fegeyaos-sifirdan-gelistirilmis-isletim-sistemi--141346011

Ondan önce sıfırdan yazılan GecOS (konusu silindi) ve ondan da önce AgolaOS konusu vardı (konu sahibi kendisi kaldırdı)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Millet ne meraklı işletim sistemi geliştirmeye. Sadece bizim ülkemizde böyle mi yoksa her ülkede var mı? Basit, iş gören bir tool geliştirmek bile insanları ünlü yapıyor oysa. GitHub'da bir sürü örneği var. Geçen gün Perseverance Rover'ın eski işlemci tasarımı kullandığını okudum. Herkes şaşırmış. Ben de doğal olarak şaşırdım ama uzmanlar gayet mantıklı açıklamışlar durumu. Tüm bug'larıyla belli olan bir tasarıma güveniyorlar. Onlarca yıl denenmiş ve neredeyse tüm bug'ları keşfedilmiş. Ciddi bir operasyon için bilinmezlik riskine giremezler. Aynı mantıkla biri ve tek başına işletim sistemi geliştirse dahi kim neden güvenip kullansın ki? Diğerlerinin tonla know-how'ı var. Hata verdiğinde araştırınca sebebini ya da workaround'ını bulabiliyorsun.

• scientia kullanıcısına yanıt
    Son 2 yıldır bu şekilde açılan birçok konu var.Dediğin gibi, zaten cok iyi çalışan İS'ler dururken sıfırdan yeni İS geliştirmenin mantığı yok. Fakat bu konuları açanlar zaten bunu sadece ilgi için yapıyor. örneğin bir Ruby tool geliştirdim dese, asla bu kadar ilgi odağı olmazlar. Olay insanları kandırmak üzerine kurulu işin kötüsü insanlar da bu kişilere kanıyor.

Bu konuları açan kişiler Almanya'dan olduklarını söylüyorlar. Alttaki "GecOS - Sıfırdan geliştirilen bir işletim sistemi" konusunu açan Ferhat Gec (tam adı Ferhat Geçdogan) Münih, SDN'deki konuyu açan AcikelVolkan03 de Almanya'da yaşadığını söylüyor.

Aynı konuları Almanya'da açsalar, Almanlar bahsedilen bu "sıfır" (!) İS'lerin fake olduğunu hemen anlarlar. O yüzden kpnuları Türkiye'deki forumlarda açıyorlar cunku biliyorlar ki insanlar gerçek bir İS var gibi ilgi gösterecek.

Bu tür fake İS konularından biri Konu SS'i.

Konu altıntaki ilk mesaj, fake İS'yi gerçek sanan kişinin mesajı. Diger onlarca kişinin de mesajı o şekildeydi. bu konuyu 2019 Temmuz'da konu açıldıktan 1-2 hafta sonra tesadüfen fark ettim ve daha ilk başta fake olduğunu fark ettim. (Not: Fake olduğunu anlamak için teknik bilgiye sahip, deneyimli programcı olmaya da gerek yok. Bir yazılım projesi yönetmiş, örneğin İşletme mezunu bir kişi dahi bunu anlayabilir hatta hiç bir proje yönetmemiş biri dahi anlayabilir cunku ortada bir yazılım varsa onun bir kurulum ISO'su olur, o yoksa proje repartuarı olur. Buradaki İS'lerde bunların hiçbiri yok.

• ferhat geçdoğana baktım çocuk daha bu sene liseye başlamış sen 50 yaşında adamsın onun bilgisiz olduğunu kanıtlamaya çalışıyorsun.

• tamam bir emek ve ozellikle de yerli olunca o beyni desteklemek gerek fakat , tek kisi ve isletim sistemi?.Su çağda? Yuzlerce beynin calistigi,destek verdigi calismalarda bulunan aciklar,diger firmalarin destekleme olaylari vs varken "böyle birşeyin pazarlamasini düşünmek" tek kişinin araba yapıp pazarlamasini dusunmesi ile ayni sey.Destek elbette olunur ama yapilan veya iddia edilen iş hacminin de gerçeklere dayandirilarak mantik seviyesinde tutarli olmasi gerek.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Dediğin gibi, daha ortada birşey yok "pazarlama" diyor.

Emek konusu, yazılım işinde farklıdır. Başka sektörlerde 2 yıl çalışınca baya birşey yapılabilir ancak yazılım sektöründe 2 yıl emek harcayıp işe yarar hiçbir bir ürün ortaya çıkmayabilir.

Fakat konu bu da değil. Konu, Ferhat Geçdogan gibi kişilerin "bakın ben C++ biliyorum, sistem programları geliştiriyorum, cekirdek dahil sıfırdan İS geliştirdim" diyerek insanları direkt kandırmaya çalışması, işin daha iginci bu kandırma girişimine yüzlerce binlerce kişinin kanması.

Linux bölümünde Linux 'u cok iyi biliyor denilen gen2 rumuzlu bi kişi var; O bile gecOS ile kandırıldı cunku (silinen) GecOS konusunda Ferhat Gec'i destekleyen mesajları vardı. Burada da KurtçuRestrop yaş baş edebiyatına sardırarak, sahtekar olduğu forum üyelerince onaylı Ferhat Gec'i desteklemiş. Bilgisizliğin özrü var fakat tescilli sahtekarları desteklemenin pek bir özrü olamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 20 Mart 2021; 16:57:9 >

• ben ilk defa senin sayende bu insanlarin ismini ve yaptiklari seyleri duydugumdan gerisine bisey diyemeyecegim

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • "GecOS - Sıfırdan geliştirilen bir işletim sistemi" konusu silinmeseydi keşke O konuda GecOS'nin hem fake hem de insanları kandırma girişimi olduğunu ispatladım, o bilgiler de silindi. Zaten işe yarar ne var, hep siliniyor. O konuda gönderdiğm SS'lerden biri

Sağdaki ferhat gec 'in 2019'da "sıfırdan ben yazdım" dediği kod, soldaki HaikuOS geliştiricilerinin 2001'de yazdığı kod. Daha fazla yoruma gerek yok sanırım :)

• hocam siz deyince sdn deki konuyu azicik okudum ve

+ Hangi taban
    - Linux
    + Arc mi,debian mi hangi taban
    -Linux
    + Tamam da hangi taban
    - Linux ve gnome

bu sohbetten sonrasini okumasam da olur karari aldim.Konuda haklı oldugunuzu dusunuyorum

• o konuyu ben de tam okuyamadım. haklı olduğmu düşünmenize sevindim. o konuyu gönderme sebebim, 1-2 yıldır önce başlayan gecOS ile başlayan Fake OS konuları devam ediyor bilgisini iletmek içindi.

sohbette "dağıtım tabanlı" ifadesi geçiyor. Konu başlığı "yeni işletim sistemi" değil de örneğin atıyorum kafadan "Ubuntu tabanlı yeni bir İS" olsa, konuyu iletmezdim. Dürüstlük herşeyden önce gelir.

• Gercekten yapanlar var ama biraz deli olmak lazim.

Bu konuda Temple OS'den bahsetmemek olmaz(Edit: 2MB'lik isletim sistemi, kendi yazilim dilini olusturmus compiler'ini yazmis, 3d grafik dilin icinde geliyor). Yapimcisi Terry Davis yaklasik 20 yil boyunca isletim sistemini gelistirmis. Rahmetli oldugunu duyunca uzulmustum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hynx -- 19 Mart 2021; 23:22:15 >
  • hynx kullanıcısına yanıt
    Bir yanlış anlama olmasın. Ben sıfırdan OS yapılamaz veya yapılmamalıdır demiyorum. 15 yaşında biri sıfırdan OS yapamaz da demiyorum. TempleOS'yi hiç kurmadım fakat inceledim. O gerçek bir OS. Cunku kodları var, ISO'su var.

Ben sadece olmayan bir OS, olmuş gibi gösterip insanlar kandırılıyor diyorum. Sadece demiyor, screenshot ve belgesi ile bunu iletiyorum. Bunu yapma sebebim de, ilginç bir konu vardır diye girdiğiim forumlarda fake konular gördüğüm için yani gerçek ve ilginç konular olsun diye yapıyorum. Gerçek konu için sürekli yabancı forumlara girmek zorunda kalmamalıyız.

Konuyu açma diger sebebim, bu fake os konularının DH Forum Yazılım Geliştirme bölümünde açılmaması, hep başka başka bölümde açılması.. Ben arasıra Linux ve BSD forumlarına da takılıyorum. Şu anda yaptığım işlerin önemli kısmı DevOps işleri. O yüzden de Linux ve OS konularına bakıyorum. İlerde bu durum değişebilir. Ancak şu anda Sıfırdan OS dalgasıyal Türkiye'deki forumlarda birçok insanı kandırıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 19 Mart 2021; 23:38:36 >

Siz dedikten sonra Wikipedia'dan baktım da şöyle diyor: Initially diagnosed with bipolar disorder, he was later declared to have schizophrenia. He collected disability payments and resided in Las Vegas with his parents until the year before his death. Davis grew up as a Catholic and was an atheist for some of his adult life. After experiencing a self-described "revelation", he proclaimed that he was in direct communication with God and that God commanded him to build a successor to the Second Temple. 

Pek normal değil gibi.

Edit: Şu videosunu gördüm de üzüldüm. Tanısı koyulmuş biriyle neden uğraşırlar ki? Yeni işletim sistemi yazdım konularına bir yenisi daha eklendi 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scientia -- 19 Mart 2021; 22:46:24 >

• Ilginc bir fikri olan daha cok kisiye ulassin diye yabanci forumlarda yazar. Benim Turkce forumlardan umudum yok arada kafa dagitmak icin bakiyorum.

• scientia kullanıcısına yanıt
    TempleOS geliştiren kişinin , bahsedilen sağlık sorunları açıkçası pek ilgimi çekmiyor. templeOS yükleme fırsatım olmadı. ancak gerçek v e orjinal bir OS. videoyu Youtube "age restricted" diyerek sign-in istedi fakat youtube hesabım olmadığından giremediğim için videoyu görüntüleyemedim :(

• quote:

Orijinalden alıntı: scientia

Siz dedikten sonra Wikipedia'dan baktım da şöyle diyor: Initially diagnosed with bipolar disorder, he was later declared to have schizophrenia. He collected disability payments and resided in Las Vegas with his parents until the year before his death. Davis grew up as a Catholic and was an atheist for some of his adult life. After experiencing a self-described "revelation", he proclaimed that he was in direct communication with God and that God commanded him to build a successor to the Second Temple. 

Pek normal değil gibi.

Edit: Şu videosunu gördüm de üzüldüm. Tanısı koyulmuş biriyle neden uğraşırlar ki?  

Normal biri 20+ sene boyunca oturup bir isletim sistemi yazamaz zaten ama basit bir isletim sistemi yazmak icin bile fazlaca konsantrasyon gerekir. Hastaligina ragmen programlama acisindan ilginc ve zor seyler basarmis Terry. 4chanci cocuklar dadanmasaydi yayinlari eglenceli olabilirdi. Bir ornek:

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

TempleOS geliştiren kişinin , bahsedilen sağlık sorunları açıkçası pek ilgimi çekmiyor. templeOS yükleme fırsatım olmadı. ancak gerçek v e orjinal bir OS. videoyu Youtube "age restricted" diyerek sign-in istedi fakat youtube hesabım olmadığından giremediğim için videoyu görüntüleyemedim :(

Bu video yaptiklarina daha iyi bir ornek gibi. Bash dilinin sacma olduguna ben de katiliyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Bu video daha iyi. Silinen GecOS konusunda GecOS'un gerçek olduğunu sanan kişiler GecOS'u TempleOS ile karşılaştırmıştı yani bakın bir tek kişi sıfırdan OS geliştirebiliyor, orada oluyor burada neden olmasın muhabbeti. İyi de TempleOS kaynak kodları kurulum ISO'su tutorial ve videosu ile var. GecOS'un ise sadece forumlarda konusundan başka birşeyi yok.

TempleOS'da HolyC adında C ve C++ arası özelliklerde betik dil tasarlamış ve de implementasyonunu yapmış ve de implementasyonunu yaptığı o dil ile adam sistemi yürütüyor. Oldukça takdir edilesi iş çıkarmış. Videoda adam sistemi anlatırken ekranı parçalara bölmesi Emacs'te ekranları bölüp çeşitli işlemler yapılmasını hatırlatmadı değil. Video, OS geliştirmek değil de sadece temel programlama öğrenmek isteyen bu işe yeni başlayan kişiler için dahi oldukça iyi.

adam kötü oynuyor allah daha kötü oynuyor
  • "NicroSoft Kendi İlk İşletim Sistemimiz"

Yorumsuz :)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.