Şimdi Ara

7805 hakkında bir soru?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
4.218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bir devre yaptım ve bu devre 5v ile çalışıyor.12v tan 7805 sayesinde 5v a düşüyor.
    Sorum şu.Ben bu devreyi kapalı alanda senelerce elektrik baglantısını kesmeden kullanacagım ve zaman zaman üzerinden geçen akım artacak.Bu şekilde çalışması sonucu entegrenin baya ısınacagını tahmin ediyorum.Soğutucu takacagım ama çok küçük kapalı bi alanda çalışacagı için yetersiz kalabilir.Bu durumda 7805 ısınıp yanarsa sigorta atmış gibi devrenin elektrigimi kesilir yoksa 7805 in direnci kırılıp üzerinden 12v mu geçer.
    Gerçi datasheetinde max150'C yazıyor ama böyle bi olay başıma geldi diyelim sonucu nolur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AdreNaline® -- 6 Ağustos 2006; 23:54:15 >

Çalışmadan,yorulmadan ve üretmeden rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler evvela haysiyetlerini sonra hürriyetlerini daha sonrada istikballerini kaybetmeye mahkumdur.
    M.Kemal Atatürk
  • 78xx sersi üzerinden max 1A akım çekilebilir. Bu değer aşılırsa entegre zarar görebilir. Ayrıca ısınma sorunu çözülmez ise aynı şekilde entegre yanabilir. Bu durumda en İYİ ihtimalle 7805 yanar devreye birşey olmaz. Ama 12V direk devrenize giriş olarak verilirse devreniz de zarar görebilir. 7805'in girişine 1A'lik bir tüp sigorta koymak önlem olarak yapılabilir. Ama soğutucu bağlamanızı öneririm. yoksa çabucak yanabilir. Yeterli olmazsa soğutucuyu fanla destekleyiniz.
  • 7805 in 12V girişine 500mAlik bir sigorta çıkışına ise paralel olarak 5.1 voltluk bir zener bağlarsanız regülatörün kısa devre olması durumunda sigorta atana kadar zenerle devrenizi koruyabilirsiniz...
  • quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

7805 in 12V girişine 500mAlik bir sigorta çıkışına ise paralel olarak 5.1 voltluk bir zener bağlarsanız regülatörün kısa devre olması durumunda sigorta atana kadar zenerle devrenizi koruyabilirsiniz...

güzel çözüm. iyi aklına gelmiş. ama akım çekme durumu olursa zener de yanabilir. malum zener akımları düşük. ama olabilir. +1
  • zaten zener yanınca sigorta atacak devreyi korumak için kendisini feda edecek diyebiliriz bilirsiniz zener yanınca eşdeğeri kısa devre olur dolayısı ile korunması gereken devre zerindeki geriilim 0V olacaktır. düzeneğin tekrar canlandırılması içinse sigorta zener ve regülatörün değiştirlimesi gerek tabiki...
  • doğru ya valla ne sormuşum ben de akşamın körü oldu sabahtan beri kafa mı kaldı. haklısın. neyse belki okuyan olursa bilgilenmiş olur.
    Nous faisons confiance dans Dieu
    electronics engineer
    https://donanimveyazilim.wordpress.com
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    cf hakkında bir kaç soru
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Cevaplarınız için teşekkür ederim.Fakat bunları koymadım ve 7805 bozuldu diyelim.Üzrinden 12v geçermi geçmezmi hala istedigim cevabı alamadım.Soğutucu takıcam zatende fan takamam alan çok dar.
    Zener olayı güzelmiş aklıma bi pic uygulaması getirdi.
    Çalışmadan,yorulmadan ve üretmeden rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler evvela haysiyetlerini sonra hürriyetlerini daha sonrada istikballerini kaybetmeye mahkumdur.
    M.Kemal Atatürk
  • elemanın yapısı yarı iletken teknolojisi. yani nasıl yanacağını tespit etmek zor. Bazen dumanlı mumanlı yanar. bazen de sessiz sedasız. yani devrenin 12V yeme ihtimali de olabilir, zarar görmeme ihtimali de. Bilmek güç...

networkkiller ın da yazdığı üzere ne olacağını kestirmek güç...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 7 Ağustos 2006; 1:08:15 >
  • Hmm basit hesaplara göre devre 0.5A gibi bi değer çekecek.Cevaplarınıza göre bu zorlamaz gibi ama ne olur ne olmaz ben biraz daha küçük bir degerde sigorta koyayım.
    Tekrar tşkler
    M.Kemal Atatürk
  • 7805 ile ne besleyeceksin ?
    Arkadaşların dediği gibi ne olacağı belli olmaz ?
    Birde bazı 7805'ler belli akımlara kadar oluyor ?

Bak bu linkteki 1 Amper
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/L/7/8/0/L7805ACV.shtml

Bu linkteki de 1,5 Amper.(Daha az ısınır kanatindeyim)
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/L/7/8/0/L7805C-V.shtml

Akımlara dikkat et.Kaliteli bir şey al.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 7 Ağustos 2006; 1:55:39 >

• Lineer gerilim regülatörleri,maksimum, anma gerilimlerinin %150 si ile beslenmelidir.Senin örneğinde 7805 in girişi 8V olmalıdır.
    Isınmanın sebebi yüksek akımlar olduğu kadar giriş-çıkış gerilimleri farkının fazlalığındandır.
    78xx-79xx serilerinin anma akımları 1 A dır,yukarıdaki şartı da sağlarsan kibrit kutusu büyüklüğünde bir soğutucu ile kullanabilirsin.
    Özet:Önce 7808 sonra 7805 kullan(her ikisininde çıkışlarında en az 47uf olsun) .İkisini aynı soğutucuya bağlayabilirsin.

78xx-79xx- serilerinde kısa devre-aşırı akım-ısınma koruması var,artarsa devreyi keser.

Orjinalden alıntı: AdreNaline®

Merhaba arkadaşlar.
    Bir devre yaptım ve bu devre 5v ile çalışıyor.12v tan 7805 sayesinde 5v a düşüyor.
    Sorum şu.Ben bu devreyi kapalı alanda senelerce elektrik baglantısını kesmeden kullanacagım ve zaman zaman üzerinden geçen akım artacak.Bu şekilde çalışması sonucu entegrenin baya ısınacagını tahmin ediyorum.Soğutucu takacagım ama çok küçük kapalı bi alanda çalışacagı için yetersiz kalabilir.Bu durumda 7805 ısınıp yanarsa sigorta atmış gibi devrenin elektrigimi kesilir yoksa 7805 in direnci kırılıp üzerinden 12v mu geçer.
    Gerçi datasheetinde max150'C yazıyor ama böyle bi olay başıma geldi diyelim sonucu nolur?

7805 ler yaygın kullanılmasına karşın fazlasıyla ısı problemi yaşatan entegrelerdir hele 12 volt giriş verdiğinde 1 amper akımda üstündeki güç kaybı 7 watt olacaktır v bu o entegre için çok büyük olur, büyük bir soğutucu ile bile oldukça ısınır arıza durumunda ne olacağını önceden kestirmek mümkün değil entegrenin gerilim çıkışındaki transistör açık devre de olabilir kısa devre de. koruma olarak yüksek güçlü zenerler var 5w 10w falan onlardan takabilirsin birde uyduruk çin malı 7805 lerden kullanma yarım amperde bile bozulabilir. uzun yıllar kullanacağım diyorsan en iyisi oraya küçükbir pwm devresi sıkıştırmak.

• @silicon
    Bir ses kayıt devresi var.Ses çıkışında lm serisinden küçük bi anfi ve anfiye baglı 8ohm luk 0.5w lık bir hoparlör var.Bende 7805cv var yani ikinci linkteki.

@musallim
    Hocam doğru söylüyorsun da onlar teroide öyle.Geçen bir devrede sorun vardı.Kararsızlık ve titreme yapıyodu girişindeki 9v u 11-12v gibi yapınca düzeldi.Sorunu bulana kadar bütün kondansatörleri elden geçirdim.

Ayrıca voltajı ben vermiyorum.Bana gelen voltajda 10-12v arasında geziyor bu sorun olmaz sanıyorum.
    Cevaplarınız için teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AdreNaline® -- 7 Ağustos 2006; 12:35:22 >
    M.Kemal Atatürk
  • 12V u 5V a çevirmek için alternatif bir eleman var elimde.ben hep onu kullanırım.daha hiç sorun yaşamadım.

lm294.üç bacaklı bir eleman.orta bacağı gnd.ilk bacak 12V (veya başka değerler de olur hepsini 5 e çevirir) son bacak da 5V çıkışını verir.
  • 7805 in ısınmadan sebep yandığına hiç şahit olmadım. ters bağlantı , olması gereken limitlerin üzerinde bir giriş voltajı ve çıkışına voltaj uygulanması durumlarında rasladım ve denedim ama ısıdan görmedim. çünkü çin malı olmayanlarında yani patates baskı değil ise , termal koruması var ve direkt olarak çıkışı kesiyor bu entegreler. zaten 150 dereceye gelemeden korumaya geçip , soğuduğunda tekrar çalışacaktır.
    Sonuç: ısıdan sebep yanma ihtimali çok küçük. ancak bir şekilde bozulursa da çıkışa 12VDC yi verir. giriş , 8VDC nin altına inmedikten sonra oynamalar sorun olmaz.
    Saygılar.
    M.Kemal Atatürk
  • _____________________________
    Nous faisons confiance dans Dieu
    electronics engineer
    https://donanimveyazilim.wordpress.com
  • 7805 devresi 7805 devresi bağlantı şeması
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.