Şimdi Ara

7800X3D için İdeal Ram

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
559
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Back Connect işi çıktığından beri takip ediyordum kablosuzluk veya kablo gizleme işlerine acayip takıntılıyım çünkü.

Sonunda emektar Asus Prime Z590’ı ve 11700k’yı emekli ederek MSI B850 Gaming Plus Wifi PZ ile 7800x3d ikilisine geçtim.

Intel’in 13 ve 14. nesillerde ki voltaj kısma muhabbetleri yeni serilerinde oyun performansı ve fiyatından dolayı ilk defa AMD tercih ettim tabi şu 3D V Cache işi de etkili oldu.

Ama bu ram işindeki mhz konusu, UCLK FCLK bilmem ne, yani Intel’de XMP aç devam et senkron işi olmaması ne güzelmiş dedim.

Soruma gelirsek; ram fiyatları malum. İkinci el işine girmedim Klevv 6400 mhz CL32 aldım. 1:2 çalışma ihtimalini göz önüne alarak ciddi bir sorun olmaz diye düşündüm ama misal 6000 mhz ile veya UCLK veya neyse onu 3200 yaparak 1:1 çalıştırabilir miyim? Bunun için uğraşmalı mıyım? 6400’de çalıştırsam ne yaşarım. Tüm tavsiyelerinize açığım.

Edit: Hem forumdaki kapsamlı bir 7800X3D konusunu yerli yabancı bazı forum var YT videolarını okudum, izledim ama kafa çorba. Kimisi bu konu gereksiz diyor kimisi çok hassas.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HyruleWarrior -- 3 Nisan 2026; 21:36:39 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Expo ram al geç , bende zamanında ucuz diye düz ram aldım , biosta uğraş dur , stabil yapıyorsun, bios güncellemesi , bilmem ne güncellemesi oluyor pat diye ram ayarları fabrika ayarlarına geliyor , yine uğraşıp duruyorsun . Bir de PC açılmayınca komple sök bileşenleri bios pilini çıkar illallah ettirir adama

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • FCLK 2133 mhz , uclk=mclk yaptığınızda 1:1 oluyor 6400 mhz ramler. Uygulama açılış tepkileri iyileşiyor, bellek gecikme skorları düşüyor. 6000 mhz cl30 ram alırsan sadece uclk=mclk eşitlemesi yapmanız yeterli.

Valorant/LOL gibi riot oyunları çok saçma bir şekilde sistemi kilitliyor bu ayarlarda muhtemellen biosa gömülen vanguard bozuyor sistemi. Başka hiçbir oyun yada uygulamada sorun yaşamadım.

Ama Expo açıp 6400 yapmak yerine manuel 6000’e çeksem sorun kalmaz o zaman?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HyruleWarrior -- 5 Nisan 2026; 14:45:25 >
  • İlk önce BIOS sürümünü güncelle, ardından BIOS'a gir ve 6400MT/s EXPO profili seç. Anakart yüksek ihtimalle UCLK Div1 Mode 1:2 olacağı için onu 1:1 mod olarak seçeceksin. Bu ayarıda tweaker menüsünde yada advanced ram setiings alt menüsünde bulursun. Yani altı üstü bir tane ayar değiştireceksin.

Çalışmazsa divide modu 1:2 ayarlayabilirsin ya da RAM voltajını bir miktar arttırabilirsin. 1.35v ise 1.4v, 1.4v ise 1.43v değerlerini girerek çalıştırabilirsin. Yakın zamanlarda çıkan AGESA'lar ile birlikte 6400MT/s artık eskisi gibi öcü değil.

Yukarıda bahsettiğim Expo açıp 6400’ü 6000’e çekme konusuna ne dersiniz peki?

/// TT Ceres 330 / MSI B850 Gaming Plus PZ / Gigabyte Aero RTX 4070 / AMD Ryzen 7800X3D / Klevv Cras V 2x16 RGB Brillant White / Lexar NM800 Pro 1 TB / Corsair MP600 Force Series 1 TB / Kingston Fury Renegade 1 TB / NZXT Kraken Elite V2 280mm White / NZXT F140 RGB / MSI A850GL White / LG GN880-B 2k Ergo / Asus ROG Falchion RX Low Profile / Logitech G Pro X Superlight 2 Dex White / Razer Blackshark V3 White / Steelseries QCK Prism XL Destiny Edition / Belkin L40 Pro / Deltahub Carpio 2.0 Wrist Rest ///
  • HyruleWarrior kullanıcısına yanıt

Expo profili açınca ayarlı frekanslar geliyor zaten. Oradan 6000 seçmen yeterli , en azından benim ramler öyle. Sizde sadece tek seçenek Expo 6400 mü var onu anlamadım ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wearesorryserver -- 5 Nisan 2026; 16:10:3 >

Orijinalden alıntı: HyruleWarrior

Bahsettiğim ram’de Expo var zaten.

Ama Expo açıp 6400 yapmak yerine manuel 6000’e çeksem sorun kalmaz o zaman?

Evet 6000 mhz e çekip FCLK 2000 mhz, uclk=mclk şeklinde de 1:1 kullanabilirsiniz.

/// TT Ceres 330 / MSI B850 Gaming Plus PZ / Gigabyte Aero RTX 4070 / AMD Ryzen 7800X3D / Klevv Cras V 2x16 RGB Brillant White / Lexar NM800 Pro 1 TB / Corsair MP600 Force Series 1 TB / Kingston Fury Renegade 1 TB / NZXT Kraken Elite V2 280mm White / NZXT F140 RGB / MSI A850GL White / LG GN880-B 2k Ergo / Asus ROG Falchion RX Low Profile / Logitech G Pro X Superlight 2 Dex White / Razer Blackshark V3 White / Steelseries QCK Prism XL Destiny Edition / Belkin L40 Pro / Deltahub Carpio 2.0 Wrist Rest ///
  • wearesorryserver kullanıcısına yanıt
    Henüz ram’ler gelmedi hocam deneyemedim.

• quote:

Orijinalden alıntı: HyruleWarrior

Son iki üç AGESA’ların 6000 üzerini bir tık daha stabilleştirdiği ile ilgili bir şeyler okumuştum Reddit’te. Dediklerinizi deneyeceğim teşekkürler.

Yukarıda bahsettiğim Expo açıp 6400’ü 6000’e çekme konusuna ne dersiniz peki?

Ryzen 9000 "Granite Ridge" should be able to run DDR5-6400 with a 1:1 ratio between the MCLK and FCLK domains.

This is a slight increase from the DDR5-6000 sweetspot speed of Ryzen 7000 "Raphael" processors.

https://www.techpowerup.com/324023/ddr5-6400-confirmed-as-sweetspot-speed-of-ryzen-9000-zen-5-desktop-processors?cp=1

İkisinin cIOD arasında üretim teknolojisi olarak fark var ancak atla deve değil. O farkta şöyle ki; ikisi TSMC N6 node ile üretiliyor ancak artık 3 yıldır kullanıldığı için olgunlaşmış oluyor.

Ana zamanlamalarda oynamak ancak JEDEC standartından EXPO profilli rame geçince oluyor. Asıl fark sub-time ayarlarında ortaya çıkıyor. Yani 6400CL32-6000CL28 ile çok uğraşmak yerine desteklediği profilde açın ondan sonra voltaj verme niyetin varsa o ek voltajı sub-time ayarlarında kullanmanı tavsiye ederim.

Baldur's Gate 3 gibi ram duyarlılığı olan oyun oynarsan sub-time ayarlamak kayda değer performans artışı sağlıyor.

https://www.techpowerup.com/review/origin-code-vortex-ddr5-6000-192-gb-cl26/11.html

https://www.techpowerup.com/review/exceleram-42-ddr5-6000-32-gb-cl32/20.html

Ramleri yeterince soğutabilirsen 6400MT/s CL30 + sub-time ayarlamak elbette daha iyi performans gösteriyor. Bunları ayarlarken stabil bir profil oluşturana kadar 3-5 tane hikayeli oyun biter herhalde 

EXPO aç, oynama başla derim. Bundan ötesi hobiye giriyor artık.

• TimFoster kullanıcısına yanıt
    İlk linkte 2024 Temmuz diyor. Bu durum o zaman doğrulandıysa e o zamandan beri konuşulan sweet spot muhabbetlerinin çoğu ezbere. 7000’lerde de 9000’lerle benzer bir platform varsa o zaman 7000’ler için de güncel durum belki de 6400 için olumludur. Ben diğer dediklerinizle uğraşmaktansa direkt 6000’e çekip kullanırım muhtemelen.

Nebi akgün ün ram frekanslarının performansa etkisiyle ilgili çok detaylı bir testi var. Bir göz atın.

Üretim süreçleri aynı, TSMC N6. 3 yılda oldukça olgunlaşmıştır ancak asıl farkı AGESA mikro kodu oluşturuyor. 2023'te yeni ekran kartı taktım diye eski ekran kartında çalışan EXPO profili çalışmıyordu 

Şimdi çok takılmaya gerek yok, EXPO profiliyle sistem açılırsa rame dokunmadan işlemciye biraz curve ayarı yap sonra oyuna geç. BIOS ekranına bir girince çıkamıyorsun. Rame ince ayar yapmaya başlarsan hiç çıkamazsın. Tercih yine senin tabii  

Yok yok hocam o ekranları biliyorum ben kafayı yerim dediğiniz gibi yapacağım. Çok teşekkürler bilgi dolu ayrıntılı mesajlarınız için.

Üç senede üç hikayeli oyun bitiremedim 

Konudaki arkadaşlar alınmasın lütfen.

Burda 1-2 saatten başlıyor, 9-19 saat testler filan...

https://forum.donanimhaber.com/9800x3d-ana-konu--159947028-232#163127512

Hemen 9800X3D alarak bu kulübe katılabilirsiniz 

Ben azından sistem çökene kadar oyun oynarken birkaç oyun bitirebilidim.

Bu arada ramler geldi. Önce BIOS güncelledim. Taktım 4800’de çalıştı Expo açınca 6400 oluyordu elle 6000’e çektim direkt ayar vardı zaten UCLK falan hiç ellemedim.

Yalnız Hynix 6000 mhz diye bir ayar vardı onu seçince Expo kapatıyor o nedir?

Bir de işlemci için 3D V Cache Game Mode gibi bir şey vardı disabled default olarak enabled olmalı mı bilemedim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HyruleWarrior -- 7 Nisan 2026; 21:35:56 >
  • 1.5 yıldır aynı işlemci ile Expo açık 6000 MHZ kullanıyorum. Hiç bir sorun yaşamadım henüz, kaldı ki ağır görseller render ediyorum iş gereği. Sorunsuz gitti şu ana kadar.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    Kasa: Deepcool CH160 | Güç Kaynağı: Asus ROG Strix Loki SFX-L 850W Platinum | İşlemci: AMD 7800x3D @4.2GHz | Anakart: Asus ROG Strix B650E-I Gaming Wifi | Ekran Kartı: Asus Dual AMD Radeon RX-7800XT OC Edition | Ram: Gskill TridentZ EXPO (2*16) 32Gb 6000 Mhz | SSD: Samsung 990 Pro 2TB | İşlemci Soğutucu: Deepcool Assassin IV Premium | Monitör: Xiaomi Mi IPS 34" Ultrawide | Klavye: Logitech G915 TKL | Mouse: Logitech G502 X Plus | Headset: HyperX Cloud III | Gamepad: Xbox One Elite II |Ses Sistemi: Focal Alpha 65" |
    UPS: Powersonic 1000VA |
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.