Şimdi Ara

Aklıma Gelen Müthiş Fikir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Harici harddisk almayı planlıyordum ve hatta araştırmalara başlamıştım ki birdenbire beynimde şimşekler çaktı ve aklıma müthiş bir fikir geldi. Diyorum ki harici harddisk almak yerine bir adet ssd disk ve bir adet de disk kutusu alayım. Dizüstü bilgisayarımdaki mevcut harddiski çıkarıp kutuya entegre ederek onu harici disk olarak kullanayım. SSD diski de dizüstü bilgisayara entegre ederek bilgisayarın performansında artış sağlayım.
    Ne diyorsunuz, sizce olur mu, teknik olarak mümkün müdür? Anlayan arkadaşlar ne derler?

• Olur tabiki niye olmasın almadan önce notebook diskin girişine bak sata ise sorun yok.
  • Aynı benim yaptığım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel fikir.
  • Hocam memleket nere?
  • Hocam HDD kutuları bunun için satılıyor zaten.
  • USB3.0 kutusu almalısın ve alacağın SSD diskin okuma yazma hızının 2/3 ünden feragat edeceğini bilmelisin ayrıca Trim özelliği devre dışı kalacağı için SSD de ileriki zamanlarda sorunlar yaşayabilirsin.

Edit:
    Laptoptaki Harddiski, harici kutuya koyup alınacak yeni SSD yi laptop içerisine dahili disk yaparsanız yukarıda söylediğim türde bir sorunla karşılaşmazsınız tam tersine güzelde bir kullanım şekli olur tavsiye ederim. Soruyu ilk başta yanlış anlamışım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WarSaw -- 14 Kasım 2012; 14:50:49 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Gece gece aklıma bir fikir geldi.
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • @WarSaw
    Neden hızın 2/3'ünden feragat ediyor ve neden trim özelliği çalışmıyor?

@baymirza
    Dostum artık çoğu dizüstü kullanıcısı bu şekilde yapıyor zaten. Ssd denen şey masaüstü bilgisayarlardan çok dizüstü bilgisayarlarda işe yarıyor çünkü masaüstü bilgisayarlarda kullandığımız 3,5" 7200rpm diskler dizüstünde yerinini oldukça yavaş olan 5200rpm 2,5"'lik disklere bırakıyor. Bu da zaten yavaş olan donanımı iyice çekilmez hale getiriyor.
    Dizüstüne alacağın ssd'nin 120gb'dan küçük olmamasını tavsiye ederim. Küçük olursa, sürekli harici hdd takıp çıkarmak bir süre sonra zor gelecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7Mhz -- 14 Kasım 2012; 9:12:24 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 7Mhz

@WarSaw
    Neden hızın 2/3'ünden feragat ediyor ve neden trim özelliği çalış mıyor?

@baymirza
    Dostum artık çoğu dizüstü kullanıcısı bu şekilde yapıyor zaten. Ssd denen şey masaüstü bilgisayarlardan çok dizüstü bilgisayarlarda işe yarıyor çünkü masaüstü bilgisayarlarda kullandığımız 3,5" 7200rpm diskler dizüstünde yerinini oldukça yavaş olan 5200rpm 2,5"'lik disklere bırakıyor. Bu da zaten yavaş olan donanımı iyice çekilmez hale getiriyor.
    Dizüstüne alacağın ssd'nin 120gb'dan küçük olmamasını tavsiye ederim. Küçük olursa, sürekli harici hdd takıp çıkarmak bir süre sonra zor gelecektir.

Çünkü harici olarak satılan en kral usb3.0 disk kutusuyla saniye 100-120mb okuma görecek 550mb/sn okuma hızına sahip SSD'nin okuma yazma performansının yarısından çoğu kullanılamayacak. TRIM özelliği devre dışı kalacak çünkü SSD yi SATA portundan bağlaması lazım, sırf satadan bağlamasıda yetmiyor AHCI modu enable etmesi gerekiyor, ileride sorun yaşamamak adına böyle kullanımı ben pek sağlıklı bulmadığımı belirtiyorum

Edit:
    Laptoptaki Harddiski, harici kutuya koyup alınacak yeni SSD yi laptop içerisine dahili disk yaparsanız yukarıda söylediğim türde bir sorunla karşılaşmazsınız tam tersine güzelde bir kullanım şekli olur tavsiye ederim. Soruyu ilk başta yanlış anlamışım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WarSaw -- 14 Kasım 2012; 14:47:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: WarSaw

quote:

@WarSaw

@baymirza

Çünkü harici olarak satılan en kral usb3.0 disk kutusuyla saniye 100-120mb okuma görecek 550mb/sn okuma hızına sahip SSD'nin okuma yazma performansının yarısından çoğu kullanılamayacak. TRIM özelliği devre dışı kalacak çünkü SSD yi SATA portundan bağlaması lazım, sırf satadan bağlamasıda yetmiyor AHCI modu enable etmesi gerekiyor, ileride sorun yaşamamak adına böyle kullanımı ben pek sağlıklı bulmadığımı belirtiyorum

Arkadaş ssd yi harici yapmayacak ki. Ssd yi makineye takip içinden çıkan diski harici yapacak.

• Günaydin :) aramiza hosgeldin.

• arkadaş tuvaletin kenarına işeyince sıçramayacağını keşfetmiş
  • 2.5" SSD, laptopun sata girişine direkt takılabiliyor mu yoksa bir çevirici parça gibi bir şey gerekiyor mu arkadaşlar?

Bir de şunu soracağım, laptopun sd card girişine bir kart takıp ona windowsu kursak, HDD yerine de dediğim şekilde SSD kullansak verimli olur mu?
  • @cabriolet1981
    Direkt takılabiliyor ama dizüstü bilgisayarlardaki sata kablosu oldukça ince, çıkarıp takarken dikkatli olmak gerekir.
    Verimli olmaz. Neden ssd dururken sd'ye windows kuruyorsunki? Kart takılı kalsın ama depo amaçlı kullanman daha mantıklı olur. Sd kartların okuma/yazma süreleri çok düşüktür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7Mhz -- 14 Kasım 2012; 12:32:11 >
  • Benim hdd'im biraz eski ve 60 mb/s gibi bir okuma hızı var. Geçenlerde biraz baktım, Lexar'ın bazı 32 gb kartları 90 mb/s okuma hızı veriyormuş yani normal benim harddiskten daha hızlı. Ona sistemi kurup SSD'yi de laptopta hdd yerine kullabilir miyim diye düşündüm.

http://www.lexar.com/products/lexar-professional-600x-sdhc-uhs-i-card?category=5286
  • Erişim süresi ve okuma yazma hızları ssd ile karşılaştırılabilecek düzeyde değil. Üstelik önemli olan hızlı sürücüde işletim sistemin kurulu olması çünkü senin her işleminde işletim sistemi disk üstündeki sistem verilerine ulaşmak istiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hakaniko

quote:

Orijinalden alıntı: WarSaw

quote:

@WarSaw

@baymirza

Arkadaş ssd yi harici yapmayacak ki. Ssd yi makineye takip içinden çıkan diski harici yapacak.

Ben öteki türlü kullanıcak şekilde anlamışım düzelttim söylediklerimi dostum

• Ben acaba olur mu diye dusunmustum simdi ilk defa ssd'lere bi goz gezdirdim, bunlarin hala kapasiteleri dusuk fiyatlari uçuk. Sadece sistem kurmak icin ufak bi tane alinabilir ama o da laptopa olmaz, fazladan hdd yuvasi yok. Ancak belki şoyle olur, hdd yerine ssd takip, dvdromu da söküp onun yerine hdd takilir filan ama o kadar zorlamaya gerek varmi, belki ileride. Simdilik dursun.

• Aynen,yalnız hdd kutusunu kaliteli alman lazım ki sorun çıkarmasın...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.