Şimdi Ara

3D Printer Projesi ( Sigma3d ) ( Open Source ) (115. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.620
Cevap
125
Favori
210.577
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 113114115116117
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  3D Printer Projesi ( Sigma3d ) ( Open Source )

    Geçen mesajda resmi atamamıştım.
  • hocam cnc gibi olmuş eline sağlık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • benv3kendim kullanıcısına yanıt
    Özelden yazıyorum.
  • DrMaestro D kullanıcısına yanıt
    Hocam hayranlıkla takip ediyoruz sizi. Bu kadar güzel güncellemeler sonrasında artık baskı kalibrasyonlarını da yapıp aldığınız güzel sonuçları bizimle paylaşmanızı bekliyoruz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yusuforhan

    Hocam hayranlıkla takip ediyoruz sizi. Bu kadar güzel güncellemeler sonrasında artık baskı kalibrasyonlarını da yapıp aldığınız güzel sonuçları bizimle paylaşmanızı bekliyoruz

    Ben de istiyorum paylaşmayı da sürekli bir yerlerden başka problemler çıkıyor, onları düzeltmeye çalışıyorum. Şimdi ikili extruder - tek nozzle sistemini geçici olarak bozup tekli sisteme geri döndüm. İkili sistemde bowden formuna dönünce çok ciddi bir basınç artışı oluyor motorlarda, o sebeple daha güçlü bir extruder sistemi deneyeceğim.

    Beklenmedik bir problem de yeni elektronikte oldu, ama bu elektroniğin suçu değil, benim suçum. Heated bed olarak MK2 tarzı bir bed kullanıyorum ve üstünde de metal plaka var. Bir şekilde heated bed'den elektrik kaçağı olduğundan şüpheleniyorum. Bir baskıyı bedden çıkartırken (metal spatula ile) elektronik kartın sigortası attı. Hafta sonu çeşitli başka durumlarda da yaklaşık 4-5 kere sigortası attı. MK2'nin lehim noktalarının da açıkta olmaları, metal bir plaka kullanırken risk oluşturuyor. Eğer ısıtma açık ise, metal plaka lehim noktalarına temas ederse kısa devre oluşuyor ki çok çok riskli. Tüm bunlara bir çözüm olarak silikon heated bed'lerden birine geçiş yapmayı planlıyorum. Orada bağlantılar daha iyi izole edilmiş görünüyor.




  • DrMaestro D kullanıcısına yanıt
    Aslında açık olan bağlantıların üzerine yalıtımı sağlamak için sıvı conta sıkabilirsiniz. 300 Dereceye kadar dayanıklılar. Hemde ekonomik bir çözüm olur.
  • Haklısınız, sıvı conta işe yarayacaktır ancak ben her halukarda silikona geçmeyi planlıyorum çünkü MK2 ile ısınma çok uzun sürüyor. Colorfabb nGen için 84 derece tabla sıcaklığına ihtiyacım var, oda sıcaklığından 84 dereceye gelmesi 12 dakika sürüyor. 90-100 derecelere ihtiyacım olmuyor genelde ama gerekirse yarım saat rahat sürer.
  • İstanbul kartal sahil civarında 3d parça basabilecek arkadaş var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DrMaestro

     3D Printer Projesi ( Sigma3d ) ( Open Source )

    Geçen mesajda resmi atamamıştım.

    DrMaestro hocam ellerinize sağlık gerçekten emek var içerisinde. Allah hayırlı uğurlu kullanmak nasip etsin.

    Bense Yusug Bey'in yardımlarına rağmen full graphic LCD'yi hâlâ çalıştıramadım. Hayırlısı artık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • akustika A kullanıcısına yanıt
    Dilersen bana kargola, bakayım sorunu halledip göndermeye çalışayım ? ücretsiz olarak tabi. İnan başka da elimden bir şey gelmiyor. Belki kendi gözümün önünde müdahale edersem sıkıntıyı yakalarım diye düşünüyorum.
  • yusuforhan kullanıcısına yanıt
    Yusuf Bey gerçekten çok teşekkür ederim. Bu teklifiniz büyük incelik. Kendi arduino ramps ve lcd kitimi bugün mekatronikçi arkadaşlardan birine verdim. Acaba diyorum ben mi yanlış bir şeyler yapıyorum. Test exampleslarda bile LCD yanıt vermedi. Olmadı size de yollayayım. Hic olmadı sizden çalışır kontrol seti temin edelim. Yardımlarınız için tekrar tekrar teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • akustika A kullanıcısına yanıt
    Rica ederim ne demek, siz bana haber verirsiniz duruma göre özelden
  • Merhaba Sigma 3D topluluğunun gelişmesinde ve kendimi geliştirebilmek için Sigma 3D parçalarına ulaşmak istiyorum bunu nasıl yapabilirim. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?
  • atakulilker A kullanıcısına yanıt
    Gerekli bilgileri özelden gönderdim.
  • Merhaba,

    Yusuf Bey, baskı örneği istemiştiniz. Elimden geldiğince cihaszı kalibre ettiğimi düşünüyorum, o sebeple bir baskıyı paylaşmak istedim. Orijinali fotograftakine göre daha güzel duruyor ama cep telefonu fotograf makineleri her detayı gösterdiğinden normalde çıplak gözle farkedilemeyen kusurlar fotografta görülebilir hale geliyor.

     3D Printer Projesi ( Sigma3d ) ( Open Source )

    Şu an tek bir sorunum kaldı, o da Y aksındaki hareketin X aksındaki kadar pürüzsüz olmaması.Tabii bu beklenebilecek bir durum çünkü X aksı rayda kayıyor ve daha hafif, Y aksı mil üzerinde kayıyor ve çok daha ağır.Bu durum Y yönünde küçük dalgalanma hareketleri olarak karşımıza çıkıyor. Y aksını da değiştirmeyi planlıyorum ancak bu konuda uygun delikleri olan metal Y arabası bulma konusunda sorunum var.

    Bu arada ray kullanacaklar için bir bilgi vereyim. Raylarınızı mutlaka lityum gresi ile yağlayın. Ben uzun süre hiç yağ kullanmadan çalıştırdım. Z aksında hiçbir sorun olmadı çünkü yerçekimi yönü sürtünme yaratmayacak biçimde oluyor Z yönünde ancak X aksında bilyalar hemen takılma yapıyor 2-3 baskı sonrasında. Ben neredeyse aldığım ray veya arabalarda sorun olduğunu düşünüp yenilerini almak üzereydim ki yağ kullanmaya karar verdim ve sonuç çok başarılı oldu. Hatta rayları ilk aldığımda gressiz elle kaydırdığımda hareket millere göre çok daha sabitti ancak pürüssüzlük hissi yoktu, sanki çok minik takılmalar oluyordu. Şimdi tamamen pürüzsüz kayıyor.




  • DrMaestro D kullanıcısına yanıt
    Hocam unutmayıp burada zaman ayırıp paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Baskı gayet temiz ve güzel olmuş, gerçekten yaptığınız güncellemeler baskıya da yansımış. Tabi ben biliyorum ki siz kaliteli bir filament ile baskı alıyorsunuz bununda etkisi büyük bu baskıda.

    Muhtemelen siz ilk versiyon Y arabasını kullanıyorsunuz hala ? Dilerseniz hafifletilmiş, elektrostatik toz boya ile kaplı yeni Y arabasından gönderebilirim size ? Bu şekilde biraz ağırlıktan kurtulmuş olursunuz, ray güncellemesinden önce.

    Raylar hakkında paylaştığınız bilgilerden ötürü çok teşekkür ediyorum
  • Merhaba Yusuf Bey,

    Filament kalitesi kesinlikle çok önemli. Şu an kullandığım 3 ana filament var:

    Colorfabb nGen: Artistik özelliği olan, çok fazla dayanıklılık gerektirmeyen cisimler için tercihim bu materyel. Türkiye'de bulması şu an için problemli gibi, bulabildiğim tek kaynak 3Dörtgendi, şimdi onlarda da yok gibi. Biraz kırılgan bir materyel. Kullanmakta olduğum Geckotek'in metal baskı yüzeyine 80 derecede çok başarılı bir şekilde yapışıyor, 55-60 dereceye soğuduğunda kendiliğinden ayrılıyor veya çok kolay ayrılabilecek seviyeye zayıflıyor.Yüzey kalitesi de güzel ama biraz farla parlama yapıyor.

    Colorfabb XT: Dayanıklılık gerektiren cisimler için tercihim. Yazıcının yük taşıyan veya eğilme olasılığı olan parçalarında kullanıyorum. Bulması biraz daha kolay. Normal Sigma 3D hotendiyle baskısı bazen zor olabiliyor (240-250 derece istiyor), o sebeple E3D V6 ile kullanıyorum. Düşük infill ile yapılan baskılarda yüzey kalitesi çok iyi olmuyor çünkü filamentin bridge yapma kapasitesi düşük, hemen kopup kıvrılma eğilimine giriyor. Ayrıca destekleri çok iyi ayarlamak gerek, yoksa destekler objeye çok sağlam yapışıyor ve dayanıklı olduğundan parçadan ayırmak çok zor olabiliyor.

    PowerABS: Çok başarılı bir filament gerçekten. ABS gibi dayanıklılığı var ama basması PLA kadar kolay. Geckotek'e 50 derecede çok sağlam bağlanıyor. Tabla soğukken ayrılıyor (ama biraz daha güç ayrılıyor nGen'e kıyasla). Tabakalar arası kaynaşma nGen'e kıyasla daha iyi, daha az belli oluyor. Altında destek olan kısımlarda bu durum biraz sorun oluşturabiliyor, çünkü o tabakaya zarar vermeden desteği ayırmak mümkün olmuyor. Bu açıdan dış yüzey görüntüsü bence nGen'den daha iyi ama destek olan kısımlarda daha kötü. Sadece birkaç yerden temin edilebilmesi üzücü, bence dünya çapında kullanılabilecek bir malzeme.

    PLA: Yukarıda 3 malzeme dedim ama PLA'dan da bahsetmek isterim. nGen, XT ve PowerABS'den önce tek kullandığım malzeme PLA idi. Sigma3D hotend'inin yapısı PLA basmak için çok ideal bir şekilde sahip. PTFE tübün nozzle'a kadar gitmesi sayesinde PLA tıkanma yapmadan kullanılabiliyor. E3D'de PTFE sadece cold end'e kadar gidiyor ve çok kısa bir heatbreak var, dolayısıyla uzun retraksiyon yapılırsa hotend tıkanabiliyor. Hiç başıma gelmedi ancak yakın zamanda PLA'yı çok fazla kullanmadım. Bunun en önemli sebebi Sigma3D hotend'den E3D V6'ya geçince parça soğutucu fanları kaldırmak zorunda kalmış olmam. E3D hotendi Sigma3D'den daha kısa, bu sebeple X arabasına fikse olan fanlar E3D ile kullanılırsa tablaya çarpıyor. Buna çözüm olarak Thingiverse'de birkaç adet alternatif mevcut ama blower fan denilen tip fanlara ihtiyaç duyuyor. Aliexpress'ten gelince montajını yapacağım, bu sayede tekrar PLA basabilir hale geleceğim. Soğutucu olmadan PLA basmak sıkıntılı olabiliyor. PLA tabii bulması en kolay malzeme ve çok da çeşidi var. Birçok yenilik de öncelikle PLA bazlı materyellerde yapılıyor (metal dolgulu filamentler örneğin).

    ABS: En sevmediğim filament. 4 Tarafı açık bir yazıcıda baskı yapmaya elverişli değil. İnce yapılar çatlıyor, tablaya bağlı kısımlar kıvrılıyor. PLA'dan daha dayanıklı ve ısıya karşı da daha toleranslı, o sebeple XT veya PowerABS yoksa yazıcı parçaları için uygun bir alternatif.

    Y arabası ile ilgili haklısınız, benim kuallandığım 6 mm kalınlığa sahip ilk form. Gator3D web sitesinde Sigma 3D Y arabası diye satılan bir araba vardı, merak edip satın aldım ancak ciddi bir şekilde eğrilmiş olarak geldiği için kullanamadım. Yeni arabayı denemeyi isterim Yusuf Bey. Nereden satın alabileceğim konusunda bilgi verebilir misiniz? Bu arada kendim de kestirecek yer arıyorum yeni arabaya geçeceğim zaman ama şu ana kadar çok başarılı olamadım. Özgür Bey'in detaylarını ilettiği bir lazer kesim yapan kişi vardı, onunla bağlantıya geçtim, ilk başta ilgiliydi, modeli de gönderdim kendisine ancak daha sonra nedendir bilmem hiç yanıt vermemeye başladı, dolayısıyla orada kesim yaptırmam mümkün olmayacak gibi. Belki de gözümü karartıp mevcut bir metal arabada kendim delik açarak kullanmayı deneyebilirim ama CNC olsa daha güzel olurdu.

    Saygılarımla




  • Aslında Sigma Hotend ile çok uzun süre 260 derecede baskılar aldım ben. Burada önemli olan içindeki teflonu kaliteli seçmek oluyor. Özgür beyin default olarak gönderdiği teflon italyan malı 260 derecelere dayanıyor. Ara ara yaptığımız teflon bakımlarında da yine böyle kaliteli teflon kullandığımızda sorun yaşamadık. Ama çin malı teflonlar 240 dan sonra uzun süre kullanımda sapıtıyor.

    Bir ayda 50 Kg den fazla PowerABS alıyorum ben Serkan ve Özgür abiden. Gerçekten mükemmel bir filament. Direkt cama yapışıp, yüksek dayanım sunması, düşük sıcaklıkta kolay basılması, yüzey kalitesi ve cezbedici renkleri ile benim tek tercihim. Dilimleme için cura kullanıyorum ben, destek ayarlarını da oturtuktan sonra hem rahat rahat söküyorum destekleri hemde çok bir iz belli olmuyor desteğin değdiği yüzeylerde.

    Nöbetlere gittiğimde özellikle uzun sürecek baskılar başlatıp gidiyorum, 30-40 saat sürecek baskılarda aklım hiç yazıcıda kalmıyor. Biliyorum ki elektrik gitmediği sürece filament ile alakalı hiçbir sorun yaşamadan eve döndüğümde baskımı bitmiş olarak bulacağım, bu çok önemli bir şey.

    PLA dediğiniz gibi fan destekli basıldığında güzel sonuçlar veriyor. Blower fanlar da biraz fazla güçlü açıkçası, onun dönüş hızını da ona göre ayarlamak gerekiyor. Tam güçte çalıştığında eğer nozzle'a hava değiyorsa thermal runaway verdirebiliyor.

    Bakır tozu, elyaf lifi, titanyum tozu, alüminyum tozu vb. gibi katkılı filamentleri bizim klasik nozzle lar ile kullanmayın hocam, ciddi aşınma yapıyor bu tozlar ve nozzle çapı çok çabuk genişliyor. Buda baskı kalitesini oldukça etkiliyor. Çelik nozzle'lar var onlar biraz daha dayanıklı. Hatta parası olana ucu yakut-elmas olan bu tip aşınmalara özel nozzle bile var

    Y arabası olarak da bana isim adres telefon gönderirseniz ben size yarın göndereyim hocam. Direkt Özgür abinin üretimidir.

    Saygılarımla.




  • Konuyla alakalasız ama sikayetvar sitesine yazdığım şikayeti sizle paylaşmak istiyorum. Çünkü ben böyle bir rezillik görmedim.

    Emaneten 3D-Türk printers firmasının TR mını 3D yazıcısını kullandım. Ekstrüder kısmındaki nozzle ve teflon parçalarını bozdum. İki küçük parça için benden 250 lira istediler. Parçaların maliyeti 10 liradan fazla değil ama internette bulunması zor olan parçalar. Bende başkasının yazıcısı olduğu için bu parçaları bu firmadan tedarik etmek zorunda kaldım. 250 TL gibi aşırı yüksek bir ücret ödememe rağmen kargoyu karşı ödemeli gönderdiler. 8 TL kargo ücreti gönderdim. Ayrıca firma 3D Yazıcının ABS parça basabildiğini iddia ediyor. Ancak ısıtıcı tabla 65 derecenin üstüne çıkamadığı için parçaları çıkaramadık. Ek olarak bu küçük ve basit Yazıcıyı satın alanlar 10000tl gibi aşırı yüksek bir ücret ödemişler.Ben böyle bir ticaret ahlaksızlığı görmedim. Kesinlikle bu firmadayla ticaret yapmayın.




  • Merhaba, sigma 3d kit olarak mevcut mudur? Ayrıca, konuya tamamen bakamadım ama şaseyi kapatmak mümkün mü?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 113114115116117
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.