Merhaba Arkadaşlar Bu konuda tamamen yeni ve oradan buradan buldugum konular ile bir solar sistem kurdum ama merak ettiğim bir konuyu açıklamaya çalışacağım.Umarım sorduğum bu soruma tatmın edici bir cevap alabılırım. Resimli olarakta anlatmaya calıştım. Elimde 190w 39v bir solar panel var 2 tane 12v luk aküm var. Bunları seri olarak bağlayıp 24v luk bir sarj cihazı ile sarj edebiliyorum. ama depoladığım bu aküleri 12v lık bir cıkışla invertera göndermek istiyorum böyle bir şey mümkünmüdür. Eğer mümkünse nasıl bir yol izlelemem gerekir? Örnek olarak bir havuzu ele alırsak: 24v lik bir burmaç ile havuzu doldurup 12v lik bir burmaç ile havuzu boşaltma niyetim var.
Şekildeki rakamsal değerler doğru ise inverteri 24V ile besleyebilirsin. 12 volta neden ihtiyaç duyuyorsun...
Öncelikle ilgilendiğin ve verdiğin yanıt için çok teşekkür ederim. evet bilgiler doğru. yanliş düşünüyor olabilirim ama burada yazili olan paralel baglamadaki saat farkini kazanmak icin. http://www.yildizkaynak.com.tr/akusarj.html yani çıktıyı 24v ile değilde 12v ile inverter'a gönderebilmek için. yada 12v veya 24v ile inverter'a göndermek aynı sonucu verip bir saat farkı elde edilmiyor, olabilir mi acaba?
quote:
Orijinalden alıntı: garalo
yada 12v veya 24v ile inverter'a göndermek aynı sonucu verip bir saat farkı elde edilmiyor, olabilir mi acaba?
Evet, aynen öyle. bir kazancın olmaz ,aksine kaybın olur. paralel bağlamada Ah yükselir ama invertör aynı gücü verebilmek için 12V da daha fazla akım çeker, akım yükselince kayıplar artar.
Bilmem yalnışmı; şemada yukarıdaki akünün +v(24v) çıkışı boşta ? 12v invertere gidiyor ve tekrar 24v oluyor, zaten senin seri bağlı akünün uçlarında 24v mevcut.
12v burmaç cihazını bir aküye, 24v burmaç cihazını ise çift aküye bağladığın zaman daha iyi olur.. Araya şu anda var olan voltaj için tekrar inverter koyman kayıplara yol açar..
Hepinize tek tek verdiğiniz değerli cevaplar için teşekkür ederim. Emin-Fırtına; evet dediğinde haklısın. O resmi sadece konuyu daha anlaşılır olabilmesi için yaptım ve bir doğruluk payı yok. Sanırım aşağı yukarı ne yapacağıma karar verdim ve iyi bir fikir edinmiş oldum. Çok sağolun.
merhaba benzer bir projede bende var ama kararsızım.müstakil 2 daireli binamız var.binada ısıtma için doğalgaza geçme durumu vardı.taki güneş paneli projem ortaya çıkana kadar.bugünlerde baya kafa yoruyorum.şöyle anlatayım.doğalgaza geçmek için kombi abonelik tesisat vb. maliyet ortalama 2 daire için 8 yada 10bin gibi çıkıyor.ben bu parayı harcayacağıma solar sistem kurup ve ürettiğim ac elektrikle bir su tankını rezistansla ısıtıp sirkülasyon pompasıyla kalorifer tesisatına vermeyi düşünüyorum.böylece ürettiğim elektrikle bedavaya ısınıp yazında evde elektriğimi bedava kullanacağım. bu proje için kabaca bazı hesaplar yaptığımda tahmini:2000w solar panel, 45a şarj regülatörü,3000w on grid invertör, 3 yada4 adet 12v-200ah jel akü lere ihtiyacım olduğunu düşünüyorum.yanlışım varsa lütfen düzeltiniz.kararsız kaldığım noktalar şöyle:solar panel gücü ve sistemde kullanacağım akü cinsi ve adeti. bu konudaki görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.