2.şık için benim bildiğim tapu hakkınız sizde duruyor.Ancak yerinde dönüşüm için verilen 500 bin hibe ve 800 bin kredi hakkınız olmuyor. Eğer olur da diğer konut sahipleri yerinde dönüşüm için ortak karar alıp bina yapımına başlanırsa sizden hibesiz ve kredi haksız katılımınız isteniyor.Karşılayamazsanız ya da istemezseniz bakanlık sizden iradeniz dışında tapu hakkınızı satın alıyor binaya bakanlık ortak oluyor. Tabii ben yanlış anlamış da olabilirim.Zira ortalık o kadar karışık ki her kafadan bir ses çıkıyor.Ne yanlış ne doğru kimsenin bildiğini de sanmıyorum < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Blof -- 13 Ağustos 2023; 20:21:1 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
7 ay sonra Malatya (3. sayfa)

-
-
Deprem nedeniyle şehir dışına çıkmıştım. Yaklaşık 2 aydır tekrar Malatya'ya döndüm. Şehir yaralarını sarmaya başlamış, insanlar yavaş yavaş normale dönmeye başlamıştı. Bir kaç içinde olan 5.2-4.9.ve 4.3 depremler tekrar huzur kaçırdı. İmkanı olanlar tekrar şehir dışına çıktı.
Zemini kötü olan bostanbaşi, adı üstünde eskiden pinarlarin olduğu zemini sulu olan sitmapinari çevresi, Akpınar çevresi Malatya merkez. biraz çevre yolu altı, eski yesilyurt çok kotü. Beydağina doğru gidildikçe zamin daha da saglamlastığı için genelde daha iyi. İnderesi civarı, tecde, özalper Fahrikayahanin bir kısmı genelde iyi.
Malatya ağir hasar aldı. Ama.Malatyada sağlam hasarsız bina.kalmadi demek biraz abartıya kaçar.
Zemini iyi, inşaat kalitesi,betonu, demiri kurallara uygun olan bina kaç katlı olursa olsun ya hasarsiz yada hafif hasarlı. Bunlardan biri eksikse hata kaldırmıyor ve bina kaç katlı olursa olsun ya orta yada ağır hasar aldı.
Depremçok geniş alanı etkileyince ekipler yetersiz kaldi. İlk hasar tespiti genelde çok sağlıklı olmadı. İtitaz olursa İkinci ekip daha ayrıntılı bakar denildi. İkinci tespit daha dikkatli yapıldı ama ağırdanve ortadan hafife dönüşler ister istemez kafa bulandırdi. Hafiften ağir ve ortaya dönüşlerde oldu. Apartman sakinlerinden farklı hesaplara girenler oldu. Mahkemelik oldular.
Bankamatik konusunda sıkıntı yok. Sular düzelmişti ama son depremlerden sonra tekrar millendi. Belediye otobüsleri çevre yolundan çalışıyor, minibüsler çalışıyor. Merkezdeki işyerleri fahrikayahan, güngör caddesi, tecde bulduklari dukkanlara veya konteynerlara taşındı. AVM de sorun yok. Sanayi siteleri çalışıyor. Yüksek tavanlı marketler genelde ağır hasarlı. Bu nedenle marketlerde kısmen sıkıntı var. Pazarlar çok yetersiz olduğu için sebze ve meyve pahalı. Depremden sonra her türlü işçilik çok arttı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Benim bina da öyle oldu, dediklerinizi birebir aynı şekilde deyip itiraza gittim kaç kere. İlk başta ağır verildi sonra aza döndü sonra orta oldu bi ara tespitler tamamen silindi hatta benim ikametim bile silindi, bu evde yaşamıyo görünüyodum ikamet kaydım yoktu, sonra gittim onu aldım ev yine orta gösterildi. Yani bu işin belli kuralları yok mu her gelen canı ne isterse o hasarı mı yazıyor ben anlamadım. Ayrıca ikamet durduk yere silindiği için bazı başvurularda "ikametiniz sonradan değiştiği için yararlanamazsınız" uyarısı aldım ve başvuramadım. Bu da ayrı bir katakulli.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Teşekkürler.
1- Evler dediğiniz gibi bayağı uzakta oluyor genelde. Malatya'da bazı bölgeler var mesela deprem konutları için İkizce, Çamurlu gibi. Bunlar hep merkeze uzak bölgeler.
2- Onu devlet ödüyor diye biliyorum.
3- %40 ını biz ödeyeceğiz denildi. Dediğiniz gibi 20 yıl kredi verecekler ilk 2 sene ödemesiz şekilde. Ama taksit miktarı enflasyonla artıyor mu bilmiyorum
Yerinde dönüşümü ödeyecek paramız yoksa ama apartman istemişse zorla evimizi bakanlığa mı satacağız? Daire parasını çıkartmaz ki.
Bizim bina da böyle bir tartışma yaşıyor ondan soruyorum. Kimisi yerinde dönüşüm mantıklı diyor kimisi toki deprem konutları... Kafam allak bullak oldu
52 durumdan çok memnun yapacak birşey yok.
Aynı tartışma bizde de yaşanıyor.Maalesef yerinde dönüşüme katılmazsanız arsadaki hissenizi devlet rayiç değerden alıyor ve bina yapımının devamı için hissedar olarak sizin yerinize katılıyor.Son söylemler bu şekildeydi.Ama her gün yeni bir haber çıkıyor.O zamana kadar kim bilir hangi değişiklikler olur.
Şu an için devletin yerinde dönüşüm için yaptığı katkı yetersiz.Üstelik zaman geçtikçe inşaat maliyeti hazla artacak katkı belki çok küçük kalacak.Belki müteahhitler böyle bir ortamda inşaatı bitirmeden kaçacaklar.Yani tam bir karışıklık var bu konuda.
Teyzemin en son verdiği karar toki konutlarını beklemek yönünde.En azından bakanlık muhatabım, bir şekilde ev sahibi olurum diyor.
Ancak yıkılacak 36 bin binadan bahsediliyor.Henüz 2-3 bini halledilmiş durumda.Her binada ortalama 10 daire olduğunu düşünseniz 360 bin daire sahibi demek.Bu kadar konutun teslimi kısa vadede imkansız görünüyor.Malatyalının işi zor hem de çok zor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Blof -- 13 Ağustos 2023; 22:44:37 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Aynen hocam bizde de bi müteahhit apartmandakilerin aklına girmiş sanırım hepsi dönüşüm yapalım toki evleri uzak diyor. Fakat dediğiniz gibi dönüşüm için daha fazla para ödeyeceğiz + müteahhitlere güvenmiyorum bırakıp giderler vs. Ben de toki evini mantıklı buluyorum.
Ama hangi seçenek olursa olsun 350 bin küsür kişiye 6 ayda 1 senede vs. ev vermeleri imkansız.
Allah Türk 'e fırsat vermesin, duygularıma tercüman olmuşsunuz hocam...
Geçmiş olsun hocam.
Deprem bölgelerinde akp’yi 1. yapanlar düşünsün.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Verilen bilgide Müteahhit inşaatı bitirmez ise bakanlık devir alıp inşaatı devam ettirecek.
Çok geçmiş olsun öncelikle. Malatya'nın ve diğer deprem bölgelerinin gerçekten toparlandığını tamir edildiğini yeni binalar dikildiğini falan sananlar var tabi ne yazık ki. Ben gidip görmedim. Ama geçen hafta, her hafta oraya hala gidip gelen, yardım götüren insanlarla konuştum. Her gittiğimizde hala hiç kimsenin adım bile atmadığı yeni sokaklar fark ediyoruz, komple yıkıntı falan dedi. Ben de hatta şaşırdım, hiç toparlanmadı mı ki diye sordum. Yok felaket durumda dedi. Hala hiç uğranmamış bile mahalleler var dedi.
Çok yazık yani ve üstüne İstanbul depremi konuşuluyor. Türkiye'nin neredeyse geri kalanına bakan şehir İstanbul. Es kaza 7.5 suları olsa, artık o saatten sonra zaten baştakiler bile pılı pırtıyı toplayıp gider, aday olacak adam bile bulamayız. Buradan artık ekmek çıkmaz nasıl olsa derler muhtemelen. Harbiden ortada kimsenin kavga edeceği bir şey de kalmaz. Hala daha kimse yeterince ciddiye almıyor, yeterince önlemler hazırlamıyor, hala bina yapı denetimleri düzgün yapılamıyor. Hani ancak o saatten sonra gerisi mühim değil, nasıl olsa biz gider başka yerde yaşarız kafasında davranış. Sokacaksın tüm milletvekillerini İstanbul'daki binalara rastgele. Buyurun bundan sonra buralarda ikamet ediyorsunuz diyeceksin. Bak bakalım yarından itibaren hepsi toplanıp depreme önlem almalıyız diye her gün meclise geliyor mu gelmiyor mu. Öyle Ankara'da yaşarken, ya da 2 katlı güvenli lüks binalarda, tank gibi arabalarda yaşarken fazla insanın aklına gelmiyor.
İstanbul'da da yazık insanlar eski evlerden çıkıp yeni evlere 2-3 kat para ödeme derdine düştü de, onların durumu da ortada. Malatya vs gibi şehirlerde yeni binalar daha çok yıkıldı. İstanbul'da yapım aşamasındayken ham halindeyken bir çok binaya bakıyorum, kağıt gibi, incelttikçe inceltiyorlar. Yine 50-60 senelik binalarda duvarlarda taşıyıcı görevi görüyordu. Misal bizim eve adamlar klima takacağı zaman 5 kg lik hilti ile yarım saat aralıksız delik deldi. Önce yok bu duvar olamaz kolondur dedi. Bizim gittiğimiz evlerde duvara matkap soksak öbür taraftan çıkıyoruz hemen dedi. Açtım gösterdim bak duvar dedim, inanamadı. Şimdi yeni bir yapılan bir binada böyle duvar örseler, bir daireyi 50 milyondan falan ancak satarlar muhtemelen. Öyle de bir acı durum var yani.
-
Hocam yerinde dönüşüm şöyle mantıklı şöyle değil. Şimdi bundan biliyorsunuz bir seçim öncenin kampanyasıydı, depreme hiç uygun olmayan yerlerde bile bina yapıldıysa, imar affı ile tapularınızı dağıtacağız denildi dağıtıldı. Herkes alkışladı. Şimdi zemin kötü ise, fay hattına yakın ise, üstünde ise, yumuşak ise, yerinde dönüşüm tabi ki mantıklı değil. Ha yok zemin çok sağlamdı ama bina çok çürüktü, binayı yapan namussuzun önde gideni idiyse tamam. O zaman yerinde dönüşümden sıkıntı gelmez elbette.
Bir de zemin orta kötü ayardaysa bile elbette elin japonlarının yaptığı usul ile depremde bardak bile düşmeyecek bina da yapılabiliyor. Kazıklar sağlam zemine kadar çakılabiliyor, aralara dengeleyici konabiliyor. Ama Tr'de onu yapacak müteahit var mı? Olsa bile onun masrafını ödeyebilecek insan var mı?
Ha kimisi de nasıl olsa biz oturmayız, kiraya veririz, oradan en ucuzundan ev gibi bir şey gözüksün diyebiliyor. E o da hakka girmek olur. Ki bu mantıkla herkes herkese yaparsa, yine dönüp dolaşıp zaten ya sizi bulur ya ileride çocuğunuzun oturacağı bir evi bulur. Bulur yani.
-
Bostanbaşında oturuyorum tamamen tahliye edilmedi oturan insanlar var. Binlerce konteyner boşta duruyor hala konteynır gelmeye devam ediyor şehir göz göre göre elimizden kayıp gidiyor maalesef yok saydılar Malatya'yı inşallah en kısa zamanda üstesinden gelip tekrar ayağa kalkar ama böyle insanlarımız fırsatçılar dolduğu sürece bu iş zor 7 ay geçti üstünden fakat hala bir fark yok 6 şubattan sokakları çöp götürüyor insanlar hala parklarda sokaklarda arabalarda yatıp kalkıyor bunun önüne geçmek gibi bir amacı yok sanırım yetkililerin.. Allah yardımcımız olsun geçmiş olsun
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Rezilliğe bak. O binaya orta hasarlı diyen yakında buna hafif hasarlı oturabilirsiniz de der. Ama deprem senin ne dediğine bakmaz, dondurucu soğukta gecenin bir yarısı başına yıkar. Yorumları okuyorum da yok abi hiç akıllanmıyoruz hiç. Bunu sadece oy dağılımından kutlama yapılmasından dolayı vs demiyorum -o işin başka boyutu- yıkılması gereken binayı toplu şikayetlerle buna hafif hasarlı dedirtip tekrar oturmak veya yüksekten kiraya vermek için atmadığımız taklanın, yapmadığımız sahtekârlığın kalmamasından dolayı diyorum.
Malatya kesinlikle bitmiş benim 2 dairemden emeksiz de olan yıkıldı .Sitmapinarindaki ağır hasarliydi onuda yiktilar.Bu evler miras mali hak sahipliği başvurusu yaptım şuan beklemedeyim.Durum tam facia.Nigdeliler ölümü göze alarak ev sahipleriyle anlaşıp ağır hasarlı evlere girip tesisatı sokuyorlar ikinci el olarak alıyorlar.Malatyadan gidenlerin çoğu dönmeyi düşünmüyor bir deprem daha bekliyorlarmis.
Hatalar, hatalar, hatalar ve hatalar. Baştan yukarı hatalar yukarıdan aşağıya hatalar.
-
Hatay en çok etkilenen yer doğrudur ama kulaklarımla şunu duydum. Haber spikeri Malatya'dan bir haber sunarken "6 Şubat depremlerinden fazla etkilenmeyen illerden biri olan Malatya'da" cidden bunu dedi.
İnsanlara Malatya'nın son halini gösteriyoruz o kadar var mıydı diyorlarlar.
Yüzde 70 Ak parti ile seçilmesine yorum yapamam Anadolu seçmeninin kendi aklı yoktur güç neredeyse ona hayranlık duyar sormaz sorgulamaz.
Hatay'da Maraş'ta Adıyaman'da çoktan ağır hasarlı binalar yıkıldı enkazlar kaldırıldı bizde hala yarısına bile gelemediler. Ağır hasarlı binaları az hasarlıya çekip masraftan kurtulma derdinde hükümet ve belediyeler.
Ülkeyi yanlış ekonomik kararlarla batağa sürüklediler, üzerine bir de böyle bir felaket geldi en çok paraya ihtiyacımız olan zamanda bakıyorsun son 10 senemiz çöp olmuş 10 kat fakirleşmişiz sonra da hala çıkıp kemer sıkın, bu işin altından kalkarız biraz daha sabır, şu yerel seçimleri de alalım sonra halledecez gibi içi boş popülist söylemler yapıyorlar.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Bunu her türk vatandaşına mal etmen çok büyük saçmalık. Bu tür dolandırıcı, üçkağıtcılık işlerini yapanlar zaten aileden dolandırıcı eğitimsiz cahil kitle oluyor. Depremzedelere insanı duygularıyla hiç düşünmeden yardım eden 10 milyonlarca da insan oldu. Ayrıca deprem bölgeleri seçimin en şaibeleri bölgeleri idi, oyların güvenliği falan hakgetire. Gerçek oy oranları asla bilinmyecek.
Polonyadan verdiğin örnek de çok saçma, avrupanın her ülkesinde özel sektörde serbest piyasa kanunları geçerli. Adam o içeceği 100 zloti de yapar satacağına inanıyorsa, kimsenin cebinden zorla parasını almıyor. Kimse gitmezse zaten batıp dükkanıda kapatıp gider. Sarı site araç fiyatlarını yükseltiyor saçmalığı ile aynı şey
-
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X