Son çıkan yönetmeliğe göre diyabet hastaları artık ehliyetlerini yenileyemeyecek vedalaşma zamanı :D son tarih 31.12.2022 özel hastaneden rapor alsak bile kişisel sağlık bilgi formunu doldurmak durumundayız eğer doğru bilgileri girmezsek de sıkıntı olabilir ileride daha önce özel hastaneden rapor alıp yenileyen var mı ? 2016 öncesi ehliyet alanlar için son yenileme tarihi 31.12.2022 Verdiğimiz rahatsızlıkdan dolayı özür dileriz düzeltme İç hastalıkları muayenesine ilişkin esaslar MADDE 6 – (Değişik:RG-29/12/2015-29577) (1) İç hastalıklarından diabetes mellitusda; a) Ağır diabetes mellitus vakalarında; kişinin araç kullanmasını olumsuz etkileyecek ölçüde kronik komplikasyonları olan (ağır retinopati ve/veya ağır nefropati ve/veya ağır nöropati gibi) ve/veya insülin ve/veya oral antidiyabetik kullanmak zorunda olup sık hipoglisemiler nedeni ile kan şekeri regulasyonu sağlanamayan labil kan şekerine sahip olanlara, kalıcı hipoglisemi duyarsızlığı olanlara ve durumu sağlık raporu ile tespit edilenlere sürücü belgesi verilmez. b) Tam bir hipoglisemi bilincine ve risk anlayışına sahip, ancak (a) bendi dışında kalan diyabetlilere, birinci grup sürücüler için en fazla beş yıl, ikinci grup sürücüler için en fazla üç yıl aralıklarla muayene ve tetkik edilmek suretiyle sürücü belgesi verilebilir. c) Duyarsız hipogliseminin tespit edilmesi halinde; tespiti yapan tabip/kuruluş tarafından 4 üncü maddenin onbirinci fıkrası kapsamında bildirimde bulunulur. ç) Diyabet tanısı konulmuş kişiler ilk muayenede ve kontrollerde diyabetli olduklarını bildirmekle yükümlüdür. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi createman -- 7 Mart 2022; 14:33:3 > |
Ağır Şeker Hastaları Yıl Sonu İtibariyle Ehliyetlerini Veda Edecek
Sağlık Bakanlığı'nın aldığı yeni bir kararla, 31 Aralık 2023 tarihinden itibaren ağır tip 2 diyabet hastaları ehliyetlerini yenileyemeyecek. Bu karar, hastaların yüksek riskli sürücüler olarak kabul edilmesi ve trafik güvenliğini sağlamak amacıyla alınmıştır.
Şeker hastaları ehliyet alabilir mi?
Tip 1 diyabet hastaları için ehliyet almaya engel bir durum yoktur. Ancak, kan şekerlerini kontrol altına almak için insülin kullanıyorlarsa, her yıl özel bir sağlık raporu almaları gerekir.
Tip 2 diyabet hastaları ise daha önce ehliyet alabiliyorlardı. Ancak, hastalığın ağır evrelerinde, komplikasyon riski nedeniyle ehliyet yenilemelerine izin verilmeyecek.
Şeker hastası ehliyet alabilir mi?
Yukarıda belirtildiği üzere, hastalığın evresine ve tedavi yöntemine bağlı olarak şeker hastaları ehliyet alabilir. Ancak, ağır tip 2 diyabet hastaları için bu durum yıl sonundan itibaren geçerli olmayacaktır.
Tip 1 diyabet ehliyet yenileme:
Tip 1 diyabet hastaları ehliyetlerini yenilemek için her yıl sağlık kurumundan özel bir sağlık raporu almalıdır. Bu raporda kan şekeri kontrolünün yeterliliği ve araç kullanmaya uygunluk belirtilmelidir.
Şeker hastası ehliyet yenileme:
Şeker hastaları ehliyetlerini yenilemek için gereken sağlık raporunu sağlık kuruluşlarından alabilirler. Raporun içeriği hastalığın evresine ve tedavi yöntemine göre değişebilir.
Bu karar, trafik güvenliğini sağlamak ve ağır tip 2 diyabet hastalarının yol açabileceği riskleri azaltmak için alınmıştır. Eğer bu hastalığa sahipseniz ve ehliyetiniz varsa, yıl sonuna kadar yenileme işlemlerinizi tamamlamanız gerekmektedir.