Şimdi Ara

Aile Hekiminden Ehliyet Raporu Hakkında Bilgilendirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
1
Favori
3.165
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir aile hekimi olarak yeni sistemde ehliyet için sağlık raporları hakkındaki uygulamadan kısaca bahsetmek istiyorum.

    Tam olarak ne zaman bu görev aile hekimlerine verildi bilmiyorum ama 2000'li yılların başına kadar raporlar Devlet hastanelerinde kurula girilerek alınıyordu. Uzunca bir süre aile hekimleri bu sorumluluğu büyük oranda yüklendi. Yeni sistemle birlikte kişinin baştan aşağı muayene edilmesi öngörülüyor. Öyle ki biraz şişmasanız (174cm 100kg olmak bunun için yeterli) kişiden polisomnografi isteniyor. Üstelik şikayet olup olmamasına bakılmıyor bile. Ülkemizde devlet hastanelerinde bu test için 1 yıl sonrasına randevu veriliyor özellerde 1000TL civarı ücreti var. Göz muayenesinin kapsamı çok genişletildi. Görme keskinliği, görme alanı, gece körlüğü, derinlik duygusu vs. Bunlar için büyük oranda Göz Uzmanı sevki gerekecek. İşitme muayenesinde ilk grup için çok büyük sıkıntı yok ama ikinci grup için KBB uzamanı sevk gerekecek. Yaşınız 40'ın üzerindeyse büyük ihtimalle Dahiliye ve Kardiyoloji sevki gerekecek, Tansiyon, şeker, malignite ve kalp rahatsızlığı olmadığı varsa da kontrol altında olduğuna dair rapor istenecek. Yine herhangi bir nörolojik ve psikiyatrik hastalığınız var mı belirlenmesi için nöroloji ve pskiyatri sevki gerekecek. Mesela iq 79'un altındaysa ehliyet alınamayacak. TR ortalaması 88 bu arada.


    Özetle ben Aile Sağlığı Merkezi şartlarında yapabildiğim muayene sonucu problem olmadığına kanaat getirdiğim alanlar haricinde hastalarımı uygun gördüğüm branşlara sevk ediyorum. Zaten bu düzenlemeden sonra bir aile hekiminin bu raporun altına tek başına imza atması bence işgüzarlıktır ve kendini çok büyük bir riske atmaktır. Forumda ve sosyal platformlarda aile hekimlerinden bu raporun kolayca alınabildiğine dair yanlış yönlendirmeler yapılıyor. Sonra o kişiler aile hekiminin yönlendirmesini sorun çıkarma olarak görüyorlar. Bu işin doğrusu budur. Aile hekimleri pratisyen veya aile hekimliği uzmanlığı yapmış hekimlerden oluşan bir grup, Göz uzmanından Kardiyololoji muayenesi yapması beklenmezken 7 ayrı uzmanlık alanının hastalıklarını tek başına aile hekiminin tespiti beklenmemelidir.

    Tavsiyem yeni almayacaksanız bekleyin bu iş biraz rayına otursun. Yeni alacaksanız da bu raporun 5 dklık bir iş olmayacağını kabullenip o gününüzün bu işle geçebileceğine kendinizi hazırlayın. Geçmeyedebilir tabi her meslekte olduğu gibi bizde de üzerine vazife olmayan işleri yapacaklar vardır.

    Son olarak bunun doğru bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Epilepsi krizi tutanlar, psikoloji rahatsızlığı olup trafikte terör saçanlar, gözü görmeyenler, tabela anlamlarını bilmeyenler azalacaktır

    Bahsetmeyi unutmuşum bir beyanname dolduruyorsunuz. Kan verenler bilir yaklaşık 30 sorudan oluşan her bir soruda ayrı bir hastalık ve şikayetle ilgili sorular. Bu beyanname imzalanıp emniyetteki dosyanızda saklanıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drkozi -- 20 Ocak 2016; 12:11:18 >







  • bilgilendirme için teşekkürler.
  • drkozi D kullanıcısına yanıt
    Hocam görüşün ve bilgiler siteye katkısı olmuş. Benim 10 senelik ehliyetimde işitme cihazı ibaresi var. Hatta normalde işitme cihazı bile az kullanıyorum. Şimdi ben aile hekimine gidince benden rapor yada kbbye git deme ihtimali nedir? Normalde 1-2 sene beklemeyi düşünüyordum. Ama bu rapor olayını şimdi almak daha mı zor yada ilerde daha da zorlaştırma ihtimali var mı? Onu kafamda düşünmek istedim. Hazır işşiz ve çalışmıyor iken bu oturmamış sistemden istifade mi etsem!

    Birde ehliyet kontrol mu ediliyor? Bir rahatsızlığınız var mı dediğiniz de ne gibi cevap vermek gerekiyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ducatine -- 20 Ocak 2016; 2:40:44 >
  • Bilgi için teşekkürler, boyum 1,75 kilo 100ün üzerinde . şimdi yenilemek için biton şeylemi uğraşacağız ? her işte illa bi cinslik çıkıyor sevdiğim ülkemde



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi disparity -- 20 Ocak 2016; 2:45:08 >
  • ben 2011 yılında aldıgımda aile hekimi sadece renk körlüğü testi yaptı 30 sn o kadar...


    bence biraz abartmışlar gibi..

    tam bir rapor istediğinde de hastanesinde elini raporu doktorlara götürüyorsun sadece imza atıyorlar.
    bu ülkede parasını verdikten sonra herşey olur.
  • Bu devletin işini anlamak mümkün değil zaten. E devlet sistemi oluşturuyor. Herşeyi tüm kurumlarını sözde online sisteme bağlıyor. Sen taşındığın zaman eskiden muhtara ve karakola buraya taşındım diye bildirirdin. Şimdi nüfus müdürlüğüne kaydoluyorsun. 3 tane ev değiştirdim her seferinde yeni ikemetimi bildirdim hala aile hekimim 10 sene önce oturduğum adresteki sağlık ocağında görünüyor. Trafik şubede adresim eski adresim görünüyor. O zaman sormazlar mı kardeş sen nüfus müdürlüğünde kaydı neye haybeye mi yapıyorsun, sistemini hiç mi güncellemiyorsun diye? Anca ysknın kayıtları güncel oluyor kalanıyla aralarında bir bağ yok, kendin gidip her kuruma tek tek adres güncelleyeceksin, ölme eşeğim ölme. Devletin yapacağı iş anca bu kadar olur işte..




  • Hocam bilgilendirme için teşekkürler. Çok faydalı bir konu olmuş
  • Ducatine kullanıcısına yanıt
    Size bir beyanname doldurtuluyor zaten. Burada olabilecek herşeyle ilgili sorular mevcut. Eğer bildiğiniz bir sorununuz varsa bunu beyan etmeniz gerekmekte. Altına imza atıyorsunuz ve bu emniyetteki dosyanızda kalıyor. KBB uzmanına mutlaka sevk edilecektir.
  • disparity kullanıcısına yanıt
    Sıkıntı çıkabilir. 100 kiloya inebilrseniz tam sınıra iniyorsunuz
  • Yeni yönetmelikte renk körlüğünün rapor almaya bir etkisi yok.


    Aile hekimliği sistemine ilk geçildiğinde herkes otomatik olarak mümkün olan en yakın birime atandı. Bundan sonrası tamamen kişinin tercihine bırakıldı. Siz değiştirmediğiniz sürece aile hekiminiz değişmez. Bunu değiştirmekse çok kolay. Gitmek istediğiniz aile hekiminin hasta sayısı dolu değilse aile hekimliği değişim formu ve nüfus cüzdan fotokopisi yeterli oluyor.
    @Lord Sparhawk
  • Her gün onlarca yeni ehliyet alan olduğu için, zamanla bu ehliyet yenileme meselesi daha da zorlaşmaz. Elbet bazı kolaylıklar çıkar. Ehliyet yenilemek için mümkün olduğunca beklemek; ancak son dakikaya da bırakmamak en doğrusu olacaktır bence.

    Uluslararası ehliyete ihtiyacı olan yenilemeyi düşünsün; ancak şunu da bilin, Avrupa'da Türk ehliyeti ile araba kiralayıp gezebiliyorsunuz. Kaza yaparsanız veya çevrilirseniz, Türk ehliyetiniz iş görüyor. Polis de çevirdi, ufak hasar meselesi de oldu geçmişte. Kendi aracınızla yurtdışına çıkacaksanız uluslararası ehliyet gerekiyor.

    Bence acele etmeyin. Sistem değişmese bile, rapor alma meselesi düzen oturunca kolaylaşacaktır.
  • Öğretmen atamam yapıldığında meb istemişti tam teşekküllü hastaneden alınmış kurul raporu. 200 tl harcayıp almıştım o olur mu ehliyeti yenilemek için?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aile hekimi mahallede,peki işe gidenler nasıl alacak.
    işyerinin yakınında sağlık ocağında bakmıyorlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçerli değil. Format farklı. Yapılan muayeneler de farklı. Biyometrik fotoğraf isteniyor ehliyet raporu için. @Al-Yeleli Arslan

    Aile hekimine gitseniz de yine de devlet hastanesi ya da özel hastaneye gitmek durumunda kalacaksınız uzman doktor muayenesi için. Aile hekimini pas geçip direk özel hastaneden alabilirsiniz @ufuk-34JD58
  • Bugün ben de ehliyet değişikliği amacıyla sürücü sağlık raporu almak için aile hekimine gittim. Göz ve psikiyatri için hastaneye sevk etti. Devlet hastanesinde göz ve nöroloji uzmanı kısa bir kontrol sonrası raporu imzaladı. Bakalım Cuma günü randevum var emniyette, umarım yeterli olur rapor.
  • Forever1907 F kullanıcısına yanıt
    Herhangi bir sıkıntı olacağınıı sanmıyorum
  • Aile hekiminden alabilmenin süre sınırı var mı? Bugün itibarıyla son diye duydum. Artık sadece devlet hastanelerinden falan alabilecekmişiz.
  • Adalet kullanıcısına yanıt
    Her ay sonunda bize de böyle söylentiler geliyor. Keşke yanlıştan dönüp bir an önce bunu devlet hastanelerine ve heyet raporuna çevirseler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.