Şimdi Ara

220 volt jenerator alternatorunden anlayan?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
532
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bir tane 220v 1kva jeneratör alteratoru aldik. içinde miknatisi yok.
    rotor (hareketli) ve stator (sabit) kisimlari da sargi. nasil elektrik
    uretiyor bir bilgisi olan var mi?

• Rotor hareket ederken uçlarından elektrik alınabilmesi için,, mutlaka manyetik alan içerisinde hareket etmesi gerekir..

Hareket etmeyen saygıda , rotor için manyetik alan lazım, bunun için , statore bir şekilde voltaj uygulanmasi gerekiyor...

Veya tam tersi,, rotora voltaj uygulanır ,, manyetik olarak rotor döndükçe, dönen manyetik alan, stator sargılarını keserek, stator uçlarında gerilim oluşmasına sebep olur..

Her iki durumda manyetik alan şart...

Hareket edenden kaç kablo çıkıyor, hareket etmeyenden kaç kablo çıkıyor, bunlarida belirtirseniz,, kablo kalınlığı falan, hangisi daha kalın,, bu şekilde anlayan birisi daha net yorum yapacaktir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    evet. biraz araştırdım. günümüz alternatörlerinde mıknatıs yokmuş zaten. ve ortada dönen hareketli sargıya (rotor) dc voltaj uygulanması gerekiyormuş da. nasıl? ortada hiç voltaj yokken buraya dc voltaj nereden uygulanıyor? yoksa jeneratörler içinde ekstradan bir akü mü var hep? anlamadım. kafam karıştı. bu tip jeneratörden anlayan birisi varsa?
  • ahmet/elektro A kullanıcısına yanıt
    Fazla emin olmamakla birlikte, jeneratörde akü gördüğümü söyleyebilirim.. araştırmalarınız doğru yönde, bende az çok öyle tahmin ettim, fakat bilmeden voltaj uygulanmaz,, çünkü sargı var yanabilir,, acaba ilk voltaj üretmesi için akü manyetik alan oluştursa, 220v uretilince , 220v üzerinden hine 12v trafo ile , döngü kurulabilir..

Duyduğum diğer bilgi, DC voltaj rotora uygulanıyor..

AC yük çıkışı ise stator dan alınıyor, çünkü dönen fırçadan alınmak istenirse, fırça veya kömürler kısa sürede yipraniyor..

Acaba hangi mantığa göre çalışıyor,, eski tip mi, yeni tip mi .. bilen biri gelse, Aydınlansak 😁

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kısaca;üretilen enerjiyi aldığımız sargıların tersine manyetik akı için akım verilir.Eski teknikle rotordan enerji alınırken yeni ve yaygın teknikle dış sargılı statordan akım alınır.
    Ör;eski tip oto alternatörlerinde uyartım dış sargıya verilip iç sargıdan yani dönen rotordan fırçalarla akım alınırdı.Çekilen akım yükseldikçe fırça kayıpları-kapasitesi de düşünülerek dış sargıdan akım alınıp kapasite de katlayarak yükseltilmiş oldu.Fırça kapasitesine örnek;matkapların zorlandıkça fırçalarından kıvılcım çıkarmaları vb.

R.türbünü bölümünde de defalarca yazdığım gibi;konuya en iyi örnek günümüz oto alternatörleridir.Orta kapasite 60-80A max. bir oto alternatörünün bile manyetik akı için çekeceği amper 4A max.dur.İşte tersi olsaydı,,60A akım çekmek için 3-4 adet paralel fırça kullanılması elzem olurdu.

Jeneratörlerde ilk üretime başlaması için yedek bir akü olabileceği gibi rotoru kalıcı mıknasiyet kazandırılıp devamında bir elektronik devre ile rotor akımı kontrolu devamıyla üretim gerçekleşir.Burada en önemli husus,devirdir çünkü 50Hz üretimde kutup sayısına uygun devirde dönmesi zorunludur ki 50 Hz.den düşük yada yüksek olmasın.Ör;en yaygın modeller 1500 dv/dk. ayar edilmiştir ki,,4 tek kutuplu olduğunu anlarız.

Bence jeneratörler de eski teknik kaldılar maalesef.Evet en kral marka en kral kalite vb. olsa da frekans takipli bir jeneratör eski teknikdir benim için.

Gerek jeneratörler gerek HES,gaz türbinleri bu engeli aşmalıdır ki yüksek verim ve üretim kolaylığı olabilsin.Çoğuna göre bu tezim abartı görülebilir.Ama bir düşünün;devir 200 devirde olsa 2500 devirde olsa çıkışta sabit 50Hz. 220VAC net sıfır milisaniye gecikmeli bir üretim ne güzel olurdu değilmi?

Arkadaşlar,kısa olsun dedim ama yine çok uzun oldu kusura bakmayın.Aslında yeni ısınmıştım.

• Hes ve ya gaz türbini zaten gayet aşmış sistemler. Devir ayarı için sürekli kontrol mekanizmasına sahipler. Ve üzerlerinden çekilen güç küçük bir ledi yakmak için değil sadece. Bu devasa sistemlere inverter uygulamak neye mal olur? Hem de bakım masrafları?

Barajlarda su debisi ile, türbin kanat açılarının sürekli değiştirilebilmesi ile, diğer türbinlerin devreye alınıp-çıkartılması ile zaten frekans ayarı da, güç ayarı da yapılmakta. Gaz türbinleri de öyle. Yakıt miktarı değiştirilşebilir.

Dikkat edin mekanik bir sistem kontrolünün yerini elektronik olanı alamıyor...
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Kısaca;üretilen enerjiyi aldığımız sargıların tersine manyetik akı için akım verilir.Eski teknikle rotordan enerji alınırken yeni ve yaygın teknikle dış sargılı statordan akım alınır.
    Ör;eski tip oto alternatörlerinde uyartım dış sargıya verilip iç sargıdan yani dönen rotordan fırçalarla akım alınırdı.Çekilen akım yükseldikçe fırça kayıpları-kapasitesi de düşünülerek dış sargıdan akım alınıp kapasite de katlayarak yükseltilmiş oldu.Fırça kapasitesine örnek;matkapların zorlandıkça fırçalarından kıvılcım çıkarmaları vb.

R.türbünü bölümünde de defalarca yazdığım gibi;konuya en iyi örnek günümüz oto alternatörleridir.Orta kapasite 60-80A max. bir oto alternatörünün bile manyetik akı için çekeceği amper 4A max.dur.İşte tersi olsaydı,,60A akım çekmek için 3-4 adet paralel fırça kullanılması elzem olurdu.

Jeneratörlerde ilk üretime başlaması için yedek bir akü olabileceği gibi rotoru kalıcı mıknasiyet kazandırılıp devamında bir elektronik devre ile rotor akımı kontrolu devamıyla üretim gerçekleşir.Burada en önemli husus,devirdir çünkü 50Hz üretimde kutup sayısına uygun devirde dönmesi zorunludur ki 50 Hz.den düşük yada yüksek olmasın.Ör;en yaygın modeller 1500 dv/dk. ayar edilmiştir ki,,4 tek kutuplu olduğunu anlarız.

Bence jeneratörler de eski teknik kaldılar maalesef.Evet en kral marka en kral kalite vb. olsa da frekans takipli bir jeneratör eski teknikdir benim için.

Gerek jeneratörler gerek HES,gaz türbinleri bu engeli aşmalıdır ki yüksek verim ve üretim kolaylığı olabilsin.Çoğuna göre bu tezim abartı görülebilir.Ama bir düşünün;devir 200 devirde olsa 2500 devirde olsa çıkışta sabit 50Hz. 220VAC net sıfır milisaniye gecikmeli bir üretim ne güzel olurdu değilmi?

Arkadaşlar,kısa olsun dedim ama yine çok uzun oldu kusura bakmayın.Aslında yeni ısınmıştım.

teknik nedenlerle denizin altından geçen kablolardan geçen elektrik enerjisinde, ac-dc-ac dönüşümü kullanılıyor. kablo maliyetini düşürmek için, bazı uzun mesafeli elektrik iletiminde de bu teknik kullanılır. ama kullanılan elektronik sistemlerin maliyeti, mekanik devir ayarlayıcıların altına inmediği sürece, santrallerde kullanılamazlar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 3 faz alternatörün 19 Hz.de resimdeki gibi bozuk sinüslü(ki henüz,düşük devirden dolayı tam sinüs oluşturamamış) şu üretimi birisi bana mekanik tasarımla(elektronik devre ile değil) verimli hale getirsin.Verim alsın yani.

HES ile ne âlâka diyeceksiniz.İşte ben diyorum ki su debisi aşırı oynak olsa da güç elektroniği tekniğiyle,,gecikmesiz anlık tam regülasyon.

Denemelerimden bir örnek;PFC'li bir PC power supply besleemesini S.M.alternatörle yaptım.3 fazın 2 fazı ile besledim.85-90 volta çıktığımda PC PSU çalışmaya başladı.12V çıkışına bir lamba yükü bağlayıp alternatör devirini 110-120 devirlere düşürdüm,voltaj(dikkat edin resimdekinden daha kötü sinüslü oluyor) 20VAC'ye düşünceye kadar PSU net ve kararlı çalıştı.Resimdeki sinüs şekli 19 Hz,,190 devirde üretilen voltaj sinüsüdür.

Ayrıca;megawattlık R.türbinlerinin senkron oluncaya kadar harcadıkları enerjiyi,geçen zamanı düşünün...her neyse220 volt jenerator alternatorunden anlayan?,herkesin bildiği kendine......

• Mekanikte yeterince verimlilik neredeyse yüzyıldır kullanılıyor. Elektrik altı üstü elektrik süpürgesi, cep şarjı onu bunu çalıştırcak. Elektriği bethovenın son parodisi gibi hissetmemize gerek yok.

Resimdeki osiloskop yarım dalga? Ama baraj vb yerlerde türbin deviri gayet kararlıdır. Eğer çıkış sinyalinde bozukluk oluyorsa bu jeneratör devrinde sorun olduğundan değil. Ama sadece küçük bir oynama için elektronik basit bir düzenleme araştırılabilir. Hatta jeneratör gerilimini daha da değiştirip trafo ile gerilim sabitlemek de kullanılabilir.

Yalnız bir kısım ups de ac çıkış diye sabit dalga yollanıyor. Yani bildiğimiz dc gerilim bir pozitif bir negatif uygulanıyor. Şimdi bunu kabullenebilen elektronikçiler şebeke elektriğinin neyini beğenmiyor?

Osiloskop vb ölçüm aleti her zaman doğru ölçmez. Ac jeneratörde bu tip bir sorun mu oluyormuş? Bunun farklı bir sebebi olabilir ve elektriksel düzenlemelerle aşılabilir.

Rüzgar türbini senkron oluncaya kadar ne enerjisi harcıyormuş? Eğer bir enerji varsa ortada çöpe atılmıyor, elektrik üretiliyor. Senkron olması için kanatlarının ataletini yenmek yani çok düşük bir enerji gerek. Ama devir sabitleyici adı altında volanlı molanlı uydurma bişeyler yapılıyorsa o bizim sorunumuz değil.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.