Şimdi Ara

Almanca Öğrenme Deneyimim ve Öneriler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
5
Favori
4.138
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Almanca konusunda bu sene için kendimi geliştirmeyi düşündüm ve Almanca öğrenmeyi kafaya koydum. 1 hafta önce başlayan bu serüveni interaktif olarak haftalık bir şekilde sizlerle paylaşmayı düşündüm. Hem kendi gelişimimi görmek hem de bir şekilde Almanca öğrenmeyi düşünenlere yardımcı olmak adına bu başlığı açtım. Üniversitede 4 sene Almanca görmeme ve her sene çakmama rağmen hem eğitim sistemi, hem haftalık öğrenme saati, hem de üniversitede çalışma isteğimin olmaması nedeniyle ne yazık ki Almancayı bir türlü öğrenemedim. Aradan 8 sene falan geçmiş sanırım ve bu süreç içersinde bir gram Almanca bakmamıştım. İşim gereği turistlerle kulak aşinalığı yapıyordum ama konuşma ve anlama tam anlayamıyordum. Anlama, konuşma seviyem %3-5 civarıydı. Yani başlangıç olarak aklımda kalan ufak tefek cümleler vs idi.

Öncelikle bu sistem tamamen evde online öğrenimi ve çalışmayı amaçlıyor. Çalışma metodlarım kendime özel olup, herkes uygulayabilir. Uygularken hangi kısma ağırlık vereceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Burada önemli olan kendinizi tanıyarak nasıl daha hızlı öğrenebileceğinizi belirlemek. Örneğin bazılarımız kelimeleri resimlerle görerek öğrenirken, bazılarımız devamlı yazarak öğrenmekte. Bu yüzden kendinizi tanıdıktan sonra dil öğrenmeye başlamanız ve bir program yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Günde 2 ve 4 saat arası haftada 6 gün dil öğrenmeye zaman ayırmanız gerekmekte. Aksi takdirde hedeflenen yolda başarılı olmak imkansız gibi. Bu programda yine belirttiğim gibi günde 2-4 saat arası çalışıldı. 2 saatin altına kesinlikle inmedi. Sadece dinleme olsa bile en az 2 saat çalıştım.

Ek olarak çalıştığım dersler ne yazık ki İngilizce anlatımlı. Bu yüzden İngilizcesi olanların uyguladığım programı takip etmesi daha yararlı olacaktır.

Kullanılan Kaynaklar:

Gramer ve bazı kelimeler için Türkçe kaynaklar:
    - Almancax sitesi
    - Almancam sitesi
    -
    deutsch.info
    A multilingual website to learn German
    http://deutsch.info

Sözlük için:
    - Almancasozluk.net

Yabancı Dersler
    - German101pod.
    - Live Mocha
    - Babbel

Şu an German101pod için yılbaşı özel premium üyelik 1 aylığına 1 dolar karşılığı. 1 ay sonunda isterseniz devam etmesini iptal edin normal üyeliğe dönerek devam edin. Premiumda tüm dersleri indirebiliyorsunuz. Ayrıca e-mağazasından istediğiniz bir dil dersini ücretsiz indiriyorsunuz yılbaşına özel. Mutlaka tavsiye ederim.

1 haftalık deneyimimi yarın veya pazartesi paylaşacağım. Ancak uyguladığım programda gayet başarılı bir şekilde konuşmaya başladığımı ve temel olarak başarılı olduğumu belirteyim. Şu an için tamamiyle temel bir diyalogun içersine girip konuşabilir duruma geldim. Kendim bile şaşırdım diyebilirim. Üniversite öğrendiğim 4 senelik ders sonucu bile bu kadar ilerleme görememiştim kendimde.

Dediğim gibi kısa bir süre sonra gün gün ne kadar zaman ayırmışım, neler yapmışım bunlardan bahsederek 1 haftalık sonunda geldiğim seviyeyi göreceğiz. Hafta haftada seviyemizde ne gibi ilerlemeler oluyor, tavsiyeleri kullananlar başarılı oluyor mu tartışalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jacktheblack -- 29 Aralık 2014; 17:38:34 >

• Tebrik ederim güzel bir konu, burada ki günlüğünüzle hem kendinizi takip eder ve motive edersiniz hemde konuyu okuyanlar bilgi sahibi olur ve motive olur, aslında yeni dile başlayan herkes bu tarz bir ilerleme çizelgesi tutsa bu sitede harika olurdu.... kolay gelsin..

Bu arada Livemocha sitesini Rosetta stone satın almıştı sonra değişen içerikten bazıları şikayet ediyordu, nasıl sen memnun musun ? Genelde Busuu ile kıyaslanıyor, Busuu B2 seviyesine getirdiğini iddia ediyor Licemocha'da durum nedir ?
  • Livemocha sitesini ilk başlarda kullanmaya başladım ancak, ders içeriği çok karmakarışık. Level level dersler var ama belli bir sıra yok ve ne öğreneceğini farazi bir şekilde seçmek zorundasın. Öğrenmek açıkçası çok zor olacak oradan tahminimce. Tekrar için gayet güzel bir sistem ama. Devamlı tekrar yaptıran bir sistem ki daha önceki araştırmalarımda Rosetta Stone'nun eğitim sistemiyle uyuşuyor. Herhalde satın alındıktan sonra bu şekilde bir değişime gidildi diye düşünüyorum anlatımlarda. LiveMocha'nın güzel yanı öğrenmek istediğiniz dili konuşan kişiler size feedback verebiliyor. Bu gayet güzel. Ancak şöyle bir durum yaşadım. 1 haftadır Almanca quizlerime herhangi bir feedback alamadım

Busuu konusu ise çok çetrefilli. Ben eğitim sistemini beğenmedim ve ücretli alternatiflerine baktığımda Busuu'yu almanca için tavsiye etmem. Ücretliler için yukarıda verdiğim sitelere yönelmeniz verim açısından daha iyi olacaktır. Çoğunda gramer konuları ilk başta ele alınmıyor. Yavaş yavaş siz cümle yapılarını kelimeleri vs öğrendikten sonra sizlere veriliyor. Germanpod101de bu durum böyle ve oldukça işe yarıyor. Örneğin almanca Der, Die, Das artikellerinden nefret eden bir çok kişi tanıyorum Burada sistem bunu hemen size verip sıkmıyor. Belli bir süre sonra size zaten öğretiyor ve siz ister istemez öğreniyorsunuz.

Babbel sitesini yeni ekledim konuya, çünkü eklemeyi unutmuşum. Sistem germanpod101 gibi belli seviyelerde dersleri size belli sırayla anlatıyor. Bu da zamanla sizi yukarılara taşıyacak konuma getiriyor. Ben ücretli olarak germanpod101 ve Babbel sitelerini tercih ettim. Birçok site var ama sistemleri ne yazık ki bana uymadı ve ücret ödemişken yararlanamayacağım sistemleri egale etmek istedim. Diğer siteler belki size yardımcı olacaktır bunu bilemem.

German101pod ile ilk hafta deneyimim oldukça başarılı geçtiğini belirtmiştim. Peki bu 1 haftalık süreçte neler yaptım?

Top 25 German Questions You Need to Know (25 dersin 25ini)

Basic Bootcamp 5 Dersin 5ini

Survival Phrases 60 dersin 11ini (kalan derslere ilerleyen dönemlere döneceğim bu ayki haftalık periyodumda. 1 aylık süreçte bitirmeyi düşünüyorum bu kursu)

Newbie Season 1 25 dersin 4ünü bitirdim. Şu an bu kursun dersine devam etmekteyim.

Haftalık 17 saat çalışma göstermişim. 1 gün(pazar günü kafa boşaltmak için dinlendim) Günlük ortalama 3 saatlik bir çalışma performansın bulunmakta.

Derslerin içeriği Almanya'ya gittiğinizde size ilk başta tanıştığınız zamanlar sorulacak sorular ve cevaplar üzerine. İlerleyen derslerde size yavaş yavaş diyalogu ilerletme kendinizden ve ailenizden bahsedebilmeniz öğretiliyor. Bu dersleri dinlerken konuşulanları yazmaya çalıştım bir şekilde. Telaffuzları kulak aşinalığıyla yazdım. Bir şekilde yüzde 50 başarı sağlamışım. Bilmediğim kelimeleri ders notları bölümünden anlamına bakarak tekrar yazma methoduyla ezber yaptım. Şu an 1 haftalık süreçte bu şekilde yazdığım sıfat,fiil,isim,küçük kalıp cümleler,soru cümleleri falan toplam 95-105 arası beyne yerleştirmiş durumdayım. Bunları hiç ummadık anda yolda yürürken, yemek yerken, tv izlerken, araba kullanırken kendimle veya eşimle konuşuyorum sırf unutmamak adına. Bu yöntemde oldukça başarılı.

Kendime öğrendiğim kelimelerin,fiilerin,kalıp cümlelerin ve soruların kelime kartlarını hazırladım. Bu kartları küçük bir ecza torbası içine attım, tombala gibi boş zamanlarımda çekiyorum içinden. Almanca çıkarsa Türkçe karşılığını, Türkçe çıkarsa Almanca karşılığını söylüyorum. Eğer bilemezsem ceza olarak 5 kere kelimeyi bir daha yazıyorum . Bu hafta bu 95-100 kelime kartının içersine bir o kadar daha koymayı düşünüyorum. Her hafta bu torbadaki kelime sayısı artacak ve eski kelimeleride tekrar yapacağım. 1. ayın sonunda 400 kelime öğrenme hedefim bulunmakta. Bu kelimeler sadece öğrenme değil, yanlarına çektiğim kelimeyi cümle içersinde 3-4 kelimelikte olsa kullanmaya özen gösteriyorum.

6 gün sonunda tüm öğrendiklerimi ölçmek adına kendime başıma neler yazabilirim diye ilk önce konuşarak (telaffuzu geliştirmek için) daha sonra konuştuğum cümleyi yazıya dökerek ve en sonunda tüm cümleleri tek tek okuyarak kendi kendime bir sınav methoduna gittim. Bunu haftalık yapmayı düşünüyorum zira, hedeflediğim bölümde neler öğrenmem gerektiği yazmakta. Bu öğrenmek zorunda olduklarımı ve daha fazlasını bu sınav tarzı yazıya dökme kısmında ölçüyorum. 1 haftalık hedefide tamamlamış durumda ve ötesine geçtiğimi gördüm.

Örneğin, Üniversitede almanca görmeme rağmen 4 sene boyunca (ki hiç bir işe yaramadı o ayrı) kendimi tanıtamazdım, ailemden bahsedemezdim. Bu 1 haftalık süreçte, bunları geçin, havanın bugün nasıl olduğuna, boyumun ne kadar olduğuna, haftanın günlerinde neler yaptığıma vs kadar neredeyse 1 A4 kadar cümle yazmışım

İlk hafta böyle geçti. Biraz uzun oldu yazdıklarım ama biraz sabır ve özen gerektiren bir program olduğu için detaylı bir şekilde yazmak istedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jacktheblack -- 29 Aralık 2014; 18:06:30 >

• Kardeşim ne güzel yazmışsın detaylıca anlatmışsın, bu şekilde senin başarısız olma ihtimalin yok, başaracağın kesindir yeter ki keyif almaya bak, sıkılmadan devam et.... Podcast kadar geliştirici bir yöntem herhalde yoktur, şimdiden böyleyse podcastta Advanved dahil bitirdiğinizde herhalde artık dili iyi derecede öğrenmiş olursunuz...Dİle maruz kalmak kesinlikle başarının anahtarı..

Extra English dizisi var onun Almanca versiyonu var 13 bölümden oluşmakta bence onuda kenara yazınız, çok keyifli ve öğretici bir dizidir.

Dualingo Almanca ücretsiz bir göz gezdirebilirsiniz test amaçlı..

Fono Almancadan en sık kullanılan 3.000 kelime kitabı var, 10 TL, kelimeler ve örnek cümlesi Türkçe olarakta yazılmış faydalı olabilir..

---------------------
    Kart atıyorum kutuya rastgele çeliyorum demişsin eğer bu şekilde sistemler hoşuna gidiyorsa Kasa sistemini deneyebilirsin, daha sistemli olur, ünlü ve önerilen bir yöntemdir..

5 bölümlük bir kutu yapıyorsunuz veya kavanoz, ilk kelimeleri daima 1 kutuya koyuyorsunuz, daha sonra çektiğiniz kelimeyi bilirseniz onu 2. kutuya alıyorsunuz, ( tabi ilk kutu sürekli yeni kelimeler koymaya devam ediliyor bilmediğin kelimeler ilk oraya koyuluyor) devam edelim, işte bu şekilde 5. kutuya kadar geliyor ve haliyle 5 kutudaki kelimeleri ezberlemiş oluyorsun, bu arada diyelim ki 3-4 kutuda daha önceden bildiğin kelimeyi bilemedin, 1 basamak geri değil, direk 1.kutuya geri koyuyorsun......Bu arada 1 kutuya her zaman daha fazla vakit ayırırken 5.kutuya ise ayda 1 bakman yeterli oluyor..

Dİğer yöntemde sesli Flaşkart yöntemi, ancak buna pek gerek yok çünkü eşinizle bu konuda zaten yardımlaşıyormuşsunuz..

Kısacası başarılar dilerim, yönteminiz verimli görünüyor, bize de örnek olsun.......saygılar iyi çalışmalar....

• Hocam bilmiyorum biliyor musunuz ancak Almanca Türkçe sesli dersler var PDF'leride var, seviyeli, ücretsiz, içeriği gayet fazla görünüyor.

Forum olarak ise almancax gayet zengin bir içerik sunuyor, ortak ilgi alanında sizinle aynı hedeflere ilerleyen kişilerle aynı ortamda olmak daha iyidir her zaman, fikir alışverişi, kaynak paylaşımı falan...Burada İngilizce bölümü aktif ancak Almanca ve diğer diller bölümü pek aktif değil..

• Hocam sıralama olarak dersleri nasıl gidiyorsunuz/gideceksiniz ?
  • Sıralama olarak german101pod sitesinin sıralamasını takip ediyorum. Zaten belli seviye üzerinden sizleri yönlendiriyor. Yani Almanca derslerindeki gibi Haben, Sein çekimleri bir ders, Mevsimler, Aylar vs gibi bir sıram yok.

Ancak German101pod.com sitesindeki derslerde onların öğrettiği veya benim bilmediğim kısımları Türkçe almanca kaynaklardan takip ediyorum. Pod sitesi daha çok diyalog üzerine olduğu için anlatım kısmı ancak ders notları kısmında geçiyor. Çok fazla üzerinde durulmuyor. Tek german101pod çok sağlıklı değil. Kaynak için Türkçe kaynaklar bölümünü takip edebilirsiniz. Eğer hiç bilmiyorsanız Almancax'ın A1 düzeyinde bir seti var. 25 TL karşılığında videolu, kelime kartlı, ders kitaplı anlatım. Onu satın alabilirsiniz. Ben ara ara tekrar için bakıyorum o sırayada önem veriyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkürler,İyi çalışmalar hocam
  • Teşekkür ettim.

Gelelim 2. hafta sonuna. Araya yılbaşı vs tatil girmesinden ötürü 3 gün ne yazık ki çalışamadım ancak 4 günlük süreçte yaklaşık olarak 11 - 13 saat Almanca çalışmışım. Gün az olmasına rağmen geçen haftaya yakın bir ortalama bulunmakta. Peki geçen haftanın üzerine ne kattım ona bakalım.

İlk hafta yazdığım cümlelerde kendimden bahsetme, şuralıyım, şurada yaşıyorum, boyum şu, yaşım şu vs gibi şeylerden bahsetmiştim. Bunlar hala hafızamda. Germanpod101.com sitesindeki ve Türkçe kaynaklardaki dersler vasıtasıyla bu hafta ise yeni şeyler katabildim. Örneğin, bu hafta yeni tanıştığım birisine ilk hafta öğrendiklerimden bazılarını kullanmanın yanı sıra, bir yere davet edebiliyorum. Bu davet (restoran,kafe) sürecinde garsonla iletişime geçip, menüyü istediğimi, menüden neler istediğimi, davet ettiğim arkadaşın neler istediğini sorup sipariş verebiliyorum. Ek olarak sayıları 1'den 100bine kadar öğrendim. Yavaş şekilde kolayca söyleyebiliyorum. Yine bu hafta saatleri tam anlamıyla söylemeyi öğrendim. Haftanın günleri, ayları, doğum tarihlerini yine rahatlıkla söyleyebiliyorum.

Kelime konusunda geçen haftaya oranla çalışma gününün azalması sonucu kelime kartı olayını yapamadım. Bugün yapmayı düşünüyorum. Ancak Okan arkadaşın tavsiye ettiği bir sitcom vardı yabancı dil öğrenmek isteyenler için. Onun almancasını buldum. İlk hafta serinin ilk bölümünde %30-%40 arası bir anlama ve takip edebilme oranım varken.http://www.youtube.com/watch?v=QuvD-RFMNUA Bu linkteki 2. bölümde bu oranın arttığını farkettim. Tahmini olarak %60-65 civarına çıktı diyebilirim. Buda yoğun bir şekilde işitsel Almanca kullanmamdan dolayı diye düşünüyorum. Cümle yapıları konusunda yavaş yavaş alışmaya başladım gibi ancak çok kullanmadığım kişi çekimlerinde zorlandığımı farkettim. Gelecek hafta bunun üzerinde durmayı düşünüyorum. Özellikle Çoğul çekimlerinde zorlandım. (sein, Haben ve diğer fiilerin çekimlerinde) Her ne kadar bu hafta kelime kartları üzerinde pek fazla durmasamda tahmini olarak 30-40 arası kelime ve fiili hatırlayabildiğimi gözlemledim. İlk hafta öğrendiklerimin üzerine eklenmiş oldu. Kelime kartları konusunda bu haftadan itibaren 3lü kasa sistemine geçeceğim. Daha verimli olacağını düşünüyorum.

Bu haftada istediğim noktada bitti diyebilirim. Haftaya daha farklı bir hedef koydum. Umarım onuda tutturabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jacktheblack -- 4 Ocak 2015; 12:38:33 >

• Hocam çalışmayı mı bıraktınız?
  • Yoo devam ediyorum. Burayı boşladım gibi biraz ama devam ediyorum çalışmaya. Daha önceki çalışmalarımda bir boşluk vardı ancak şu an bu boşluk fazla yok. O yüzden biraz daha azaldı. Ancak aynı şekilde program uygun şekilde devam ediyorum.
  • İyi çalışmalar hocam.Takipteyiz...
  • Şu anki seviyeniz nedir acaba?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.