Şimdi Ara

ADSL artık yavaş yavaş yok mu oluyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Son zamanlarda çevremdekilerin ve tanıdıklarımın internetlerinde bir şey fark ettim. Eskiden bulunduğum bölgede sadece ADSL vardı ve bu da tamamen yetersizdi. Bir kere 800 Kbps Upload hızı gerçekten tam bir çileydi. YouTube'a video yüklemek istiyorsunuz, 1.5 GB'lık bir videoyu yüklemek neredeyse 6 saat sürüyor. Üstelik kullandığınız modeme bağlı olarak Upload yaptığınızda başka bir işlem yapılamayabiliyordu. Biz eskiden bu çileyi çok çekiyorduk. Keenetic Extra DSL modeme geçmeden önce (AirTies Air5453 modem vardı) YouTube'a video yüklemeye başlayınca Google bile açılmıyordu! Yani 6 saat boyunca internet tamamen devre dışı kalıyordu. Bugün bu durumu yaşasam delirirdim.

Fakat bulunduğum bölgede ve Sakarya/Sapanca genelinde yapılan altyapı çalışması sonrasında eski saha dolaplarının neredeyse tamamı yeni nesil DSLAM'lar ile değiştirildi. Sonucunda ise artık 75 Mbps VDSL kullanıyorum.

Fakat bazı tanıdıklarım ve çevremdekilerden bazıları hala 16 Mbps paket kullanıyor. Birçoğu hala ADSL kullandıklarını zannediyor. Fakat kullandıkları modem VDSL destekliyor. Ben de tam 3 farklı evde kontrol yaptım. İki tanesi hemen yan bahçedeki binada yer alıyor. Üçüncüsü ise Yanık mahallesinde yer alıyor. Üç evde de 16 Mbps internet var. Kontrol ettim, bir tanesinde Speedtest yaptım, diğer ikisinde ise hat değerlerine baktım. Speedtest yaptığım internette 15 Mbps Download ve 3.5-3.9 Mbps arası Upload çıktı. Bildiğiniz gibi 3.5-4 Mbps Upload hızı ADSL'de tamamen imkansız. En fazla 1.4 Mbps teorik Upload hızı desteği var. 4 Mbps civarında çıkan Upload değeri VDSL kullanıldığını gösteriyor. Diğer iki internette ise daha kolay bir yol olan hat değerlerine baktım, hat modu VDSL, Download hızı 16 Mbps ve Upload hızı 4 Mbps görünüyordu.

Yani artık Türk Telekom, 16 Mbps interneti bile destekleyen yerlerde VDSL ile veriyor. Eskiden VDSL internetler 24 Mbps ile başlıyordu. Bu yüzden de birçok kullanıcı altyapısı VDSL veya fiber destekli olsa bile parası yetmediği için ADSL alıyordu. Ancak artık 16 Mbps internet bile VDSL ile veriliyor. Bu sayede 4 Mbps Upload alınabiliyor. Eskiden 4 Mbps Upload hızı sadece 50/75/100 Mbps tarifelerde verilirdi. Şimdi 16 Mbps tarifelerde veriliyor. Yani artık temel bir fiyat ödeyip temel 16 Mbps VDSL alan kullanıcılar bile eğer Keenetic'in modemleri gibi Upload ve Download işlemlerinin aynı anda sorunsuz yapılabildiği bir modem kullanıyorlarsa 720p 30 FPS Twitch yayını açabiliyorlar.

Bu da bana acaba ADSL artık yavaş yavaş yok mu oluyor dedirtti.

ADSL artık gerçekten de yavaş yavaş yok mu oluyor?

• Sizin eskiden diye bahsettiğiniz şeyi milyonlarca insan hala yaşıyor, mesela ben hala ADSL kullanıyorum.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bir arkadaşım halen daha 8mbit ADSL kullanıyor. Upload hızı 0.7mbps. Halen daha o günleri yaşayanlar var maalesef ki.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayır yok olmuyor. Bayram diye ailemi ziyarete geldim. 8mbps'e kadar ADSL var burada. Onu bağlatana kadar da şikayet etmediğim yer kalmadı. Verdiğim para haram zıkkım olsun. Farklı illerde yaşayan çoğu arkadaşım da ADSL kullanıyor hala.

• miskindvd kullanıcısına yanıt

Orası doğru. Ben kendi bölgemde yaptığım analizi baz aldım.

Zaten bu Türk Telekom'u anlayamıyorum. Sakarya'nın Sapanca ilçesinde neredeyse her yere VDSL verdiler, hatta bu sayede modemi VDSL destekli olan 16 Mbps ADSL kullanıcılarını dahi otomatik olarak VDSL'e geçirdiler. Fakat İstanbul'un göbeğindeki birçok yerde hala en ufak bir çalışma yapmıyorlar. Sanki daha küçük yerler daha önemliymiş gibi Sakarya/Sapanca tarzı daha küçük bölgelerde çalışma yapmayı tercih ettiler.

Umarım Türk Telekom FTTC ve FTTH yatırımlarını daha da arttırır da tüm Türkiye bu ADSL çilesinden kurtulur.

• yusuf6554 Y kullanıcısına yanıt

Kurtulamaz. Bu ülkede halen 11.340.000 tane DSL abonesi var. Bunların %30 civarında bir kısmı ADSL kullanıyor. Yani 3-4 milyon ADSL abonesi var. FTTH fiber sayısı da 3.700.000.Yani daha Fiber sayımız ADSL sayımızı yeni yakalıyor.

Türk Telekom son 10 senedir Fiber reklamı yapıyor ama 18 milyon internet abonesinin sadece 3,7 milyonu Fiber alıyor.

Geri kalan 11 milyon DSL hattın dönüştürülmesi 20 yıldan fazla sürer.

Fiber internet isteyen evini değiştirsin, Fiber olan bir yere gitsin, çünkü Fiber size gelmeyecek

Açıkçası Türk Telekom'un planı hiç belli olmuyor. Hiç umut olmayan yerde, yani buraya asla FTTH gelmez denilen yerde tüm evlere FTTH çekilmiş olabiliyor. Fakat FTTH'ın çekilmemesi için mantıklı bir sebep olmayan birçok yerde bırakın FTTH'ı, VDSL bile yok.

Türk Telekom tamamen kafasına göre iş yapıyor. Çünkü bazı bölgelerde tüm müstakil evlere, hatta gecekondu müstakil evlere dahi fiber çekiyorlar. Ancak birçok bölgede sokaktaki saha dolaplarını bile yenilemiyorlar.

Bu arada Keenetic Extra DSL modemim sayesinde fibere ihtiyacım yok. Normalde yayın yapmak için daima fiber internet tavsiye edilir. "VDSL internetim var, 4 Mbps de Upload hızım var. Fakat 1500 bitrate versem bile oyunlarda ping'im çok yükseliyor" konularına da "VDSL'in temel sorunu bu. Tek çözüm fiber internet" denilir. Fakat ben Keenetic Extra DSL modem ile kullandığım VDSL hatta tam hızda Upload yaparken bile hiç ping artmıyor. Hatta Speedtest bunu ölçebiliyor, boştaki ping değerim 11 ms iken tam hızda Upload yapılırkenki ping değerim 15 ms. Yani sadece 4 ms artıyor, o da hiç önemli değil.

Yani Keenetic modemlerde Upload ve Download aynı anda yapılabiliyor. Üstelik ping de hiç artmıyor. Sadece tam hızda Download yaparken ping az da olsa artıyor. Yani 11 ms'den 51 ms'ye çıkıyor. Fakat çoğu insan zaten bir şey indirirken pek Hardcore online oyun oynamıyor. Bu yüzden tek önemli olan Upload yaparken ping'in artmaması. Bende de zaten artmıyor. 11 ms'den 15 ms'ye çıkıyor sadece.

Eğer DSL internet kullanıyorsanız kesinlikle Keenetic modem öneririm. Gerçekten Keenetic modemler efsane.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yusuf6554 Y kullanıcısına yanıt

Ben keenetic extra DSL kullanıyorum zaten, iki evde iki internetim var, Biri ADSL biri VDSL, modemi yanımda taşıyorum :)

• ADSL uzun yıllar daha bitmez,altyapısı bozuk yerlerde tek seçenek.Bu bölgeler gözden çıkarıldığı için adsl harici bir bağlantı alamayacaklar.

Yahu bir tek benim VDSL mi Fiber gibi? ADSL artık yavaş yavaş yok mu oluyor?

Gündüzleri 51-52Mbit alıyorum. Geceleri en aşağı 49Mbit. Sanki fibermiş gibi akıcı. Her ay 500TL veriyorum diye mi yapıyor hayret.

• o pingler ne öyle, senin hattın bırak VDSL'i ADSLden beter. İndirme yükleme yaptığın zaman hattın patates oluyor haberin yok :)

8ms işte ne güzel :)

Yandaki 3 rakamlı şeyleri diyorsan o speedtest'in hatası. Hep yüksek çıkar, fiberde bile

• Onlar speedtestin hatası değil :) Eğer gerçekten güzel bir internetin olsaydı pingin yükselmezdi. Bak ben sana VDSL hattımın Keenetic modemle çalışmasını atayım, QOS gibi teknolojilerim olduğu için pingim yükselmiyor. Üzgünüm ama senin hattın yüke bindiği zaman ADSL kıvamına geliyor

Gerçekten iyi bir internet işte böyle olur,i boşta 5ms, yük altında 11ms .

ADSL artık yavaş yavaş yok mu oluyor?

Benim de Bufferbloat testim böyle çıkıyor zaten.

Speedtest'te ise ping boşta 11 ms, indirme yapılırken 51 ms, yükleme yaparken 15 ms çıkıyor.

Asıl gerçek fiber gibi VDSL budur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türk Telekomun şu bufferbloat sorununu çözme gibi bir çalışması yok mu? Koskoca telekomun bundan haberi mi yok acaba yoksa çözecek yetenekleri mi yok? Şu Nokia OLTlerdeki sorunu ne zaman çözecekler acaba? Bu sorunu müşteri hizmetlerine söyledim resmen bufferbloat hakkında bilgiler 0. Mh'ye bufferbloat sorunum var diyorum, mh'deki kadın ise yok işte internet hızınız tam geliyor upload da tam geliyor sorun yok diyor ben anlatmaya devam ediyorum yine anlamıyor. Şaka gibi..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.