Şimdi Ara

AMD işlemcileri yakında Intel tarafından üretilebilir!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
679
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • AMD işlemcileri yakında Intel tarafından üretilebilir!
    Yarı iletken sektöründe ilginç bir iddia ortaya atıldı. Buna göre Intel, AMD’nin kendi fabrikalarında üretim yapması için rakibiyle görüşmelerde buluyor. Haberi duyuran Semafor, kaynak olarak konuya yakın kişileri gösteriyor.

Detaylar henüz belli değil

İki şirket arasında bir anlaşmaya varılması halinde AMD'nin üretiminin ne kadarının Intel'e kaydırılacağı veya AMD'nin diğer şirketlerin yaptığı anlaşmalara benzer şekilde doğrudan yatırım yapıp yapmayacağı henüz belli değil. Kaynaklar, herhangi bir anlaşmaya varılmamasının da mümkün olduğunu belirtiyor. AMD şu anda yongalarını TSMC’de üretiyor. Öte yandan Intel de bazı ürünlerini TSMC’ye ürettiriyor.

Haberin ardından Intel hisseleri yaklaşık %7 değer kazandı, sene başından bu yana değer kazancı ise %78 seviyesinde.

Son haftalarda Intel'e yatırım yağıyor

Son haftalarda Intel tarafında ciddi bir hareketlilik ve yatırım trafiği yaşandı. ABD hükümeti şirkette %9,9 oranında hisse aldığını açıkladı. Softbank da 2 milyar dolarlık hisse yatırımı yaptı. Nvidia ile birlikte Intel, Nvidia grafik teknolojisini kullanan yeni x86 işlemciler tanıttı; Nvidia ayrıca Intel’den 5 milyar dolarlık hisse satın aldı. Apple ile de iş birliği yollarının araştırıldığına dair haberler çıktı.

AMD ile böyle bir ortaklık, eski Intel CEO'su Pat Gelsinger'in vizyonunu doğrulayabilir. Gelsinger daha önce, ezeli rakibi AMD dahil, dünyanın tüm büyük teknoloji şirketleri için çip üretme isteğini dile getirmişti. 

Ayrıca Bkz.TSMC'de 2nm kuyruğu: AMD ve Intel sıraya girdi

Her iki şirket de fayda sağlayabilir

AMD’yi müşteri olarak Intel için çok önemli bir adım olabilir. Zira şirket, uzun süredir yeni Foundry müşterileri arayışında. Mevcut CEO Lip-Bu Tan, 18A üretim teknolojisini yeterli talep olmazsa tamamen sonlandırabileceklerini söylemişti.

Özellikle Amerikan şirketlerinin Intel ile masaya oturması mantıklı görünüyor. Zira Beyaz Saray, Amerika’ya gidecek çiplerin %50’sinin ülkede üretilmesini istiyor ve yongalara ek gümrük vergileri gelme ihtimali de bulunuyor. Ayrıca Intel ile iş yapmak, şirketin en büyük hissedarı haline gelen ABD hükümetini de memnun edebilir. 

Genel olarak Intel’in Foundry teknolojisi, TSMC kadar ileri seviyede görülmese de, AMD için olası bir acil durumda güvenilir bir yedek üretim kapısı oluşturabilir. Dolayısıyla, bu işbirliği her iki şirket için de mantıklı görünüyor.

Kaynak:https://www.semafor.com/article/10/01/2025/intel-amd-foundry-customer-deal

• 2 şirketle düzgün rekabet değil, oligopoli ve danışıklı dövüş olur. İkisi de kazandığında tüketici kaybeder. Eskiden kapalı kapılar ardında anlaşmalarla fiyat belirleyerek olurdu, şimdi göstere göstere. Artık Abd vatandaşının dahi ülkeyi ele geçirdi diye şikayet ettiği büyük Y. sermayesi yayılmış bir hastalıktır, korkunç insanlık suçlusu Avusturyalı ressam bile İngiltere ve Abd'deki sermaye konusunda haklıydı. Intel umarım boykotlarla sürünerek devam etsin, kullanıcı için de nispeten iyisi odur, ama şüpheliyim, çıkartırlar herhalde.
    Bi' şirketi kurtarmak için neredeyse ABD'de OHAL ilan edilmediği kalmış. Elin ülkesi kendi markalarını korumak için diğer markalarla birlik olmaya çalışıyorken bizim ülkemizde bi' markanın eleştirilecek noktası bulunduğu anda resmen ülkece batmaya zorluyorlar markayı...
  • Bi' şirketi kurtarmak için neredeyse ABD'de OHAL ilan edilmediği kalmış. Elin ülkesi kendi markalarını korumak için diğer markalarla birlik olmaya çalışıyorken bizim ülkemizde bi' markanın eleştirilecek noktası bulunduğu anda resmen ülkece batmaya zorluyorlar markayı...

• Amd aklını yitirdiyse bu mümkün olabilir.

Intel tez zamanda batması dileğiyle.

• Sanki Intel özürlüymüş de herkes onu eğlendirmeye çalışıyormuş gibi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

|| Huawei P30/ELE-L29 || LG 43UF7787 || ZTE ZXHN F6600 || iPad Mini 5th Gen || LG SN4-300W ||

''Yarım kalan bir hikayeyiz artık seninle, ayrı yollara yürüyoruz, hayat bu. Serseri bir rüzgar gibi estin sen şimdi uzaklara. Ben, göğsümde solgun bir gülle yaşarım yıllarca. Yaşamaksa bu! Ayrı akşamlara yatıp ayrı sabahlara uyanırız bundan sonra, hataları aşk sanıp başka tenlerde avunuruz boşuna. Ve gizli gizli yaralanırız... Şunu bil ki daima en güzel yeri hatırana saklarım talan olmuş gönül bahçemde. Saçlarımda tel tel hüzünlerle, gözlerimde azalan güneşlerle, ben hep seni beklerim bu şehirde. Bir gün dönersin diye...''
  • Surface Area S kullanıcısına yanıt
    Batırmazlar, mümkün değil bir şey. Dünya üzerinde alternatifi yok (AMD de Intel sayılır çünkü).

• Surface Area S kullanıcısına yanıt

Ama şimdi Intel öyle bir şirket.

Nasıl ki litografinin kalbi Veldhovenlı ASML ve ardından NIL geliştiren Canon rekabet etmeye çalışsa da,

Çip döküm üretim konusunda 1. Tayvanlı TSMC 2. G. Koreli Samsung 3. ABDli Intel.

Şimdi Qualcomm, Nvidia, Apple, MediaTek, AMD gibi firmalar normalde döküm işlerini TSMC'ye emanet ediyor. IBM uzun yıllardır Samsung ile devam ediyor. Bu arada Nvidia ve Qualcomm ara sıra Samsung TSMC arası dönen paylaştırma döküm işinden zararı ortalama bir konuma getirme çabasında.

Bununla birlikte olası Çin Tayvan geriliminde TSMC sırtında hedef tahtası ile geziyor olacak.

Bu Trump'ın en çok korktuğu, belki de haklı olarak korktuğu husus.

Eskiden IBM, AMD, TI, National Semiconductor gibi firmalar ana akım çip döküm işlemlerini yapıyor olsa da şu an çoğu ana odak işini değiştirdi. Döküm işi de niş faaliyetler dışında sadece Intel'de kaldı. AMD Global Foundries firmasına sattı, şimdi döküm işinde de TSMC eline bakıyor.

Eğer bu gerçek olursa ki mümkün AMD de tıpkı Nvidia Qualcomm gibi paylaştırma yolu ile döküm operasyonlarında yaşanabilecek olası gecikme üretim problemleri sorunları atlayabilir.

Umarım Intel döküm kalitesinde iyileşmiştir. Samsung da bu konuda çok sıkıntı yaşadı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 2 şirketle düzgün rekabet değil, oligopoli ve danışıklı dövüş olur. İkisi de kazandığında tüketici kaybeder. Eskiden kapalı kapılar ardında anlaşmalarla fiyat belirleyerek olurdu, şimdi göstere göstere. Artık Abd vatandaşının dahi ülkeyi ele geçirdi diye şikayet ettiği büyük Y. sermayesi yayılmış bir hastalıktır, korkunç insanlık suçlusu Avusturyalı ressam bile İngiltere ve Abd'deki sermaye konusunda haklıydı. Intel umarım boykotlarla sürünerek devam etsin, kullanıcı için de nispeten iyisi odur, ama şüpheliyim, çıkartırlar herhalde.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • AMD ve Intel in sahibi aynı şirketler zaten. Pepsi ve coca cola gibi farklı ve rakipmiş gibi kendilerini pazarlıyorlar ama aslında onlar kardeş sahipleri aynı.

• trump baba demiştir intele yaptırın sallayın tsmc yi.
    gariplik yok bence samsungda apple çipini üretiyordu bir ara. hatta sipariş almak için takla atıyordu. sonuçta para kazanıcak ha ordan ha burdan

• Intel fabrikalarında, Amd işlemci üretilirse Ryzen mimarisini de araştırır intel. Tersine mühendislik yapıp taklit ürünler de çıkarabilir. İşlemci üretimi için tasarım gönderecek adamlar intel e o zaman. Intel bunu ileride kendi ürünlerine de uygulayabilir. Ryzen benzeri işlemci üretir intel de.

• Intel açısından en mantıklı ilerleme bu yönde olacak, zaten finans çevrelerinin görüşü Intel'in döküm kısmının ayrılması yönünde. Birkaç parçaya bölünüp yoluna devam etmeli, Trump yönetimi de Intel'in bu kapasitesini Çin ve Taiwan menşeli ürünlere ve teknolojilere bağımlılıktan kurtulmak için kullanmak istiyor.

Nvidia bastırsa sorun olmaz AMD için risk,
    Özellikle epyc gibi işlemcilerde verim ve düğüm yoğunluğu çok önemli, 1mtr bile çok önemli.

Yüksek ihtimale en son geçenelerden biri amd olur.
    Ortada nefret veya rakiplikle alakalı olan bir durum yok.

• Ben amd olsam rakibim intele bir mühendislik vs kaptırmamak için buna girişmezdim bu 1

Tsmcnin dökümlerimi yoksa intelin dökümleri daha kaliteli olur bu da 2. Yani bilmiyorum hakim değilim ama tsmc rolls royce’sa intelde bu işin volkswageni gibi bişeydir bilemiyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    AMD Ryzen 7 5800X3D Msi RTX 3080 Suprim X 10G Msi B550 Tomahawk G.Skill Trident Z Neo RGB 32GB 3600Mhz CL16 (16.16.16.36 Samsung B-Die) DeepCool LS520 WH 240MM WD Black SN770 1Tb Gen4 WD Blue SN570 1Tb Gen3 Samsung 870 Evo 1Tb Samsung 860 Evo 500Gb Seasonic Prime Snow Silent 650W 80+ Platinum CM TD500 Mesh V2 ARGB Beyaz Viewsonic Omni XG2431 24" 240Hz IPS
  • hikaye.... 14++++nmden başka döküm yapayan intelmi amd işlemcilerini üretecekmiş. böyle şaçma şey olmaz. tsmc ve amd varken tüketicinin başka hiçbirşeye ihtiyacı yok

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.