Şimdi Ara

Akvaryumuma UPS almalımıyım? Ne kadarlık bir UPS almalıyım? Elektrik kesilirse ne olur? öğrenin...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
3.009
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evet akvaryumda güç kesintisi önemli bir sorun günümüzde. Bize teknik olarak bir problemmiş gibi gözükmesede gerçekten bir problem.
    Biyolojik arıtma sağlayan bakterileri duymuşsunuzdur. İşte bu bakteriler 4 dakika havasız kaldıktan sonra(taze su gelmedikten) sonra ölüyorlar ve bunların yerini çürükçül bakteriler alıyor. Bu çürükçül bakteriler filtre tekrar çalıştığında akvaryuma yayılıyor ve balıklara zarar veriyor.
    Biyolojik arıtma sağlayan bakteriler şelale ve özellikle de dış filtrelerde büyük miktarda iç filtrelerde de az miktarda bulunuyor. Bu bakteriler zararlı olan amonyak ve nitratı alıp daha az zararlı olan amonyum ve nitrite dönüştürüyor. Özellikle nitrit canlı bitkilerin fotosentezinde kullanılıyor besin olarak.
    Bu arıtma sağlayan yararlı bakterilerin üreme süresi 2 gün ile 1 hafta arası sürüyor bu nedenler akvaryumda 5 dakikalık bir kesintide bile bol miktarda yararlı bakteri kaybedeceksiniz.
    Ayriyetten biraz daha uzun süreli güç kesintisinden kaynaklanan akvaryumun soğuması ve sudaki oksijenin azalması da birer sorun.

20 litreden büyük bütün akvaryumlara ups öneriyorum.

Şimdi bu açıklamadan sonra aklınızdaki sorular:
    -Ne kadara UPS alabilirim?
    -Nereden Ups alabilirim?
    -Ne kadarlık bir ups almalıyım?
    -Boyutları neler?
    -Line interactive/ off line/ on line ups ne demek?

quote:

Vikipedi:

Kesintisiz güç kaynağı (İngilizce: Uninterruptible Power Supply - UPS), herhangi bir elektrik, elektronik cihazın şebeke beslemesinin (Genellikle 220 V AC ) kesilmesini, tolerans dışı yüksek veya düşük gelmesini önleyen bir elektronik cihazdır

Off-Line UPS

Şebeke elektriği varken giriş yükleri şebekeden beslenir ve aküler şarj edilir. Off-Line UPS'lerin kullanım amaçları elektrik kesintisinde çalışabilmek değil, kesinti durumunda bilgisayarı kontrollü olarak kapatma ihtiyacıdır. Basit yapılı ve ucuz olmaları tercih edilmelerine sebep olur. Sık sık elektrik kesintisi ve gerilim dalgalanmaları olan yerlerde yeterince verimli çalışamazlar. Gerilim regülasyonu özelliği bulunmadığından dolayı günümüz şartlarına uygun bir ürün değildir. Dolayısıyla tavsiye edilmezler.

Line-Interactive UPS [değiştir]Line-Interactive UPS modelleri şebeke gerilimi varsa ve belli sınırlar içindeyse bu gerilimi ayarlayarak çıkışına verir. Şebeke konumunda aynı zamanda akülerini de şarj eder. Şebeke konumundayken gerilimin belirlenen sınırların dışında gelmesi durumunda girişteki enerjiyi ayarlayarak çıkışına verirler.

On-Line UPS [değiştir]On-Line UPS'ler giriş gerilimini sürekli olarak giriş şebekesinden doğrultarak elde ettiği için DC gerilimden üreterek sağlarlar. Şebeke gerilimi varken şarj ünitesi akü gerilimini dengeler (çıkış gerilimi sürekli inverter ünitesinden sağlandığı için inverterin güç kaybı süreklidir). Şebekedeki gerilim değişimleri, giriş gerilimini hiç bir zaman etkilemez. Şebeke izolasyonu vardır. On-Line UPS'lerin, arıza yaptığında veya aşırı yüklendiğinde kendini koruyabilmesi için Static By-Pass üniteleri vardır. Çıkış dalga şekilleri tam sinüstür. Tam sinüs çıkış her türlü yükle sorunsuz çalışmasını sağlar.

UPS ler aşırı büyük aletler değillerdir. (tabiki büyükelri vardır) Benim akvaryumum ortalama 70 watt çekiyor mesela. ben tunçmatiğin 600 VA lık modelini aldım 1saat20dakika yetiyor bana herşey dahil(dışfiltre-lamba-ısıtıcı-içfiltre-havamotorum) boyutları 25cm derinlik 10cm yükseklik 7cm genişlik gibi birşey. Akvaryum dolabına çok rahat sığıyor.

Karos N. hocamdan güzel bir açıklama
    quote:

Karos N.:

UPS çok karmaşık bir sistemdir. UPS hesaplaması şöyle yapılır

monofaz yükler için: va = i x e
    (i amper cinsinden akımı, e ise volt cinsinden gerilimi vermektedir. bu doğru akımda gücün watt cinsinden karşılığına da denk gelmektedir. ancak aşağıda da devam edeceğim gibi alternatif akımında işler değişiktir. faz sayısı ikiye çıktığında eşitliğin sağ tarafına * 2; 3 olduğunda ise * kök3 eklemek gerekir falan. öyle pis bi merettir)

şimdi ise güç formülümüzü yazalım.

p = i x e x pf

burada pf, güç faktörünü** temsil etmektedir ki, genelde cos(fi) olarak alınır. genelde diyoruz çünkü kaç alınacağı seçime bağlıdır. isviçreli bilim adamları bunu 0,90 - 1 arasına çekmeye çalışırlar. ama biz hayatın o kadar da güzel olmadığını bildiğimizden bunu 0,7 olarak alacağız ki, sonra kürreklere yan basmayalım.

şimdi azcık formülümüzü değiştirelim ve bize lazım olan akım formülünü bulalım. yani diyelim ki

i = p / (e x 0,7)

şimdi gerçek hayattaki örneğimize gelelim.

soru: 220volt a/c akımda çalışan 500 watlık güç kaynağına sahip bir kasaya kaç VA lık ups gerekir
    cevap:

elimizdeki toplam güç = 500watt

buna göre akım (yani i) = 500w / (220v x 0,7) = 3,2 amper (yaklaşık)

e o zaman va = i x e = 3,2 x 220 = 700(yaklaşık)

Not: bu güç faktörü olarak aldığımız 0.7 güç kaynağına göre değişir mesela bazı güç kaynaklarında aktif pfc bulunur o zaman 220x0.9 gibi birşey çıkar güç kaynağını iyi araştırıp belirlemek gerekir bu 0,7 yaklaşık bir değerdir...

Amaç elektrik kesildiğinde kullanmaksa ucuz bir line interactive ups e sağlam güçlü bir akü takarsanız işinizi görüceğini düşünüyorum.

UPS fiyatları(genelleme yapark ortalama veriyorum) akvaryum için yeterli olabilecek aralıktakile
    line-interactive:---50-200tl
    on-line:------------100-500tl
    off-line:------------Line interactive'in eski modelleridir. 30-150tl

Saygılarımla...
    Sağlıklı akvaryumlar, sağlıklı balıklar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ata326 -- 10 Ocak 2009; 0:23:23 >

• bakteriler 4 dakikada ölüyorlar mı ya
    ben 20 dakika felan biliyodum
  • maalesef 4 dakika...
    (araştırmalarım sonucu öğrendim ben de açıkçası test etmedim...)
  • biraz önce gitti bi 10 dakka gelmedi. Arada gidiyo ama hiç bi zaman balıklarda bi problem görmedim. Çiklet besledim 1 sene boyunca ama hiç bi sıkıntı olmadı. Şu anda da astronot besliyorum, hepsi sağlıklı görünüyor bi sıkıntıları yok çok şükür.

Bence gereksiz gibi gözküyor, ama bitkili akvaryumla uğraşanlar için gerekli olabilir. Bilgi için teşekkürler
  • UPS çok karmaşık bir sistemdir. UPS hesaplaması şöyle yapılır

monofaz yükler için: va = i x e
    (i amper cinsinden akımı, e ise volt cinsinden gerilimi vermektedir. bu doğru akımda gücün watt cinsinden karşılığına da denk gelmektedir. ancak aşağıda da devam edeceğim gibi alternatif akımında işler değişiktir. faz sayısı ikiye çıktığında eşitliğin sağ tarafına * 2; 3 olduğunda ise * kök3 eklemek gerekir falan. öyle pis bi merettir)

şimdi ise güç formülümüzü yazalım.

p = i x e x pf

burada pf, güç faktörünü** temsil etmektedir ki, genelde cos(fi) olarak alınır. genelde diyoruz çünkü kaç alınacağı seçime bağlıdır. isviçreli bilim adamları bunu 0,90 - 1 arasına çekmeye çalışırlar. ama biz hayatın o kadar da güzel olmadığını bildiğimizden bunu 0,7 olarak alacağız ki, sonra kürreklere yan basmayalım.

şimdi azcık formülümüzü değiştirelim ve bize lazım olan akım formülünü bulalım. yani diyelim ki

i = p / (e x 0,7)

şimdi gerçek hayattaki örneğimize gelelim.

soru: 220volt a/c akımda çalışan 500 watlık güç kaynağına sahip bir kasaya kaç VA lık ups gerekir
    cevap:

elimizdeki toplam güç = 500watt

buna göre akım (yani i) = 500w / (220v x 0,7) = 3,2 amper (yaklaşık)

e o zaman va = i x e = 3,2 x 220 = 700(yaklaşık)

Not: bu güç faktörü olarak aldığımız 0.7 güç kaynağına göre değişir mesela bazı güç kaynaklarında aktif pfc bulunur o zaman 220x0.9 gibi birşey çıkar güç kaynağını iyi araştırıp belirlemek gerekir bu 0,7 yaklaşık bir değerdir...

Amaç elektrik kesildiğinde kullanmaksa ucuz bir line interactive ups e sağlam güçlü bir akü takarsanız işinizi görüceğini düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karos N. -- 4 Ocak 2009; 22:50:30 >

• Karos N
    hocam teknik açıklama için teşekkür ediyorum izninle ana topiğe eklemek isterim bu hesaplama açıklamasını.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ata326

Karos N
    hocam teknik açıklama için teşekkür ediyorum izninle ana topiğe eklemek isterim bu hesaplama açıklamasını.

Rica ederim koyabilirsiniz ana başlığa.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Vakit buldukça biraz daha düzenleyeceğim konuyu.
  • Ups lerin ort 50-60 watt arası bir güç sınırı vardır bu gücün altında harcama yapıldığında ups belirli bir süre sonra beklemeye geçer. Ups kullanmak isteten arkadaşların aklında bulunsun
  • quote:

Orjinalden alıntı: krm-iks

Ups lerin ort 50-60 watt arası bir güç sınırı vardır bu gücün altında harcama yapıldığında ups belirli bir süre sonra beklemeye geçer. Ups kullanmak isteten arkadaşların aklında bulunsun

Her ups te böyle bir sınır bulunmuyor ama.
  • quote:

Ups lerin ort 50-60 watt arası bir güç sınırı vardır bu gücün altında harcama yapıldığında ups belirli bir süre sonra beklemeye geçer. Ups kullanmak isteten arkadaşların aklında bulunsun

Yeşil Güç diyorlar buna.
    Konumda buna da değinmeyi düşünüyordum.
    Ama zaten ups alcak olanlar büyük akvaryuma alcaklarından
    en az 2 lamba oalcaktır ve 40 watt çeker onlar
  • quote:

quote:

Yeşil Güç diyorlar buna.

• quote:

quote:

quote:

Yeşil Güç diyorlar buna.

Hocam siz de UPS lerden iyi anlıyorsunuz. Buraya ufak bir yazı hazırlayabilirsiniz isterseniz...

• bende tunçmatik ups digitech 700va almıştım birden bire kesildi acaba aküsümü bitti yoksa bozuldumu?
    akü bitti sanırım bu model için hangi akü alıcaz acaba
    Akvaryumum için düşünüyorum bende ışık dahil 200w toplam
  • Bilmiyorum birden bire kesilme benim bilgisayarımın upsinde de yaşadım ben. Teknik servise gönderdim. Siz o aleti düğmesinden kapatın ve prize bağlayın 18 saat şarj olsun. Sonra bir daha deneyin. Yine olmuyorsa servise götürülmeli bence. En azından ben öyle yaptım.
    Hatta yarın servisten gelcekti alet onu almaya gideceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ata326 -- 14 Ocak 2009; 22:00:36 >
  • Akvaryum için en sağlıklı UPS. Herkesin de bildiği gibi ülkemizde elektrik bir hayli kalitesiz. İstanbulda oturuyorum ve 3 saatlik bir aralıkta 201 Volt ile 239.6 Volt arası her değeri prizden aldım. Bunun sonucunda hem paraçaların ömrünü uzatmak için hem de daha çok verim alabilmek için bir adet on-line ups aldım. Biraz tuzlu olsa da akvaryumun sesi azaldı, akvaryumun ışığındaki titremeler azaldı. Filtrenin debisi(gözle görülür biçimde olmasa bile) arttı. Kova doldurarak süresini ölçtüm

Newtech 1Kva On-Line UPS
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.