Hocam bu büyük ihtimal bios bug'ı,boot ederken sıkıntı yaratıyor. Kırmızı işlemci ledinde dek gelmedim ama özellikle restartdan sonra biosu sarıda yani ramde takılan arkadaşlar var. Benim hatırladığım kadarı ile agesa 1.1.0.0'den sonra bu olmaya başladı 1.0.8.0'e kadar sorunsuzdu diye biliyorum. Eski bir bios ama deneme amaçlı AGESA ComboPI 1.0.0.7c versionunu bir deneyin. Yine denemeden önce biosu resetleyin sonra bios pili ve bellekleri söküp sonra deneyin. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 8 Temmuz 2024; 12:51:54 > |
AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi (75. sayfa)

-
-
Bakıcam hocam peki bunun olma ihtimalini çok düşük görsem de fikrimce sizin de fikrinizi alayım benim ramler anakartın destek listesin de değil acaba bu sebeple olablir mi öyle olsa zaten hiç açmaz dimi ?
f5-6400j3239g16gx2-tz5nr Gskill
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bane170 -- 8 Temmuz 2024; 13:19:42 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Şöyle söyleyim hocam,AMD'de Intele göre ram hassasiyeti daha yüksek ama EXPO veya anakart destekli olmayıp manuel zamanlamalar ve hızlar ile sorunsuz kullanan arkadaşlarda var.
Net olarak,ramin destek listesinde yok o yüzdendir diyemem ama çevrende anakartın desteklediği ram kullanan varsa alıp bir dene derim.
Senin ramler stabil sıkıntı ramde değil, boot'da sorun yaşıyorsun diğer türlü sürekli mavi ekran alırsın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 8 Temmuz 2024; 13:39:51 > -
Sırf bunlarla uğraşmamak için MSI PRO X670-P WIFI AM5 DDR5 de bios güncellemiyorum. Kutudan çıktığı bios üstüne 1 bios kurdum geçtim. Açılış süresi hızlansa windows ta sıkıntı çıkıyor windows düzelse oyunda problem çıkıyor. En başında expo yu açarak başlamıştım sonra kurcalama gereği duydum hiç gerek yok muş.
Bu arada bende daha değişik bir problem var ; Bazen 10 sn de açılıyor bazen de 2 dakika bekliyor. Anakart ışıklarında hata filan yok hatta diyorum bu sefer kesin kitlendi. SSD den sanıyordum ondan da değilmiş. Kingston Fury Beast RGB AMD EXPO 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 ramler aslında hiç bir problem olmaması gerekiyor ama hızlandırma girişimleri sonucunda sorun çıkıyor.
-
Yaşadığınız sorun büyük ihtimal Memory context restore autoda ise onla ilgilidir.
Memory context restore açınca 10sn de açıyor,kapatınca da her seferinde ramleri tekrardan test ettiği için açılış uzun sürüyor.
Manuel olarak,Memory context restore ve power down modu açın hocam.
-
Açık o seçenek ama dediğim gibi bazen 10 saniye bazen 2 dakika bazen de açılıştan sonra windows da sapıtıyor.Hatta çok aklıma takıldı diye 0 dan 2 farklı m2 ye windows kurdum.Aynı problem bunda da devam etti garip.Kutudan çıkan bios ile bunların hiç biri olmuyordu sırf işlemci seçeneklerinde 7800x3d yi daha iyi tanıyor diye güncelledim 10 aydır böyle kullanıyorum.Alıştım artık basıp kasaya çayımı koyup geliyorum en azından açıldıktan sonra problem yok.Bios güncellerim daha kötü olur bir de geri alamam hiç fantazi aramayım.
-
Hocam aslında tüm sorunları açıkları vs halledip 4-5 ayda bir sağlam bios çıkarsalar en güzeli olacak.
Artık ayda 1 bios çıkartıyolar anakartına bağlı olarak,stabil değerleri çok bozuyorlar.
-
merhaba arkadaşlar, warzone ile ilgili güncelleme
farklı windowslar, farklı bioslar, farklı chipset driverlar ve farklı bios ayarları ile yaptığım testlerde optimum akıcılığı şu şekilde yakaladım
1.1.0.2b bios + anakart üreticisinin tavsiye ettiği chipset driver + konuda paylaşılan bios ayarları + belgelerimde bulunan çekirdek sayısını 9'dan 7'ye çekmek.
bilgilerinize sunarım
-
Teşekkürler hocam bilgiledirme için,elinize sağlık.
-
Hocam benim bios pili ekran kartının altın da kalmış clrtc kullansam da olur mu iki pinli olan
-
Bios resetleyip bellekleri sök tak yapsanda olur hocam.
-
Evvela hoş geldin hocam.
20 gün kadar önce Asrock a620m-hdv/m.2+ anakartı 1.1.0.7 ye güncelledim, anakart perte çıktı.
Ne yaptıysam birdaha düzeltemedim bilinen klasik tüm metodları denedim, usb flashback yaptım olmadı işlemciyi bile söküp tekrar taktım yemedi.
Anakartta cpu ve ram hata ışıkları yanıyor sadece.
Stabil çalıştığı sürüm 1.0.0.7 idi. Bunun haricindeki tüm sürümler işlemciyi, masa üstünde ve bios'ta 95 derceye kadar çıkardı nedense.
Benim burdan anladığım kadarı ile giriş seviyesi ürünlerde marka model aynı olsada kompenantları farklı kalitede kullanıyorlar.
Aynı anakartı kullanan başka biri bu sorunu yaşamıyordur. buda bios yazılımı chipset vs uyuşmazlığına neden olabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hilas28 -- 8 Temmuz 2024; 22:51:21 > -
Hoşbuldum hocam teşekkür ederim.
Hocam Öncelikle çok geçmiş olsun yani malesef bu bioslar yüzünden insanları bir yerde denek olarak kullanıyorlar.
Çoğu anakart firmasının,eski kalite kontrol ciddiyeti kalmadığını düşünüyorum,çok hızlı tüketiliyor herşey ve gereken özen ve zaman gösterilmiyor.
Umarım işlemci ve belleklere zarar vermemiştirde sadece anakartda sıkıntı yaşatmıştır.
İşlemci ve belleklerin performansını kalitesini yine kendileri belirliyor.
İşlemci iyi çıkarsa giriş seviyesi anakartlarda da sorunsuz stabil çalışıyor aynı şekilde belleklerde.
Anakartın burada sadece yapması gereken,bellek ve işlemcilere olması gereken default altyapıyı sunmak.
Ekstradan çok güçlü VRM'lere gerek yok 7800X3D için diyorum.
Burada ki sıkıntı olması gereken orjinal ayarları bozuyorlar yani bir özellik veya birşey entegre edicem derken var olan düzeni değiştiriyolar.
Biosların makina seçmesi veya aynı makinada bir sonraki biosda sorun yaşamak çok kötü bir durum.
Aynı durumun farklı versiyonu Intelde mevcut,her anakart kafasına göre hazır güç planı oluşturmuş.
-
Ben ilk 7600x işlemci çöp oldu düşündüm. Ama o anakarta yeni bir işlemci alıp takma niyetimde yoktu.
O yüzden önce Msi b650 anakart aldım, sistemi onun üzerine toplayınca tüm parçalar stabil çalıştı.
Bugün patronun 20 yıllık pentium sistem açılmayınca beni çağırdılar. ram leri sök tak uğraşırken adamlar zamanında ne sağlam malzeme kullanmışlar bugüne kadar çalışmış dedim kendi kendime. :)
Tabi pc açılmadı, patrona senin antika ölmüş iki saattir uğraşıyorum tık demiyor derken, antika kasanın antika floppy'sinin içinde disk takılı kalmış o yüzden boot etmiyormuş sistem.
-
Ozaman çok iyi hocam sadece anakart bozulmuş.
Herşey için öyle hocam.
Eskinin televizyonlarına bakıyorsun Sharp,Sony,Panasonic,antika dönemden kalma ama hala banamısın demezler,ne renk bozulması,ne performansında azalma..Gerçi Japonların burda payı büyük ama şimdiki Sony TV'le de aynı kalite yok malesef.
-
-
Tamda bahsettiğimiz sorun, bazen devamlı şekilde restart atıyor bir türlü açılmıyordu sistem onu kastediyor galiba. Eğer öyleyse yüklesekmi acaba, Msı forumlarına bakayım ben ne not vermişler Bios'a, sorun varmı?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam bence acele etmeyin,biraz bekleyip görmek lazım.
Yeni işlemciler arifesinde bolca bios gelecektir.
-
Eskilerinde söylediği gibi "çalışıyorsa kurcalama" :) MSI bios update bombardımanı yapmış. Temmuz ayı için de bios yayınlamışlar. Boot süresini optimize ettiklerini belirtmişler. Nvidia kartlar için de uyumluluk adına iyileştirmeler var sanırım. Keşke detay verseler :)
-
Aynen öyle hocam,kritik güvenlik güncellemesi veya ciddi bir performans/stabilite güncellemesi olmadıkça bende çok önermiyorum.
Betalar dahil 10'a yakın bios denemişimdir,aralarında 3 tanesi sorunsuzdu,diğerleri hep bir yerde patlak verdi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 10 Temmuz 2024; 2:47:41 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X