< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
AM5 Anakart Önerisi (9800X3D ve RTX5090 SUPRİM Liq. SOC SİSTEM)

-
-
İkisi de olabilir.
Diger parcalar iyi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reasonable Doubt -- 27 Ağustos 2025; 8:33:24 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
5090 suprim liquid yerine bence 5080 super almaniz daha iyi. Ileride satarken daha hizli gider. XX90 serileri nvidia yeni kart çıkarınca cok ciddi zarar ettiriyor ikinci elde. Ozellikle sivi sogutmali modeli de satmasi zor herkes almaz. 5080 super tuf alip geçersiniz
Anakart icin ise tomahawk daha iyi bence
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ` quaD. -- 27 Ağustos 2025; 9:29:13 >
Hocam 2. El satıştan bağımsız beni dertsiz bir şekilde 2-4k monitörde götürsün yeter diye düşünüyorum. Super çıkış tarihi belli değil zannımca. Anakart hakkında neden msi tercih edersiniz kısaca açıklar mısınız?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
5090 yinende zarar yazar ileride. Super serisi cikar yakinda. Tomahawk kaliteli oluyor f/p tam
Teşekkürler hocam, 5080 Super in yeteceğini zannetmiyorum
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Anakart seçmek sabır işidir, kan işidir, gözyaşı işidir. Neye ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz öncelikle, sonra seçim yapmalısınız.
Sadece 2k-4k oyunculuk sistemi için x870e chipset gereksiz harcama bence. Ayrıca son chipseti almakla sorunsuz bir anakarta sahip oluyorsunuz gibi düşünce var insanlarda bu da yanlış bir düşünce. Usb 4.0 ihtiyacınız yoksa b850 alın geçin derim.
B850 de önerilerim.
Asus Tuf b850-Plus Wifi - Yaklaşık 17vrm*80A=1360A çıkış gücü. Bu kartın matx versiyonu daha fazla i/o'a sahiptir.
Gigabyte B850 Aorus Elite WIFI7 - Yaklaşık 18vrm*55A=990A çıkış gücü. Daha premium modeldir vrm'den kaybetse de i/o(giriş/çıkış) miktarı fazladır.
x870e deki belirttiğiniz kartlarda ise;
Msi Tomahawk'ın bu modeli alc4080 ses kartına sahip ve küçük bir araştırmayla iki yıldan fazla süredir hala daha problemli olduğunu göreceksiniz. Ha dış ses çok önemli değil benim için yada bu kadar pahalı sistemi dizmişim, bu problemi bir harici dac ile aşarım derseniz alınabilir. Gigabyte x870 Aorus Elite ise alc1220'ye sahip ve sorunsuz diyebiliriz. Fakat vrm olarak msi tomahawk'ın gerisinde kalıyor.
Msi x870e Tomahawk - Yaklaşık 17vrm*80A=1360A çıkış gücü. Eksisi ses kartı, artısı i/o sayısı yüksektir. Lakin usb 4.0 çıkışları m.2_2 ile kısmen ortak kullanır.
Gigabyte x870e aorus elite wifi7 - Yaklaşık 20vrm*55A=1100A çıkış gücü.
Toplam akımın faydası nedir? En pik anında 160A çekecek olan 9800x3d için buradaki tüm kartlar yeterlidir. Daha yüksek ram frekansları hedefliyorsanız. IMC dediğimiz hafıza kontrolcüleri cpu içinde olduğundan, cpu'yu besleyecek olan anakartın vrm'lerinin kalitesi, soğutması doğrudan etkili olur. Ek olarak hiçbir zaman bu anakartlardaki akımın tamamına ihtiyaç duymuyor olsak bile, daha fazla faz ve yüksek akım kapasitesinin faydası fazlara binecek olan yükün paylaşımını artıracak ve daha stabil, daha az sıcak vrm'ler sağlayacaktır.
Ben burada, Asus Tuf b850-Plus wifi alırım kendime alacak olsam. Ortalama bir i/o ya sahip anakart takacağım çıkışlar ve usb sayıları belli. Vrm olarak güçlü bir kart, istediğim herşeyi sağlıyor. Usb 4.0'a ihtiyacım yok. Gpu için bir adet Pcie 5.0 çıkışı var. Bir adet m.2 pcie 5.0 x4 slotu var. Wifi 7 ye sahip. Temelde bana yeni teknoloji adına usb 4.0 dışında her şeyi sunabiliyor. 9k-10k'ya daha uygun kartları da tercih edebilirsiniz bu arada, o skalada da çok iyi kartlar mevcut.
Sizde kendi kullanım amacınıza göre (usb 4.0, çoklu m.2 pcie5.0 slotu, i/o miktarı, vrm gücü) belirleyin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lyrazed -- 28 Ağustos 2025; 1:33:10 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X