Şimdi Ara

alevi gelin/damat? (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
2
Favori
3.569
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bu sorunun cevabını bende çok merak ediyorum.
  • Troll King kullanıcısına yanıt
    Hocam aileler genelde (Benim gördüğüm kadarıyla) çok sorun çıkarıyorlar hatta evlenemeden önce flört dönemindeyken bile bu tip sorunlar yaşanıyor. Çocuğunuz olursa Alevi mi olacak Sünni mi, Ailelerinizin bazı gelenek ve görenekleri çok farklı olabiliyor bunlar ilk karşılaşan büyük sorunlar.

Ben Sünni olduğum için bu taraf öyle bakıyor ama Alevi aileler nasıl bakıyorlar onu bilemiyorum.

Eğer siz veya bir akraba, arkadaşınız planlıyorsa ciddi bir ön hazırlık yapılıp ailesiyle öyle konuşsun, yine de şaşkınlık tepki oluşabilir aileleri de anlamak gerek sonuçta.

Kim düşünüyorsa bu evliliği artık mutlu, huzurlu bir yuvaları olmaları dileğiyle.
  • Bundan seneler önce pek hoş karşılanmıyordu genel olarak ama artık çokta takılmıyor insanlar.
    belki köylerde kalmıştır bu gelenek.
    Genelde kızın ailesi yobaz&muhafazahar bir yapıda değilse sorun olmaz.

ayrıca alevilerin çoğunluğuda demokrat okuyan bilinçli aydın kesimdir.

bir örnek yakın zamanda yaşanan acı bir olay;
    http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/157014/alevi-damat-cinayeti-sicagi-sicagina
  • quote:

Orijinalden alıntı: rom11

Bundan seneler önce pek hoş karşılanmıyordu genel olarak ama artık çokta takılmıyor insanlar.
    belki köylerde kalmıştır bu gelenek.
    Genelde kızın ailesi yobaz&muhafazahar bir yapıda değilse sorun olmaz.

ayrıca alevilerin çoğunluğuda demokrat okuyan bilinçli aydın kesimdir.

bir örnek yakın zamanda yaşanan acı bir olay;
    http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/157014/alevi-damat-cinayeti-sicagi-sicagina

bu video biraz algıda seçicilik hocam yüzlerce cinayet işleniyor içinde alevi geçtiği için alevi-sunni sorunu diye yansıtmak yanlış

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Var, şimdiye kadar kulağımıza hiç bir sorun gelmedi kız cem evine gidiyor kuzenim camiye. Ama çocukları ne yapacak onu bilmiyorum
  • Şaşırmadım yazılanlara açıkçası.Adamlar neredeyse yaşamasın sünni olmayan canlılar diyecek duruma gelmiş.akıl,mantık bunların hiçbirinin kıymeti yok...
  • quote:

Orijinalden alıntı: matmuhendisi

quote:

Orijinalden alıntı: Troll King

beyler aranızda sünni olup aleviye kız veren yada alan oldu mu aileler durumu nasıl karşılıyor?
    olayn dini boyutunu değil yanlış anlamayın sadece aileler arasındaki durumu soruyorum
    konuyu dine bağlamayın mümkünse

Aleviye kiz verilmez .. kiz aleviyse sunni olucagina dair soz verildikten hatta sunni olduktan sonra evlenilir ... O son kismi tam hatirlamiyorum ama dini usul boyledir .. tabi aileler bunu ne kadar uygular bilemem ..

İşte hoşgörü dini ve ileri görüşlü, objektif, bilgili bir din mensubu.

Bu arkadaşın dediği baştan sonra palavradır, sallamasyondur. Hiçbir yerde göremezsiniz bu yazılanı. Kim demişte g**ünden uydurmuş besbelli.

Din bir insanın bel bağlayacağı en son şey olmalı. Alevi, sünni, yahudi, hıristiyan hangi dine inanıyor, hangi mezhebe inanıyorsa inansın önemli olan şey iyi insan olabilimektir. Sevgidir, aşktır.

İki kişi birbirini gerçekten sevmişse bu tür din, mezhep olayları vız gelir tırs gider.

Bu tür konularda çok katı olan "bizim dinimizden, bizim mezhebimizden, bizden biriyle evlenecek o kadar" diyen cahil, zorba tip aile bireyleri ve birde "evladım sevmiş mutluluğuna mani olmayayım, kimdendir nedir beni alakadar etmez" diyen aile bireyleri vardır.

Hayat sizin hayatınız değil, seçimi siz değil evlatlarınız yapmalı. O adamla/kadınla ömrünü geçirecek olacaklar evladınız, siz değil.

• Aleviyim ve bu benin gururumdur

Bizden sunniye giden kızlarımız ablalarimiz oldu. Sayi olarak belirtirsek çevremden 8 ablamiz bu şekilde ama sadece şuan sadece 2 si memnun.Digerleri resmen hergün işkence çekiyor kaynanadan eşinden. Memnun olanlarda sosyal demokrat bir sunni eşi olmasindan dolayi. Kimsenin inanışına yaşam tarzına karismadigi için.
    şöyle bir durumda varki en çok üzüldüğüm konuda budur alevi baba kızını sunniye verdiğinde uzun süre Cem ibadetine giremez düşkün sayılır. Haliyle o babanin toplumda itibarı sarsılıyor.

Bizler sunniden kız aldığımızda kız bu yolu kabul etmesi lazım.

Benim düşüncemi sorarsaniz Alevilik gerçekten çok güzel bir yol ancak bu yabanciya kiz verme alma konusunda çok katı kurallar var . Ben sadece bizde var saniyordum demekki sunnilerdede varmış ve dahada katı imiş onlardaki kurallar.
    Ben bu kuralları saçma buluyorum ama yapacak bir şey yok yol böyle gerektiriyor.
    Şuan sunni bir kızla konuşuyorum ailesini falan tanıyorum mesela iyi hoşgörülü insanlar dar bir kalıpla bakmıyorlar dünyaya

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: ONUR_345241

Aleviyim ve bu benin gururumdur

Bizden sunniye giden kızlarımız ablalarimiz oldu. Sayi olarak belirtirsek çevremden 8 ablamiz bu şekilde ama sadece şuan sadece 2 si memnun.Digerleri resmen hergün işkence çekiyor kaynanadan eşinden. Memnun olanlarda sosyal demokrat bir sunni eşi olmasindan dolayi. Kimsenin inanışına yaşam tarzına karismadigi için.
    şöyle bir durumda varki en çok üzüldüğüm konuda budur alevi baba kızını sunniye verdiğinde uzun süre Cem ibadetine giremez düşkün sayılır. Haliyle o babanin toplumda itibarı sarsılıyor.

Benim düşüncemi sorarsaniz Alevilik gerçekten çok güzel bir yol ancak bu yabanciya kiz verme alma konusunda çok katı kurallar var . Ben sadece bizde var saniyordum demekki sunnilerdede varmış ve dahada katı imiş onlardaki kurallar.
    Ben bu kuralları saçma buluyorum ama yapacak bir şey yok yol böyle gerektiriyor.
    Şuan sunni bir kızla konuşuyorum ailesini falan tanıyorum mesela iyi hoşgörülü insanlar dar bir kalıpla bakmıyorlar dünyaya

aldığınız sunni kızları zorla alevi yapıyorsunuz ama aynı şeyi sunniler sizin kızlara yapınca kınayarak anlatıyorsun?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Troll King

quote:

Orijinalden alıntı: ONUR_345241

Aleviyim ve bu benin gururumdur

aldığınız sunni kızları zorla alevi yapıyorsunuz ama aynı şeyi sunniler sizin kızlara yapınca kınayarak anlatıyorsun?

Zorlama yok. Kiz bunu kabul etmezse kayinpederi düşkün olmuş oluyor ve aleviye gelen kıza hiçbir şekilde zorlama baskı olamaz kural budur zaten. Kızda istediği yaşam felsefesini uygular

Peki sunniye giden bir gelinin kapanma zorunluluğuna ne demeli ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ONUR_345241 -- 4 Nisan 2014; 11:23:17 >

• ne mi demeli İslam ın şartını yerine getirmeyi zulüm olarak mı görüyorsunuz? aleviler sunniler şiiler şafiiler mezhebi fark etmez inanılan din İslam ise kural belli İslam ın kuralları sabittir oynak değil ki ama eğer aleviler kapanmayı zorunluluk olarak görmüyorsa bu onların ayıbı ne diyebilirim
  • Zamaninda bende boyle bir iliski yasadim. Hani cagdas, medeni filan diye tanimliyoruz ya bakis acisi genis ise sorun olmayabiliyor kisiler arasinda ama ailelerden sorun cikaran veya laf soyleyen elbet oluyor. Ulkemizde sadece iki kisi evlenmiyor akrabalarda evleniyor. Aleviligin de belli basli kurallari vardir bunlar uygulaniyorsa sii, sunni gibi mezhebinin gereklerini yerine getiriyor diyebilirsin ama bazilari hic tinlamiyor bu da aleviligin dinle baglantisini kesiyor. Kimilerine islamin sarti nelerdir desen bilmezler hee bu durum sunnilerde de vardir ama alevi olanlarda eger dine kayitsiz kalma durumu fazla olursa hic bilmeyebilirler.

• matmuhendisi kullanıcısına yanıt
    İsde sizin gibiler yuzunden sorun yasaniyor evlilikde yav kardesim boyle sacma sacma dusunmeyin alevide insan sunliler insan sen olayin dini boyutuna degil insanlik sevgisine 2 gun sonra seni satmayacagina bak baslatmayin beni simdi

BİR İNSANİN İNSAN OLMASİNA BAKİN İNSANİ İNSAN YAPAN KENDİSİ DİN DEGİL

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AMD HASTASI 044 -- 4 Nisan 2014; 13:42:27 >
  • Troll King kullanıcısına yanıt
    Birgun gorecekmiyim acaba abi bu kavgalar bitecek o insan sende insansin bitsin bu kavgalar

• Abi din sorun değil diyenler neyin kafasını yaşıyor ya hayatını geciriyorusun sonra niye anlasmazlikar oluyor ...

• Evlilik konusunu ele alacaksak ,

Anlaşmak önemli yada Anlaşamadığında sorunları konuşarak halledebilmeniz önemli .

Her türlü farklılık senin anlaşamaman demek.

üni okumuş ile okumamış

köylü - şehirli

siyasi görüş

kültürel farklılık

hayata , dünyaya bakış açılarınız .

ailelerinizin hayata bakışları .

vs vs vs daha birçok konu .

ben aleviyim , eşim ise sunni . ailelerimizin görüşleri birbirine yakın . ve diger her konuda birbirimizden çok farklı degiliz. bu sebeple sorunumuz yok.

ama ben koyu bir alevi olsaydım . veya eşim koyu bir sunni olsaydı ve hayattaki önceligimiz din olsaydı ozaman anlaşamazdık diye düşünüyorum.

kısaca sunni ailede din çok ön plandaysa ve alevi ailede alevi inancı çok ön plandaysa bu evlilik pek yürümez bence.

son olarak evlilik şans işidir . insanlar aynı kalmaz degişir. hayatta ne olacagını önceden kestirmen düşük ihtimal.

• aleviyse kokar at çöpe
  • matmuhendisi kullanıcısına yanıt
    Bir alevi olarak sana katılıyorum . Anlaşmazlıklar her konudan olabilir. Din açısındanda çok farklı düşünüldüğü için sorun çıkması muhtemel.

Ben bir alevi olarak hayatını tamamen dine göre yönlendiren biriyle anlaşamam ve evlenmem. sunni olan eşimle din konusunda aynı düşündügümüz için anlaşıyoruz .
  • genelde sorun cıkıyor
  • İnsanından insanına göre değişiyor.
    Eğer iki tarafta birbirini gerçekten seviyorsa her türlü Problem aşılıyor.
    Ailesi geline kötü davranıyor diye Başka şehire taşınan ve ailesine rest çeken damat biliyorum.
    Ha aileye karşı gelmek bence dünyadaki en büyük düşkünlüklerden biri ama aile hakediyorsa mübah.
    Diyeceğim o ki, insan olsun yeter.

Birde buradaki yobazlar, gidin kafanızı çöp kutusuna sokup ölmeyi bekleyin.

Ayrıca 2014 yılında hala din diyerek kavgalar çıkıyor.
    Ne Zaman kurtulacaksınız bu gereksiz düşünceden merak ediyorum.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.