Şimdi Ara

ABS | ESP | ASR | EDL nedir? / Otomobillerde Güvenlik Sistemleri (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
22
Favori
146.495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hocam sizi çok kınıyorum? bir tane daha ve en önemli güvenlik sistemini unutmuşszunuz?

arka camların elektrikli olması
  • quote:

Orijinalden alıntı: nanoona

benım anlamadıgım bır konu var. benım aracımda esp var ama asr yok. ani kalkıs yaptıgımda aracım aynı asr li araclar gıbı tepkı verıyor. esp ısıgı yanıp sönüyor. daha öncesinde leon kullanmıstım. onda esp yoktu ama asr vardı. ondada ani kalkıslarda tıpkı esp lı aracımda oldugu gıbı tepkı verıyordu ve asr ısıgı yanıp sonerek kısa patınajlar yaparak kalkıyordu. kısacası esp nın verdıgı tepkı ıle asr nın verdıgı tepkı 2 aractada aynıydı. o halde bu ıkı sıstemın bırlıkte calısması halınde hangısı diğerine öncelik verecek. esp mı calısacak yoksa asr mi ?

Eğer ESP varsa büyük ihtimalle ASR de mevcuttur.

Bende de durum aynı, patinaj durumunda ESP ışığı yanıyor ve patinajı kesiyor. Zaten ESP bu gibi sistemleri (ASR-ABS-EBD) kendi altsistemleri olarak kullanıyor. Aracın kullanma kılavuzunda buna benzer bir cümle vardı. Hatta gerekli durumlarda motor gücüne bile müdahalede bulunabilir yazıyor.

• quote:

benım anlamadıgım bır konu var. benım aracımda esp var ama asr yok. ani kalkıs yaptıgımda aracım aynı asr li araclar gıbı tepkı verıyor. esp ısıgı yanıp sönüyor. daha öncesinde leon kullanmıstım. onda esp yoktu ama asr vardı. ondada ani kalkıslarda tıpkı esp lı aracımda oldugu gıbı tepkı verıyordu ve asr ısıgı yanıp sonerek kısa patınajlar yaparak kalkıyordu. kısacası esp nın verdıgı tepkı ıle asr nın verdıgı tepkı 2 aractada aynıydı. o halde bu ıkı sıstemın bırlıkte calısması halınde hangısı diğerine öncelik verecek. esp mı calısacak yoksa asr mi ?

@ guyverland ve @ rstknksl gerekli açıklamaları yapmışlar.

quote:

Orijinalden alıntı: swat882

hocam sizi çok kınıyorum? bir tane daha ve en önemli güvenlik sistemini unutmuşszunuz?

arka camların elektrikli olması

O donanımın böyle bir konu içinde ele alınması haksızlık olur. Ayrı bir başlığı hakediyor.

quote:

Orijinalden alıntı: need8$(mousegg

Ellerine sağlık güzel bir paylaşım

ABS'nin çalışma mantığından ne sistemler üretilmiş dimi.Frenleme bu işin sırrı :)

ABS gerçekten bu sistemlerin temelini oluşturuyor. Çünkü her tekerleği birbirinden bağımsız olarak kontrol edebilmemiz bize birçok konuda imkan sağlıyor.

quote:

Orijinalden alıntı: elfiasis

hocam teşekkürler paylaşım için. bu tarz faydali konular acan pek kalmadı.

Teşekkürler.

• Eline sağlık arkadaşım.

Çok faydalı oluyor paylaşımların. :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: haluk 23

Eline sağlık arkadaşım.

Çok faydalı oluyor paylaşımların. :)

Çok teşekkür ederim Haluk hocam.
  • Elinize saglik cok guzel olmus.

Biz transiti alirken ozellikle Esp yi istemistim. Sadece 200 beygirlik olanlarda standartti o zaman. Ama gercekten cok harika ve ise yarar sistemler. Insallah her aracta standart olmasi zorunlu olur bizde de.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: rstknksl

quote:

Bende de durum aynı, patinaj durumunda ESP ışığı yanıyor ve patinajı kesiyor. Zaten ESP bu gibi sistemleri (ASR-ABS-EBD) kendi altsistemleri olarak kullanıyor. Aracın kullanma kılavuzunda buna benzer bir cümle vardı. Hatta gerekli durumlarda motor gücüne bile müdahalede bulunabilir yazıyor.

aracım nissan juke ve aracımda esp olmasına rağmen asr yok. olmadığını çok iyi biliyorum. hem donanımsal olarak yani kagıt üzerinde yazmıyor hemde deneyimlerim asr nin olmadıgını gösteriyor. bir keresinde kışın kara saplandım. ne kadar gaza basarsam basayım tekerleklerin hareket etmedi hatta kımıldamadı bile. öyleki gaza basmam aracın motoruna hiç bir müdahale etmiyordu. esp düğmesine bastım yani esp off yaptım ardından gaza basmamla aracın hareket etmesi bir oldu. esp aracımın boşa dönen tekerleklerini kitledi ve motora müdahale etti. ancak aracımda asr olsaydı eminimki tekleye tekleye aracım kardan çıkacaktı. demekki her esp de asr mecvut değil. en azından benim aracımda durum bu

• quote:

quote:

quote:

aracım nissan juke ve aracımda esp olmasına rağmen asr yok. olmadığını çok iyi biliyorum. hem donanımsal olarak yani kagıt üzerinde yazmıyor hemde deneyimlerim asr nin olmadıgını gösteriyor. bir keresinde kışın kara saplandım. ne kadar gaza basarsam basayım tekerleklerin hareket etmedi hatta kımıldamadı bile. öyleki gaza basmam aracın motoruna hiç bir müdahale etmiyordu. esp düğmesine bastım yani esp off yaptım ardından gaza basmamla aracın hareket etmesi bir oldu. esp aracımın boşa dönen tekerleklerini kitledi ve motora müdahale etti. ancak aracımda asr olsaydı eminimki tekleye tekleye aracım kardan çıkacaktı. demekki her esp de asr mecvut değil. en azından benim aracımda durum bu

senin araç ASR yüzünden hareket etmemiş.

• quote:

Orijinalden alıntı: archaeologist

quote:

quote:

quote:

senin araç ASR yüzünden hareket etmemiş.

arkadaşım arabamda asr yok. asr düğmeside yok. asr ışığıda yok. kullanım kılavuzunda da yok. donanım listesindede yok. nasıl oluyoda var diyorsunuz ?

• quote:

Kara saplandığınızda aracınızın kımıldamamasının nedeni ASR'dir.

Böyle bir durumda tekerleriniz patinaj yapmak zorunda çünkü tutunma yok, fakat ASR/ESP'nin görevi de patinajı engellemek olduğu için araç yerinden kımıldayamaz. ASR'nin görevi patinajı engellemektir, saplanan aracı yerinden çıkarmak gibi bir fonksiyonu yoktur.

Zaten "ASR off" ya da "ESP off" düğmesinin koyulma sebebi budur, araç çamura-kara vs. saplandığında sistemi devredışı bırakarak tekerlerin patinaj yapmasına izin vermek, ve aracı saplandığı yerden bir şekilde çıkarmak.

Araçta ESP mevcutsa ASR de çok büyük ihtimalle ESP'nin bir altsistemi olarak mevcuttur, ESP için ayrı, ASR için ayrı bir düğme ya da ışık olmaz, bu fonksiyonlar ESP üzerinden yürütülür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 15 Ekim 2012; 9:12:27 >

• Üstad pekı ESP ve ESPPLUS arasındakı fark nedır ? ESPPlus daha mı ıyı ? Gunumuzdeki araclarda ESP mı yoksa ESPplus mı kullanılıyor ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Live yourlife -- 15 Ekim 2012; 20:55:14 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: powerauto

Üstad pekı ESP ve ESPPLUS arasındakı fark nedır ? ESPPlus daha mı ıyı ? Araclarda ESP mı yoksa ESPplus mı kullanulıyor ?

yanlış ise arkadaşlar uyarsın ancak benım esp ve espplus ayrımında bildiğim şey. esp plus sınırlı kaymaya izin verirken esp kaymaya izin vermiyor.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: powerauto

Üstad pekı ESP ve ESPPLUS arasındakı fark nedır ? ESPPlus daha mı ıyı ? Araclarda ESP mı yoksa ESPplus mı kullanulıyor ?

yanlış ise arkadaşlar uyarsın ancak benım esp ve espplus ayrımında bildiğim şey. esp plus sınırlı kaymaya izin verirken esp kaymaya izin vermiyor.

Hocam ESPplus ın daha yenı oldugunu ESP sadece bır tekerlege mudahale ederken ESPplus ın butun tekerleklere mudahale edebıldıgını daha ıyı ve sessız calıstıgını ogrendım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Live yourlife -- 16 Ekim 2012; 1:14:59 >
  • İmzamdaki aracta patinaj sistemi var (yukarda sayilan 3 sistemde var)ama bazen dik yokuslarda pati cektigi oluyor acaba hic mi olmamasi lazimdi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZIKKIM -- 15 Ekim 2012; 22:26:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba. Öncelikle konu için teşekkürler. Bir sorum olacak. Yukarıda iki arka teker ABS'den bahsetmişsiniz ve spor araçlarda bulunabildiğini yazmışsınız. BMW, dört teker ABS mi, yoksa iki arka teker ABS mi kullanıyor acaba? Bilginiz var mı veya bilgisi olan var mı? Teşekkürler.
  • Çok faydalı bilgiler
  • ESP , ESP Plus ve ESP Premium hakkında bilgileri üreticinin web sitesinden veriyorum.

ESP®plus

ABS | ESP | ASR | EDL nedir? / Otomobillerde Güvenlik Sistemleri

Artan stabilite ve konfor

ESP®plus ek güvenlik fonksiyonları sunar. Hidrolik sistem performansı artırılmış, daha uzun ömürlü ve sessizdir. ECU’su daha yüksek bir işlem gücüne sahiptir. İki adet inovatif, analog kumandalı düşük basınç kumanda vanası, hidrolik basıncın özellikle de 40 barın altındaki değerlerde, daha da hassas bir biçimde ayarlanabilmesine olanak tanır. Bundan ötürü çok hassas bir aktif frenleme sürecine olanak tanınır. Bu durum, Fren Ön Dolum veya Fren Diski Kurutma gibi düşük fren basınçları gerektiren yan fonksiyonların gerçekleştirilmesini mümkün kılar.

http://rb-kwin.bosch.com/tr/tr/safety_comfort/drivingsafety/electronicstabilityprogramesp/productfamiliy/espplus.html

Bosch ESP Premium ile maksimum konfor ve güvenlik

Üst seviyede konfor ve güvenlik sağlayan Bosch ESP Premium daha sessiz ve titreşimsiz olmasının yanı sıra hızlı ve doğru basınç uygulama özellikleri ile farklılık yaratıyor.

Öncü otomotiv teknolojileri üreticisi Bosch, ESP ürün yelpazesini ESP Premium versiyonu ile genişletiyor. Üst seviyede güvenlik ve konfor fonksiyonlarını bulunduran lüks otomobiller için dizayn edilen ESP Premium, önümüzdeki birkaç ay içerisinde, iki otomobil üreticisi tarafından araçlara monte edilmeye başlanacak.

Bosch fren kontrol sistemleri işkolu başkan yardımcısı Herbert Hemming, ''ESP Premium, bir yandan güvenlik ve çeviklik sağlarken aynı zamanda konfor düzeyini de yükseltiyor. Sistem, daha sessiz ve hemen hiç titreşimsiz çalışmasına rağmen çok daha hızlı fren basıncı oluşturuyor.'' diyor.

ESP Premium, Bosch tarafından imal edilmekte olan ESP ve ESP plus versiyonlarını tamamlıyor. Bu üç sistem birlikte küçük, lüks otomobiller veya hafif ticari araçlarda fren kontrol sistemlerinin değişen taleplerini karşılıyor

Altı pistonlu pompa dizaynı ile hızlı fren kontrolü ve üstün konfor

ESP Premium'un en önemli özelliği altı pistona sahip pompa dizaynı. Bu dizayn ile, fren basıncının en yüksek ve en düşük değerleri arasındaki zaman farkı, önceki değerlere göre %90 oranında azaltılıyor. Bu azalma fren kontrolünün, sürücü tarafından neredeyse hiç hissedilmemesine rağmen çok hızlı olmasını sağlıyor. Sistem sayesinde fren basıncı geniş aralıkta ayarlanabiliyor ve sürücü sürüş durumuna daha kolay uyum sağlayabiliyor. Böylece sistem araç içindeki yolcuların konforunu da eksiksiz sağlıyor.

ESP Premium fren basıncını, geleneksel sistemlerden daha yüksek bir dinamik tepkiyle oluşturuyor. Bu durum otomatik acil durum freninin çok hızlı devreye sokulmasına ve fren sisteminin etkinliğinin artmasına imkan tanıyor. Diğer fonksiyonlar ise aracın çevikliğini ve kontrol tarzını etkili kılıyor.

Bir tarafı buzla kaplı olan yolda yapılan testlerde ESP Premium sistemine sahip araçların, geleneksel sisteme sahip otomobillerle karşılaştırıldığında yüzde 50 daha hızlı bir oranla saatte 40 km. hıza ulaşabildikleri görülüyor.

http://www.boschtr.com/press/bulliten/bulliten_detail.asp?bid=190

From Bosch, a new ESP plus targeted at smaller cars

Bosch is rolling out a a new anti-lock braking system – ESP plus – that can be combined with more features and is well-suited for smaller and mid-sized vehicles.

The German automotive supplier said the newest version of its Generation 9 ESP allows the integration of many safety and assistance functions into the car. These include adaptive cruise control and stop-and-go technology.

The system is scalable and uses a modular design for both hardware and software. That gives carmakers flexibility to decide which functions they want to include, Bosch said.

Though ESP is widespread in bigger and premium vehicles, penetration rates are lower in smaller cars. Bosch hopes the newly designed ESP plus will change that. “In launching this version, Bosch is supporting the increasing spread of these assistance functions in compact and middle class vehicles,” the company said in a press release.

Bosch said the new ESP plus offers improvements that provide better regulation of brake pressure, even when brakes are applied very lightly. The company said this is particularly important for comfort functions such as adaptive cruise control (ACC).

http://www.automotiveit.com/from-bosch-a-new-esp-plus-targeted-at-smaller-cars/news/id-005918

• quote:

Buzlu zeminde ilk kalkışta aracın hareket etmemesinin sebebi ESP dir. ESP de ilk kalkış esnasında eğer kayma oluyorsa devreye girer. Bu yüzden karlı ve buzlu zeminlerde ilk kalkışta ESP nin devre dışı bırakılması tavsiye ediliyor. Aracınızda ASR/TCS olmamasına rağmen aracın hareket etmemesinin sebebi budur.

Aynı durumu yaşayanlar mevcut.

http://www.skodaturkey.com/archive/index.php/t-17584.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LionTech16 -- 16 Ekim 2012; 0:27:48 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.