Şimdi Ara

Agnostik ateizm

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
626
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Agnostik ateizm ya da diğer tanımıyla ateist agnostisizm, hem ateizmi ve hem de agnostisizmi içine alan bir felsefi görüştür.
    Tanrıya inanmaz fakat kesinlikle yoktur diyemez. Bu görüşe sahip insanlar uçan ata da inanmaz ve kesinlikle yoktur diyemez çünkü bilinemez.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Sizin akıllar iyice çorba.

Orijinalden alıntı: milkomeda

Ne alaka?

Çok alaka. İyice kafanızı allak bullak olmuş. Tanrıya inanmaz ama kesin yoktur demez, ne demek? İnanmayan zaten yok olduğuna inandığı için yok diyor, hem yok diyip hem olabilir tam çorbalık, böyle ortaya karışık sebze çorbası

Orijinalden alıntı: high speed dirt

quote:

Ne alaka?

Çok alaka. İyice kafanızı allak bullak olmuş. Tanrıya inanmaz ama kesin yoktur demez, ne demek? İnanmayan zaten yok olduğuna inandığı için yok diyor, hem yok diyip hem olabilir tam çorbalık, böyle ortaya karışık sebze çorbası

Verdiğim örneği okudun mu?

Uçan atin varlığına inanıyor musun? Hayır. Peki olmadığına emin misin? Hayır. Bu kadar basit kafa karışıklığı falan yok.

Eğer tanrınin olmama olasılığı %99.999999 ise kesin yok diyebilir miyiz? Benim için olay budur.

Agnostik ateizmi ben uydurmadim zaten var olan bir şeydi. Ve bana mantıklı gelen bu olduğu için bunu seçtim.

• quote:

quote:

quote:

Ne alaka?

Verdiğim örneği okudun mu?

Uçan atin varlığına inanıyor musun? Hayır. Peki olmadığına emin misin? Hayır. Bu kadar basit kafa karışıklığı falan yok.

Eğer tanrınin olmama olasılığı %99.999999 ise kesin yok diyebilir miyiz? Benim için olay budur.

Agnostik ateizmi ben uydurmadim zaten var olan bir şeydi. Ve bana mantıklı gelen bu olduğu için bunu seçtim.

Uçan atın olup olmaması benim umurunda değil, kimsenin de umurunda değil.
    Agnostik ateizmin yeni birşey olmaması onu çorbalıktan çıkarmıyor.
    Bir şeye yok diyorsan yok olduğuna karar verdiğin için yok dersin. Hem yok deyip hem olabilir demek dediğim gibi karışık sebze çorbası .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi high speed dirt -- 4 Eylül 2017; 18:5:48 >

• Biraz yanlış açıklamışsın olayı agnostik insan bulgu ve sonuçları göz önüne alarak yorum yapar mesela örnek vereyim bu düzen tanrısız olmaz der yani her şeyin bir başlangıcı var der bu evreni yaratabildiğine göre çok güçlüdür der ama madem Tanrı çok güçlü neden kendinden güçsüz canlıları yarattı diye sorgular ve bir sonuca ulaşamaz .Esasında düşünen sorgulayan insan ve bunu sürekli hale getiren insan sorularına cevap bulamadığı an agnostik bir düşünceye sahip olur .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-42ED01C9A -- 4 Eylül 2017; 21:25:6 >
    Daha Fazla Göster
  • Agnostik ateistim.

Teizmin tanrısına inanmam, çünkü hem inanmaya yeterli gerekçe yok hemde teizmin tanrı tasavvuru oldukça tutarsız gözüküyor. Bundan ötürü tanrıya inanmam, ancak bu yinede kişinin aklının herşeye yetemeyeceği ve beynimin olgusal olan şeyler dışında bir şey bilemeyeceği gerçeğini değiştirmez. Bundan ötürü tanrıya inanmam, pratikte ateistim. Ama söz konusu tanrının varlığı olduğunda varolabileceğini çünkü kişinin pek çok şeyi bilemeyeceğini söylerim.

Bu düşünüşün karmaşık olduğu söylenebilir. Ancak bende gerçekliğin yüzeysel olmadığını söylerim. İnsan aklı hem sınırlı hemde pek çok yargı ve önyargıyla kirlenmiş durumda. Bundan ötürü benim "kesin" diyebileceğim şeyler sınırlıdır. Tanrı hakkında kesin bir yargıya varamam ama olmama olasılığı yüksek olduğu için inanmadığımı söylerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liberte von Skepticus -- 4 Eylül 2017; 21:12:36 >

• quote:

quote:

Ne alaka?

İnandığımız bir şey onu gerçek yapmadığı gibi de inanmadığımız şey de onu yok etmez.

siz 2.5 milyar sayıya inanmak istiyorsunuz diyelim. şimdi bu sayının varlığı için ömrünüz boyunca 1 den başlayıp 2.5 milyara kadar saydınız ve var dediniz. yani böyle bi sayı mümkün. peki 2.5 milyar 1 sayısı o halde nedir?

şöyle söyleyelim sonsuzluk prensibinde sonsuzluk n kadar olan değildir. 2.5 milyar 1 sayısı 1 eksilince sonsuzluk budur ancak daha da fazlası vardır ancak bilinemez denir.

şimdi sonsuzluk vardır ancak bilinemez denince sizin savlarınızdan bi kısmı sonsuzluğun mutlaklığı üzerine olamaz.

buna eksiltme deniyor. kafamızı eksiltilmiş bi hakikate göre ayarlamadan bakışımızı sonsuza uzatmak mümkün değil. insan sınırlıdır ve tahayyülatındaki neden 8 bacaklı gergedan sorusu aslında neden ben sınırlı iken ve şu an olmayan şey ben sınırsızlıkta iken o şey neden olamazmış şekline dönüşür.

yani inançsızlığınızı beyan ettiğiniz konu aslında sonsuzluk tezinde sizin savunduğunuz savınızdır. 8 ayaklı gergedanın varlığına inanmayan değil inanmak zorunda olan bi benden bahsettik.

yani bi sav ortaya atıldığında ikili bi gerekçe ile varlığını da ispat edebileceğiniz şekle dönüşerek sizi töhmet altında bırakır.

8 bacaklı gergedan da yok deyup gittiniz. öyle kolay mı? attığınız sav sizi bağlar. nerden biliyorsun?

bu sizi sekiz bacaklı gergedanın varlığını ve sonrasında da yokluğunu ispat edeceğiniz bi evrene götürecektir.

gittim gördüm vardı ve olmayacağını anlatacak bi şekle büründü demeniz lazım.

bakınız inkar eğer ki yok demekse bu inkar edilenin görüldüğü anlamına gelir. bu makuldur.

ben ilahı gördüm o esnada bana dedi ki bak aşağıya. bi kadına kıza ya da çocuğa biri tasallut etti. ben ilaha baktım ve onun o!!! olamayacağına hükmettim zira kadir olan müdahale ederdi.

inkar budur. bu şüphecilik değildir. var olmasının anlamı olmadığı gibi bu esasen büyük bir tehdittir. varlığı aynı zamanda mütecaviz olanı da desteklemek şeklinde olup bu şeyin aslen inkarı farzdır.

bu açılardan sınırlı mukayyet olanın sınırsıza geçiş yapacağı an denen birim hiç bir zaman oluşamayacağından imkansız olan şey sonsuzluk kavramına göre mümkünsüzdür.

inançsız kimse sonsuz bi şeyi zaman mekan tanri adı herneyse savunuyor olamaz. bu ise mukayyet bi şeyi yani yaratılmışı akla getirir. bu şey kendiliğinden oldu veya ilahi kudret yaptı farketmez. sonsuzluk argumanı inançsız kişide olamaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Prof.Celal Şengör

quote:

quote:

Ne alaka?

İnandığımız bir şey onu gerçek yapmadığı gibi de inanmadığımız şey de onu yok etmez.

Neye inanıp neye inanmadığınıza karar verin ondan sonra tartışırız o zaman.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi high speed dirt -- 4 Eylül 2017; 23:32:33 >

• Mensubu oldugum grup.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilimsel prensipleri benimsemiş her ateist zaten agnostiktir arkadaşlar. Ateizm tanrının varlığını olası görmeme sonucu içinde bulunduğun durumdur, bir ejderhanın gözünün içinde yaşadığımız ihtimali veya bir simülasyonda yaşadığımız ihtimali ne kadar gerçek dışıysa tanrı fikri de bilimsel perspektifte eşit olasılıktadır zira kanıtsız ve bilinen gerçeklerle çelişen iddialar. Ancak bilim tanrı fikrine ve bu fantastik iddialara biraz felsefik bir bakış açısıyla 0 a yakın bir ihtimal yine verir. Bu sebeple bir ateist tanrı kesinlikle yoktur derse bu prensibi çiğnemiş olur. O yüzden ikisi farklı kavramlar değil aslında bir agnostik ben tanrının varlığına inanmıyorum ve bir dini cemaatin mensubu değilim diyorsa bu onu ateist yapar. Bir ateist de tanrının varlığına inanmıyorum ancak bilimin verdiği ihtimal göz önüne alındığında kesin yoktur da diyemem diyorsa agnostik ateist olur. İki kavram da farklı sorulara cevap veriyor.

• Mephalay M kullanıcısına yanıt
    ateizme çok yakın şüphecilik diyebilir miyiz buna ?

yani

yoktur - ateizm
    çok büyük ihtimalle yoktur ama emin değilim - agn. ateizm
    olabilir de olmayabilir de - agnostisizm

Böyle mi oluyor ? Benim mantığımla içinde en ufak bir ihtimal barındırıyorsa bile şüpheci sınıfına girer gibi geliyor
    Evet bence diyebiliriz. Tanrinin varligi ve yoklugu konusuna skeptik yaklasip iki iddianin da cok radikal oldugunu dusunmek gibi. Ama , ornegin tanrinin varligi 100, tanrinin yoklugu 0 ise sayi dogrusunda; ateist 0 sayisina denk gelmiyor yalnizca. 50 nin altina dusen her insan ateist aslinda. Tanri olabilir de , olmayabilir de ; ama buyuk ihtimalle yok ---> bunu diyorsan ateistsindir :)

0 ve 100 disindakiler supheci. Ama 99 da supheci. Yani deist de supheci olabilir. Teistler 100 oldugunu iddia etmekle kalmayip daha fazlasina da inaniyorlar ( melekler, cennet, cehennem vs gibi ) o yuzden onlari bu skalaya almiyorum, agnostikler de keza oyle.

Tam aciklayamamis gibi hissediyorum kendimi ama, tartisiriz uzerine :)

Üzerinde ihtilaf edilen bi yalanın üzerinde şüphe duyulmaz duyulamaz.

İlahi kudret hakkındaki şuphesel tutum olasılıklardan biri şeklinde olan değil gerçeklerden biri olarak anlamlı şekil kazanır.

Anne baba yaratır, oksijen su yaratır ilahi kudret de yaratıcı olabilir.

Anne baba kopyalar su oksijen salt hayatın insan için anlamınısır ilahi kudret ise insan dışında da olsa kainat bi varoluş olarak mevcuttur.

İki duşuncenin ortak değeri içinde insan barındırmayan şeyin mesela koca kainatın insan olmasa da yaratılması konusunda bi şuphenin varlığı ve yokluğu üzerine bi kurguya gidelim.

Ben ve biz yokuz kainat var. Bu ne demek?

Şüphe unsur olarak mevcuda yoneliktir ve mevcudun varlığını esas alır. Yokluğa dair şüphe yokun dunyasında tahayyulat dışıdır.

Bu açıdan şupheci varlıkta ilahi kudretin varlığına dair şupheye duşmuşse açıklar.

Ne oldu da ilahi kudreti var gibi duşunuyorsunuz?

Bu durum mevcut değilse duyulan şüphe sanrısaldır.

Evden işe giderken bi kediyi kuşu ağzındayken gordum. Kuşu aldı ve yuvasına çıkardı. Baktım ki kuş olmemiş. Gördüm ki bi kısım varlıklar vahşetgah mizacını da yenebiliyor.

Demek ki bi başka oluş var.

Bu ornekte şupheci şuphesini sağlam bi temele oturtmuştur.

Şupheye böyle duşulur denmiştir.

Oteki turlu olanı yokluğun varlığı üzerine kurgu olarak kişinin yok olan bedenine duyduğu fiziksel bağlılığın anlamı uzerinedir. Varım ancak yok olucam ancak yeniden var olabilme durumu da var .

Burada şupheye duşulen hal ilahın varlığı değil kendi varlığıdır.

Şüphe pozitif değerleri aktarmayla hissedilir. Şupheci şüphesini aktaramıyorsa bu şüphe kendine yönelik olandır.

Şüphe duyacak hiç bi şey yok diyen kimsenin iuphecilik zorlaması kendisinden emin olamama haline yurur.

• quote:

Orijinalden alıntı: HADO77

Şuphe üzerinde ihtilaf edilen bi gerçeğin zatına yani bizatihi kendisine karşı duyulan sezgisel tutumdur.

Üzerinde ihtilaf edilen bi yalanın üzerinde şüphe duyulmaz duyulamaz.

İlahi kudret hakkındaki şuphesel tutum olasılıklardan biri şeklinde olan değil gerçeklerden biri olarak anlamlı şekil kazanır.

Anne baba yaratır, oksijen su yaratır ilahi kudret de yaratıcı olabilir.

Anne baba kopyalar su oksijen salt hayatın insan için anlamınısır ilahi kudret ise insan dışında da olsa kainat bi varoluş olarak mevcuttur.

İki duşuncenin ortak değeri içinde insan barındırmayan şeyin mesela koca kainatın insan olmasa da yaratılması konusunda bi şuphenin varlığı ve yokluğu üzerine bi kurguya gidelim.

Ben ve biz yokuz kainat var. Bu ne demek?

Şüphe unsur olarak mevcuda yoneliktir ve mevcudun varlığını esas alır. Yokluğa dair şüphe yokun dunyasında tahayyulat dışıdır.

Bu açıdan şupheci varlıkta ilahi kudretin varlığına dair şupheye duşmuşse açıklar.

Ne oldu da ilahi kudreti var gibi duşunuyorsunuz?

Bu durum mevcut değilse duyulan şüphe sanrısaldır.

Evden işe giderken bi kediyi kuşu ağzındayken gordum. Kuşu aldı ve yuvasına çıkardı. Baktım ki kuş olmemiş. Gördüm ki bi kısım varlıklar vahşetgah mizacını da yenebiliyor.

Demek ki bi başka oluş var.

Bu ornekte şupheci şuphesini sağlam bi temele oturtmuştur.

Şupheye böyle duşulur denmiştir.

Oteki turlu olanı yokluğun varlığı üzerine kurgu olarak kişinin yok olan bedenine duyduğu fiziksel bağlılığın anlamı uzerinedir. Varım ancak yok olucam ancak yeniden var olabilme durumu da var .

Burada şupheye duşulen hal ilahın varlığı değil kendi varlığıdır.

Şüphe pozitif değerleri aktarmayla hissedilir. Şupheci şüphesini aktaramıyorsa bu şüphe kendine yönelik olandır.

Şüphe duyacak hiç bi şey yok diyen kimsenin iuphecilik zorlaması kendisinden emin olamama haline yurur.

Hocam çok garip bir mizacıniz var. Genelde yazdıklarınızı anlamak için birkaç kere okuyorum. Bazen anlayamıyorum.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Prof.Celal Şengör

quote:

quote:

Ne alaka?

Neye inanıp neye inanmadığınıza karar verin ondan sonra tartışırız o zaman.

Böyle kendi cevabından kesinlikle eminmiş gibi alaycı bir tavır sergileyen insanla kesinlikle bir şey tartışamam.

Aynen hocam haklısınız.

• high speed dirt kullanıcısına yanıt
    Biraz ders vermesi açısından okuman için bir şey paylaşıyorum.
    http://www.insanokur.org/felsefenin-temel-ilkeleri-birinci-ders-diyalektik-yontem-georges-politzer/

Orijinalden alıntı: CoolSnow

Biraz ders vermesi açısından okuman için bir şey paylaşıyorum.
    http://www.insanokur.org/felsefenin-temel-ilkeleri-birinci-ders-diyalektik-yontem-georges-politzer/

Paylaşım için teşekkürler

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.