Şimdi Ara

4.5G’nin olmazsa olmazı fiber altyapı paylaşımı için telekomü-nikasyoncular ortak şirket kuruyor. Turkcell, Türksat, Vodafone ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (Telkoder) ortaklığındaki şirkette Türk Telekom yer almadı.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.299
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • TELEKOMÜNİ-KASYON sektörü yeni ortaklığı kutluyor. 4.5G ile olmazsa olmaz haline gelen fiber altyapı için ortak bir şirket kuruluyor. Turkcell, Türksat, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği ve Vodafone, fiber kablo döşemek, mevcut fiber hatlarını ortak paylaşıma açmak için tek bir şirket çatısı altında buluştu. 15 Temmuz darbe girişimi olmasaydı yarın kamuoyuna duyurulacak şirkette ise fiber ağ altyapısı pazarında çoğunluğu elinde bulunduran konumda olan Türk Telekom yer almıyor.

    4.5G ile alevlenen ve Türkiye telekomünikasyon gündeminden hiç düşmeyen tartışma fiber ağların paylaşımı konusundaydı.

    YENİ ALTYAPI TEKLİFİ

    Türk Telekom, elindeki 214 bin 395 kilometrelik fiber altyapıyı paylaşmaya yanaşmazken, kırsal alanlarda yeni kurulacak altyapıyı paylaşmayı teklif ediyordu. Turkcell ve Vodafone ise şu anda kullanımda olan ve kurulacak olan tüm fiber altyapı için ortaklık öneriyordu ve bunun için de bir şirket kurulmasında ısrar ediyordu. Hatta bu tartışmalara sürerken Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da devreye girerek fiber altyapı paylaşımı konusunda bir çalışma için düğmeye basmıştı, fakat somut adımlar gelmemişti.

    TÜRKSAT DAHİL OLDU

    İşte bu tablo dört şirketin bir araya gelerek ortaklık yapmasını sağladı. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda operatörler, ortak şirket için mutabakat imzalayacak. Bu süreçten sonra ise ortak şirketin kuruluş süreci başlayacak. Şirketin kurulmasının ardından fiber altyapı stratejisi belirlenecek ve ihtiyaç olan alanlara kablolar döşenmeye başlanacak. Konu hakkında bilgi veren sektör yetkilileri, fiber altyapının önümüzdeki dönemlerde tek bir şirket üzerinden devam ettirilemeyeceğini ifade ederek, “Ülkenin kalkınmasının geniş fiber ağlardan geçtiğini düşünüyoruz. Bu yüzden kurulacak ortak şirket, Türkiye için önemli bir yatırım atağı olacak. Birliktelik sağlanılacak” diye konuşuyor.


    Ancak kurulacak şirket ile döşenecek fiber altyapı için düzenlemeler çerçevesinde bazı sorunların çıkabileceği de ifade ediliyor. Bunun için ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın atacağı adımlar önemli. Ortak şirket kurulduktan sonra yaşanacak gelişmeler merak ediliyor.

    SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

    FİBER altyapı paylaşım için ortak şirket kurulması konusu geçtiğimiz yıl eylül ayında tartışılmaya başlandı. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, New York’ta düzenlenen basın toplantısında rakiplerine çağrıda bulunarak, “Gelin hep birlikte bir altyapı şirketi kuralım. Hepimiz mevcut altyapımızı bu şirkete devredelim. Ülkeyi fiber ağla donatalım” demişti. Bunun üzerine Vodafone’dan bir açıklama gelmiş ve şirketin Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, 2016 Aralık ayında “biz varız” mesajı vermişti. Ardından gözler Türk Telekom’a çevrildi. Ancak şirket olumsuz yaklaştı. Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, 10 yıldan beri yatırım yaptıklarını ve 4.5G öncesi yatırım yapmayanların rahatsızlığı olduğunu söyledi. Daha sonra şubatta Barcelona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) soruları yanıtlayan Aslan, ortak şirket kurulması konusunda şunları ifade etti: “Otobanlar ve kırsal alanda yapılacak çok yatırım var. Orada işbirliği yapabiliriz.” O günden sonra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçerek bir düzenleme üzerinde çalışıldığını açıkladı. Ancak uzun süreden beri bu konuda hiçbir gelişme gündeme gelmedi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Türk Telekom: Ben tek, hepiniz

    Boşuna demediler Tek Telekom Türk Telekom diye.

    İşin şakası bir tarafa ben bu haberi yatırım yapmayan sirketler yatırım yapmaya karar vermiş şeklinde okuyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boyzof -- 21 Temmuz 2016; 15:58:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel haber. Hayırlı uğurlu olsun vatana millete inşallah.
  • türk telekom gibi tekel bir şirketin altyapısını kullandırmak istememesine nasıl ceza vermiyorlar anlam veremiyorum
  • Mantikli ve guzel dusunulmus bir adim, ama beklentimiz belediyeler zorluk cikarmadan fiber altyapi hizla yayginlasir. Bu sayede, sabit internette de rekabetin önu acilmis olur. Tabi benim tahminimce bu baya uzun seneler surecek bir surec. 5-10 sene once boyle bir adim atilsaydi, belki bugun cok farkli bir yerde olunurdu. Yine de gec kalinmis olsa bile hic olmamasindan iyidir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konuda btk bir adım atmasi gerekiyordu aslında ama somut birşeyler yapmadılar.
    Yerel yönetimler de bu konularda oluşan sorunlar için btk nin çözüm üretmesi gerekir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BTK ve diğerleri uzun süre bu işi engellemekle yetindi. Turk Telekom'a bıraktılar resmen piyasayı.

    Kırsal kesimde ortaklık yapacakmış. Kırsal kesimler Turk Telekom'un en zayıf olduğu yerler. Hani 1800 olayından değil, baz istasyonu eksikliğinden daha çok; zaten çoğunda 900MHz de kullanıyorlardı 2G için.
    Çalıştığım yerde hani Turk Telekom'un fiberi geliyordu ve tüm operatörler de bu fiberi kullanıyordu. En ufak arızada da Turk Telekom ADSL ve 3G gidiyor, askeriyenin fiber bağlantıları kopuyor, Vodafone ve Turkcell de susuyordu. Ancak Turkcell uyanık, yedek uydu bağlantısı mı radyolinki mi var artık; hattı birkaç dakika içinde yedek bağlantıya alıyor ve iletişim devam ediyordu. Gümrük için çekilmiş fiber bir de; fiber kopacak ve tırlar da gümrükte bekleyecek bir hafta?..

    Çoğu merkezi yerde evlere kadar ulaşmasa da TT fiberi var; DSL ve 3G, 4G ana trafiğini taşımak için yeterli bu. Bunu da parasını verene kullandırıyor tabii ki Turk Telekom ama operatörler de ortaklıkla işi ucuza getirip altyapıyı daha da yaymaya çalışıyor. Zaten kurulan bu ortak şirket de ana trafiği taşımak için fiber yatırımı yapar, evlere kadar fiber getirmek amaçlı bir şey yapacağını sanmıyorum kısa vadede. Çünkü orada rekabet durumu başlıyor artık.




  • Aslında böylesi daha iyi oldu. Yoksa Turk Telekom kabul etse ortaklığı herkes Turk Telekom altyapısını biraz da SOL altyapısını kullanacaktı; VF altyapısı da Borusan zamanında iyi Trakya'da farklı yerlere fiber erişimi var ama görece daha az ve direk sahaya erişimleri az.
    Ama bu şekilde alternatif operatörler Turk Telekom altyapısına tamamen alternatif yeni bir altyapı kuracaklar. Bu da her ne kadar yatırım maliyeti demek olsa da stratejik olarak yedekleme ihtiyacı sunması açısından önemli. Yurt dışında bankalar vs. birden fazla altyapı şirketinden hizmet alır; bu şekilde de birinde sıkıntı çıkarsa işleri aksamaz. Bizde ise neredeyse hepsi tek firmadan alıyor. Hani bu şekilde TT altyapısına alternatif yaygın bir altyapı oluşturabilirlerse, yedekliliği de düşünürlerse hani çok iyi olur. Olası olumsuz durumlarda bir altyapı çökse de diğeri çalışabilecek hesabı...
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    bu kurulacak olan şirkete btk nin da desteği önemli çünkü yerel yönetimlerde var olan sorunlar var kazı iznı, baz istasyonu kurumları gibi.bu sorunların çözümlenmeside gerekir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Turk telekom tesis paylaşımıni geciktirdiginden dolayı geçen ay galiba ceza kesildi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • asi_genc6134 kullanıcısına yanıt
    Evet telekoma oyle bir ceza kesilmiş o haberi okudum gecen bende. Telekom ceza verilmesin diye belirtmiş ama cezayı sonuna kadar hak diyorlar. bilmiyorum bi caydırıcılık olur mu ama umarım olumlu gelişmeler olur fiber konusunda
  • Hepsini toplasan tt nin 4 te biri etmiyorlar toplam fiber uzunluğunda, bakalım yetisebilecekler mi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • asi_genc6134 kullanıcısına yanıt
    Backspace7 kullanıcısına yanıt
    Ceza tutarı neymiş bilmiyorum ama bu cezaları ödemek TT'ye o paylaşımları yapmaktan daha karlı görünüyor anladığım kadarıyla...
  • boyzof B kullanıcısına yanıt
    TT kadar olmaları çok uzun zaman alacak; TT sonuçta çok uzun yıllardır yapıyor bu işi. TT de bu esnada yerinde durmayacak tabi, o da fiber şebekesini büyütmeye devam edecek.

    Yalnız bu kilometrelerce bahsedilen fiber altyapı karışık; şehirlerarası ana trafiği taşıyan trunk denen fiberler de var, şehir içinde son kullanıcıya kadar giden, Metro Ethernet abonelerine kadar giden kablolar da var herhalde.
    Bu kurulan ortaklıkla önemli olan daha çok trunk dediğimiz ana trafiği taşıyacak altyapı aslında. Her şehire ve ilçeye kadar ulaşsalar oradan şehir içinde trafiği dağıtmayı radyolinklerle yapabilirler yine. Yani TT kadar şebekeye sahip olmasalar bile kendi işlerini rahat görebilirler. Tabi 5G vs. için fiber yatırımların devam etmesi önemli...
  • Bu fiber ortak alt yapi sadece 4.5g için değildir.çünkü turksat da var ortaklıkta malum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben Turkcell'in yerinde olsam Btk'dan sınırsız internet için izin çıkmasına baskı yapardım. Sonra mobil 1 megabit sınırsız internet paketini çıkarırdım.

    Türk Telekom deli müşteri kaybederdi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0537 -- 23 Temmuz 2016; 13:14:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Uzun yılllar yapılsada hocam yatırım ile büyük altyapı çalışmaları yapılır zaten bu sayılan şirketler küçük değil hele ki Türksat'ın destek vermesi gayet güzel olmuştur.
    Türksat geniş bir altyapısı var ve eğer yeni 4.5 G baz istasyonlarına altyapı çekilirse Türksat o geçen yerdeki abonelere İnternet hizmet verebilir.
    Vodafone 4.5G için Ek yeni 7000 baz istasyonu dikti ve altyapı getirdi.
    Türkcell zaten yatırımı kesmiyor devamlı gelişmeye çalışıyor.
    TELKODER üyeleri az değil ve sağlam firmalar var ESER TELEKOM,RTEL GLOBAL,TURKNET,GLOBALSTAR AVRASYA,GRID TELECOM,Mednautilus TR,EUTELSAT S.A.,İŞNET İLETİŞİM,MEGA Telekom A.Ş.,DORUK NET,TURKCELL SUPERONLINE,İKON TELEKOM,MILLENICOM Türkiye,D-SMART,3C1B TELEKOM,TTM TELEKOM,TELETEK,VODAFONE NET,RADORE,ÇİZGİ TELEKOMÜNİKASYON,EQUINIX TURKEY İNTERNET HİZMETLERİ A.Ş,VOİP TELEKOM,SÜPER UYDU,DE-CIX'dir.
    Azımsanacak bir firma yok veri merkezleri bu fiber projesini sonuna kadar destekler.
    Tek sıkıntı Belediye'ler olacaktır.Bunun içi yasa çıkarılmalı ve karışılmaması gerekir.Aslında izin bile alınmaması gerekir sadece ön bilgilendirme yapılmalıdır.
    İBB problem yarattığından TELKODER dava edip kazanmıştı.Eğer bir proje varsa bunu ne kadar hızlı ve ülkemiz açısından ne kadar yatırım yapılabilir bunu değerlendirilmelidir.
    Türk Telekom'da 6,550 $ vererek 2005 yılında ihaleyi kazanmıştı o zaman dolar kuru 1.5 desek 9,825 milyar TL yapar.Bu parayı misli misli 2005'den bu yana çıkardığına eminim.
    Şirket politikası az yatırım gerekirse hiç yatırım yapmamak.
    Altyapıyı paylaşmamak.
    Devlete ait binaları kendi şirket politikasıyla satmak.
    Personel çıkarmak ve daha az personel almak.
    Başka İSS kullanan müşterilere devamlı sorun yaratmak ve yardımcı olmamak.
    Avrupa'daki en kötü şirket bile ortak altyapıyı kabul ederdi.
    İnşallah en kısa sürede Oger Telekom'dan kurtuluruz.




  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    Tabii ki bu çok iyi bir şey de dediğim çok kısa zamanda çok geniş bir altyapı beklememek lazım. Sonuçta TT kadar bu şirketler de para için çalışıyor; muazzam yatırımlar yapmayacaklardır ani bir şekilde. Dernektekilerin bir kısmının zaten bir miktar fiber altyapısı var. Ancak bu daha çok ana taşıyıcı altyapı, hani vücudun atardamarları gibi; kılcak damarlarda eksik çok. Üstelik bu fiberler de öz ihtiyaç ve ticari amaçlı olduğu için aynı rotalardan geçiyor çoğu. Hani bu da İstanbul Ankara arası gibi ana rotalarda birden fazla firmanın kablosunun olması gibi mesela.
    Turksat şuan bilmiyorum ama en son şehirlerarası olarak Turk Telekom altyapısını kullanıyordu. Farklı bir ildeki aboneye ya da sunucuya traceroute atınca hep TT sunucularından geçiyordu trafik. Ama belki yine de kendi şehirlerarası altyapısı vardır, kesin konuşamıyorum. Ancak şehir içlerindeki trafiğini kendi şebekesinden taşıyor ki paylaşım özellikle mobil operatörlerin daha fazla baz istasyonuna fiber taşımasını sağlayabilir. Ha bence elinde çok iyi bir teknoloji olsa da yıllardır düzgün bunu geliştirememiş, genişletememiş bir firma; o başka. Sanki TT'nin büyümesi için özelleştirme dönemlerinde genişletme yatırımları falan hiç olmamış gibiydi.
    Vodafone vs. mobil operatörler tüm 4G verdikleri istasyonlara fiber götürmediler daha henüz; radyolinkler üzerinden çalışıyor mesela buradaki 4G. Bu zaman alacak.
    Belediyelerin de kurulacak yapıya bir şekilde ortak edilmesi ya da desteğinin alınması gerek. Ancak bizim belediyecilerdeki vizyonla ne yapılabilir, o muamma.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 23 Temmuz 2016; 14:59:38 >




  • hemen çılgın bir yatırım yapmazlar, 4 Gbps radyolinkler pazara çıkıyor, bu hız 3G/4G için bir süre iş görür. vodafone'un altyapısı genelde radyolinke dayanır. ben olsam radyolinke yoğunlaşıp karımı arttırırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.