Şimdi Ara

Ailenin tıp baskısı vs Temel bilim okuma isteği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
2
Favori
3.228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selamlar arkadaşlar kısa tutmaya çalışacağım.
    Lise başından beri matematik fizik okumak istiyorum. Ailem de tıp okumamı, odtü boun filan kazanırsam müh okuyabileceğimi söylediler. E tabi onları kazanamayacağımı biliyordum ben de.
    14k-15k civarı sıralama bekliyorum. Ailem tıp, olmazsa diş yazacaksın diyorlar. Ben ise odtü mat-fizik ve hacettepe bilgisayar-elektronik 4'lüsü arasındayım.
    Ailemi karşıma alıp temel bilim okusam mezun olunca benim için hiç mi iş şansı yok? Benzer durumda olan varsa ne yapmayı düşünüyor?
    Hacettepe okuyabilmem bile çok zor ama bir şekilde okusam oradan matematikte akademik kariyer yapabilir miyim? Mühendis olmak istemiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dubleonursuz -- 2 Temmuz 2019; 14:23:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Birincisi tıp okurken diğerlerini yaparımı aklından çıkar o iş olmaz sen hangisi istiyorsan ona git

• Hocam istedigin meslegi secin kimseyi dinlemeyin. Burada esas olan kazanacağınız para değil sizin mutluluğunuz. Ki sevdiğiniz işi yaparsanız gayet de guzel paralar kazanabileceginize inaniyorum. Hayallerinizin peşinden gidin kimseyi dinlemeyin.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Tıp okurken diğerlerini yaparım.
    Hocam bunu nereden çıkardınız anlamadım.

• Aile baskısı ve aile için vicdan yaparak onların tercih yapmasını sağlamanın sonu pişmanlıktan geçiyor hocam.
    Lanet olsun ki denendi,onaylandı ✓

• Mühendislikten de temel bilime yönelebilirsin mat fizik gibi

• Aileni dinle

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Aynı durumdayız 6-7k bi sıralama gelecek hep hayalim bilkent veya boun fizik okumaktır fiziği cok seviyorum ilgimde baya var ama aile baskısı tıp türkiyede iş imkanı yok zaten bilime verilen önem ortada sevdigim bölüm oldugundan birde iyi bir üniversitede okursam yurtdışı kovalamayı düsünüyorum ama bunu yapacak cesareti çevrem vermiyor malesef

• Temel bilim istiyosanız ve cesaret edemiyosanız aileniz ikna olmuyosa asla vs vs mühendislik okuyun

• Hocam temel bilim seçersen Türkiye'de akademik kariyer zor, yani bölüme Türkiye'de akademik kariyer yaparım diye girersen hata edersin ama olur da şans yüzüne gülerse araştırma gör. vs olursan o zaman kısmet buymuş deyip şükredebilirsin yoksa okulda araştırma görevlisi olarak kadro bulup doktoraya devam etmek mükemmel olur tabi ama bu çok çok düşük bir ihtimal.

Temel bilim okursan Türkiye'de lisans mezunu olarak maalesef iş bulma şansın yok. Lisansı çok iyi bir notla bitirip ya Avrupa'da yüksek lisanstan devam edeceksin ya da Amerika'da y.lisans/doktora bütünleşik programlardan kabul almaya çalışacaksın ki yüksek ortalama burada devreye giriyor. Çünkü Amerika'da bütünleşik programlara Asyalılar neredeyse 4.00 ortalamalarıyla saldırıyorlar ve kontenjanları dolduruyorlar, iyi okulların kabullerinde gpa ortalaması 3.80 falan çıkıyor yani Amerika için minimum 3.50 civarı ortalama yapman gerek. Ama bölümlere tutkulu olarak bağlıysan geceni gündüzüne katar yaparsın.

Hacettepe'de bilgisayar ve elektrik elektronik yazarsan Türkiye'de iş bulursun, bilgisayar yazarsan yurtdışında da çok rahat iş bulursun ama yine bu bölümleri seviyorsan, ilgini çekiyorsa yazmalısın. Bunlar temel bilime göre daha mantıklı tercih olur iş bulma açısından ve mesela Hacettepe EE'yi yine yüksek ortalamayla bitirirsen yüksek lisansı fizikte devam edebilirsin, bu da bir seçenektir hatta fizikçiler içinde lisansı ee y.lisans ve doktorayı fizikte yapan çok adam vardır. Tabi bunun sebebi de senin çekincen gibi lisansı iş bulunabilir bir alanda bitirip mühendis diploması almak içindir.

Temel bilim okuyup başarılı olursan seni bekleyen hayat yurtdışında temel bilimlere yoğunlaşman için her türlü imkanın sağlandığı bol ödenekli üniversitelerde bilim yapmak olacaktır. Hayatını rahatça yaşayacak kadar para kazanırsın ama normal bir para verirler yani normal yaşarsın işte zaten bu işin tatmini parada değil yapacağın işin mesleki tatminindedir, yayınladığın her makalede, her başarıda tatmin olursun. Sonra Türkiye'ye dönmek isteyip dönemeyebilirsin bile çünkü bizde temel bilimlerde o kadar istihdam yok mecbur yurtdışında devam edersin.

Ama sana tavsiyem gerçekten başaracağına dair inancın varsa, hayatımı buna adarım ben para pul hiçbir şey önemli değil dersen yaz. Başarılı bir biçimde gereken özeni ver ve mutlu olacağın işi yap.

Bu arada 14-15k ile ODTÜ değil temel bilim yazacaksan Bilkent yaz. Bilkent Mat 45k Bilkent Fizik 17k ile almış.

• isetta_1955 kullanıcısına yanıt
    Hocam zahmet edip yazmışsın. Çok güzel bilgiler vermişsin. Çok teşekkür ederim.

• Hocam aile baskısı ile bir yer/bölüm seçersen, okurken küçük bir engelde bile motivasyonunu kaybedersin ve konsantre olamazsın. Ama sevdiğin bir yerde/bölümde okursan ufak engelde değil büyük engelde bile motivasyonunu kaybetmez, aksine daha da üstüne gidersin. Ayrıca korkma, temel bilim seçtiğin zaman hayatın sonu değil, baktın denedin olmuyor, ailene hak vermeye başladın, tekrar sınava girersin başka bölüm için. Ama senin hakkında başkalarının karar vermesi senin özgüvenini önemli ölçüde düşürür. Sen kararını ver, ailene de sakince anlat, kendi görüşlerini söyle ve onlardan sadece desteklemelerini istediğini söyle.
    Burada aile de haksız değil kendi bakış açılarına göre. Onlar evlatlarının geleceğinin maddi olarak garanti altında olmasını istiyorlar doğal olarak. Ama bu işin psikolojik tarafı da var ve inan bana en önemlisi senin psikolojin.
    Bak ben 5. senemdeyim bir bölümde, ve bu sene bitirmeden bırakıp başka bir şehirde başka bir bölüm okumayı düşünüyorum. ben uç bir örneğim tabi ki ama demek istediğim şu, sevmediğin zaman zevk almıyorsun ve bir noktada tak ediyor canına. Rahat ol, istediğin bölümü yaz ve oku, ailenle de arayı bozma, saygını sevgini koru ama unutma onlar da sana ve seçimlerine saygı duymalılar.

• quote:

Orijinalden alıntı: dubleonursuz

Hocam zahmet edip yazmışsın. Çok güzel bilgiler vermişsin. Çok teşekkür ederim.
    Rica ederim hocam, sağolasın.
  • A.S.L.A.N kullanıcısına yanıt
    Cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Başarılar diliyorum.

• Matematik okuyup Veri Analisti olabilirsin, şu an büyük açık var. Big Data yönetebilecek adam aranıyor güzel parası da var, ünide bilg. müh. ile çap yapabilirsin, geliştirir. Akademiden de yürüyebilirsin, seçenek bol aslında.
  • Tıp oku uzmanlığını temel bilimlerde yap?

• Tıp okumak ve sonrası hakkında pek bir fikrim yok hocam. İlgimi çekmediği için hiç araştırmadım.
    Biraz bilgi verebilirsen çok memnun olurum.

• dubleonursuz D kullanıcısına yanıt
    Hocam tıp okuduktan sonra kimya ve biyolojiinin bölümlerinde yüksek lisans doktora yapabilirsiniz. Ayrıca tus ile girilen temel tıp bölümleri de vardır. (Biyokimya tıbbi biyoloji mikrobiyoloji farmakoloji anatomi fizyoloji histoloji vb)
    Biyofizik de güzel bi bölümdür gelecigin cyberpunk dünyasını oluşturmaya çalışıyor( mesala mekanik göz, mekanik kol

• Hocam istemediginiz bolumu kesinlikle yazmayin yoksa kurtulmak icin en az 2 senenizi heba ediyorsunuz. Eger mat fizige karsi ilgiliyseniz tip sizin icin yanlis tercih olur benim matematik kafasi olan cok arkadasim sirf puan yuzunden tip yazip pisman oldu bazilari tipi birakti.

• Çok teşekkür ederim. Bunları iyice araştırayım.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.