şehirlerarası sağlam bir rampada araç 5. vites tam gaz 2500 devir civarı 80 ile ancak çıkabilirken 3. visteste tam gaza yakın yani dip yapmadan 5000 küsür devirde 100 küsür hızla çıkabiliyor. her iki durumda aynı yokuşu tırmansak hangisinde daha çok tüketmiş oluruz?
5. vitesde daha çok harcarsn.çnkü araç düşük devirde kendisini çekmek için zorlancağı için daha çok güç sarf etmek zorunda kalacak.
deviri hızı bilmem yıllardır rampaları devirli çıkarım hem harareti önlüyor hem daha az yakıyor.
Bu nasıl soru tabiki 5. vites 2500 rpm diyecekken,rampa olayını görünce vazgeçtim,3. vites 5000 rpm diyorum bende
3 viteste tam verim alacağı için motor optimum yakıt tüketimi sağlar diğer taraftan 2500 dd 80 km ile cıkıldığında sen gaza bazarsın enjektörlere sadece yakıt püskürtür başkada bir şey olmaz
Bu durumda bence 4. vites ideal.
quote:
Orijinalden alıntı: M@rvellous
Bu durumda bence 4. vites ideal.
4 vitestede 3000 devir dolaylarında olur dediğiniz gibi bir nebze bu devirlerde araç torkunun % 50 sini veriyor
Saçmalamayin hiç mi yolbilgisayarından da bakmadınız,3. viteste 5000 devirde deli gibi yakar 5. viteste tork yeter de araba devrini yitirmezse çok daha az yakar.
Vites -yakıt tüketimi grafiğidemi görmediniz hiç?Mümkün olan en yüksek viteste bütün araçlar az yakar.
Arkadaş 3. viteste de nerdeyse tam gaz yapıyor,5. viteste dip gaz gitmesini mukayese edersek bu yönden fark oluşmaz.
quote:
Orijinalden alıntı: Mahmut Koza
Saçmalamayin hiç mi yolbilgisayarından da bakmadınız,3. viteste 5000 devirde deli gibi yakar 5. viteste tork yeter de araba devrini yitirmezse çok daha az yakar.
Vites -yakıt tüketimi grafiğidemi görmediniz hiç?Mümkün olan en yüksek viteste bütün araçlar az yakar.
Arkadaş 3. viteste de nerdeyse tam gaz yapıyor,5. viteste dip gaz gitmesini mukayese edersek bu yönden fark oluşmaz.
bende diyorumki bir aracın 5 viteste gaza basıpta gitmeyip yaktığı yakıtla 3 viteste gidip yaktığı yakıt aynıdır
5. viteste 2500 d/d ve dip gaz olması kafamı karıştırdı. Neden dip gaz? Dip gaz olmasa cevabım 5. vites olur..
quote:
Orijinalden alıntı: Warrıor Sako
quote:
Orijinalden alıntı: Mahmut Koza
bende diyorumki bir aracın 5 viteste gaza basıpta gitmeyip yaktığı yakıtla 3 viteste gidip yaktığı yakıt aynıdır
Yaktığı değilde harcadığı demek daha doğru. Çünkü yakamadan çiğ atacaktır..
durum şu 5. viteste rampadan dolayı tam gaza rağmen araç devirlenemiyor veya çok çok az hızlanıyor. yani 80 de takılıp kalıyor veya çok zor 81-82-83 olabiliyorr... 3.viteste gaza daha basarsam gidebiliyor yani gazı dip yaptığımda 6000 devire kadar çıkabiliyor araç ama ben motoru zorlamak istemedğmden 5000 devirde gidecek kadar basıyorum gaza.
aralarında pek fark olacağını sanmam hemen hemen aynı yakıt sarfiyatı olacaktır. bende 4. vitesin ideal olduğunu düşünüyorum bu konuda. ayrıca yol bilgisayarına güvenmeyin. yukarıda @plcmn dediği gibi yakıtı yakmayacak çiğ atacaktır..
4.vites daha ideal olur tabii. Bence 3. vitesle daha az yakacaktır. ( Benzinli ise)
quote:
Orijinalden alıntı: plcmn
5. viteste 2500 d/d ve dip gaz olması kafamı karıştırdı. Neden dip gaz? Dip gaz olmasa cevabım 5. vites olur..
cünkü araç dizel değil ve 1600cc ortlamasındaysa muhtemelen cekmediği için dip gaz yapmak zorunda kalınıyor
yav kasmayın arkadaşlar yol bilgisayarı diye birşey var...deneyin bakın
Aynı koşullarda 5 ile daha fazla yakıt harcarsın.Üstelik harareti de iyice çıkarırsın 5 ile 2500 d/d rampa çıkmakta ille de ısrar edersen.
quote:
Orijinalden alıntı: alikum
yav kasmayın arkadaşlar yol bilgisayarı diye birşey var...deneyin bakın
Yol bilgisayarı olmayanlar kasmaya devam edebilir mi Ali abi?
Dip gaz yapınca 5. viteste araba gidecekmi peki
Benim de bu soru hep aklımda olmuştur.Rampa çıkarken babama 4. vitese al rahat rahat çıkalım derim o ise 5. vites düşük devir gitmeye devam eder.