Şimdi Ara

Agnostik Olmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.063
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yavaş yavaş içine giriyor gibiyim en azından yeterli donanıma ve bilgiye ulaşmadığım sürece sanırım bu grup en mantıklı olandır..Her iki taraftanda yorumlara tavsiyelere açığım öncelikle işe yarım bıraktığım Kuran’ın mealini ve tefsirini okumakla başlayacağım tabi bu sırada uzun bir araştırma sürecinde olacağım fakat bunun sonucunda agnostisizm tek gerçek akımda olabilir bilmiyorum belki de Müslümanlar haklıdır belki de Ateistler ..

    Evet arkadaşlar kitap belgeseller her türlü ufuk açıcı tavsiyeye hazırım ..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Neden agnostik olmak istiyorsun, seni buna iten sebepler neler?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ateistler ve Müslümanlar arasında akademik bir tartışma yok. Teizm, panenteizm, deizm, panenteizm vb. birçok Tanrı tasavvuruna karşı koyar ateizm. O yüzden ateistim diyebilmek teistim diyebilmekten daha zor. Birçok Tanrı tasavvuru var çünkü hepsini çürütmek oldukça zor oluyor. Teistler sadece belli bir Tanrı tanımını ele alarak argüman kurdukları için işleri daha kolay. Bir ateist olarak şu gerçeği belirtmem gerek: Akıl dışı olmayan tek Tanrı tasavvuru teist Tanrı anlayışıdır. Her şeye gücü yeten, ahlaken kusursuz, her şeyi bilen bir Tanrıdan bahsediyorum. Plantinga'nın modal ontolojik argümanı inançlılar için bunu ortaya koymakta ayrıca.

    Öte yandan hiçbir şey bilmeyen biri agnostik olmak zorunda değil. İnanç yeterli geliyorsa isterse Pagan olur isterse Müslüman bu biraz kişisel yani. İnsanlar temel düzeyde Tanrı hakkında akıl yürütebilmeli bence. Zaten temel düzeyde ilgilenince göreceği üzere sadece Yahudilik, İslam, Hristiyanlık, Bahailik vb. dinlerin Tanrısı akıl dışı olmuyor. Çünkü bu dinlerin Tanrısında bedensizlik, nedensizlik, ezelilik, mekansızlık gibi sıfatlar var. Bun sıfatlar kozmolojik delillerden çıkarılabilmekte. Şunu da belirtmek gerek: Katı akılcı biriysen ve hiçbir şey bilmiyorsan agnostik kalman makul olacaktır tabii.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 22 Nisan 2019; 19:5:35 >




  • Gavur Padisah kullanıcısına yanıt
    Şuan yaşadığımız dünyada Tanrı’nın olup olamayacağını kanıtlayamayacağımızı düşünüyorum belki Big Bang öncesi bilinseydi bu durum olmazdı fakat Big Bang öncesi bilinmediği takdirde bu sürecin burada tıkanacağını ve bu insanı , agnostisizme yönelteceğini düşünüyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • en mantıklı olanı yaparsın iki tarafında yeterli kanıtı yok neyin ne olduğu belli değil, kimse kanıt var falan demesin kanıt olsa herkes kabul ederdi.

    bir agnostik olarak evrene baktığımda bir yaratıcı olsa bile bukadar şeyi insanların eğilip kalkması için yaratmasını çok saçma görüyorum ama amaçsız olduğunuda düşünmüyorum amaç varsa herşeye gücü yeten olmadığıda ortaya çıkıyor belkide binlerce yaratıcı var belkide hiç yok.
  • Hocam binlerce yaratıcı olması bana hiç mantıklı gelmiyor fakat diğerleri için ortadayım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Esoes12

    Şuan yaşadığımız dünyada Tanrı’nın olup olamayacağını kanıtlayamayacağımızı düşünüyorum belki Big Bang öncesi bilinseydi bu durum olmazdı fakat Big Bang öncesi bilinmediği takdirde bu sürecin burada tıkanacağını ve bu insanı , agnostisizme yönelteceğini düşünüyorum
    Zaten Tanrı kanıtlanabilse inanç olmaz.

    En bilimsel tavır zaten agnostik olmaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Esoes12

    Hocam binlerce yaratıcı olması bana hiç mantıklı gelmiyor fakat diğerleri için ortadayım
    neden mantıklı değil? duygusal baktığın için olabilir belkide tanrı biziz canımız sıkıldı gücümüzü kısıtlayıp ortalama 75 yıl ömre sahip kendimizi insana çevirdik ölünce tekrar tanrılık görevine devam edeceğiz sınırlı şeyler bazen eğlenceli olabilir örneğin futbol, filmler, oyunlar gibi askerlik zordu ama şimdi zevkle anlatıyoruz belkide yukarıda tanrılar kahvesi var üzerimize bahis oynuyorlar




  • Gavur Padisah kullanıcısına yanıt
    Sanırım haklısınız hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • problemi çözemedin yani?
  • spor toto oynarken 3 ihtimali de yazan insanlardır, başka olasılık yok ki zaten

    agnostik diyince hep aklıma kemal sunalın kendini öldürmesi için kiralık katil tuttuğu film geliyor. Bir sahnede 2 grup da öldürmek için olduğu mekana geliyor k.sunal da yazı gelirse sen tura gelirse sen öldürürsün dik gelirse giderim diyor ve para dik geliyordu
  • kafası rahat olmaktır

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Gerekli bilgi ve donanıma ulaşınca agnostik olursun. Agnostiklik yeterli bilgin olmayınca girdiğin bi süreç değil tam tersine her türlü bilgiye vakıf olmaya başlayınca karar verdiğin bi durum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Guest-F54F98451 G kullanıcısına yanıt

    Agnostismde teorik bilgiye inanılmaktadır. Çünkü bilgiyi kabul etmek için en başta 'inanmak' gerekir. Agnotolojik düşünce biçminden farklı olarak hipotetik ve ampirik bilgiler şaibeli kabul edilir. Ancak agnostisizmi teolojik araştırmaların neticesinde ulaşılan 'dinsizlik aydınlanması' süreçlerinden biri olarak kabul etmemekteyim. Bunun sebebi, agnotolojiyi teorik olarak hiç bir şeyin kanıtlanamayacağı olarak yorumlarsak, agnostisizm problemomatik olma değil, problem çözme üzerinedir. Dolayısıyla herhangi bir teori, agnotolojik düşüncede en az bir gerekçe gösterilerek kabul edilmemekteyse hipotetik ateizm veya teizm tasavvurunun bilimsel formülasyonunu gösterme, tartışma çerçevesinde yersizdir. Agnostisizm, bilimsel bir metottur.

    Agnostisizm, teorik bilgi yönergesinde hareket etmekten farklı olarak bir teori için geliştirilebilecek bütün anti tezlere karşı kanıt bulmaktır. Çünkü teorik bilginin geliştirilmesi süreç içerisine yayıldığında anti tezlerin nispeten bir kısmı çürütülebilir, bir kısmı ise paradoks oluşturucu olarak tanımlanır. Eğer ki teori, bir kesinlik ise savunulur, ancak zamanla çürütülebilir bilgi olarak kabul edilirse genel geçer ilkesine bağlı kabul dışı kalır.

    Agnostisizm akılcı düşünce biçmi üzerinedir. Dolayısıyla gerçekliğin rasyonel düşünce biçminin alt dalı olarak gördüğüm ultrafinitizm gözlemi kapsamında kaldığı kabul edilir. Bunun nedeni, sonsuzluğu anlayabileceğimiz herhangi bir akıl süzgecine sahip olmamamızdandır. Dolayısıyla sonsuzluğun "sınırsızdan büyük, en büyük sayı." olarak tanımlanarak sabit ve ordinal ifadenin teorik belirtimindeki sorumluluktan kaçmak gibi bir amaç içerisinde bulunulmayacaktı. Eğer ki bu fikir olgunlaşmamışsa, bilim tarihini şekillendiren kilometre taşları gibi bu da aşılır. Ultrafinitizm ideolojisinde hiçbir şey vektörel bir madde üzerine kurulu değildir; her şey simülasyon gibi imgedir, sonsuzluk hipotetiktir. Fakat agnostisizmde simülasyon ile sicim uzayının ayırt edilebileceği işleyiş farklılıkları bakımından savunulur.

    Agnostisizm, düşüncenin sağlandığı varoluşsallığı anlama üzerinedir. Gerçekliğimizin varlığını nedensizliğe dayandırmak varlık bir Tanrı'yı tasvir etmekten daha kolay. Ancak nedensizlik dediğimiz şeyin yokluktan tetiklendiğini iddia edecek kadar, gerçekliğimizin dışını gözlemleyebileceğimiz bir gerçekliğe sahip olduğumuzu iddia edebilir miyiz? Yokluk gerçekliğimizin hiçbir zaman bir parçası olmadı. Bu yokoluştur. Çünkü bir gerçeklikten başka bir gerçekliğe geçiş için transformasyon gerekli olmalıdır. Nedensizlik yokluktan mı geldi? O halde hiçlikten geldiniz demektir. Fakat her şey birer hiçse biz yokluktan mı geldik?

    Bunun bir önemi yok. Önemli olan hiç olmamız. Kendi gerçekliğimizden başka gerçekliklerin olmadığını iddia etmek sadece bencilce bir zaman kaybı. Olası birinci derece fizik yasaları içerisinde yerçekimi kanununa uyuyoruz ve sıfırıncı derece fizik yasalarını kavramakta hemfikir olabilmekteyiz. Varoluş süreç içerisinde yokoluşa dönüşür ve bu durum ileriye dönük şekilde de işler. Geriye ve ileriye dönük yokoluş arasındaki fark, tutarlılık ve tutarsızlık arasındaki farka dayanır.

    İşte bu nedenden dolayı gerçekliğe yaraşır olarak tanımlanan estetik, düşünce ve form temsiliyeti agnostisizm hakkında günümüz dünyasında kaynak bulmak zorlaştırıldı çünkü mevcut dünya düzeninin bilimsel metotlar hakkındaki yeterliliği sınırlı. Tipik bir sömürgecilik stratejisi gibi görünen ancak üretkenlik konusunda bağımlılığı artmış bir dünya düzeninde kendi etnik veya kültürel kimlikleriyle çakışan insanların idare biçimleri haksız rekabet ile bağlantılı. Çünkü sonunda kendi etnik, kültürel veya bireysel nosyonlarını imgelemeyi daha kolay görmektedirler ve bu, temsil ettikleri Frankenstein'ı yeşertmez.

    Bildiğini saklayan fakat bilgimizin olmadığı şeyi iddia eden Tanrı'yı anlamak, sorgulama yeteneklerimize ket vurma amacı güder. Tanrı anlaşılamaz ise anlamak için niye çaba gösterelim ki? Bu Tanrı'yı anlamak teorik bilgi öncülüğünde hareket etmekten daha zor, çünkü Tanrı'yı anlamak bir sonraki kilometre taşı olurdu. Tanrı'yı teorik olarak anlamak gerekecekse din neden var?

    Agnostikler teolojik araştırmalar neticesinde iki seçenekten birisini seçerler: ya bir dine mensup olurlar, ya da dinsizliği karar kılarlar. Din, insan ilkelliğini idare biçmi olarak gelmiş ve akıl sahibi insanlara yalınlık ile psikolojik gerilim uygulama niyeti güden fütursuzluktur. Teori gerekliyse dine neden ihtiyacım olsun ki? Bu sözde teorik öntanımları sorgulayamayacaksam din basitleştirilmiş çıkarlardan fazla ne işime yarar? Varlık bir Tanrı'yı bütün maddi düzenin sorumlusu olarak gösterirken başka bir Tanrı tasavvurunun olamayacağı iddia edilemez.

    Agnostiklerin materyalist olduklarını iddia edemem. Materyalistler nedenselliği kabul etmezler ve dolayısıyla iletişim eksikliği kabulü vardır. İletişim geliştirmenin sınırlı olduğu materyalizmde çözümlerin daha da sınırlı olması, sadece geleceğin gelmesini geciktirir.

    Agnostiklerin ahlaki bir temele sahip olmadıklarını iddia etmek uygunsuz bir önermedir. Etik ahlaka sahip birisi değil sentetik bir cehennemde, kerhanede (boşlukta) bile hayatta kalmayı sağlayabilecek koşul ve şartları destekler. Agnostisizm bu kadar basit değil. Birinci derece fizik yasaları değişse idi sistemin sürdürülebilmeye devam etmesi için adapte olması gerekirdi ve bize labirentte yol bulmak, zenginin çocuğu olarak veya kumardan büyük para kaldırarak elde edilen duvarlardan geçilen kurtuluştan fazlası yok!

    Materyalizmin kabul edilen etik mottosu, "yapıyorsam haklıyım." olur. Agnostisizmde bu gerekçe uzun vadeye yayılmıştır. İşte etik bu nedenden dolayı vardır. Agnostisizm, etiğin bu nedenle fiiliyat kapsamında tanımlanmasını savunmaz çünkü uzun vadeli davranışlarda konuma bağlı olarak tamamlayıcı eylemler haklıyı ve haksızı mutlak bir şekilde ayırt etmez. Bunun aksini iddia eden haklılarla bütün ölen ve sakatlanan çocukları lanetlemek için toplanalım! Fakat benim samimi bir ifadede bulunduğumu düşünen riyakarlar ise adlarını bir tarafa yansıtmak için fenomenoloji kasmaya bocalıyorlar. Çocukları konu bahsi yapmasaydım dikkatinizden kaçabileceğinin farkındasınız. Bunu koz olarak kullanırken nasıl şerefsizce bir kaçınılmazlık sunduğumu hayal edin! Bu, etik dışı mı? Etik değilse neden bu söylem her halükarda işler?

    Dinler agnostisizme benzemez. Yaygın hangi dogmaya bakarsanız bakın, hepsinde de handikaplar ve fırsatlarla belirlenmiş negatif güç dengeleri vardır. Bu güç dengeleri ise birbirlerinin kaçınılmazlığı olup, birbirlerine eşit kabul edilirler. Dolayısıyla kötülük varsa iyiliğin mevcudiyeti, iyilik varsa kötülüğün mevcudiyeti kabul edilmektedir. Agnostisizmde böyle bir şey yoktur. Agnostisizm, bu tür eşit güç dengelerinin asılsız olduğunu iddia eder ve negatif güç olarak karşılık gelen şeytan gibi tüm negatif güç merkezlerinin güç bakımından denge sağlayamayacağını ifade eder. Buna dogmanın kıyaslanamazlığı argümanı denir. Ölüler konuşamazlar! Agnostisizmde dogmanın kıyaslanamazlığı, dogmada çözümsüz hiçbir problemin olmayacağı ile bağlantılı olduğundan, negatif güç merkezlerinin hiçbir şekilde agnostisizm ile paradoksal bir mağlubiyet veya mutlak galibiyet sağlayamayacağı savunulur. Böyle bir dogmayı Türkiye'de savunduğunuz zaman yaklaşık %80'i İbrani olan bir ülkenin vahhabiliğe, siyonizme, evanjelizme, zerdüştlüğe, satanizme veya illuminatiye ihtiyaç duymasını meyledebilirsiniz ki, İbrani inançlarının tümünde de eşit negatif güç dengesi bulunmaktadır.

    Bu söylemimdeki niyet, agnostisizmin çözüm getirici olduğunu kanıtlamaktır. İnançlarına bağlılıkları sorgulanmaya açık bu kitlenin ideolojik olarak yeni bir kilometre taşı getiremeyeceği barizken agnostisizmi eşit bir güç dengesi olarak tanımlayışları, kimi zaman usavurmadan hararetle savundukları inançlarının üstünlüğünü güç bakımından agnostisizmin seviyesiyle aynı gösterebilmek içindir. Bunun altında çok şey var; aşağılık kompleksi veya fukaralık buna örnektir. Ancak agnostisizm orta çağ seviyesinde bir dogma değildir.

    Etik bile teorik olarak irdelenebilirken utilitarizm gibi ahlaki düşünceleri hiçesaymak etiği kültürel normlar olarak daha fazla kişiselleştirilebilir kılma amacını güder. Evet, gerçek üstü dediğimiz şeyde utilitarizmin üstü vardır. Kabul edin veya etmeyin. Dinlerde vaadedilen şeyler ancak ve ancak mitiktir.

    Kurtuluş için büyük sistemi incitmekten kaçınılmaz ve bireylerin birbirleriyle anlaşabildiği bir düzen, tahammül edilmesinin kabul görülmesi istenilen bir düzenden çok daha baskın mevcudiyettir.


    HardcoreLock




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HardcoreLock -- 3 Eylül 2023; 16:13:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.