Şimdi Ara

7805'in çıkışının güçlendirilmesi ??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Forumda daha önce bu konu hakkında birçok konu açılmış ve hep 2N3055 önerilmiş. Ama 2N3055 yerine IRFZ44 gibi bir mosfet veya BDX53C gibi bir darlington transistör kullanabilirmiyim ?

Çekeceğim akım max. 5A ancak soğutucu ve kılıf şeklinden dolayı mosfet veya darlington kullanabilirmiyim diye düşünüyorum. Mosfet veya darlingtonda da mutlaka soğutucu olacak tabiiki ancak 2N3055 in soğutucusu bayağı büyük.

Ayrıca 2N3055'in piyasada yan sanayilerininde bulunması ve bunların 5Amper gibi yüksek akımlara dayanamama ihtimalleri olabilirmi diye düşünüyorum.

Sizce Mosfet veya Darlington kullanılabilirmi ? sağlıklı olurmu ?

• Her ikisi için de hayır. 78XX'ler sadece PNP transistör ile güçlendirilebilir. Diğer türlü kısadevre olur.
  • sanırım 2n3055'i monte etmekte ve soğutucu bulmakta zorlanıyorsunuz onun yerine montajı daha kolay olan 2sc5200 kullanabilirsiniz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: omerege

Her ikisi için de hayır. 78XX'ler sadece PNP transistör ile güçlendirilebilir. Diğer türlü kısadevre olur.

PNP veya NPN kullanılabilir.

• quote:

Orjinalden alıntı: teknikk

sanırım 2n3055'i monte etmekte ve soğutucu bulmakta zorlanıyorsunuz onun yerine montajı daha kolay olan 2sc5200 kullanabilirsiniz.

2sc5200 ü duymamıştım. Siz bu amaçla kullandınızmı ?, Sizce güvenebilirmiyim ?

quote:

Orjinalden alıntı: samed2005

PNP veya NPN kullanılabilir.

2n3055 için datasında 15A diyor. 1. resimdeki kullanım şeklinde bu değerin 3üçte biri olan 5 amper tek transistöre yüklenebilirmi ?, yoksa bu teknikle kullanımda tek transistörde 3 amperin üzerinde kullanmanın bir sakıncası varmıdır ?

cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim....

saygılar..

• 2n3055 in kataloğunu yanlış yorumlamadıysam 7A lik bir base beslemesinde collektörden 15A alınabileceği yazıyor. Benim koyduğum devrede çıkış emiter ayağından alınmış. Yani çıkış gücü biraz düşük olur ama iyi bir soğutmayla bu devreden 5A alınabilir diye düşünüyorum. Denemek gerek
  • quote:

Orjinalden alıntı: samed2005

2n3055 in kataloğunu yanlış yorumlamadıysam 7A lik bir base beslemesinde collektörden 15A alınabileceği yazıyor. Benim koyduğum devrede çıkış emiter ayağından alınmış. Yani çıkış gücü biraz düşük olur ama iyi bir soğutmayla bu devreden 5A alınabilir diye düşünüyorum. Denemek gerek

2 Adet Tip3055 kullanmayı düşünüyorum. 2N3055'in farklı kılıfı sanırım.

cevaplayan tüm arkadaşlara tekrar teşekkür ederim....
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Voltaj ve Direnç İlişkisi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • kaç volttan 5 volta düşürüceksin
  • quote:

Orjinalden alıntı: leeon

kaç volttan 5 volta düşürüceksin

15 Volttan.

Bu arada devrede 7812 lerde var. 7812 lerin girişlerinin en az 14-15 volt olması gerektiğinden dolayı 12VAC çıkışı olan bir trafo kullanıp, doğrultmasından sonra oluşacak olan 15-16VDC ile hem 7812 beslemesinde hemde 7805ten geçerek TIP3055 leri, TIP3055 lerlede devreyi beslemeyi düşünüyorum.
  • 15 den 5 volta inecek bide 5 amper çekilecek. 50W güç kaybı. emin misiniz???
  • quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

15 den 5 volta inecek bide 5 amper çekilecek. 50W güç kaybı. emin misiniz???

Değilim

Hiç bu gözle bakmamıştım.

5 Volt üzerinden enfazla 5 amper çekerken, en fazla 1 amperde 12volttan çekeceğim.

Dolayısı ile 1. sargısında 6VAC 5 amper, 2. sargısında 13VAC 1 amper verebilen 2 sargısı olan bir trafo en doğru çözüm olabilirmi dersiniz ?

• peki kabulümüz diyelimde nereden bulacaksınız bu trafoyu???
  • Özel sardıracağız sanırım.

Edit : 1 Tane olmayacak, belki 50 den fazla gerekecek, bu yüzden sardırmanın sorun olacağını sanmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 4 Şubat 2009; 12:13:06 >
  • bence sardırma ücreti + 50 adet trafo maliyetini birde araya bir dc/dc çevirici koyulursa çıkacak toplam maliyetini karşılaştırın.
    tabi trafo gücünüde iyi hesaplayın veya hesaplattırınki sonuç hüsran olmasın...
  • tyilgin 7812'nin girişi Min. 15v dc olması gerekiyor 12v ac ile problem yaşarsın doğrultmadaki kondansatörlere pek güvenme!!
  • 5v veren smps kullansan ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: teknikk

tyilgin 7812'nin girişi Min. 15v dc olması gerekiyor 12v ac ile problem yaşarsın doğrultmadaki kondansatörlere pek güvenme!!

Zaten AC çıkışı 13V civarında bir trafoyu, doğrulttuktan sonra 18VDC gibi bir seviyeye ulaşacağını düşünürsek 15VDC ninde üzerinde olacak.

quote:

Orjinalden alıntı: Self Control
    5v veren smps kullansan ?

SMPS nin fiyatı daha mı uygun olur bilmiyorum.

Son olarak 12 volta ihtiyacım TDA2822M ve 2 adet 12V,30mA çeken röleden dolayı idi. TDA2822M 5 volttada ses gücünden birşey kaybettirtmedi. röleleride 5voltluk kullanmayı düşünmeye başladım. Dolayısı ile 12 volta ihtiyacım ortadan kalktı. şimdi 7VAC veren bir trafoyu doğrultarak 7805'i onuda paralel bağlı 2 adet TIP3055 ile güçlendirerek devreme vermeyi düşünüyorum.

• 5V 5A lik smps lerin internette 26$'a buldum. piyasada sanırım daha ucuza temin edilebilir.

Yardımcı olmaya çalışan tüm arkadaşlara tekrar tekrar teşekkür ederim.

saygılar...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.