evet hocam. defalarca format atıp hem mb üretici sitesinden indirdiğim driverda ppm'li ve ppm'siz denedim hem amd'nin yayınladığı güncel driverda ppm'li ve ppm'siz denedim. 4 kere format attım tabi bu süreçte |
AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi (73. sayfa)

-
-
Uzun bir süre bende X3D optimizasyonu ile PPM'i bende kapatıyordum sonra dedim yükleyip ama kıyaslama yapmamıştım güzel bilgi hocam,bir sonrakine formatta bende denicem.
Aslında X3D optimizasyon driverı çift CCD işlemciler için önemli,hatta ilk çıktığında 7800X3D'yi negatif etkilediğini söylüyolardı,daha sonra düzeltildiği söylendi fakat test etmedim bende.
Ram zamanlamarını da manuel ayarlarsanız hocam,o minik droplarda stabil olacaktır.
-
PPM daha çok 7900x3d ve 7950x3d için önemli diye okudum bende.
Sırf Warzone 3 ile ilgilimi bilmiyorum ama, Spider-Man oynarken geçen benimde sistem dondu reset atmak zorunda kaldım. 7800x3d için gerekli değilse tekrar chipset kurulumu yapıp PPM'i kapalı kurayım.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam format şart onun için,baştan hiç yüklememek gerekiyor.
-
ben bu yönde bi deneyim yaşadım ama koskoca amd ppm artık 7800x3d'yi olumsuz etkilemicek diyor. valla muallakta kaldım arkadaşlar yanlış yönlendirmek istemem kesinlikle ama bariz droplar ortadan kalktı
-
Doğrudur hocam ki zaten internetde de sıkıntı yaşayanlar mevcut fakat sorunsuz kullanan arkadaşlar değiştirmesin.
Her zaman söylerim Stutter ve drop'lara donanımdan çok yazılımlar sebep oluyor.
Yanlış donanımlar;kötü psu seçimi,işlemci darboğazı,throttle yapan işlemci vs dışında çoğu sıkıntı yazılımlardan kaynaklı oluyor.
Bir windows güncelleme alıyor oyunlar saçmalıyor,ekran kartı driver geliyor bir öncekinde olmayan Stutter yaşıyorsun.
-
Hocam senin yüzünden alacaz galiba bu işlemciyi
@Digital Reaction
Çok güzel detaylı bir konu benim 7500f yi burdaki ayarlarla bende şaha kaldırdım.
Az yakıp çok kaçıyor
-
PPM ile ilgili şöyle bir paylaşım yapayım, genel olarak çalışma mantığını da anlamış oluruz.
AMD PPM Provisioning File Driver,
AMD tarafından sağlanan bir sürücüdür ve genellikle AMD işlemcili sistemlerde enerji yönetimi ve güç tasarrufu için kullanılır.
Bu sürücünün işlevlerini ve önemini anlamak için birkaç temel kavrama değinmek gereklidir:
PPM (Platform Power Management)
Platform Power Management (PPM), bilgisayar donanımının enerji tüketimini optimize eden bir dizi teknoloji ve protokoldür. PPM, özellikle mobil cihazlar ve dizüstü bilgisayarlarda pil ömrünü uzatmak ve enerji tüketimini azaltmak için kritik öneme sahiptir.
AMD PPM Provisioning File Driver
AMD'nin PPM Provisioning File Driver'ı, işlemcinin ve diğer donanım bileşenlerinin enerji yönetimini kontrol eden bir yazılımdır. Bu sürücü, belirli ayarları ve parametreleri içeren konfigürasyon dosyalarını kullanarak sistemin enerji tüketimini yönetir.
İşlevleri ve Kullanım Alanları
- Enerji Tasarrufu: Bu sürücü, işlemcinin güç tüketimini minimumda tutmak için gerekli ayarları yapar. Özellikle düşük güç modlarına geçiş ve işlemcinin belirli çekirdeklerini devre dışı bırakma gibi işlemleri gerçekleştirir.
- Isı Yönetimi: Enerji tasarrufu ile birlikte, işlemcinin ısınmasını da kontrol ederek, sistemin stabil çalışmasını sağlar ve donanımın ömrünü uzatır.
- Performans ve Güç Dengesi: İş yüküne bağlı olarak işlemcinin frekansını ve voltajını ayarlayarak, gerektiğinde yüksek performans, gerektiğinde ise düşük güç tüketimi sağlar.
- Uyumluluk ve Optimizasyon: AMD işlemcilerinin işletim sistemi ile daha uyumlu çalışmasını sağlar ve bu sayede sistemin genel performansını ve stabilitesini artırır.
- Konfigürasyon ve Güncellemeler: Kullanıcıların veya sistem yöneticilerinin, enerji yönetimi ile ilgili ayarları yapmasına ve bu ayarları gerektiğinde güncellemesine olanak tanır.
Nasıl Çalışır?
- Konfigürasyon Dosyaları: Bu sürücü, sistemin enerji yönetimi ayarlarını içeren belirli konfigürasyon dosyalarını kullanır. Bu dosyalar, işlemcinin hangi durumlarda düşük güç modlarına geçeceğini ve hangi durumlarda performans moduna geçeceğini belirler.
- İşlemci ile İletişim: Sürücü, doğrudan işlemci ile iletişim kurarak, gerekli enerji yönetimi talimatlarını işlemciye iletir.
- Dinamik Ayar Değişiklikleri: İş yüküne ve sistem durumuna bağlı olarak, dinamik olarak ayarları değiştirir. Örneğin, sistem boşta iken işlemci frekansını düşürür, yoğun işlem yükü altındayken ise artırır.
Kurulum ve Güncellemeler
AMD PPM Provisioning File Driver, genellikle işletim sistemi ile birlikte veya AMD'nin resmi sürücü güncelleme araçları ile birlikte otomatik olarak yüklenir ve güncellenir. Sistem stabilitesi ve performansı açısından, bu sürücünün güncel tutulması önerilir.
Kullanıcı İçin Faydaları
- Uzun Pil Ömrü: Mobil cihazlarda pil ömrünü uzatır.
- Daha Az Isınma: Sistem sıcaklıklarının düşürülmesine yardımcı olur.
- Daha İyi Performans: İhtiyaç duyulan anlarda yüksek performans sağlar.
Özetle, AMD PPM Provisioning File Driver, AMD işlemcili sistemlerin enerji tüketimini optimize eden, performans ve güç tasarrufu arasında denge kuran kritik bir bileşendir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 2 Temmuz 2024; 15:20:9 >
-
Eyvallah hocam çok teşekkür ederim.
Şuan oyun tarafında ki en iyi işlemci diyebilirim.
Yıl sonuna doğru yeni X3D serisi gelicek,bence onu bekleyin derim ve performans olarak en az %15'lik bir artış bekliyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 2 Temmuz 2024; 15:31:57 > -
Yeni kasayı kurdum 7800x3d ve windows 10 pro. driverlar hazır duruyor pc ,gpuyu bekliyorum. Ben bu PPM muhabbetini kurmalı mıyım bu ram ayarlarını yapmadan? takıldığı gibi duruyor ramler. expo falan da deil galiba
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MordSithh -- 2 Temmuz 2024; 20:20:45 > -
PPM yazımda da olduğu gibi güç yönetimi ile ilgili önemli bir driver.
Denemek isterim derseniz, önce PPM kurmadan birkaç gün oyunlar oynarsınız daha sonra tek olarak PPM'i yüklersiniz.
Değişiklik görmezsenizde PPM yüklü devam edersiniz hemde farkı deneyimleme fırsatınız olmuş olur.
-
Hocam elimde CMH32GX5M2B6000Z30K Corsair VENGEANCE RGB DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 AMD EXPO ramler mevcut, fakat uygun ram timing ayarını bir bulamadım, yardımcı olurmusun, hynix-a chipli ramlerim
-
Hocam anasayfada ki 6000 mhz değerleri denediniz mi?
6400 mhz isterseniz onuda paylaşayım.
-
denedim hocam, malesef bsod yedim, atabilirmisiniz rica etsem o değerleri
-
Hocam 6000 mhz için;
DRAM Voltage(VDD): 1.40v veya 1.43v
DRAM VDDQ: 1.40v veya 1.43v
DRAM VPP: 1.850v
CPU VDDIO: 1.350v olarak tekrar bir denermisiniz.
6400 mhz içinse;
Primary Timings
TCL: 32
TRCD: 38
TRP: 38
TRAS: 86
----------------------------------
Secondary Timings:
TRC: 124
TWR: 48
TRFC1: 608
TRFC2: 400
TRFCSB: 300
TREFI (Refresh Interval): 65535
--------------------------------------
TRTP: 12
TRRDL: 12
TRRDS: 8
TFAW: 32
TWTRL: 24
TWTRS: 8
-------------------------------------
TRDRDSCL: 5
TRDRDSC: 1
TRDRDSD: 8
TRDRDDD: 8
TWRWRSCL: 17
TWRWRSC: 1
TWRWRSD: 15
TWRWRDD: 15
TWRRD: 4
TRDWR: 16
-------------------------------------
Memory Context Restore: Disable
Power Down Mode: Disable
------------------------------------------------
UCLK DIV1 MODE: UCLK=MCLK
FCLK: 2000 MHZ
Soc V: 1.25v
DRAM Voltage(VDD): 1.430v
DRAM VDDQ: 1.430v
DRAM VPP: 1.850v
CPU VDDIO: 1.350v
-
Gece deneyip, dönüş yapayım hocam, tekrardan çok teşekkürler.
-
Aynen hocam,deneyin ve deneyimlerinizi de paylaşın,a-die hynix her türlü performans ramidir.
-
Manuel ram ayarlarını yaptıktan sonra denemem gerek bunları deme? sizin önerdiğiniz gskil klasik
-
Memtest5 Extreme (1 SAAT)
Y-Cruncher (2 Saat)
Linpack Extreme 64 (10 Loop)
Stabilite için bu testler'den geçirmeniz lazım.
-
smdi hocam bu konudaki değerleri yazıp bu dediğiniz programlarla test edeceğim önce, sonra bu PPM denen şeyi mi deneyeceğim? ben tam hakim olamadım da kronolojisine
Hocam bir de şey soracaktım, bu memory context restore acık mı kapalı mı olmalı? yani acık veya kapalı olmasının neye zararı yararı var açılış hızından başka? ne güzel hızlı açılıyor herkes kullansın?? bir de sıcaklk düşürme muhabbeti bölümündeki ayarlara dokunmalı mıyız sizce? ld360 7800x3d kombinasyonu var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MordSithh -- 3 Temmuz 2024; 5:9:9 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X