gigabyte aorus extreme mesela :) über züber anakart yayla gibi e-atx :) ama sadece 2 evet "iki" adet PCIE gen5 ile tüm bant genişlikleri kullanılabilir durumda... diğer iki m2 slottan birini ya da ikisini kullanınca GPU hoooop X8 oluveriyor :) elemanlar chipsete m2 bağlantısı yapmamış nereden çalacaklarını şaşırmışlar tekrar tekrar yazmak lazım ; anakart alırken kullanma kılavuzlarına mutlaka bakın |
AMD Ryzen 7000 Zen 4 [ANA KONU] 5nm, DDR5, PCIe 5.0 (180. sayfa)

-
-
Bildigim kadarıyla Z790 da M2 kullandıgın an GPU 8X dusuyor.
Ayrıca kendi anakartımda tum M2 ler doldugunda GPu 8X oluyor diye biliyorum.
-
"Bildigim kadarıyla Z790 da M2 kullandıgın an GPU 8X dusuyor."
z790 evet işlemcilerin sadece X16 gen5 veriyolu desteği var
"Ayrıca kendi anakartımda tum M2 ler doldugunda GPu 8X oluyor diye biliyorum."
Doğru. Ben de diyorumki ne gerek var ? Ve bana göre yalan 6 slot yok anakartta kullanmaya müsait :) ekran kartından niye ödün vereyim durduk yere 2 tane daha m2 takacağım diye ??? son derece gereksiz... planlı eskitme hatta...
X570s unify X kullanma kılavuzu ve özellikler listesine göre "paylaşımlı" 6 adet m2 slotuna sahip şöyleki :
tr.msi.com
MSI MEG X570S UNIFY-X MAX - 6 x Gen4 M.2, Direct 16+2 Phase 90A SPS, EXTREME OC, 2.5G LANhttps://tr.msi.com/Motherboard/MEG-X570S-UNIFY-X-MAX/Specificationdetaylıya tıklamadan bu slotların paylaşımlı olduğuna dair bir bilgi yok süper yaw 6 adet m2 var hede hödö diye marketing i dayamış MSI beyciğim
detaylı özellik sayfasında da sadece "paylaşımlı" ama kılavuza bakın diyor yine yalan :) kılavuzda da diyorki Gpu yu X16 kullanacaksan 2 adet m2 ye elveda diyeceksin :))) hani nerede 6 slot ? ben 6 slot göremiyorum 4 slottur o 6 olsa duramazsın
-
Hocam benimki E-F :D Gömdünüz şimdi bi' takıldım bak.
Gelecekte PCI 5.0 bir GPU + belki 1 tane 5.0 SSD alırım. Makinede şu anda 1 tane 4.0, 1 tane 3.0 SSD takılı. Yetiyor da artıyor. İleriye dönük olsun sistem, daha 5.0 ürünler yokken hazır olayım dedim.
Görseldeki gibi en yukarı bi tane 5.0 SSD takarım, GPU da 5.0 olur. 4.0 ve 3.0 SSD'lerim de takılı kalmaya devam eder 4.0 slotlarında bunun 5 sene sonrasında. Herhangi bir limitleme yaşar mıyım?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E502C764D -- 2 Mayıs 2023; 16:24:20 > -
E F den daha üstün bir anakart dolayısıyla daha pahalı olması normal diyelim... ikisi de paralarını hak etmiyor tabiki...
F için diğer gen5 m2 slotu için de alabilirsiniz nvme... yani gen5 GPU X16 + gen5 M2 X4 + gen5 M2 X4 şeklinde F de de E de de kullanabilirsiniz
söylemeye çalıştığım şey E deki gen5 3. slota M2 takmamak gerekiyor Gen3 bile takılsa GPU X8 e düşüyor çünkü yani o slot yokmuş gibi kullanmak lazım E yi F de böyle bir durum yok
mesele daha üst model kartta 1 adet daha az m2 kullanmak zorunda bırakılmak
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker burak -- 2 Mayıs 2023; 16:39:40 > -
Bu Asus u da amma övmüşsünüz ha. Ekran kartı aldım Vatan dan bozuk çıktı mahkemelerde uğraştım durdum. Sonuçta paramı aldım kartı iade almak zorunda kaldılar. Gecen ay 5700 işlemci ve dark hero aldım. Ana kartın üstteki güç girişinin sensörü bozuk. Arızalı diyorum servise test ettik çalışıyor diyip yolluyorlar. Sonuç Asus eski Asus değil. Ülkede garantiyide sallayan yok. O sebepten alın beğenmiyorsanız iade edin.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
yukarıda gigabyte ve msi ve de asusu bir güzel (d)övdüğümü düşünüyorum
al birini vur ötekine malesef...
-
Çizgi elektronik bakarken eskiden böyle sorunlar yoktu, ne zaman başka servisle anlaştılar kalite dibi gördü.
Saçmaymış yahu, alt model aldığıma sevindim ama sinir bozucu bir şey.
Bu ulkede satıs sonrası azcık ucundan bile teknik destek almak istiyorsan Msi alacaksın. Asusun yaptıgı magduriyetin haddi hesabı yok en azından benim icin...
AM5 de de cuvalladı zaten verdi voltajı yaktı islemcileri...
İlker Bey bu Amd bosta 130W cekiyor diyordu Igor Efendi bir gelisme var mı? Bilginiz var mı?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
transient değerler oralara çıkıyor olabilir doğrudur agesa/bios işleri bunlar yani amd nin + anakart üreticilerinin tembelliği...
7000 serisinin 5000 serisine göre daha az sorunlu olduğunu da not düşmüşlerdi igor efendiler
tüm bunlar steve in buldukları hardware unboxed testleri vram meseleleri vs PC olayının tüm mantığının içerisinde ne yazıkki
konsol kullanmıyoruz bu tip sorunlar her markada bileşende oldu konsollarda bile oldu hiç biri 4 4 lük sorunsuz sıkıntısız aletler değiller böyle olmaya da devam edecek ha ne kadar azalırsa ne kadar atlatılabilir yapıda olurlarsa bu sorunlar o kadar iyi çünkü artık 2023 teyiz :) ve bu firmalar uzun yıllardır bu işlerin içindeler
biraz tembelliğe de alıştılar gibi sanki firmalar covid yüzünden zamanla toparlanacaktır
ve her üründe var bu daha önce de söyledim ilk çıkan ürünlerde "early adopter" olayı her zaman olur çünkü hep daha iyisini istiyoruz..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker burak -- 2 Mayıs 2023; 17:49:7 >
-
şunu da ekleyeyim ; Intel şu an Z690 da olsaydı Intel de alınabilir seneye sadece işlemci yükselt devam derdik ancak değil
%5-10 fps gelecek diye ramleri ölü fiyata satıp gidip en pahalısından 8000 mhz alayım demek de mantıklı değil anakartı var bunun işlemcisi var... o zamana yeni gpu lar var aha şimdi gen5 ssd olayı var...
AM5 X670E / B650E alıyorsun düz 7000 ya da x3d alıp 6000 mhz ramlerle soket ömrü sonuna kadar gidiyorsun sonra bir de son çıkan işlemcilerden birini alıp bios update yapıp devam ediyorsun... gelip o zaman da işlemci anakart yakınca görürsün demenin manası pek yok Intel alan zaten 250-300W ile yanıyor halihazırda :))) O zaman ram mi değiştireceksin anakartı mı yenileyeceksin keyfin bilir ama zorunda değilsin :) Intel de düşünsün L4 mü koyayım ? yine 300w mı çeksek mi acaba ? wi-fi 7 yi mi destekleyip milleti silkeleyeyim ? diye :)
-
"Silkelemek" dediginiz konuda kimse Intel in ustune su dokemez zaten
Z170/Z270 lere bios vermedi Z370 aldırdı.Sonra bir baktık Z170 de 9900K 5,2GHZ calısıyor.Aynı islemcileri defalarca tekrar sattı tuketiciye 6700 dedi 1151 aldırdı 10100 dedi 1200 aldırdı 8700 dedi 1151-V2 aldırdı 10400 dedi 1200 Aldırdı.Cocuklar Duymasın da replik var ya "Temizlik bizim isimiz Sukruuuu" diye o konuda uzman adamlar...
Ryzen 8000 cıktı 10000MHZ Ram destegi dedi.MSI X670E Ace si olan adam 10000MHZ de kullanabilecek mi?Anakart destegi var mı?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huso -- 2 Mayıs 2023; 18:23:51 > -
DDR5'in bant genişliğini iki katı olduğu için ciddi anlamda güzel olur. DDR5 ile geliyor bu arada
-
z170 ile 9900k mı çalıştırıyorlar hocam ilk defa duydum. 7700k çalışıyordu en son bildiğim kadar.
-
Adamlar uygun bios ve islemci uzerinde bir iki yeri kapatarak 9900K yı 5.2 calıstırdılar.
Yani Intel isteseydi Z170 de hepsi calısırdı.
overclock.net
z690 Maximus with z790 DDR5 RAM, anyone test yet?https://www.overclock.net/threads/z690-maximus-with-z790-ddr5-ram-anyone-test-yet.1801630/konuda bir kaç kere görmüştüm cevaplanmıştı bu sorunuz ancak bazı işi bildiğini zanneden arkadaşlar mı aklınızı karıştırdı ? imc anakartta değil en önemli konu burada ikincisi de önceki nesil aldığınız (yani şu an alacağınız x670/b650 hatta a620) anakartın ram tipolojisinin izin vereceği maksimum hız.. eğer alacağınız ryzen 8000 serisi 10000 mhz ddr5 garanti diyorsa x670/b650/a620 anakartınızda da iş garanti olsun diye söylüyorum “4 slotun iki slotu” ram takılı olduğu durumda kaça kadar çıkabilirseniz oraya çıkarsınız 10000 se 10000 8700 se 8700
6400 üst sınır diye bir şey kesin hüküm değil denemek lazım.. msi gigabyte ın am5 bazı modellerinin ürün sayfalarını inceleyin mesela tek modül 48 gb lık ram kitleri çıktıktan sonra maksimum ram desteğini 4x48 = 192 gb yaptılar ürün sayfalarında önceden 4x32 = 128 diyorlardı gibi gibi mantık bu şekilde.. gidip illaki ram desteği için yeni anakart alacaksın diye bir şey yok bios update yeterli o kadar tepe hız ddr5 e gerek olacağını da sanmıyorum özellikle x3d ler için bknz 5800x3d
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Kafamı karıstıran su oldu. Bir kısım bu Anakartlar 12000Mhz destekler derken Bosnak Aga yeni Anakart alınıp tasarruf edecekler yazınca karıstı.
Yoksa Imc nin islemci icinde oldugunu ve bu islemciler ile 6666 ustunun hayal oldugunu biliyorum.
Bir anakartın max kaç MHz RAM destekleyeceğini nasıl öğrenebiliriz? Yoksa gelecekte diyelim ki 10000 MHZ RAM çıktı, anakartlar bunlara kendilerini uyumlu hâle mi getirecek yeni işlemcilerle birlikte?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X