Şimdi Ara

33 yasinda yazilim sektörüne girilir mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
7 Misafir - 7 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
2
Favori
234
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba sevgili donanimhaber,


    Ben 33 yasinda bir ihtiyar olarak buraya damladim. Benim hikayem baya farkli, dikkatinizi cekecegini düsünüyorum.

    Aslinda konu net, 33 yasina girmekte olan bir abiniz ya da kardesiniz olarak yazilim ögrenme sürecine dalmis bulunmaktayim. Psikolojik olarak baya yipratici oldugunu düsündügüm bir sürecin sonunda kendimi yazilima yönelmis durumda buldum.


    Simdi ben kimim önce ondan bahsediyim,


    Yildiz Teknik Üniversitesi'nin Yildiz Teknik oldugu yillarda iyi puanlar yapip, dönemin gözde mühendislik dali olan Gemi Insaati mühendisligi kazanmis, ki o dönem istanbul icinde bilgisayar mühendisligi kazanmaya yeter bir puandi, sektör krize girdikten sonra Makine Mühendisligini kazanmis ve 2 yilda o agir bölümü bitirmis biriyim. Kafa var yani. Zamaninda bir cok alani fullerdim. Okurken calistigim icin de hic yil kaybetmeden meslege baslamistim. Ayrica almanca ve ingilizce de biliyorum.


    Makine mühendisligi okurken, okul kulüplerinde vakit gecirirken elektrik elektronik biraz ilgimi cekmisti ve kendi capimda kücük kücük analog devreler yapmaya baslamistim. Tabii cogunlukla copy-paste islerdi yaptiklarim. Sonrasinda PLC ile tanistim, baya baya PLC programlama ve devreye alma üzerine kariyer insaa ettim. Almanya'da 6 yildir PLC programala alaninda calisiyorum ve mercedes-bmw-auidi gibi firmalarin üretim hatlari icin plc programlari yaziyorum. Türkiye'de de ufak tefek isler yapmistim, unuttum gitti. zaten bir kac yil calistim türkiye'de.


    Aslinda yakin zamanda kendi sirketimi de kurdum, aylik 15 bin euro civari fatura kesebildigim bir isim var.

    Fakat yakin zamanda yüzlestim ki, iyi bir PLC programcisinin fabrikaya gitmedigi bir hayat senaryosu neredeyse yok. 3 yasindaki bir oglumu ve cok sevdigim esimi sadece haftasonu görebiliyorum. Artik bir noktada sabit bir is hayati hayal etmeye basladim para zerre umrumda degil artik. makine mühendisligi yapamam, cünkü hic yapmadim, bilmiyorum unuttum gitti.


    PLC programi yazmaktan ladder diagramla yazilimsi isler yapmaktan da sikldim. Hem de baya mutsuz olmaya basladim. Yazilim ögrenme sürecine baslayana kadar bir For yazmisligim yoktu, sadece ladder diagram mantigiyla, PLC'nin kendi cyclic rutinin icinde mantikli calisabilecek programlar yazarak, biraz da müsterilerin standartlarina alistigim icin piyasada iyi gözüktüm ve bir yer edindim. Simdi 2 aya yakin C ile programlamaya daldim. Bence özel bir yetenegim olmamasina ragmen akli calisan insan sinifinda oldugum icin hizli gittigimi düsünüyorum.


    günde 1-2 saat calisarak casual ögrenme sürecindeyim. C ile baslama sebebim de aslinda sadece bir PLC ci olarak en basta donanimdan cok uzaklasirsam, cok yabancilarim diye düsündüm.

    Pointer aritmatigi, recursive fonksiyonlar vs gibi konularin temelini anladim. Algoritma sorunu yasamiyorum. Henüz yapamadigim bir algoritma olmadi, sadece cok erken dönemde sorting algoritmalarina baktigimda, basta kendim yapamadim ama üzerine düsününce mantigini anladim. Henüz File islemlerine girmedim, daha Struct yapilari da duruyor, su an bu kisa sürede ögrendiklerimi sindirmek icin bir tekrar yapma, birazcik da kulagimi sektöre asina hala getirmeye calisiyorum.


    Mesela stack-heap muhabbetini tam olarak anlamamakla birlikte bazi temel perspektifleri anlamaya basladim. Memory leaking nedir, nasil kacinilir, dinamik bellek yönetimi vs gibi konulari kod bazinda kullanmasam da mentalitesini idrak etmeye calisiyorum bir kac gündür. ilerleyen haftalarda programlarima eklemye özen gösterecegim. Wild pointer birakmamaya, dinamik olarak bellek atamaya calisacagim algoritmadan ziyade bu kisimlarla da cözdügüm örnekleri süsleyecegim.


    Simdi sorularim sunlar,


    1. Hayal mi kuruyorum, artik tren coktan kacti mi?
    2. C de 1-2 kac ay icinde yeni ögrenecek ana bir konu kalmayacak ama ben kendime bir sorun icat etmeliyim ki cözmeye calisirken ilerleyebiliyim, ne gibi bir sey yapabilirim. Gömülü sistemler islerine girmek istemiyorum. yazilimci seviyesinde islerle ilgileniyorum.
    3. C yi hangi dil takip etmeli ki piyasada is bulma sansim olsun. Hali hazirda firma sahibi oldugum icin kendime yazilimci titlesi verip iyi bir background yaparsam is bulma sansim var diye düsünüyorum. Belki de C de ögrenilmesi gereken seyleri ögrendikten sonra kapsamli bir proje yapmak yerine direkt devam diline gecer ve orda göze de hitap eden bir seyler yapabilirim. C# uygun olur mu? belki Javascripte atlar kendi sirketimin sitesini yapabilirim.


    Ayrica esim gecmisinde backend olan bir frontend developer. Typscript yaziyor su aralar ama türkiyede iken C# ile mesguldu. Hayatimdaki insanin ögrenme sürecine etkisini de düsünerek devam dili konusunda fikir verebilirsiniz belki.



    son olarak, para önemli degil, haziranda alman vatandasi olacagim, o zaman alman vergi sisteminden cikmam kolay olacak. bana yazilim isi teklif edecek herkes giris maasiyla beni istihdam edebilir. 2 yil istifa etmeyecegimi de garanti ederim.


    Para konusuna da takilmayin, masraflar vergiler derken iyi bir yazilimcidan bir tik fazla kazaniyorumdur. yani maddi olarak bir iki ya da 3 sinif asagi inmek bana su asamada koymaz.



    hic tanimadigi bu yolcu icin zaman ayirip okuyan herkese tesekkürler.



    yabanci klavye ve imla icin simdiden özür dilerim.








  • 33 yaşında yazılım sektörüne girilir. Bir arkadaş 30 yaşlarında pandemi döneminin bitiminde mağazasını satıp bir teknoloji firmasında JavaScript Geliştirici olarak işe başladı, 1,5 yıldır başarılı biçimde sürdürüyor. Bu iş yaştan çok bilgi düzeyi, ilgi, yetenek, bir projeye daha çok işlevsellik kodlayabilmek, iş (proje) bitiricilik gibi faktörlere bağlı.
  • Bende 40 yaşında bu işe girdim. Ama gelecekte ne olur bana faydası olur mu hiç bilmiyorum. Uzaktan eğitim olarak bilgisayar programcılığı okuyorum. 14 yıldır da bankacılık yapıyorum. Calişma yaşı yıllar geçtikçe yükseliyor fakat gelecek ne gösterir bilemiyorum :)

  • Bence c ile uğraşma. Memory leak falan üst düzey bir dilde çalışırsan ihtiyacın olmayacak şeyler. Sort algoritmaları okulda gördük bir daha da işim olmadı. Birileri bir yerlerde kullanıyor olabilir ama bunlar daha çok algoritmanın gelişmesi için verilen şeyler.
    Bence javascript işine gir, çok popüler, kolayca iş bulursun. Ben x++ yazılımcısıyım mesela, iyi para var bizim işte ama yıllarını erp’yi öğrenmeye harcıyorsun. Javascript hem kolay hem de iş çok. Ordan react nativeye falan da geçebilirsin. Css, html5 öğren. Türkiye’de bir yaştan sonra ilk başlangıç kolay değil, mesela ben yazılımcı olduğum halde kırkından sonra sadece dil değiştirmek istedim ve x++ ile ilk işimi bulana kadar çok zorlandım. Ama şimdi almanya’dan gelen teklifi reddedebilecek kadar iyi bir yere geldim. İngilizcen ve almancan da varmış, dil çok önemli zaten. Eşin de typescriptçi madem onun izinden git işte, hazır yol sana. Öyle c falan maceralara girme. İlla macera istiyorsan java olur ama çok fazla şey öğrenmen gerekecek , zor bir dil. Ama parası iyi.




  • profiliniz frontend işe uygun değil ve C'den sonra incik boncuk işler sizi kesmez. plc'de rakibiniz yoktur ama frontend'de herkesin eli var. piyasada bolca aranan backend işlere yönelebilirsiniz. piyasayı domine eden aşağıdaki iki seçeneği değerlendirebilirsiniz.

    1. seçenek: java + spring + sql
    2. seçenek: c# + asp.net core + sql

    bunları su gibi bilseniz bile kimse size 15.000 euro ödemez. yerinizde olsam IOT işlerine yönelirim. fatura kesen adamın ne işi var kölelikle.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.