Şimdi Ara

Almanya'da Aldığımız Maaş Konusunda Kaos (Tecrübesi olan bilgilendirsin lütfen) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
53
Cevap
2
Favori
3.409
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hocam benim arkadaş BMW fabrikasinda çalışıyor vasıfsız işçi olarak girmişti 3500 Euro alıyor vergi kesintilerinden sonra eline geçen para bu, bu Ağustos ayında görüşmüştük kendisiyle, Almanyada ne iş yapacaksiniz bilmiyorum, arkadaşım 15 yıldır Almanyada ikamet ediyor eşiyle beraber çalışıyorlar.. Evleride kira Berlin'de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nevzat.Yildiz -- 10 Ekim 2021; 20:43:39 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Türkiye'ye gelin iki kişi 5600 para yapar güzel para krallar gibi yaşarsınız.

• gross net tax calculator germany 2021 german wage tax calculator 2021 (brutto-netto-rechner.info)

Vergi kategoriniz ne? Şu siteden vergi kategorisi 5 seçili halde yapınca senin brüt 2577EUR net karşılığı 1437 EUR oluyor.

• Normel, sigorta kesintisi ve maas vergisi derken 1100€ rahat kesilir. 3000€ net almak icin 5000€ brut kazanmak zorunda kaliyoruz. Dusun senin maasin iki katini vergi olarak oduyoruz.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Patience kullanıcısına yanıt

Eşim Alman vatandaşı. Ben Türk. Dil sınavını geçmem gerekiyordu oraya geçişi başlatabilmek adına. Eşim benden önce gitti -ki ikametgah işlerini halledebilsin (zorunlu isteniyor).

Orada ev hazırlıkları namına bir işe girdi ve sonuç bu. Eşim ben olsam da olmasam da orada yaşayacaktı zaten. Bende ayak uydurmak durumunda kaldım. Ancak beklediğim bu değildi.

Bu arada eşimin akrabaları okumuş, meslek sahibi bireylerden oluşuyor. Hiç kimsenin maaşı uçuk kaçık değil. 2000-4000 bandında geziyor en iyileri. Eşim ve ben buradan mezun olduk (kendisi babasına destek olmak için TR'ye geldi ve üniyi burada bitirdi), dolayısı ile Almanya'da bizim diplomamızın 5 kuruş değeri yok.

Eşimin dayısı ile bu konuyu konuştuk ve bana "benden aldığını sana, senden aldığını yarın öbür gün bana veriyor, bu sayede sistem herkesi bir şekilde besliyor, sokakta önünü kesen adam olmuyor, alt tabaka kalkınınca üst tabaka da kendi içinde rahat ediyor, ama eline geçen net rakamlar küçük olunca kötü bir görüntü oluşuyor" dedi.

Kelimeler ne kadar mantıklı gelse de hala sindiremiyorum. Bana ne sokaktaki adamdan. Evsizlerden. Bağımlılardan. Kiliseden. (evet bunların hepsi için vergi alınıyor) Çöpleri 4 ayrı şekilde topluyorlarmış. Ben mi dedim toplayın ?

Çoğu hizmet sizi doğrudan ilgilendirmiyor. Ancak inanılmaz büyük kesintiler var yinede. Vergi dediğimiz şeyden kaçış yok anlaşılan, ha Türkiye ha İsviçre ha Almanya. Bir şekilde size verileni ısırmayı başarıyorlar.

Bende bu yazdıklarıma rağmen gideceğim ama sadece hayal kırıklığı içindeyim ve belki bir aydınlatan olur dedim. Devlet nasıl benim maaşımın yarısına el koyar yahu ?

(not: evet TR'de orta seviyenin biraz üzerinde hali hazırda kazanıyorum)

• Brutto netto rechner diye internetten arat. Oraya maasini , vergi dilimini yasadigin eyaleti ve kilise vergisine tabi olup olmadigina dair bilgilerini gir asagi yukari net maasin cikar ortaya. Evliysen maasin yuksek olaniniz steuer klasse 3 e gecsin digeri de 5 e gecsin. Boylece yuksek olan brut maasdan daha az kesinti olmus olur. Eger brut maasiniz esinle ayni olacaksa 4-4 vergi dilimine devam edin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar dostum.Elimden geldiğince sana yardımcı olmaya çalışayım.Bende buralara yeni geldim sayılır.2 yıl kadar oldu.Neyse fazla uzatmadan birkaç soru sormak istiyorum müsadenle 

Öncelikle eşinizin sözleşmesi var mı?Eğer var ise ordaki ücret detaylarını kontrol edin.Zaten şu an kendisi yalnız olduğu için vergi sınıfı "1" olacak burada haklısınız.Bunun yanında fazla mesai yaptı demişsiniz ve kendinizce bir hesap yapıp mesai saatleri için mesai saati başina %50 fazladan hesaplamışsınız ama malesefki bu doğru değil.Almanyada ne yazık ki her işveren bunu uygulamayabiliyor.Bu yüzden sözleşmeniz varsa şartlarınızı kontrol edin.Ayrıca her ay maaş brodrosu verilir.Orda ücret detaylarını daha ayrıntıli görebilirsiniz.Neler kesilmiş, kaç saat çalışmışsınız, saatlik ücretiniz ne kadar vs. gibi Şu an benim çalıştığım işyeri "kurzarbeit" yani Türkiye'deki adıyla kısa çalışma ödeneği uyguluyor.Yani şu demek ben aldığım brüt maaşın bergileri düştükten sonraki kalan net ücretin %80 ni alıyorum.Bunu şoyle açıklayayım.

1600 Euro brüt üzerinden yaklaşık sigorta, vergi vs düsüldugunde 1278 Euro civarı elinize gecer eger vergi sınıfıniz "3" ise bunun %80 ini hesaplayin ay sonu bu parayi alirsiniz.10 saat veya 100 saat calisin farketmez.Ancak sozlesmenizde yazan 160 veya 169 saati doldurursaniz o zaman %80 değil tam maasinizi olan 1278 Euro alirsiniz.

Size maasiniz daha rahst hesspliyacsğinız birde site linki vereyim orda vergi sinifi, brut maas, calisilan bolge, yasiniz gibi bilgileri girerek elinize ne kadar maas gececek kolayca hesaplayabilirsiniz.

www.brutto-netto-rechner.info
    Brutto Netto Rechner 2019 2018 Gehaltsrechner 2019 2018 Lohnrechner Gehalt
    https://www.brutto-netto-rechner.info

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 12 saatten 6 gün bazen 7 gün çalıştığım oluyordu ve türk halkının büyük çoğunluğu 12 saat çalışıyor özel sektörde varsa böyle bir kıyas alalım hocam :)

• gokmernes84 kullanıcısına yanıt

Kafamızdaki pek çok soruyu cevaplamışsınız hocam, çok teşekkür ederim. Eşimle kafamızı en çok kurcalayan noktaydı "bunlar mesai ücretini kaç yazdı" gibisinden. Sözleşmede 10,50 yazıyor yine çünkü. Büyük ihtimal mesai dediğiniz gibi işletilmiş kontrol ettiğimizde. Vergi dilimi "1" dediğiniz gibi yine ...

Peki kanunen bunu yapma hakları var mı ? İsterlerse böyle bir sözleşme uygulamaya sokabiliyorlar mı ? Zira mesai saatlerinin elden ödenmesi istendiğinde bir kaç işçiye "kanunlar kanunlar" demiş durmuş patron. İnternette gördüğüm kadarı ile kanunen %50 min uygulamak zorundalar. Bizde onlara kanunları uygulatalım o zaman ?

Böyle bir durumda şikayet etsek ne gibi sonuçlar söz konusu olabilir ? (işten atılma vs vs)

Zaten dediğiniz gibi baz saatten ele alındıysa maaş %33-35'i de koparınca maaş hesabı doğru oluyor. Bu nedir arkadaş ya... Ayrıca 169 saat konusundaki aydınlatma için ayrıca teşekkürler.

• Antikaruh kullanıcısına yanıt

iyi Alman devleti maaşının yarısını kesiyor.

Burda maaşının %80'ı vergiye, kalanıda kötü yönetilien ekonomiden ötürü havaya gidiyor.

• Buradan kesintileri hesaplayabilirsiniz.

Bahsettiğiniz brüt maaşa göre elinize yaklaşık 1770 eur geçmesi gerekiyor level I'de iken. Siz oraya gidip oturum iznini alınca o level III'e geçecek maaşı 1996 eur olacak.

www.brutto-netto-rechner.info
    gross net tax calculator germany german wage tax calculator 2019
    https://www.brutto-netto-rechner.info/gehalt/gross_net_calculator_germany.php

Vergi konusunda Almanya'da azdan az çoktan çok gidiyor bun sayede gelir dağılımı adaletinde Dünya'nın en üst sıralarına oynayabiliyor. Maaşınızdan kesilen paranın tamamı ise vergi değil. Emeklilik payı, sağlık sigortası vb. de var.

• kerimcem K kullanıcısına yanıt

Doktora öğrencisiyim, eşimle yaşıyorum, 2000 eur net alıyorum. 2+1 70m2 eve 750 eur veriyorum. Bu ay milano ve amsterdama uçak bileti aldım 2 kişi gidiş/dönüş. Ülke içinde 2 şehir gezdim. Türkiye'nin en iyi üniversitesinden mezun bir mühendisim, Türkiye'de çift haneli aldığım paranın neredeyse yarısı Ataşehir gibi boktan bir semtte kiraya gidiyordu, kalanını da bozdur bozdur harcıyorduk. O yüzden cahil hamasetinizi bu konuda yapmayın :) Kendiniz gibi koyunları güdün.

• transverse T kullanıcısına yanıt

vatanı fakir zengin koca değil diye vatanına sövende bir sizden çıkar zaten anca, türkiyeye zengin bir ülke diyen oldumu almanyadan daha iyi diyen oldumu.

budada ileri vasıflı dokatora yüksek lisanlı kişileri görüyoz çok açlar sürünüyorlar adeta, he he yedim boş yapma yani .

batı tapkanlığınında bir sınırı olmalı yani istersen euroları al yere ser secde et,merkatme süreleri az kaldı beklemede kal gençsen görücen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 11 Ekim 2021; 15:18:9 >
  • kerimcem K kullanıcısına yanıt

aynen aynen süreleri az kaldı :) köpek gibi dileneceksiniz yalvaracaksınız

• transverse T kullanıcısına yanıt

onun sizin gibi beyni yıkanmışlar yapar kahraman türk halkı açından ölse yapmaz bu vatan yamalı çorapla dolaşan halkla kurutuldu ülkeleri fakir zorda diye vatanlarına sövmediler canlarını verdiler, kafanı yorma sen paraya batıya tapmaya devam et ,euronu yudumla ve sus.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 11 Ekim 2021; 14:38:33 >
  • Almanya'da birlikte yaşamak ile resmi olarak evli durumu ve çocuklu durumu değişiyor.Eyaletten eyalete de durum değişiyor.

Kesinti ücretlerini kontrol etmeniz lazım.Üstte bazı kişiler demiş.Dini kesintiler varsa kilise cami vs.Buralara haberiniz olmadan ok vermiş olabilirsiniz.Bunu iptal ettirin.Hatta bu kesintileri geride alırsınız.

Vergi diliminde 3 üncü sınıfta olmanız için evli ve beraber aynı evde yaşamanız şarttır.Ayrıca çocuklu iseniz.Vergi diliminde baya avantajlı duruma gelirsiniz.Çocuk yardımlar kira yardımız vs bir ton zamazingo var.

Almanya'da arkanızda bir devlet olduğunu anlıyorsunuz verdiğiniz vergiler %40-45 dolayında ama abu size geri dönüyor.

Türkiye'de direk vergi %40 dolaylı vergilerle bu rakam %73'e ulaşıyor.Dünyada vergi anlamında rekor kıran tek ülke Türkiye.Bunun hesabınıda vermiyor.Halka geri dönüşüde yok gibi birşey.Bu nedenle vergilerin amansızlığı daha çok göze çarpıyor.

Almanya'daki vergi durumu ve alım gücünü Türkiye ile kıyaslayıp Türkiye'yi övenin biraz utanması lazım.

Almanya'da çocuk yapabilirsiniz evlenebilirsiniz.Devlet arkanızda durur.O nedenle nüfusununda etkisi ile evliliğe teşviki vardır.Malum ortalamada yaşlı ülke yaş ortalaması 41 mi neydi.Bu nedenle var olan emeklilik sistemini döndürmek ve istihdamı teşvik için evlilik düzenli yaşam çocuğa teşvik fazla.

• M3lank0lik kullanıcısına yanıt

Türkiye mevcut konumda hiç bir şekilde övülemez. Bu tartışılamaz bile. Ancak Almanya'nın senden alıp milletin çocuğuna vermesi olayı can sıkıcı. Ya ben hiç çocuk yapmazsam ? O parayı geri verecekler mi ?

Sosyal devlet anlayışı, devinim anlayışı, kendi içinde kavrulabilme terimleri falan... Anlıyorum ama yinede senden para alıp millete verilmesi ve bunun açık açık yapılması (hak hukuk etik olarak iyi) biraz can acıtıyor.

Millet 4-5 çocuk yapıp, bir iki tane de hastalık raporu alıp bütün gün evde yatıyor. (Öz teyzem, eşimin annesi vs öyle başkasına da bok atmıyoruz, bizzat kendimizden örnek veriyoruz)

Ama biz sırf sağlıklıyız ve çalışıyoruz diye böyle de yük bindirilmez ki. Biri evde yatıyor, öteki günde 8-10 saat çalışıyor. (işin siyasi boyutunu, TR'de 8-10 maaşlı şereften yoksunları falan katmıyorum. Hak hukuğun işlediği matematiğin denklemin kurulduğu düzlem üzerinden konuşuyorum)

Kaynanam sürekli geziyor. Neymiş tansiyonu varmış, ufaktan şekeri varmış. 640 euroluk evde oturuyor. Neredeyse her şeyini devlet karşılıyor. Sadece yatıyor, dondurma yiyor. Teyzem; olmuş fabrika, paso çocuk pırtlatıyor, isimlere yetişemiyoruz. 4. çocukları geldi dünyaya. Bir işçi maaşı alıyorlar o çocuklardan.

Bende 220 saat çalışıp 1400 euro alacağım ? O zaman bende çalışmayayım. Bir tane taş da bana verin, üstüne oturup yatayım bütün gün. Felsefelerini, mantıklarını kafam almıyor. Olay bu kadar aslında. O teyzemin çocuklarına verilen para niye benden çıkıyor. Ben istemedim o çocukları.

Bu konuda ABD en iyisi sanırsam. Ne kadar yük olursan, o kadar vergi ödersin. Nokta. Ne kadar devlete yük olmaz isen, o kadar az kesilir. Çok çalışırsan çok kazanırsın. Çok katkı sağlarsan çok kazanırsın vs vs

Almanyada tam tersi. Çok çalış az al. Ne kadar çok kazanırsan o kadar çok keserim senden .... ????? Nasıl o "çokluğa" ulaşacağım o zaman. Bakın yukarıda yazmışlar, elinize 3000 geçmesi için 5000 kazanmanız lazım diye. Alışmam gereken çok şey olacak anlaşılan.

Bende diyecektim.Ha sen ben kendim kazanırım kazandığımıda kendişme harcarım diyorsan yanlış ülke seçmişsin.

Bu noktada senin fikrin ABD direk.Çünkü orada yok selfi çekerken düştüm ayağım kırıldı.Yok akrobatik hareket yapayım derken bir yerime birşey oldu.

Saçma sapan kaprislerle kendimi yemeğe vurdum olduğum 150 kilo türlü türlü hastalığım çıktı.Deyip gelenlerin yükünü kaldırmak istemiyorsan ABD en iyi seçimin oldurdu.Ya sen girişimci olacaksın yada kendine göre bir firma seçip oranın sana vadettiği tabi senin birikim tecrüben kazanımın karşılığında sana uygun sağlık paketi verecekler.Bu sayede kimseye takılmadan yaşayacaksın.

Fakat ABD'ye gitmek için baya vasıflı bir insan olman lazım.Orta direk gidenler umduğunu bulamaz geri döner.Büyük ihtimal okul manasında istediğin olmazsa buradan oradaki bir kuruma transferde yararlı olabilir.Fakat bunlar ciddi uğraş emek çaba ister.

Bu noktada avrupa daha iyi bir seçenek.Milyonersen fikrin düşüncen varsa bunla abd'ye katkı yapacak hem bulduğunu geliştirecek marka yaratacak hemde kendin kazanacak rekabet çıkararak veya ortak olacaksan ABD kabul eder aksi takdirde işin zor.

ABD'de devamlı hırslı olman lazım.Yani belli başlı mesleklerde çalışıyorsan şuan yazılım mesela çok iyi şartlarda çalışabilirsin.Onun dışında çoğu şey rezil mesela.Birde öyle hizmet sektöründe çalışmak insanı usandırır watla geldiğinde neysede gez gör tanı ayağına normal manada gelmek baya sıkıntılı bir durum.

Avrupada bireye önem veriliyor.Türkiye'de aileye atılıyor herşey ailede durum ne ise o.Ha sağlık bakımında almanyada taşladığın sistemin negatif yönleri Türkiyede de var.Mesela sgknın patlamasının sebebi doğuda kontrolsüz çocuk yapan yeşil kartla abonman gibi çalışanlar bu nedenle ödediğin prim giderek artıyor kesintide sen ister sağlık hizmeti al yada alma farketmez.Senin ödediğin o primler doğuda 10 çocuklu bir ailenin bir çocuğunun masrafına gidiyor.Sonuçta gökten yağmıyor o paralar.

Almanya'da kötü birşeye teşvik edilmiyor insanlar aile kur çocuk yap diyor e arkanda duran bir yapıda var.Ha sen ben bekar takılırım yok manita yaparım kafama göre dersen ki vatandaşlığıda alman baya zor olur bu kafa ile harcamanda fazla olur.Vergi kesintiside.Bir sirkülasyon yaratmışlar.Bu şekilde düzene sokulmuş.

Yani aynı şeyi Türkiye'de yapsalar tamamıyle eleştirilir göze batar evet almanyada çocuk yardımı alacapız diye on çocuk yapan manyaklarda vardı.Sonra buna sınırlama getirdiler.Ha ne oluyor belli yaşa kadar yardım varda bu akılsız yarı cahillerin çocukları sonradan suçlara karışıyor uyumda sağlayamıyor izole yaşıyorlar zaten.

Ama şunu söyleyebilirim.En uygun sistem Almanya'dadır.Hollanda'da sıkıntı çekebilirsiniz.Norveç filan diyenler var isveç filanda oranın havasına uyum sağlamakta size kalmış kimisi iyi der kimisi kötü.Ama benim görüşüm en uygun yer Almanya.

Ha bireysel olarak dediğim gibi belli bir nitelikli sınıfta iseniz en doğru karar ABD'dir.Kanada filan çok pahalı kiralar vs.ler Aldığınız geri gider elinizden çoğunlukla.

Kanunlar konusunda ne desem boş malesef çünkü ben buraya gelirken çok araştırma yapmıştım.Örnek olarak aile birleşimi hem Türkiye'de hemde Almanya rathaus'ta özellikle ne gibibe evraklar istiyorsunuz, ne yapmamız gerekiyor gibi sorular sormuştum.Adam elimize bir kağıt tutuşturup bunları, bunları yapacaksınız dedi.Bizde tamam dedik.Ama gel gör ki benim eşim AB vatandaşı olduğu için kağıtta yazan çoğu şey yanlıştı.Ankara konsoloslukta evraklarımı verdiğimde görevli tebessüm etmişti :) bu evraklar yanlış daha doğrusu eksik.Sizin eşiniz AB vatandaşı dil sertifikisana ihtiyacınız yok.Birkaç belge istiyeceğim onları hazırlayp e-mailile yollayın hemen işlemlerşnize başlayalım demişti.Buda kenarda böyle küçük bir anı olarak dursun burada.Yani demem o ki kurallar, kanunlar fazla takılma buraya geldiğinde düzeninini kurmaya çalış biran önce dişinizi biraz sıkın ondan sonra herşey kendiliğinden düzelecek emin ol.Zamanla öğrenir ve alışırsın.Ha bu demek değilki hakkınızı yedirin.Ama dediğim gibi siz söleşmenizi ayrıntılı kontrol edin.Mesai ücreti ile iliğili birşeyler yazıyormu?Yazıyorsa ne kadar?Normal saat ücreti kadar mı yoksa dediğiniz gibi %50 gibi bir ibare varmı?Bazı işverenler mesai ücretlerini "izin" olarakta kullandırabiliyor.Bilginiz olsun.Misal günde 8 saat çalışıyorsunuz.Bir ayda fazladan 32 saat mesai yapmışsınız.Bunu size dört gün izin olarak kullandırabilir.Buda ufak bir aytrıntı olarak aklınızda bulunsun.Sormak istediğiniz birşey varsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. 

• 4hm3t.# kullanıcısına yanıt
    Almanya'da kiralar yüksek hikayesi bitsin artık ya.
    TL kazanıp Euro harcamiyor oradakiler. 1000 Euro kira verenler Türkiye de 1000 TL kira veren gibi.

Sadece İstanbul da değil Türkiye nin neredeyse her yerinde o bölgenin olması gereken kira fiyatlarının çok üstünde kiralar isteniyor artık.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.