Yapmakta olduğum bir devrede kaynaktan verilen 9volt 'un kendi içinde bölünüp ilgili yerlere 4,5volt olarak iletilmesi lazım.Dirençle denedim 2 tane 100 ohm direnci seri bağlayıp 4,5volt elde ettim fakat bunun çözüm olmadığını düşünüyorum(Dirençler çok ısınıyor) Acaba doğru olanını söylermisiniz.
Teşekküler...
dirençleri 100 ohm yerine daha yüksek değerli seçerseniz içinden geçen akım azalacağı için daha az ısınır.
quote:
Orjinalden alıntı: controller_
dirençleri 100 ohm yerine daha yüksek değerli seçerseniz içinden geçen akım azalacağı için daha az ısınır.
Direnç değeri değiştiğinde doğal olarak istediğim gerilimi de elde edemiyorum.
9v'u direk dirençler üzerinde geçirdiğin için ısınır 9v'u önce 7805 entegresi ile 5v düşür sonra dirençlerede yaparsan sorunun çözülür
Voltajı sadece dirençle düşürmek yerine alttaki LM317 ile yapılmış devre ile düşürmen çok daha iyi olur. R2 ayarlanabilir direnci ile istediğin voltajda kullanabilirsin.
quote:
Orjinalden alıntı: Méchatronic
quote:
Orjinalden alıntı: controller_
Direnç değeri değiştiğinde doğal olarak istediğim gerilimi de elde edemiyorum.
2 tane 100 ohm dirençtende 4.5 volt alırsın 2 tane 100 mega ohm dirençtende 4.5 volt alırsın. dirençlerin ikiside eşit olduğu sürece gerilimi ikiye böler. direnç değeri sadece çekeceğin akımı sınırlar.
yalnız çıkışta 4,5volt u elde edemedik bu devreyle
Hocam R2 potansiyometresi ile voltajı 1,2v ile 9v arasında ayarlayabilirsin.
Aynı devreyi ben aracımda cep bilgisayarımı (PDA) ve cep telefonumu şarj etmek için kullanıyorum.
Kesinlikle çalışan bir devre. Sorunsuzca kullanabilirsin.
Hatta R2 pot u ile tam olarak 4,5 volta ayarladıktan sonra potun bacakları arasındaki direnç değerini ölçüp, pot yerine o değerde tek bir direnç koyarsan her seferinde voltajı elle ayarlamak zorunda kalmazsın.
Eğer başka bir LM317 li devre istiyorsan alttaki dosyada yapılmış bir çok LM317 li devre var. Belki biri tam senin istediğin gibidir.