Şimdi Ara

48 Volt Uzun Mesafede DC Besleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
3.550
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

arkadaşlar bir projede yaklaşık 2500-3000 metre uzakta bulunan bir devreyi 48 volt dc ile beslemek gerekiyor.
    iletimde 0,4mm 32 adet telden oluşan bakır kablolar kullanılacak.

Şimdi size sormak istediğim bu iletim sağlıklı olur mu?Artıları ve eksileri uzun vadede yaratacağı sıkıntılar neler olabilir.

Alternatif durum şimdilik söz konusu değil.Sadece mevcut şartın değerlendirilmesini istiyorum.

Çok değerli katkılarınız için şimdiden teşekkürler...

Orijinalden alıntı: çaycı

akıma bağlı. ama bu kadar mesafede gerilim düşümü mutlaka olur. devrenin akımı sabit ise çıkış gerilimini 48 yapacak şekilde giriş gerilimini yükseltin

Arkadaşın dediği doğru.Bu projeyi ne için kullanıcaksınız bunuda paylaşabilirmisiniz

Bu arada bu voltaj düşümünü kablo uzunluğu ve kablo kesitinden hesaplayabilirsin.Hatta karşı tarafada bu gerilimin üstüne çıkmaması konusunda bir devre tasarlanabilir
  • benim size tavsiyem iki tarafta da DC-DC çevirici kullanmanız. bunun amacı, iletilen DC gerilimi yüksek gerilime çıkarmak. örneğin giriş tarafında 48/200 Vdc çevirici, çıkış tarafında da 200/48 Vdc çevirici olursa aktarılan akım miktarı düşer ve kayıplarınız azalır. Tabii ki şunu göz önünde bulundurmak lazım, bu durumda çevirici kayıplarınız olacaktır, eğer iletim kayıplarınız çevirici kayıplarınızdan yüksek olmayacaksa doğrudan kablo ile bağlantı yapın. Kablo kalınlığını da oldukça yüksek tutun ki direnciniz küçük olsun. ayrıca tek damar değil, damarları izoleli çok damarlı kablo kullanın.

ha profesyonel olsun derseniz kesinlikle DC/DC çeviricili çözümü öneririm.
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: baskurtf

benim size tavsiyem iki tarafta da DC-DC çevirici kullanmanız. bunun amacı, iletilen DC gerilimi yüksek gerilime çıkarmak. örneğin giriş tarafında 48/200 Vdc çevirici, çıkış tarafında da 200/48 Vdc çevirici olursa aktarılan akım miktarı düşer ve kayıplarınız azalır. Tabii ki şunu göz önünde bulundurmak lazım, bu durumda çevirici kayıplarınız olacaktır, eğer iletim kayıplarınız çevirici kayıplarınızdan yüksek olmayacaksa doğrudan kablo ile bağlantı yapın. Kablo kalınlığını da oldukça yüksek tutun ki direnciniz küçük olsun. ayrıca tek damar değil, damarları izoleli çok damarlı kablo kullanın.

Yanlış hatırlamıyorsam, 200 volt DC gerilim 200 volt AC gerilimden, çok daha öldürücü nitelikte.

2.5 - 3 km bir hattan bahsediyoruz, gerekli emniyet tebbirleri alınmazsa, çok tehlikeli yüksek voltaj kullanılması.

Hattan çekilecek akım miktarını bilmeden, yorum yapmak çok zor. 1 Amperden yüksekse, emniyetli bir hat ve yüksek gerilim kullanmaktan başka çare yok.

Kayıp çok mühim değilse, hat sonuna 48 volt step-up voltaj regülatörü konularak 4-5 amper akım çekilebilir.

• Tam olarak amacınızı anlamadım fakat kaba taslak bişey çizdim belki fikir verebilir.

48 Volt Uzun Mesafede  DC Besleme

Orijinalden alıntı: M. Reha

quote:

Orijinalden alıntı: baskurtf

benim size tavsiyem iki tarafta da DC-DC çevirici kullanmanız. bunun amacı, iletilen DC gerilimi yüksek gerilime çıkarmak. örneğin giriş tarafında 48/200 Vdc çevirici, çıkış tarafında da 200/48 Vdc çevirici olursa aktarılan akım miktarı düşer ve kayıplarınız azalır. Tabii ki şunu göz önünde bulundurmak lazım, bu durumda çevirici kayıplarınız olacaktır, eğer iletim kayıplarınız çevirici kayıplarınızdan yüksek olmayacaksa doğrudan kablo ile bağlantı yapın. Kablo kalınlığını da oldukça yüksek tutun ki direnciniz küçük olsun. ayrıca tek damar değil, damarları izoleli çok damarlı kablo kullanın.

Yanlış hatırlamıyorsam, 200 volt DC gerilim 200 volt AC gerilimden, çok daha öldürücü nitelikte.

2.5 - 3 km bir hattan bahsediyoruz, gerekli emniyet tebbirleri alınmazsa, çok tehlikeli yüksek voltaj kullanılması.

Hattan çekilecek akım miktarını bilmeden, yorum yapmak çok zor. 1 Amperden yüksekse, emniyetli bir hat ve yüksek gerilim kullanmaktan başka çare yok.

Kayıp çok mühim değilse, hat sonuna 48 volt step-up voltaj regülatörü konularak 4-5 amper akım çekilebilir.

e canım tehlikeli diye kullanılmayacak değil ki dışı izoleli kablo kullandıktan sonra orda bi sorun yok. kaldı ki iletim kayıplarını azaltmanın en mantıklı yoludur yüksek gerilim. ama akım değeri önemli 48V'ta küçük akım değerleri için gerilim düşümü önemsiz hale gelecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baskurtf -- 18 Nisan 2010; 4:33:32 >

• çok değerli yorumlarınız için teşekkürler.

maalesef yüksek gerilimde çalışamıyoruz çünkü aynı türde kablolarla data iletimide yapacağımız için kabloyu rastgele tutacak elemanların can güvenliği sorunu var.

çok düşük akımla çalışacağız.

yardımlar ve açıklamalar için tekrar teşekkürler...

R= L / (mü * q)

L =3000 metre , mü = 56 (Bakır kullandığınız için bu), q = 12.8 mm^2 (kesit alan)

4.185 ohm direnç görürsünüz.

Adam gibi adam Machete Sağlam!
  • küçük akımlar söz konusuysa hiç problem değil, salın gitsin yalnız uzun mesafeli kablolarda kapasite oluşur, kablonun +48 ucuyla Nötr ucunun birbirine sarmal olarak gönderilmesi bu etkiyi azaltır, twisted pair dedikleri şey yani

[DH] Öğretmenler Odasi!
  • transistörlerden oluşan küçük bir akım kaynağı tasarlamalı karşı taraftada izolasyon trafosu kullanılmalı.pis aydınlatmalarında kablo boyları uzun olduğundan bu taktik kullanılır.
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.